sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuosi 2017 alkoi terrorismin varjossa

Turkissa uusi vuosi vaihtui terrorismin merkeissä: istanbulilainen yökerho joutui hyökkäyksen kohteeksi ja kymmeniä ihmisiä kuoli. Monet heistä olivat ulkomaalaisia.

Terroristien taustasta tai motiiveista ei toistaiseksi ole varmaa tietoa. Teosta otti tuoreeltaan vastuun kurdilainen ääriryhmä, mutta isku saattoi todellisuudessa olla myös ISIS-järjestön tekemä. Oli kyseessä kumpi tahansa, se tulee vaikuttamaan negatiivisesti sekä Turkin ihmisoikeustilanteeseen että maan turismituloihin.

Samana yönä tehtiin itsemurhaisku myös Syyriassa presidentti Assadin hallitsemassa Tartusin satamakaupungissa. Teolla saattaa olla negatiivisia vaikutuksia maassa solmittuun, mutta aika heikosti pitävään tulitaukoon.

Ilmeisesti kaikki syyrialaiset eivät ole vielä saaneet tarpeekseen toistensa kanssa sotimisesta tai siviilien kärsimyksistä. Ellei iskun tekijä sitten ole ISIS:in kaltainen ulkopuolinen provokaattori, joka olisi jälleen kerran saanut houkuteltua 72 neitseen voimalla jonkun uskovaisen miehen räjäyttämään itsensä taivaan tuuliin.

Eikä kahta ilman kolmatta. Irakin Bagdadissa nimittäin aloitettiin lähi-itäläinen uudenvuodenjuhlinta jo eilen noin kello 18, kun joku oli asetellut pommeja kaupungissa sijaitsevalle ostosalueelle. Kuolleita oli sielläkin lähes kolmekymmentä ja haavoittuneita vielä enemmän. Tekijäksi epäillään islamistista ISIS-järjestöä, joka käy kiivasta puolustustaistelua pohjoisempana Mosulin kaupungissa.

Positiivista uudessa vuodessa oli se, ettei Euroopasta ole uutisoitu terrori-iskuja eikä edes laajamittaisia taharrusteluja. Onko syynä niihin taipuvaisten moraalisen tilan kohoaminen edellisvuodesta vai viranomaisten laajamittainen varautuminen on vielä epäselvää. Joka tapauksessa naiset lienevät saaneet olla rauhassa myös Kölnissä, missä heidän seksuaalista turvallisuuttaan oli valvomassa peräti 1500 poliisia ja joukoittain turvakameroita.

Kaiken kaikkiaan uusi vuosi meni Euroopassa vähäisemmillä väkivallanteoilla kuin pelättiin, mutta osoitti terrorismin elävän ja voivan hyvin niillä seuduilla, joilla ihmiset kutsuvat jumalaansa Allahiksi ja hänen profeettaansa Muhammediksi. Yksi vuoden 2017 keskeisistä kysymyksistä tulee olemaan se, kuinka paljon Euroopan Allahiin uskovien ihmisten määrä kasvaa ennen seuraavaa uutta vuotta. ja seuraako siitä hänen nimissään tehtävien terroritekojen jatkuminen tai lisääntyminen vai saadaanko ne ehkäistyä mittavien - ja veronmaksajille kalliiden - turvallisuustoimien avulla.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Voidaanko terrorismi lopettaa?
Media vaikenee Saksan Kölnin uudenvuodenaatosta
Hauska terrorismi-uutinen


7 kommenttia:

 1. Voi olla vielä aikaista puhua uudenvuoden rauhallisuudesta.Niin Kölnin poliisikin kommentoi viime uudenvuoden päivänä.On hyvin mahdollista että näitä ahdisteluja tulee jälkeenpäin julki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin samaa tuota kirjoittaessani, mutta päätin kuitenkin jättää pirujen maalailun väliin tällä kertaa.

   Poista
 2. Ehkä lisätään listaan vielä Ruotsin raketti-sota, jota on jo siinä laajuudessa ja vakavuudessa ettei voi puhua pelkästään keppostelusta - vaan kantaväestöön kohdistuvaa terrorismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voidaan hyvin lisätä. Tosin suurin osa rakettisodasta taitaa olla uusruotsalaisten keskenään käymää otatusta.

   Poista
  2. Mistä Professori näin päättelee?

   Poista
  3. Olen ymmärtänyt, että rakettisota keskittyy maahanmuuttajalähiöihin. Siis keskittyy, mutta ei rajoitu. Mutta en toki tiedä asiaa varmaksi.

   Poista
 3. Ulkomaisia miehiä oli hyvin paljon kaupungilla liikkeellä, enemmän kuin tavallisesti. Saattoi olla, että olivat pitämässä mahdollisesti omiaan kurissa..?

  Ei liene helppoa olla maltillinen mamukaan näinä päivinä..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!