sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Somalian jääpallojoukkue valaisi kotoutumisen olemusta

Usein puhutaan maahanmuuttajien kotouttamisesta tai sen puutteesta. Harvoin on kuitenkaan julkisuudessa pohdittu sitä, mitä kotoutuminen tarkalleen ottaen on.

Ruotsissa on Afrikan sarvesta tulleiden keskuudessa innostuttu jääpallosta jopa siinä määrin, että Somalialla on edustusjoukkue lajin MM-kilpailuiden B-sarjassa. Suurta menestystä ei ole vielä tullut, sillä Ilta-Sanomat kertoi joukkueen kärsineen 19-0 tappion Tshekille. 

Tappio ei kuitenkaan ollut lehden varsinainen uutinen, vaan somalipelaajien pinnan kärähtäminen 16-0 tilanteessa ja sitä seuranneet mailalla vastustajan päähän kohdistetut lyönnit. Tällaista käytöstä ei ole totuttu näkemään jääpallokentillä, joilla luistimilla taidokkaat pelaajat sommittelevat kuvioitaan vain vähäiset suojavarusteet yllään.

Oleellista tässä uutisessa on se, että jääpallokentän tapahtumat osoittavat maahanmuuttajien kotoutumisen olevan paitsi uuden kotimaan tapojen oppimista, mistä jääpalloharrastus on hieno esimerkki, niin myös lähtömaan kulttuurista poisoppimista. 

Vaan mitähän tähän mahtavat sanoa ne, jotka kaipaavat maahanmuuttajien oman kulttuurin tukemista ja ylläpitämistä vastaanottajamaan veronmaksajien varoilla? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

12 kommenttia:

 1. Totta - tuollaista ei ole yleensä somaleilta nähty jääpallokentillä.Yleensä tuota on nähty heiltä vain jalkapallokentillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin kuitenkaan mailan kanssa?

   Poista
  2. Kulmalippujen funktio keppeineen on innovoitununa monisosaavissa käsissä aikalailla sama kuin mailan..

   Poista
 2. Ehkäpä somaleja pitäisi kannustaa jääpallon sijasta jääkiekon pariin? Siinä lajissa kun mailalla päähän huitojia voidaan opettaa tavoille ihan sääntöjenkin puitteissa.

  VastaaPoista
 3. Luin alkuperäisen jutun ruotsalaissslehdestä.Somalijoukkueen Hussein selittää että he saivat osakseen rasistisia kommentteja ja vastapuolen pelaajat olivat jääkiekon pelaajia eivät jääpallon,lisäksi heitä oli käsketty menemään takaisin somaliaan vaikka he ovat ruotsalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän noilla liene kaksoiskansalaisuus. Taisi tuo somalien käytös olla astetta kovempaa rasismia kuin pelkkä kommentointi. Eivätkä viljelleet vihapuhettakaan vaan ihan oikeaa vihaa toisten ihmisten vahingoittamistarkoituksessa.

   Poista
  2. Jos tuo on totta toisaalta, niin ei ihme että pinna kiristyi. Ei kellekään tarvitse olla vasiten mulkku, oli mistä hyvänsä.

   Poista
  3. Jomman kumman iltapäivälehden mukaan somaleille naurettiin. Se ei oikeuta mailasotaan. Joka puolestaan kertoo selvää kieltä kieroon kasvaneesta ja ehkä heikostakin omanarvontunnosta.

   Poista
  4. Ehkä niin, mutta kyllähän se mitta tulee vastaan melkein jokaisella jossain kohtaa. Itse kullakin. Väkivaltaa on se henkinenkin.

   Poista
 4. Etelän miesten miehinen kunniakoodisto on vissiinkin vähän herkemmässä kuin mihin täällä on valtaväestön keskuudessa totuttu.. linnakundit ja vähemmistöt asia erikseen.

  VastaaPoista
 5. Uskaltaisiko luulla, että somalimiehet eivät olleet saaneet kotimaassa rauhankasvatusta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!