tiistai 5. maaliskuuta 2024

Nettomaksajia ja veronmaksajien taakkoja

Yle julkaisi uutisen maahanmuuttajien työllistymisestä. Sen mukaan Suomeen on viime aikoina (käytännössä ennen koronapandemiaa) saapunut eniten työperäisiä maahanmuuttajia, joiden työllisyysaste ja tulotaso ovat aluksi jopa ylittäneet etnisten suomalaisten ansiot, mutta vaipuneet ajan myötä niiden alapuolelle. Kaikkiaan he ovat yhteiskunnan nettomaksajia vielä kymmenen vuotta maahan saapumisensa jälkeenkin.

EU-maista saapuneet ihmiset sen sijaan ovat aluksi selkeästi nettotulonsaajia, mutta hekin muuttuvat ajan myötä yhteiskunnan rahoittajiksi. Eivät toki yhtä selkeästi kuin työperäisen maahanmuuttajat, mutta kuitenkin kantaväestöä enemmän kymmenen vuotta maassa asuttuaan. 

Sama koskee opiskelijoina maahamme saapuneita. Hekin muuttuvat ajan myötä nettotulonsaajista nettomaksajista siitä huolimatta, että heidän keskimääräinen työllisyysasteensa jää edellä mainittuja ryhmiä alemmaksi. 

Tämä selittynee sillä, että Suomessa opiskelleista osa nousee korkeisiin tulonsaajaryhmiin ja kompensoi sitä kautta työelämässään heikommin onnistuneiden vertaistensa aiheuttamat kulut suomalaiselle yhteiskunnalle. Oma veikkaukseni on, että tälle jaolle löytyy selkeä yhteys Suomeen opiskelemaan tulleiden ihmisten lähtömaiden elintasoon.

Niin tai näin. Nämä kaikki ryhmät ovat meidän suomalaisten kannalta positiivista maahanmuuttoa ainakin pidemmällä aikavälillä. Eikä niiden vastustamiselle ole siitä syystä erityisiä taloudellisia syitä.

Sen sijaan humanitaariset maahanmuuttajat ovat selkeä taakka suomalaisille veronmaksajille. Heidän työllisyysasteensa jää suhteellisen matalaksi ja tulot pieniksi, joten heidän elämisensä rahoitus otetaan vielä kymmenenkin vuoden Suomessa asumisen jälkeen suurelta osin etnisten suomalaisten selkänahasta.

Sama koskee perheenjäsenenä saapuneiden ihmisten epämääräistä ryhmää, johon kuuluu sekä työperäisten, opiskeluperusteisten että humanitaaristen maahantulijoiden omaisia. Tässäkin suhteessa on todennäköistä, että perheenjäsenet voidaan ryhmitellä sen mukaan, ovatko he saapuneet maahamme humanitaaristen pakolaisten vai joidenkin muiden maahanmuuttajaryhmien perässä. 

* * *

Jos edellä käsittelemääni vastaava tutkimus tehtäisiin vaikkapa viiden vuoden kuluttua pidän todennäköisenä, että humanitaaristen maahanmuuttajien suomalaisille veronmaksajille aiheuttama taakka muuttuisi tämänhetkistä pienemmäksi. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että Vladimir Putinin erikoisoperaation seurauksena Suomeen on saapunut paljon ukrainalaisia, joiden integroituminen yhteiskuntaamme näyttää tapahtuvan oleellisesti nopeammin kuin esimerkiksi vuonna 2015 maahamme saapuneiden ihmisryhmien. 

Lisäksi nykyinen hallitus on valtiontaloudellisista syistä vähentämässä yhteiskunnan tukia kaikilta maassaolijoilta. Myös tämä tulee näkymään maahanmuuttajien saamissa tulonsiirroissa, mikä lisää yhteiskunnan nettomaksajien määrää ja pienentää humanitaarisin perustein maahamme saapuneiden ihmisten aiheuttamia kustannuksia veronmaksajille. 

Lopuksi on syytä todeta, että olisi hyvä, mikäli Ylen uutisessa esitetyt tiedot ja niistä edelle kirjoittamani johtopäätökset otettaisiin pohjaksi suunniteltaessa tulevaisuuden maahanmuuttopolitiikkaa. Painopistettä tulisi siirtää työperäiseen maahanmuuttoon ja lisäksi humanitaarisessa suojelussa kannattaisi katsoa erityisesti tulijoiden lähtömaita. 

Valikointiin olisi sikäli hyvät mahdollisuudet, että maailmassa on yli 100 miljoonaa pakolaista, joista vain promilleluokkaa oleva osuus voidaan ottaa elätettäväksi Suomeen. Ja siksi sen luomaa valinnanvapautta ei kannata jättää käyttämättä.

27 kommenttia:

 1. ”Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt työtä vähintään tunnin palkkaa tai yrittäjätuloa saadakseen.”

  Tilastoja voidaan lukea eri tavoilla tarkoitushakuisesti. YLEllä on oma tarkoituksensa eli maahanmuuton esittäminen hienona asiana.

  Suuri osa humanitaaristen maahanmuuttajien töistä on verorahoitteista eli tulee kalliimmaksi kuin työttömyys. Tulkit, kulttuurikoordinaattorit jne ovat tästä esimerkkejä. Mamu-järjestöt saavat valtavia tukisummia toimintaansa, joilla työllistetään omaa väkeä.

  Humanitaariset sitovat kantasuomalaisia tuhansittain, ehkä kymmenin tuhansin kaikenlaiseen maahanmuuttajien palvelemiseen. Opetusala sitoo tuhansia opettajia ulkomaalaisten koulutukseen.

  Kansantaloudellinen tappio tulee myös siitä, että suomalaiset ovat työttöminä samaan aikaan kuin tulijat ovat rakennuksilla töissä tai ajavat busseja. Vielä 90-luvulla suomalaiset toimivat siivoojina, bussi- ja taksikuljettajina ja rakennuksilla. Nyt heitä on vuosi vuodelta vähemmän.

  Jos Ukrainan sota joskus loppuu, maa tarvitsee kaikki kansalaisensa jälleenrakentamiseen. Muutoin käy niin, että suomalaisetkin rakentavat Ukrainaa ja ukrainalaiset asuvat Suomessa.

  Automaatio ja tekoäly vievät vuosi vuodelta työpaikkoja. Suomen korjaaminen pitäisi aloittaa miettimällä millaista työvoimaa koulutetaan jäljellejääviin töihin ja kuinka paljon niihin tarvitaan työntekijöitä ulkomailta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, mutta tuo viimeinen kappale kirjoituksessa on erityisesti sellainen, johon ei mediassa tartuta ja tuntuu olevan samanlainen tabu kuin kehitysmaiden väestöräjähdys. Mieluummin jauhetaan rasismista, vaikka maan tapa on positiivinen syrjintä omia kansalaisia kohtaan ja laittomasti maassa olevia onnenonkijoita ei saada ulos edes rahatukon kanssa.

   Poista
  2. Ylen uutinen = Ylen propaganda.
   Pakolaisiksi pitäis määritellä ainoastaan Navalnyin tai Salman Rusdien kaltaiset henkilöt, jotka ovat uhka valtaapitäville.

   Poista
  3. Pelkkä työllistyminen ei kerro vielä mitään ihmisen vaikutuksesta yhteiskunnan menojen rahoittamiseen. Yksityiselle puolelle vientiteollisuuden palvelukseen työllistyvät ovat rahoittajapuolella, mutta julkiselle puolelle työllistyvät ovat kuluerä, joka maksetaan verorahoilla. Eli mitä enemmän maahanmuuttajat työllistyvät julkiselle puolelle, sitä negatiivisempaa maahanmuutto on. Olisikin realistista ja rehellistä eritellä, kummalle sektorille matut työllistyvät.

   Poista
  4. Juuri tuo viimeinen kappale on sitä nykyajan totuutta, jota vastaan esim SAK, SDP ja viherkommarit taistelevat tosiasioita tunnustamatta. SAK suunnittelee yleislakkoa, mutta AY-herrat vähät välittävät, että lakkoilijalla saattaa olla ehjä edessä palatessaan työpaikalle, kun tekoäly on jo valtaamassa paikan. Kokonaisuutena maahanmuutto taittaa olla saldoltaan kuitenkin miinusmerkkinen YLE:n tutkimuksista huolimatta.

   Poista
  5. "Humanitaariset sitovat kantasuomalaisia tuhansittain, ehkä kymmenin tuhansin kaikenlaiseen maahanmuuttajien palvelemiseen. Opetusala sitoo tuhansia opettajia ulkomaalaisten koulutukseen."

   Niin on: https://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html

   Poista
  6. Ikäluokatkin pienenevät vuosi toisnsa jälkeen, mutta peruskouluun täytyy koko ajan lapioida lisää rahaa ja kaikista tukitoimista ym. huolimatta oppimistulokset jatkavat laskuaan. Jos ei yhdeksässä vuodessa opi lukemaan, kirjoittamaan tai laskemaan yksinkertaisimpiakaan laskutehtäviä, ei ole asiaa yhtään mihinkään työhön tämän päivän Suomessa.

   Poista
 2. Talous, joka on maailman uusi valtauskonto, joka rahaohjaisimmassa muodossaan mm. tekee valtionvelasta uuden, demokratian jälkeisen hallitusmuodon, ei ole sellainen ajattelun laatu, jolla olisi mahdollisuudet järjestää ihmisten elämä ihmisyyden ehtojen mukaiseksi.

  Kuten kaikki yhteisöjä tunnustuksellisesti läpitunkevat pyhät aatteet, myös rahaohjasteinen talous on pohjimmiltaan vain valtajärjestelmä, joka legitimoi omaan pyhyyden piiriinsä kuuluvan vallan.

  "Valta" taas on yhteisövoimien ja yhteisöominaisuuksien pohjalta nouseva yhteisöilmiö, jolla voi olla vain maagiset perusteet. Kaikki ne rationaalisuuden muodot, jotka eurooppalaisella uudella ajalla jatkuvasti vahvistunut individualismi on tuonut mukanaan, ovat vain järjen kulisseja maagiselle vallalle.

  Kuten lait ovat niinkuin ne luetaan, samoin rahat ovat niinkuin ne lasketaan.

  Vallan rooli ei koskaan tule näkyviin koska kaikki käsitteenmuodostuksemme on syntynyt ja muovautunut yksilökokemuksen maailmassa. Vain sellaisissa historiallisissa tilanteissa, joissa kukkomittaisesti yksilöt ovat psyykeltään taantuneet ja sairastuneet, vallan rooli saa sairauden oireita, jolloin sen epäjärkevyys on selvemmin nähtävillä.

  Kehottaisin suhtautumaan tuollaisiin rahavirtojen "tuottavuuden" -- tai siis "aidon" tuottavuuden -- tilinpidollisiin lokeroimisiin rinnastaen tämän ajattelun vaikkapa rotuerottolupolitiikkaansa uskoneisiin natseihin, joille oli tärkeää määritellä sitäkuinka monennessa polvessa sukujuuret säilyttivät esimerkiksi "juutalaisuuden" saastaisen perinnön. Ihan vastaava ongelma meillä taloususkonnon tunnustajilla on siinä, kun yritämme vetää sitä rajaa, jossa rahankierroissa "aidosti" tuottava ja tuottamaton rahavirta mukamas eroaisivat toisistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä aihetta sivuten;

   https://yle.fi/a/74-20077641

   Kumpiko siis on rikkaampi, Roope-setä vaiko Kulta-Into Pii? Vai sittenkin Kroisos Pennonen? Päivän merkittävin uutinen epäilemättä.

   -J.Edgar-

   Poista
 3. Entä arabimaista ja esimerkiksi Somaliasta tulleet turvapaikan hakijat? Onko työllisyysaste yli 35 %, ja mikä on ansiotaso?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi pitänyt nimen omaan eroitella, mistä maahanmuuttaja on tullut. Epäilen, että Aasiasta tulleilla on huomattavasti parempi työllisyysaste kuin Lähi-idästä ja Afrikasta tulleilla. Rodulla taitaa olla merkitystä ja tähän perään tuttu lause, vaikka mikään rasisti en ole.

   Poista
 4. Mutta mamu, vaikka tekisikin töitä, tarvitsee itse monien muiden, enimmäkseen kantasuomalaisten työvoimaa...lastentarhasta vankilaan tai hautaan ja kaikkee siltä väliltä

  eli jos tulee yksi "työvoimapulan paikkaaja" maahan, niin samalla se/hän lisää työvoiman tarvetta arvioni mukaan 0,8 henkilöllä

  eli tällä menolla kehä on aika loputon ja lopputuloksena on suomalaisten elintilan loppuminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ööh..toisinsanoen...suvakit väittää, että ilman somppuja linja-autot eivät kulkisi, mut sitä ei sanota, että ilman pikipäitä myös kuljetettavien määrä laskisi paljon

   ja on ne linja-autot ennenkin kulkeneet, ja taksit myös

   mun mielestä pitäis olla erilliset linja-autot valkoisille ja sit värillisille omansa, tai nyh vähintään erotettuna oastot jollain luodinkestävällä pansssarilasilla tai teräksellä

   Poista
  2. On myös harhaanjohtavaa ajatella sitä, kuka on maksaja ja kuka on elätettävä pelkän kunkin maksaman ansiotulo veron perusteella.

   Kun koko suomi ja planeetta on täynnnä kaikenlaisia muitakin veroja, mitä maksavat myös ne jotka eivät saaa palkkaa tai eläkettä.

   Todellakin, Vahtera osuvasti totesi...työtön voi tulla halvemmaksi yhteiskunnalle, kuin joku virkamies/ nainen...Ääritapauksena nyh vaiks joku Sanna the Legend tai Verkkosukka.

   Itse työllisyyshän on vain väline, keino tuottaa välttömättömyyshyödykkeet elämiseen.. Mut jos koneet, automatiikka, AI ja semmoset vermeet tuottaa ittekseen kaiken tarvittavan, niin silloinhan jollain työllisyydellä ja verotuloilla ei ole merkitystä täh?

   Silloin ongelmaksi voisi tulla vaikka liika vapaa-aika ja sen haittailmiöt, joutilaisuuden haitat..kute ny vaiks päihteiden liika käyttö tai tollasten vaiks Trans-asioiden mietiskely..päänuppi voi seota

   Poista
  3. Liikaa aikaa ja jonninjoutavaa tekemistä on yli tarpeen koulutetuilla maistereilla, jotka löytävät leipäpuunsa kaiken maailman ajatushautomoista, yhdistyksistä ja instituuteista sekä veroja maksamattomista säätiöistä, jotka kaikki kuppaavat toimintamenoihinsa raha valtiolta. Kirsikkana kakussa keikkuvat sukupuolta tai feminismiä tutkivat, jotka eivät saa mitään järkevää aikaiseksi; selvät asiat sotketaan ja aiheutetaan uusia ongelmia päiväkodeista lähtien; viimeisenä esimerkkinä Naisasialiitto Unionin tutkija, joka haluaa lopettaa tyttöjen leikit nukeilla ja poikien leikit autoilla sekä arpoa leikkikaverit. Oli sitten tohtori tai maisteri, niin selvåä sekopää.

   Poista
 5. Tuolla naapurissa P.Vahtera kertoi somalin mielenmaisemasta: ”Suomi kuuluu meille. 50 vuoden kuluttua me omistamme Suomen, ja te olette meidän orjiamme.”
  Malmilla muutaman kuukauden asuessani, koin saman. Samassa rapussa asusti somali, verovaroin, ja avautui: "te ette ole mitään, tulette sen kohta huomaamaan"
  Häpeilemättä avauduin ja kysyin, mitä Afrikassa on saatu aikaiseksi??
  Taivutin rautalangasta; kaikki tieteelliset ja taloudelliset saavutukset ovat ei afrikkalaisia. Äijä suuttui, mutta pienen kokonsa vuoksi ei ryhtynyt nyrkkihippaan. Poistui kuitenkin kovaäänisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan maailmassa mitään toista ryhmää joka olisi niin totaalisen kykenemätön minkäänlaiseen itsereflektointiin kuin somalit. Ovat kaikkialla koko maailman elättejä ja toimeentulon kuppaajia, mutta silti omasta mielestään jotain kuninkaita, jotka tulevat omistamaan pohjoismaat ja euroopan

   Poista
 6. Saahan sitä esittää kaikenlaista tilastoa, mutta on niin paljon valehdeltu, että kuka enää uskoo?

  VastaaPoista
 7. Afrikkalaisten ja muslimien älykkyysosamäärä on niin alhainen, ettei heistä ole pelastamaan Suomea. Muutama poikkeus kokonaisuudessa ei merkitse mitään, ei yksi pääsky kesää tee. Somalien ÄO on 67, siis keskiarvo. Kehitysvammaisen luku. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi Eurooppaan ei pidä ottaa yhtään kehitysmaalaista. Heikko ÄO johtaa ghettoutumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alhainen älykkyys..aivan..mutta se viellä yhdistettynä alhaiseen impulssikontrolliin sekä yleiseen kusipäisyyteen..tekee ongelmasta tuplaten suuremman.

   monet eläimet..varsinkin nisäkkäät, omaavat n-sana porukan älykkyyden, mutta eivät ole luonteeltaan kusipäitä, tämä selittää esim. sen, miksi ihmiset, siis valkoiset.. pitävät lemmikkieläimiä, eikä asuinalue muutu helvetilliseksi shitholeksi lemmikkkien myötä, kuten muuttuu jos kikkurreita alkaa esiintyyn asuiinalueella

   Poista
  2. Sehän ei suinkaan ole sattumaa,että juuri tuonkaltaisia valikoituu tänne tulijoihin..niitä kun on saatavilla rajattomasti..alhainen impulssikontrolli monesti on seurausta alhaisesta älykkyydestä..kusipäisyyttä esiintyy myös tuossa naapurissa rajattomasti.
   Monesti ajatellut,että tuo kaikenmaailman somalien tänne tuonti ja elättäminen on tuolta naapurista tänne syötetty ajatus..kun se on mahdollisimman vahingollista meille..on sitten helpompi valloittaa,kun kaikki on sekaisin.

   Poista
 8. Itse kiinnitin huomioni uutisen luokitteluihin, siihen, kuten professori sen referoi.
  1) EU-maista tulleet aluksi nettosaajia
  2) työperäiset maahanmuuttajat heti edellisiä tuottavampia
  Tässähän ilmi väitetään, ettei EU-maista tulekaan "työperäistä" muuttoa?

  Olisipa kiintoisaa tietää, mikä YLEnannon peruste kullekin luokittelulle on. Mukaan lukien se, kusta "työperäiset tuottavat" muuttajat sitten tulevat, jolleivat unionimaista....

  VastaaPoista
 9. Kuka muu kuin vihervassari uskoo enää ylen tai hesarin "asiantuntijaan".

  VastaaPoista
 10. MTV uutiset tänään

  Kaksi räjähdystä Tukholmassa – ainakin seitsemän loukkaantui

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rajahdys-tukholmassa-ainakin-viisi-loukkaantui/8891262

  Artikkelista poimittua

  Kaksi ihmistä sai lieviä vammoja Larsbergissa Lidingön alueella Tukholman lähellä sattuneessa räjähdyksessä varhain tiistaina, kertoi poliisi. Räjähdys tapahtui kerrostalon ulkopuolella aamuneljän tietämissä.
  ...
  ...
  Larsbergin räjähdys sattui vain puolisen päivää sen jälkeen kun viisi ihmistä oli saanut lieviä vammoja Tukholman eteläosassa sijaitsevassa Fagersjön kaupunginosassa kerrostalon rappukäytävässä tapahtuneessa räjähdyksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MTV uutiset tänään

   Väkivalta lisääntyy – Ruotsin katsojien parissa "vakava" suuntaus

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vakivalta-lisaantyy-ruotsin-katsojien-parissa-vakava-suuntaus/8891688

   Artikkelista poimittua

   Poliisin mukaan katsojien toiminta on radikalisoitunut etenkin suurissa kaupungeissa. Seuroista esille nousevat tukholmalaiset AIK ja Djurgården sekä Malmö, jotka olivat osallisina yli puolessa vakavista tapauksista.

   Väkivallan lisäksi radikalisoituminen on näkynyt myös lisääntyneenä otteluissa kiellettyjen pyroteknisten tuotteiden käyttämisenä.

   Poista
  2. MTV uutiset 6.3.2024

   Tukholmassa räjähti jo kolmannen kerran noin vuorokauden aikana

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tukholmassa-rajahti-jo-kolmannen-kerran-noin-vuorokauden-aikana/8892096

   Artikkelista poimittua

   Rakennuksen asukkaat evakuoitiin tikasauton avulla sortumisvaaran vuoksi. Kymmenkunta ihmistä vietiin niin ikään sairaalaan tarkastettavaksi, mutta vakavista vammoista ei ole kerrottu.

   Yksi rappukäytävä ja useita ovia tuhoutui räjähdyksen vuoksi. Lisäksi useissa asunnoissa uskotaan olevan vaurioita.

   Poista
 11. Monikulttuuria lännessä ja monokulttuuria idässä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!