sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Olli Rehn tarjoaa poliitikoille karvasta lääkettä

Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn vaati Suomelle lakisääteistä velkakattoa. Taustalla lienee se tosiasia, etteivät Suomen hallitukset ole vuoden 2008 jälkeen halunneet rajata julkisia menoja tulojen mukaan, vaan maamme on elänyt tämän ajan suurelta osin velaksi. 

Tilanne on pahentunut vuosi vuodelta ja kuluvan vuoden 87,6 miljardin euron budjetista katetaan velalla 11,5 miljardia euroa eli noin 13 prosenttia. Kuten arvoisa lukijani ja Petteri Orpon (kok) hallitus hyvin ymmärtävät, ei kehitys voi jatkua samanlaisena ilman, että maamme joutuu Kreikan tavoin holhoukseen. 

Positiivista tässä tilanteessa on se, ettei Suomen velka ole - vielä - bruttokansantuotteeseen suhteutettuna yhtä suuri kuin 1990-luvun laman aikana. Mutta - ja se on iso mutta - nykyisellä kehityksellä tuo taso saavutettaisiin vielä tällä vuosikymmenellä, kuten alla olevasta kuviosta näkyy.

Tästä syystä on välttämätöntä, ettei Suomen taloudessa jatketa elämistä vanhaan malliin eli viime vuosikymmenen "business as usual" on saatava käännetyksi. Se voi tapahtua kolmella tavalla tai niiden yhdistelmällä. 

Niistä ensimmäinen ja paras on talouselämän tuottojen - ja sitä kautta verotulojen - kasvattaminen. Tähän hallitus pyrkii tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin sekä työelämään liittyvillä muutoksilla. Näistä jälkimmäiset ovat saaneet ay-liikkeen ja poliittisen vihervasemmiston takajaloilleen ja tekemään kaikkensa, jotta Suomen velkakehitys jatkuisi tai jopa kiihtyisi.

Toinen mahdollinen keino voisi olla verotulojen kasvattaminen sosialisoimalla yrityksiltä ja työntekijöiltä entistä suurempi osa heidän työnsä tuloksista. Jos Suomessa olisi alhainen veroaste, tämä vihervasemmiston lempikeino saataisi hyvinkin olla käyttökelpoinen, mutta valitettavasti maassamme on jo valmiiksi yksi maailman korkeimmista veroasteista

Siten tämän keinon käyttämisellä ei ole mahdollista saavuttaa suuria tuloja. Ja pahimmassa tapauksessa seurauksena voisi olla jopa talouden aktiivisuuden heikentyminen yrittäjien ja työntekijöiden riskinottoon ja ahkeruuteen kannustavan ekonomisen insentiivin heiketessä entisestään. Siis joutuminen ojasta allikkoon.

Kolmas keino korjata tilannetta olisi katsoa julkisen sektorin toimintoja ja poistaa sieltä turhia kustannuksia aiheuttavat osat. Sellaisesta saimme yhden esimerkin tuoreesta uutisesta, jonka mukaan neljän vuoden ajan toiminnassa olleella elintarvikemarkkinavaltuutetun toimistolla ei ole ollut mitään sovittuja valvonnan tuloksellisuus- tai vaikuttavuustavoitteita, eikä se ole tehnyt yhtään päätöstä. Valtuutetun kuukausiansio on noin 9 000 euroa kuukaudessa.

Toisen hyvän esimerkin löydämme terveydenhuollosta, jossa toimivat lääkärit toivat äskettäin esille sen, kuinka hyvinvointialueille rakennettu tolkuton byrokratia syö leijonanosan heidän ja muun henkilöstön työajasta. Näistä esimerkeistä huolimatta on selvää, että jokainen julkisen sektorin toiminto ja työpaikka on syntynyt jonkinlaisin perustein ja tarkoitettu täyttämään jonkinlainen tarve. Tai ainakin kuviteltu sellainen.

Joka tapauksessa liika on liikaa ja Suomen julkisen sektorin toiminnot tulisi perata kaikilta osiltaan läpi sillä ajatuksella, että saadaanko niissä tehdyille töille kustannukset ylittävä hyöty. Ja ellei saada, onko noiden toimien ylläpitämiselle jokin muu välttämätön syy. Tämän tarkastelun lopuksi tulisi vielä poistaa julkisista budjeteista kaikki tarpeettomiksi tai kannattamattomiksi osoittautuneet toimet ja toimijat. 

Tämän kaiken voisi kuvitella olevan itsestäänselvää, mutta näin ei näytä olevan. Ja ilmeisesti tämä on nyt selvinnyt myös Suomen pankin pääjohtajalle, kun hän ehdotti valtion menoille lakiin säädettävää velkakattoa. Näin tulevat hallitukset ja eduskunnat pakotettaisiin noudattamaan edes jonkinlaista rotia yhteisten varojemme käytössä. 

Tällainen velkakatto on käytössä Ruotsissa. Ja sen seurauksena länsinaapurimme velkasuhde suhteessa bruttokansantuotteeseen on noin 30 prosenttia - toisin kuin Suomessa - jossa se on yli 75 prosenttia.

Siten pääjohtaja Rehnin esitys näyttää tosiasioiden valossa varsin hyvältä, vaikka epäilemättä vallan riistäminen poliitikoilta olisikin näille varsin karvasta lääkettä. Näin siitä huolimatta, että riistämisen syynä olisi heidän ilmeinen kyvyttömyytensä käyttää tuota valtaa. 

36 kommenttia:

 1. Ikäänkuin sitä "velkakattoa" ei aina korotettaisi tarpeen tullen,joka tarve tietty tulisi moneen kertaan

  Eiliseen stooriin..kommentoisin, että USA han tunkevat matut ovat pääasiallisesti latinoita, eli kristinuskoisia tai laimeita sellaisia, joilla on työmoraalia.. ja Älykkyysosamäärä on kait noin 90 eli jollain laila kelvollinen yhteiskuntaan

  Suomeen ja Eurooppaan tunkevat pikipäät ovat järjestään muslimeja eli kusipäitä ja lisäksi älykkyys osamäärä on alle latinoiden

  Somalit ovat ikäänkuin tupla turhia koko maailmassa, sekä muslimeja että älyvammaisia 70 äo pointsin pikipäitä, eli tupla vammaisuus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toi somppujen äo 70 taitaa olla yläkanttiin...mut kusipäisyys on noiden suurin osaaminen

   Poista
 2. Velkaa, velan päälle.. Yleensä velkaa kun koittaa ottaa lisää ikinä maksaen niin silloin loogisesti lähtee luottoluokitus viemäriin. "Ei se on mistään pois" Sanoo persut kun 3 miljardia ovat ohjanneet suomen veronmaksajien rahoja korruptoineeseen sotaa käyvään maahan, samoin hallitus jatkaa tauon jälkeen veronmaksajien miljoonien heittelyä terroristeille palestiinassa, maassa ei muuta olekkaan kun terroristeja. Sitten kun leikataan valtiolle rahaa, se revitään pientyöllisiltä, vanhuksilta, vammaislta, työttömiltä. Purrakin näyttää naamaltaan verta imevältä lepakolta, joten naama sopii hyvin. Eihän sitä voi niiltä leikata joilla sit rahaa on, mutta on se taas kiva kun keväällä hallitus nostaa omaa palkkiotaan ainakin tonnilla ylöspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patologinen persufoobikko.

   Poista
  2. "Patologinen persufoobikko." Sinun ei pitäsi alkaa kirjoittamaan mitään, sillä osoitit kyllä että et tiedä mitään mitä politiikassa tapahtuu. Minä olen seurannut politiikkaa 50 vuotta ja ollut myöskin persujen kannattaja, mutta kun huomasin että miten alkoivat käyttäytymään hallituksessa, minusta tuli suoraan sinumustapuolueen kannattaja. Minä en kannata suomen kansan tuhon edistäjiä, kansemme vaihtamista 3 maailman väkeen, enkä halua että eu säätää mitään tässä maassa vaan Suomen pitää erota tuosta syöpäläisetä kokonaan. Persut ei aja enää mitään tuosta vaan ovat muuttuneet kokoomuslaisiksi jokainen.

   Poista
  3. Kyllä sinä olet patploginen persujen vihaaja. Siitä et selittelemällä mihinkään pääse. Pyöriskelet lattialla kiukkuamassa kun ne persut eivät heti ensimmäisenä vuotena korjanneetkaan kaikkia SINUN haluamiasi asioita. Viisivuotiaan asteella.

   Poista
  4. Kyllä tekstistä kuumottaa myös Ukraina-avun vastustaminen. Eli on se myös putinisti.

   Poista
 3. Ahenus on sellanen mikä ei katso puoluekantaa, etnisyyttä, rotua eikä mitään muutakaan ..

  VastaaPoista
 4. Aika paljon saataisiin aikaan virolaismallisella yritysverotuksella, jossa yritykseen investointeihin jätettävät varat jätetään verottamatta ja vero maksetaan kun omistaja nostaa varoja yrityksestä. Eli ihan toisenlainen systeemi kuin Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen yrittämistä tukeva muutos olisi jenkkimallinen henkilökohtainen konkurssi. Se on inhimillinen tapa jakaa vastuuta yrittäjän ja rahoittajan välillä. Suomi on todella raaka maa yritystoiminnassa epäonnistuneelle. Pitäisi kaikin tavoin saada yrittäjäluonne yrittämään uudestaan eikä nujertaa.

   Poista
  2. Veroaste ei ole Suomessa yrittämisen este vaan verotuksen rakenne ja muut kankeuttavat mekanismit.

   Poista
  3. Nykyisin jopa raksa apparilla pitää olla kaikenlaista lupalappua hankittuna, kun ennen reiska voi kävellä raksalle mesun toimistoon ja sai töitä saman tien edes vähäksi aikaa.

   Poista
  4. Ammatillisten opintojen teoreettinen osuus on liian suuri ja se syrjäyttää nuoria. Jos joku haluaa vaan hitsata tai parturoida tai autoasentaa niin miksi sen unelmat pitää murskata matikan ja ruotsin opinnoilla? Sitten tilalle tulee asentaja ulkomailta joka ei osaa suomea ruotsia eikä matikkaa.

   Poista
  5. Ruotsin opetus nyt on melkosen tarpeetonta, mutta kyllä matikka on tärkeetä, perusmatikka ymm..

   Poista
  6. Vanhan ajan laskentoa pitäisi opettaa sellaisten joukko-oppien sijaan.

   Poista
  7. Ammattikoulun pitäisi keskittyä aika konkreettisiin ammatillisiin asioihin. Nyt sieltä tipahtaa liian teoreettisten opintojen vuoksi pois porukkaa, jotka väistämättä syrjäytyy. Jos joku haluaa opppia hitsaamaan niin miksei sen sitten anneta vaan hitsata? Laskennot on ainakin yritetty opettaa jo peruskoulussa.

   Poista
 5. Noiden turhien julkisten virkojen lakkauttamisella säästettäisiin helposti satoja miljoonia vuodessa.
  Näistä voisi aloittaa lakkauttamisen täysin turhina.

  https://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellisuudella on ikävä pilata hyvät jutut, mutta Suomen hallinto on hyvin tehokas ihan tutkitusti.

   Poista
  2. Tehokas hallinto on aika kamala asia jos/kun se tekee turhia tai vääriä asioita... sellainen hallinto ajaa jatkuvilla tehokkailla tekemisillään tavan kansalaiset nurkkaan ja ahdostukseen, heidän liikkumatilansa pienenee olematomaksi koska kaikkea valvotaan ja kontrolloidaan ja säädellään, täysin tarpeettomasti vailla mitään käytännön hyötyä yhteiskunnalle, hyödyt ovat luuloteltuja ja perustuvat sellaisten ihmisten turvallisuudentavoitteluun jotka pelkäävät kaikkea ja hakevat turvaa säännöistä ja valvonnasta. Turhaan. Ei elämästä selviä hengissä.

   Poista
 6. Suomen julkisenvelan juurisyyt löytyvät regulaatiosta jota maassamme (ja EU:ssa) harjoitettu sosialismi tuottaa solkenaan (uusia lakeja, direktiivejä yms...).
  Liiallinen regulaatio toisaalta nostaa tuotannon kustannuksia, laskee tuottavuutta ja nostaa elämisen kustannuksia sekä toisaalta vaatii valvontaan jatkuvasti kasvavia resursseja ja laskee julkisen sektorin tuottavuutta. Edellä oleva yhtälö johtaa julkisen sektorin velanottoon josta seuraa veronkorotuksia ja lisää velanottoa. Edellä kuvattua mekanismia on erittäin vaikeata (ellei jopa mahdotonta) hidastaa saati pysäyttää. Toimenpiteet olisi pitänyt suorittaa ennen viime vuosikymmenen puoliväliä, mutta koska niin ei tehty niin ajamme ohjaus sidottuna, jarruttamatta päin seinää.
  -Lukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas typerä kommentti. Tämä regulaatio nyt vaan sattuu yleensä olemaan sellaista, joka yhtenäistää vaatimuksia. Esim autoja ei tarvitse tehdä erilaisiksi maittain. Ihan millä tahansa elämönalueella sama juttu. Asioita ei tehdä maakohtaisesti vaan yhdessä. Se vaatii regulaatiota. Applekin joutui alistumaan EUn edessä ja otti käyttöön usb-c:n. Kun on pakko. Regulaatio purkaa monopolipiirteitä ja on pienen yrittäjän paras turva.

   Poista
  2. Anolle 12.37: Aina on näemmä niitä, jotka eivät ymmärrä lukemaansa eivätkä hahmota kokonaisuuksia (kuten sinä)...
   Mutta se, ettet ymmärrä talouden lainalaisuuksia ei mielestäni oikeuta epäasialliseen kielenkäyttöön...
   Toisekseen mainitsemasi asiat eivät varsinaisesti ole koskaan olleet aitoja ongelmia.
   -Lukija

   Poista
  3. Anolle 12.37: Jatkaisin vielä, että pakolla harmonisointi ei kuulu kapitalismiin enkä sen takia siedä mitään pakkoja. Standardit ovat ainoa oikea harmonisointi väline...
   Myöskään hallintojohtoista kollektivismia en pidä hyvänä ajatuksena, koska se johtaa jonain päivänä tähän missä olemme (regulaation kautta)...
   -Lukija

   Poista
  4. Pakolla harmonisointi on justiinsa sitä standardien käyttöön ottoa. Ihan SI-järjestelmästä lähtien.

   Poista
  5. Pakolla harmonisointi on myös sitä "ennallistamista", "vihreää siirtymää", ilmastohourimointia ja siitä aiheutuvia poskettomia ja mihinkään perustumattomia kustannuksia.
   Tässä hyvä kuvaus tuosta ilmastohullutuksesta.

   https://www.youtube.com/watch?v=55n-Zdv_Bwc

   Saattaa kyllä kadota pian.

   Poista
  6. Tietojärjestelmät, joilla he pystyvät tekemään vaikka mitä, on näiden ääliöbyrokraattien märkä toiveuni. Ja ne he ovat saaneet, kansalainen ja hänen tietonsa ovat miljoonassa eri tietojärjstelmässä kautta julkisen sektorin ja sieltä hänelle lauotaan määräyksiä ja velvollisuuksia ja analysoidaan siellä olevien tietojen perusteella onko hän oikeutettu tekemään sitä tai tätä asiaa, saako luvan tuohon ja paljonko omaisuudestaan hänen on luovutettava valtiolle niiden aivan jumalallisesn tärkeiden tietojärjstelmien ylläpitoon ja käyttämiseen. Been there, seen that.

   Poista
  7. Ano 15.01: älähän nyt höpöttele 😂
   Se, että jonkin maan teollisuus tai yksittäinen yritys katsoo parhaimmaksi ottaa käyttöön jonkin standardi-kokoelman ei ole hallinnon pakottamaa ja lainsäädännöllä betonoitua pakkoharmonisointia, se on markkinoiden ohjaamaa toimintaa. Onhan meillä Suomessakin yrityksiä jotka noudattavat ISO-standardeja tietyille asiakkaille ja toisille muita standardeja...asiassa ei ole mitään mystistä, sen on markkinoiden ohjaamaa vapautta... itse päätät kenelle haluat myydä ja ostaja määrittelee millaisena se haluaa tuotteesi, Business as usual...
   -Lukija

   Poista
  8. Ano 15.36: se on juurikin kuten kirjoitat pakkoharmonisoinnista... kaikessa tuhoisuudessaan.
   -Lukija

   Poista
 7. Eipä taida nämä ollirehnit olla poliitikkoja kummallisempia -- eikös hänenkin uransa ole tyypillistä tyypillisin juoksukilpailu poliittisella pallokentällä, puolueen nuorisojärjestöistä lopulta eurobyrokratia kautta entisen -- siis valtansa menettäneen -- keskuspankin johtoon.

  Taitaa olla sillä uralla varsin kyseenalaisiakin, vallankin 90-luvun laman selätyksiin ja selityksiin liittyviä vaiheita. Tuolloin mukana olleista poliitikoista tuskin kukaan taisi selvitä sieluaan mustaamatta ja myymättä.

  Se älyllinen epärehellisyys, joka nykyiseen globaalin lainakaupan kokokuvaan kuuluu, pitäisi kai selvittää muiden kuin talouspoliitikkojen toimesta. Mutta eihän sellaisia tahoja ole. Me jotka näemme systeemin läpi joudume elämään keskellä valheella ylläpidettyä maailmaa -- eikä tämä todellakaan juuri poikkea siitä mitä keskiajan ihmiset joutuivat kokemaan kun uskoivat jumalaan niin sokeasti että jokainen jumalan nimissä puhuva auktoriteetti sai seurakunnan päät nöyrästi painumaan ja jopa älyn jättiläiset -- ensimmäiset tiedemiehet -- hiljaisiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhuu!! Kuuluuko kuu-ukkojen ääniä?

   Poista
  2. Eikä vain kuulu ääniä, vaan ihan ovat olleet julkisesti tyrkyllä koko kuuhullujen seurakunta -- ja eikös muutaman kuukauden kuluttua ole ne kuuhullujen eurovaalitkin?

   Sepä vasta järjen riemuvoitto, kun kielellis-kulttuurisissa kansallisvaltioissa uudella ajalla syntynyt, erityiseen "edustuksellisuuden" kognitioon perustuva demokratia yritetään viedä ylikansalliseen hallintomolokkiin.

   Onhan sitä demokratiaa yritetty viedä yhteen jos toiseenkin kokonaan eriperusteiseen kulttuurin, mutta ei ole oikein onnistunut niissäkään. No, "raha" on sellainen pohjimmiltaan uskonnollislaatuinen kaikkivoipaisuuskuvitelma, että se kyllä on vietävissä kaikkiin maihin, joissa ihmiset ovat niin vietävän vietävissä.

   Poista
 8. Pienenä kuriositeettina huomautan, että elintarvikevaltuutetun virastossa on muitakin palkan nauttijoita:
  https://www.linkedin.com/company/elintarvikemarkkinavaltuutetun-toimisto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinä ryssä olet niin tyhmä että äitisi meni huoraksi kun tunsi ettei voi hävetä enää enempää.

   Poista
 9. "Kun hallintokoneisto paisuu, se muodostaa yhteiskuntaluokan. Se ei enää palvele kansaa eikä siihen pyrikään. Virkakoneisto elää omaa elämäänsä ja kansan on palveltava sitä."

  - Erno Paasilinna


  t: Vitjaantunu Stadilainen

  VastaaPoista
 10. Tämä valtuutettu toimistoineen, kuten Suomen akatemian apurahat ym ym osaltaan kasvattavat sitä kuuluisaa BKT:a, joka tekee lännestä ja Israelin ilmavoimista niin voittamattomat.
  Päästäkää nyt ne Leopardit irti. Ne kuulemma syövät venäläisiä tankkeja aamiaisikseen.

  VastaaPoista
 11. IS 26.3.2024

  Ennuste muuttui – uutta velkaa otetaan tänä vuonna lähes 13 miljardia euroa

  Velanoton tarve on kasvamassa lisätalousarvion mukaan lähes 1,5 miljardilla eurolla.

  https://www.is.fi/politiikka/art-2000010319399.html

  Mitenkähän paljon loppuvuoden lisätalousarviot tuovat lisää velkaa?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!