perjantai 6. tammikuuta 2017

Ilmastotilastoon ilmaantui piikki

Iltalehti kertoi tänään, että ilmastonmuutos kuumentaa Australiaa ja sen ekosysteemit ovat vaarassa maalla ja merellä. Jutun mukaan sään ääri-ilmiöt johtuvat fossiilisten polttoaineiden käytöstä sekä erityisen voimakkaasta El Niño -ilmiöstä.

Kuten monet arvostetuista lukijoistani muistanevat, olen jo vuosien ajan dokumentoinut tähän blogiin GISS:in sivuilla julkaistuja tietoja Australian keskellä sijaitsevan Alice Springsin lämpötiloista. Niinpä Iltalehden uutisen nähtyäni riensin katsomaan miltä tilasto tällä hetkellä näyttää.

Ennen kuin menen itse asiaan, muistutan siitä, että Alice Springsin lämpötilatilastojen kehitystä viime syyskuuhun asti pääsee katsomaan täältä ja sieltä eteenpäin johtavista linkeistä (merkittävin vanhoista jutuistani lienee tämä). Ellei arvoisa lukijani ole aiemmin katsonut niitä, kannattaa käydä vilkaisemassa, sillä vain siten voi ymmärtää tämän kirjoituksen koko merkityksen.

Tätä kirjoittaessani GISS:in tilastot Alice Springsistä näyttivät tällaiselta.



Viime syyskuussa tallentamani kuva oli puolestaan tällainen.


Kuvaparista huomaa ensi silmäyksellä, että syyskuussa GISS:in sivuilla olleessa tilastossa ilmeinen lämpenemisen taittuminen ei enää näykään nykyisessä tilastossa. Minun on tietenkin mahdotonta tietää onko kyseessä joukko mittausvirheitä, tylsistyneen mittarinlukijan pila vai suoranainen tieteellinen epärehellisyys. Edelle linkittämäni aineisto kuitenkin viittaa vahvasti viimeiseen mahdollisuuteen.

Pyydän arvoisaa lukijaani vielä huomaamaan, että sadan vuoden takaiset lämpötilat olivat nykytilaston mukaan noin asteen kylmempiä kuin vielä viime syyskuussa luultiin. Mutta viileämmiksi ovat muuttuneet myös viimeisten tilastojen korkeimmat lämpötilat.

Jos kuvia nimittäin katsoo tarkasti, huomaa kaikista korkeimpien lämpötilojen (alkaen vuoden 1942 piikistä) nousseen yli 22 asteen viime syyskuun tilastossa. Tämänhetkisessä tilastossa siihen yltää kuitenkin vain tilaston kolmanneksi viimeinen eli kaikista korkein lämpötila.

Vielä hämmästyttävämmäksi tämä GISS:in julkaisema ennätyslämpö muuttuu, kun huomaa sen olevan kokonaan uusi Alice Springsin tilastoon ilmestynyt mittaustulos, sillä sen kohdalla on syyskuussa esillä olleen tilastokuvan kohdalla aukko. Eli ensin ei ollut mittaustulosta lainkaan, mutta sitten se olikin koko sarjan korkein ja sellaisena epäilemättä erittäin vahva "todiste" ilmaston lämpenemisestä.

Minun on tietenkin mahdotonta sanoa, onko kyseessä mittarinlukijan jäynä, taskuun unohtunut muistilappu, kyberhyökkäyksen seuraus vai tahallinen tieteellinen epärehellisyys. Edellä linkittämäni aineisto viittaa kuitenkin vahvasti viimeiseen mahdollisuuteen.

Jokainen voi tietenkin itse katsoa, löytyisikö noista kuvioista vielä muutakin ihmeteltävää. Itse olen ällikällä lyöty jo näistäkin muutoksista. Siis en Australian ilmaston vaan siitä tehtyjen tilastojen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Globaalin lämpötilan nousuvauhti El Niño-piikistä laskettuna
Australian ilmasto edelleen eläväisenä
Ajaako ilmasto Suomeen yli 100 miljoonaa pakolaista

4 kommenttia:

  1. Tuo uusin piikki taitaa olla keksitty arvo, joka on huolellisesti linjattu aiempien piikkien kanssa yhteensopivaksi, noin esteettisesti katsoen. Jos tietoa ei aiemmin ole ollut, ainoa lähes hyväksyttävä tapa olisi kai interpoloida se ympäröivistä arvoista, mutta OIKEA tapa tämä ei tietenkään ole. Jos tieto puuttuu, niin se puuttuu.

    Vai onko se hukattu mittaustulos löytynyt sääaseman puuceetä tyhjennettäessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puucee ei tullutkaan mieleeni tuota kirjoittaessani. Ties vaikka se olisi tosiaan oikea selitys.

      Poista
  2. Miltähän noi mittakusekt näyttäs jos olis aloitettu vaikkapa 700-luvulla, kun muistaa pitkän lämpimän lämpöjakson siinä muutaman sadanvuoden aikana ensimmäisen vuosituhanne aikana, jolloin mm. viikingit lähti viljeleen vehnää grönlantiin ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvioiden mukaan olisimme nyt nousemassa kylmästä kuopasta, ainakin hetkeksi. Kuinka pitkäksi aikaa, sitä kukaan ei tiedä kuten ei sitäkään, että tuleeko tänne oikeasti lämmintä (kuten ennen nykyisen jääkauden alkua) vai vain vähäsen leutoa, kuten viimeisen 50 vuoden aikana.

      Pitää aina ilmastojuttuja lukiessa muistaa että me elämme keskellä jääkautta. Joka on luonnolle yleisesti ottaen hankala paikka. Mutta jostakin syystä monet luulevat lämpimän kelin olevan maailmanloppu.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!