perjantai 13. tammikuuta 2017

Pelastaako veganismi maailman?

Suomalainen lihantuottaja kertoi meille kaupunkilaisille kuinka maidon ja naudanlihan tuotanto liittyvät toisiinsa tiiviisti. Näkemys pitää paikkansa maitokarjan osalta, mutta ei sellaisen lihakarjan, jota ei lypsetä.

Tuottaja teki näkemyksestään loogisen johtopäätöksen, jonka mukaan naudanlihasta eettisistä syistä kieltäytyvän olisi luovuttava myös kaikista maitotuotteista. Näkemys on loogisesti oikea ja perusteltu maitokarjan osalta.

Nostaisin tässä esille myös eilisen kolumnin, jossa kirjoittaja totesi koiran hankittuaan päättäneensä vähentää lihan syöntiä. Yhtenä perusteena hän kertoi, että "oman koiran hankkiminen on muuttanut suhtautumista eläimiin. Monen kasvissyöjän periaate on, ettei syö mitään sellaista, minkä kanssa voi kommunikoida ja mitä voi silittää. Ymmärrän heitä hyvin."

Kolumni toi mieleeni yhden tämän ajan huvittavimmista ilmiöistä eli koiraa lemmikkinään pitävän vegaanin, joka perustelee ruokailuvalintojaan eettisillä syillä. Koirahan on lähes puhdas lihansyöjä, joka kyllä rouskuttaa lihaa menemään omistajansakin puolesta. Siksi älyllisesti rehellinen eettisesti ruokavalionsa perusteleva vegaani jättäisi hankkimatta lemmikseen koiran tai muun petoeläimen.

Todettakoon lopuksi, että itse olen tavallinen sekasyöjä, jolla ei ole koiraa, mutta kuluttaa terveyssyistä paljon kasviksia sekä herkuttelee käytännössä joka päivä myös kotimaisella lihalla tai kalalla. Näin aion tehdä myös jatkossa, sillä maailma ei pelastu lihansyöntiä vähentämällä vaan pysäyttämällä holtiton väestönkasvu ja sen seurauksena syntyvän liikaväestön levittäytyminen myös sinne, missä ongelmaa ei sisäsyntyisesti ole.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kollektiivinen syyllistämiskirjoitus punavihreässä mediassa
Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku
Älyllisesti epärehellistä kirjoittelua

14 kommenttia:

 1. Monen kasvissyöjän periaate on, ettei syö mitään sellaista, minkä kanssa voi kommunikoida ja mitä voi silittää.

  Asuuko hän kenties Guangtsoussa? Meillä Suomessa ei minun tietääkseni syödä kovin yleisesti koiria. Ainakaan kauppahallin erinomaisen laajavalikoimaisesta lihakaupasta koiranlihaa ei saa, sen sijaan siellä kyllä on myynnissä lihaisia luita ja muuta hyvää koirille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on monenlaisia. Viime vuonna olin "live-a-board" -sukellusreissulla, jossa nuorehko 29 v. nainen oli divemaster ja "Sea Shepherd" henkilö samassa persoonassa.

   Hän ei syönyt ollenkaan kalaa eikä mitään mereneläviä missään muodossa. Uskonsa kullakin.

   heppa

   Poista
 2. Evoluutio on kehittänyt meistä tietynlaisia ja kehomme tarvitsee mahdollisimman monipuolista ravintoa. Kohtuullisuus olisi tietenkin pidettävä oletusarvona. Kasvissyöjien kannalta ikävästi viime aikaiset tutkimukset ovat antaneet viitteitä myös siitä, että kasvitkin kommunikoivat keskenään. Minkähänlaiset viestit kautta maanpiirin kiirivätkään viljapeltoa korjattaessa? Mikäli saaliseläimen tai ravintokasvin jonkinlainen tietoisuus asetetaan hyväksyttävän ravinnon rajaksi ajauduttaneen selkeään umpikujaan?

  Lisäksi tietty kasvisravintokin voi aiheuttaa allergisilla myrkytysoireita.

  Myös aivojen evoluutiokehitys on kuulemma vaatinut tiettyä eläinperäistä ravintoa. Uskoisin kehityksen kykenevän myös kääntymään toisin päin. Jos eläinperäisen ravinnon käyttö rasittaa liiaksi maapalloa, se toki on seurausta siitä, että meitä ihmisiä on liikaa ja etuoikeutetut käyttävät lisäksi liian suuren osuuden resursseista.

  Veganismi on uskonnollistyylinen ääriliike, jonka noudattamisessa on tietenkin vivahde-eroja. Traagisimpia tapauksia ovat olleet esimerkiksi lemmikkikissojen ruokkiminen pelkillä kasviksilla, mitä sitäkin kuulemma ääritapauksissa on sattunut erittäin ikävin seurauksin. Oman ravintonsa rajaaminen aatteellisin periaattein on globaalisti etuoikeutetussa asemassa olevien aatteellinen valinta. Muualla on syötävä lähinnä sitä mitä tarjolle löytyy. Normaalioloissa yksilö toki saa itse päättää ruokavalionsa, mutta ulkopuolisten syyllistäminen näiden valinnoista astuu rajan ylitse.

  Ääriliikkeet ovat kaikilla elämänaloilla vaarallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien syömishäiriöiden heijastaminen lemmikin ruokkimiseen tulisi olla koventava peruste eläimenpitokieltoa määrättäessä.

   Poista
 3. Professori kirjoitti tarpeesta - "pysäyttää holtiton väestönkasvu".
  Ehkä on hyvä varmuudeksi korostaa, että kyseessä on siis
  tarve syntyvyyden säännöstelylle tai
  perheiden lapsiluvun rajoittamiselle tai
  yhden lapsen politiikasta - mitä ilmaisua sitten haluaakaan käyttää.

  Nämä rajoitukset niille alueille tai ihmisille, joiden oma järki ei sano mitään.

  Tietysti jotkut samaan aikaan huutaa ihmisoikeuksien perään mutta olisi hyvä ajatella maapallon pelastamista
  kun ei ole muutakaan paikka elellä.

  VastaaPoista
 4. Tulee mieleen kuva, jossa heimonainen jylkyttää käsipelillä jotain taaroa tai hirssiä puuroksi. Siinä on vissi ero pakkoveganismin ja muotiveganismin välillä. Yhdellä ei ole mahdollisuutta valita, toisella taas on hyvinvointiyhteiskunta keskuslämmityksineen takana.
  Veganismi on tekopyhyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on hätä ympäristöstä ja tuska eläinten kärsimyksestä, mikä sitten olisi se "pyhempi" tapa yrittää vaikuttaa? Enkö saa olla vegaani siksi, että minulla on mahdollisuus valita? En nyt ihan ymmärrä tuota logiikkaa.

   Poista
 5. Kasveille voi jutella ja niitä voi silittää. Mummoni tapasi sanoa, että kukat kasvat paremmin, kun niille juttelee. On muuten mahdollista, että tiede selvittää kasvien kommunikoivan. Mitäs sitten syötäisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa tilanteessa olisi ilmeisesti turvauduttava tähän alunperin painonhallintaan laadittuun ruokavalioon, jossa aamulla ei laiteta mitään ruokaa, päivällä se lämmitetään ja illalla syödään loput?

   Poista
 6. Opiskeluaikana alkoi ottamaan päähän jotkut tiedostavat piirit yliopistolla jotka julistivat aatettaan. Provokaationa julistimme kaveriporukan kesken suuren Antivegaani-viikon, jolloin ei syöty mitään muuta kuin sellaisia eläimiä mitkä syövät muita eläimiä.

  Sen viikon jälkeen en ole paljon tonnikalaa syönyt, mutta eivät ne muutamat kalan kelpuuttavat kasvissyöjätkään jotka asian hiffasivat :)

  VastaaPoista
 7. Ainakin nautalihatuotannossa, jos ei ole väkirehupainotteista, nauta käyttää hyödyksi sellasta kasvimassaa mitä ihminen ei pysty käyttään hyödyksi..

  VastaaPoista
 8. Eräässä Päätalon kirjassa sonni-Pekkala kuulutti ruokapöydässä, että "suolasärki ei paljoa orista." Miten lie vegaanipojilla?

  VastaaPoista
 9. Suomessa lihakarjan kasvattaminen on aika marginaalista. Lihantuotanto perustuu lähes täysin maitokarjaan ja tämä tilanne varmaan jatkuu pitkälle tulevaisuuteen. Muualla maailmassa asia voi olla toisin. USA:ssa lehmävasikat laitetaan melko pian lihamyllyyn, koska niille ei ole oikein tarvetta lihakarjan tuotannossa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!