perjantai 6. tammikuuta 2017

Järjetöntä väkivaltaa ja sikailua

Tänä aamuna nettilehtiä lueskellessani kiinnitin huomiota sikamaiseen käytökseen kanssaihmisiä kohtaan. Siis järjettömään kiusaamiseen tai hyväksikäyttöön, jota etenkin jotkut nuoret ihmiset näyttävät kohdistavan toisiinsa.

Yhdysvalloissa on huomiota herättänyt vastenmielinen tapaus, jossa neljä tummaihoista nuorta on rääkännyt valkoista, kuvannut tapahtumat ja jakanut suorana lähetyksenä internetissä. Kiduttajat ovat tekoja tehdessään käyttäneet rasistisia ilmauksia ja pakottaneet myös uhria sanomaan kiduttajiensa näkemyksiä myötäileviä lauseita. 

Rasistiset pahoinpitelyt tai ylipäänsä nuorten välinen väkivalta ei tietenkään ole millään tavalla uutta. On kuitenkin hätkähdyttävää, että nykyisin on ihmisiä, jotka haluavat näyttää iljettävät tekonsa koko maailmalle. Eivätkä nämä ihmiset ilmeisesti toimi edes minkään poliittisen tavoitteen innoittamina kuten vielä raaempia tekoja maailmalle jakavat islamistiterroristit.

* * *

Narsistinen internetjakaminen on rantautunut myös Suomeen. Siitä esimerkkinä tunnettu mediajulkkis, monietnisen ja -kulttuurisen taustan omaava Axl Smith, on joutumassa oikeuteen kuvattuaan seksikumppaneitaan videolle ja jaettuaan otoksia internetissä. 

Epäiltyjen rikosten uhreja on yhteensä 32, mikä osoittanee sekä julkisuuden, että eksoottisen taustan vetovoiman monien suomalaisten naisten parissa. Mutta on ehkä samalla johtanut myös sairaalloiseen ylemmyydentunteeseen, joka sitten purkautui kaveripiirille suunnattujen videoiden jakamisena.

* * *

Kolmas juttu koski alaikäisen suomalaistytön raiskausta. Tyttö oli päihteistä sekaisin, jolloin juuri täysi-ikäisyyden saavuttanut Pasi Petteri Kokkonen käytti hänen tilaansa seksuaalisesti hyväkseen. 

Tässä tapauksessa tilaisuus siis teki varkaan - tai oikeammin seksuaalirikollisen. Tapahtumaa ei estänyt edes se, että kolmas porukassa mukana ollut henkilö oli Kokkosen kihlattu. Uutinen ei kerro sitä, havaitsiko tämä tapahtumat. 

Tapauksesta annettu käräjäoikeuden langettava päätös ei ole vielä lainvoimainen. Siten on mahdollista, että hovioikeus uskoo Kokkosta ja tulkitsee kaiken tapahtuneen yhteisymmärryksessä. Sellainenkaan käänne ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Kokkonen syyllistyi sukupuoliyhteyteen alaikäisen kanssa.

* * *

Neljäs aamulla silmiini sattunut sikamaisuus tapahtui Helsingin Itäkeskuksesta. Asia selvisi mielipidekirjoituksesta, jossa helsinkiläinen Jarmo Kelo -niminen henkilö kertoi pelastaneensa kaksi noin kymmenvuotiasta tyttöä tilanteesta, jossa kahdeksan vanhempaa neitokaista oli kiusannut heitä julkisella paikalla kaikkien ohikulkijoiden nähden.

Jarmo Kelo toimi tilanteessa kuten voisi kuvitella kaikkien tekevän. Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärtti, sillä joukoittain aikuisia kulki tapahtuman ohi korvaansa lotkauttamatta. Jälleen kerran yksi esimerkki suomalaisen yhtenäiskulttuurin rappiotilasta - jokainen huolehtikoon itse asioistaan, vaikka olisi vain kymmenvuotias.

Jarmo Kelon kirjoituksen loppukaneetti on siksi suorastaan pysäyttävä: "ikävintä tässä kaikessa oli se, että kiusatut tytöt olivat noin 10-vuotiaita, eikä kukaan välittänyt. Miltä aikuisten välinpitämättömyys mahtoi pienistä tytöistä tuntua?"

JK kello 10.05. Lisää uutisia lukiessani huomasin Ylen jutusta, että yllä käsittelemässäni ensimmäisessä tapauksessa väkivallan kohteeksi joutunut valkoinen nuori oli kehitysvammainen. Sairasta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:


3 kommenttia:

  1. Tuhkaa mietityttää onko puuttumattomuudella myös se syy, että pelkää miten itselle käy tilanteessa. Lisäksi sosiaalinen media on käynyt välillä auttajan kimppuun myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Toisaalta on hyvä, että kuvaavat kaikki tekonsa - todisteiksi. Ties moniko pahantekijä muuten olisi päässyt pälkähästä ilman kuvamateriaalia todistusaineistona..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!