tiistai 12. maaliskuuta 2024

Ylen johto on saatettava vastuuseen eilen nähdystä performanssista

Kuten kaikki suomalaiset tietävät, on SAK lähtenyt taisteluun sellaisen korporatiivisen yhteiskunnan puolesta, jossa niillä olisi tosiasiallinen sananvalta yli demokraattisen hallinnon. Kyse ei siten ole ensisijaisesti lakkolaisten taistelusta omien työehtojensa puolesta vaan veto-oikeuden vaatimisesta hallituksen ja eduskunnan päätöksiin. 

Tällä viikolla järjestö on ottanut käyttöön järeimmän aseensa eli suomalaisen vientiteollisuuden toimintaedellytysten tuhoamisen. Tämä tapahtui pysäyttämällä vientisatamien toiminta, mikä vaikeuttaa entisestään Suomen muutenkin hankalaa taloudellista asemaa. 

Tähän reagoi maamme suurin metsäteollisuuskonserni UPM, joka ilmoitti heti lakon alettua lopettavansa palkanmaksun SAK:n toimien takia pysäytettävillä tehtaillaan. Näin liittonsa kassasta lakkoilustaan muhkeat korvaukset saavien ahtaajien lakon vaikutukset ulottuvat myös paperitehtaiden työläisiin, mikä saattaa heikentää eri työntekijäryhmien keskinäistä solidaarisuutta - mikä epäilemättä on myös toimenpiteen tarkoitus. 

UPM:n mukaan "poliittisten lakkojen julkilausuttuna tavoitteena on vaikuttaa työntekijöiden työehtoja koskeviin lakimuutoksiin. Kyseessä on tulkintamme mukaan työsopimuslaissa tarkoitettu riippuvuussuhde lakkojen ja niiden johdosta ilman työtä jääneiden työntekijöiden työehtojen välillä. Työnantajalla ei tällöin ole velvollisuutta maksaa palkkaa lakkojen vuoksi ilman työtä jääneille työntekijöille."

Ammattiyhdistysväki luonnollisesti kiistää tämän tulkinnan. Heidän mukaansa yhtiöllä olisi seitsemän päivän palkanmaksuvelvoite, koska työn tekeminen on estynyt toisen työntekijäryhmän työtaistelun takia. Siten UPM:n toiminnan laillisuus tultaneen myöhemmin ratkaisemaan oikeudessa, jonka tulee käytännössä ottaa kanta siihen, onko lakko suunnattu UPM:n palkollisten työehtoja koskeviin lakimuutoksiin vai ei. 

Tässä kirjoituksessa en ota kantaa tähän asiaan, vaikka mielestäni se onkin varsin yksiselitteinen. Sen sijaan totean, että nyt pelataan suomalaisessa työelämässä poikkeuksellisen kovilla panoksilla. Eikä se ole jäänyt näkymättä myöskään julkisessa sanassa. 

Omalla kohdallani hätkähdin erityisesti eilistä Ylen pääuutislähetystä seuratessani. Se tapahtui tämän tallenteen kohdassa 5 minuuttia 19 sekuntia, jolloin uutisankkurin taakse ilmaantui kuva, jossa verorahoitteisen mediamme uutistoimitus piiloviestitti - vai pitäisikö sanoa suorastaan huusi koko maailmalle - kissankokoisilla kirjaimilla valinneensa puolensa nyt käynnissä olevassa prosessissa ja tukevansa ammattiliittojen toimintaa Suomen hallitusta vastaan: "HALLITUS. NYT ON JULMAA, KYLMÄÄ JA RUMAA". 

Omalta osaltani tämän jälkeen on selvää, ettei koko kansan rahoittamaa Yleisradiota voi mitenkään pitää työmarkkina-asioissa tai ylipäänsä poliittisessa uutisoinnissa puolueettomana toimijana. Enkä siksi näe syytä, miksi sitä - sellaisena kuin se eilen esiintyi - pitäisi rahoittaa lainkaan koko kansalta perittävistä verotuloista. Ei ainakaan ennen kuin talon johto on saatettu vastuuseen nähdystä performanssista.

34 kommenttia:

 1. ÄÄÄÄÄRRRRivasemmistolainen veromedia (VMP)demulkkojenjen ja kommunistien asialla iltanäytelmässä, ala pia ilmasto-paasanen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä pääuutislähetyksessä toimittaja oli Marjukka Havumäki.

   Poista
  2. Tuskinpa Pia Pasanen itse noita ilmastohörhöjen tekstejä toimittaa. Hän todennäköisesti vain kilttinä tyttönä lukee mitä teleprompteriin on syötetty. Mutta uutistoimituksen nimettömillä 'ilmastoasiantuntijoilla' olisi kyllä vastattavaa.

   Poista
 2. Valitettava totuus on, että Suomessa ei koskaan aseteta vastuuseen vihervasemmistolaisia - oli teko kuinka törkeä tahansa. Toki poliittisen ilmapiirin muuttuessa siihenkin voi tulla muutos.

  VastaaPoista
 3. Toivon hartaasti että SSAB:n työntekijät ja muut katsovat televisiosta tämän aamun Jälkipörssin ja menevät normaalisti töihin.
  Raahen terästehdas tullaan vuorenvarmasti sulkemaan tällä menolla !

  VastaaPoista
 4. Se vaan nyh olis sillä lailla, että äänestäjät, kaiketi myös erityisesti vassarit kuten SAKn jäsenet ovat ITSE äänestäneet (vero) rahojen lähettämiseen Afrikkaan tai erilaisiin EU "tukiin" ja myös nekruttamiseen kotimaassa

  eli ei oo mistä ottaa, jos on tyhmä pää niin siittä kärsii koko ruumis, kuten valtakuntakin..tyhjästä ei voi enää nyhjästä


  Itse äänestetty, ja point of no return lienee jo ylitetty..edes PS ei enää pysty rommausta estämään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio Debatoijalta: itse kansa on antanut valtuutuksen rahojensa tuhlaamiselle pitkin maailmaa ja sittemmin maahanmuuton ja eliitin juhlien kustannuksiin Suomessa.

   Lisäyksenä vielä, että Perusuomalaiset ovat näennäisoppositio. Kok ja PS hallituksessa, köyhät ja duunarit kyykkyyn ja maahanmuutossa uusi vuosiennätys. Hallituksen rasisminvastainen kampanja alkamassa ja miten lie on rajaturvallisuuden laita - varsinkin itärajan?

   Nyt ovat viimeistään naamiot pudonneet ja tämänkin hallituksen myötä näemme, ettei äänestämällä voi muuttaa maan tilaa tai politiikkaa.

   Poista
  2. Taitaa olla jo hiekkaa laakereissa... mikä helvetin näennäisoppositio.
   Jos et näe eroa nykyisen hallituksen ja edellisen idioottien viisikon Marin, Ohisalo, Andersson, Henriksson ja Saarikko, toiminnassa, olet kyllä todellisen sekaisin. Nykyisin esillä ovat sentään todelliset asiat kuten talous ja tämän maan selviäminen velkakierteestä, kun aiemmin prioriteettejä olivat vaikkapa vihreä siirtymä, trans- ja muunsukupuoliset ja maahanmuuton rajoittamaton lisääminen. Silloin ei ollut päivää ilman jotain täysin älyvapaata lausuntoa, joissa varsinkin painajainen nimeltä Ohisalo oli omaa luokkaansa.

   Poista
  3. Kas vain, sieltähän se persuAno taas heittelee hiekkaa toisten laakereihin.

   Lueppa keskimmäinen kappaleeni uudestaan: maahanmuutto v. 2023 oli ennätyssuurta, palkansaajia kyykytetään, kampanjoidaan rasismia vastaan eli syyllistetään kantasuomalaisia.

   Ja lisäksi vielä jatketaan edellisen hallituksen ja EU:n hulluja ilmastotoimia.

   EU:ta mielistellään, eikä kehitysavun leikkaukset olleet kovin kummoisia. Voi hyvin sanoa, että entinen meno jatkuu, joskin ilman transhypetystä.

   Toistuvatko vuoden 2015 loppuvuoden tapahtumat? Silloinhan Kok ja PS hallituksessa ja Suomeen tuli ennätysmäärä rajan laittomasti ylittäneitä.

   Vuosi 2023-24 Kok ja PS taas hallituksessa ja tulijoiden virta ennätysluokkaa - eikä itärajan tulevaa tilannetta edes vielä tiedetä!

   Poista
  4. Viime vuoden tapahtumat menevät kyllä täysin edellisen hallituksen piikkiin, niitä virheitä korjaillaan vielä pitkään joka asiassa.
   Rasismikampanja oli täysin median ja vihervasemmiston yritys kaataa hallitus. Vuonna 2015 Ruotsi kuskasi juhlapaikanhakijoita Suomeen, ja koko Eurooppa oli liemessä. Nythän on tarkoitus korjata lainsäädäntöä, jotta pakoloistulva saataisiin kuriin. Viime vuosien maahantulijamäärät johtuvat edellisen hallituksen löperöstä lainsäädännöstä, jota ollaan nyt muuttamassa järkevämpään suuntaan. Mikään vain ei tapahdu sormia napsauttamalla.
   Suunta on oleellisesti eri kuin idioottiviisikolla.

   Poista
  5. Rautalangasta: nykyinen Kok ja PS hallitus käynnistää rasismin vastaisen kampanjan touko-kesäkuun vaihteessa 2024. Kampanja on osa (nykyisen)hallituksen rasismin vastaista ohjelmaa, jonka on määrä valmistua alkaneen kevään aikana.

   PS on mukana ohjelmassa, jossa kantasuomalaiset syyllistetään (jälleen kerran) heidän oletetusta rasismistaan.

   Lueppa siis tarkemmin, mitä edellä kirjoitin: nythän viittaat eri asiaan - eli viime kesän (2023) vasemmistovetoiseen media- / somekampanjaan, jolla yritettiin saada hallitus kaatumaan ensi metreilleen.

   Niin, ja loppuiko maahanmuuton ennätyksellinen volyymi hallituksen vaihdokseen kesällä 2023?

   Poista
  6. Hallituksen vaituminen eli hallitusohjelman toimeenpano näkyy oikeastaan vasta tämän vuoden 2024 aikana. Eli palataan vertailuun vuoden kuluttua - jos muistetaan.

   Poista
  7. Professori on oikeilla jäljillä. Maahanmuuton tulevan trendin tarkkailu kannattaa muistaa ja aikanaan tehdä.

   Poista
  8. Herranen aika, kyllähän nyt rasismia pitää vastustaa ! Eiväthän persut ole rasisteja, vaikka näköjään niin kuvittelet.

   Poista
  9. "Jos äänestämisellä voisi vaikuttaa, se kiellettäisiin"

   - Mark Twain

   Poista
 5. Joku tässä kahakassa pieree vielä verta. Ei ole kyse siitä, kumpi voittaa - karhu vai leijona, vaan vastakkain ovat hyppelihiiri ja elohiiri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siin se hyväpuoli, kun Suomen talous ja elintaso saaadaan vaiks Rommanian tasolle, niin elintaso "pakolaisuus" kait rommaa siin samalla!!!

   Poista
 6. Duunarit voisivat jo nähdä tämän ay-liikkeen pullistelun taakse ja huomata, etteivät hyvinvoivat lakkokenraalit menetä tässä "leikissä" senttiäkään, vaan muhkea palkka juoksee edelleen; on helppoa istua tuleen toisten housuilla.

  VastaaPoista
 7. Orpo ja äärioikeistolainen sinimustahallitushan se on taitamattomuudellaan saanut usutettua AY liikkeen takajaloilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sä et oo "ääri" oikeistolaisutta nähnykkään...jos olisit, et ehkä olis siinä kakka-kommentoimassa

   Poista
 8. Palaan kestoaiheeseeni. Mitä tilalle? Täällä ulistaan Hesarista ja Ylestä hyvin usein. Millä te, arvon kommentaattorit, haluaisitte korvata nämä? Jollain trumpihtavalla vaihtoehdollako? Minäkin näin jullarin, mutta so what. Hankkikaa elämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiurun junailema Ylen verorahoitus pois ja tilalle lupamaksu tai kanavakohtainen maksusysteemi kuten kaupallisilla kanavilla. Eli maksat vain siitä, mitä haluat katsoa.
   Päästäisiin irti tästä Pohjois-Korean tyyppisestä vihervasemmiston propaganda- ja suojatyöpaikkakolhoosista, jossa ei tarvitse ajatella kustannuksia eikä laatua.
   Vähintäinkin Jouko Jokisen johtama uutis- ja ajankohtaistoimitus voitaisiin "harjata" perusteellisesti.

   Poista
  2. Ja Puna/viher- toimittajat ulos ja tilalle vaikka ensin sieltä lähteneet Ukkola, Virtanen, Ervasi, Korkki...

   Poista
 9. Tottakai AKT maksaa myös näille, jotka ovat ilman työtä lakon aikana, saman korvauksen mitä AKT maksaa omilleen eli 166 €/pv. AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko horisi suu vaahdossa jostain solidaarisuudesta, niin totta kai lakkokassassa riittää varaa myös paperimiehille. Vaikka tuo solidaarisuus oli aikoinaan Puolan kommunismista irtautumisen symboli, niin silti, kun se mainitaan, tulee kommarit mieleen. Aika paljon kommarit taisi käyttääkin tätä sanaa retoriikassaan, kuten Ismo Kokko nyt.

  VastaaPoista
 10. Oletteko huomanneet, että tietyntyyppisten ihmisten reaktio mihin hyvänsä logiikkaan on tuo "on kylmää/olet kylmä ihminen"? He tuntuvat pitävän sitä äärimmäisen musertavana loukkauksena, mikä tuo heille välittömästi pisteet kotiin ja saa kylmäksi syytetyn käpertymään kasaan häpeästä.

  Varsinkin naisvaltaisilla keskustelupalstoilla saa toistuvasti kuulla olevansa kylmä, jos vihjaisee että ihmiset voisivat ottaa vastuuta itsestään ja raha ei kasva puissa.

  Kylmää, julmaa ja rumaa. Jos tuohon nyt edes viitsisi reagoida, niin toteamalla jotain koirista ja karavaaneista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli mul Rahapuu..huonekasvi, mut sekin kuoli....

   Poista
  2. Rahapuun tappaminen muuten vaatii aivan erikoista botanistista kyvykkyyttä.

   Poista
  3. Eiköhän se kuole, jos aamukuset lorottaa aina ruukkuun.

   Poista
 11. Enpä usko että sen enempää YLE:n johtoa kuin valtamediaa ylimalkaan saadaan sen enempää muodollis-juridiseen kuin edes moraaliseen vastuuseen yksipuolisista ideologisista valinnoistaan.

  Ihan yhtä turhaa kuin kuvitella saati vaatia, että kokonainen aikakausi ajattelisi terveemmin ja todellisuudentajuisemmin. Oma aikamme etsii totuuksia niin tunnustuksellisten ideologioiden käsitepinnoilta, ettei mitään selvyyttä mihinkään kysymyksiin saada. Meidät on ikään kuin kaikki tuomittu huutamaan iskulauseita toisillemme -- ja samaan aikaan yhteiskunta, siis kielellis-kulttuuristen kansallisvaltioiden vielä vähän aikaa sitten tarjoama sosiaalinen eheys -- murenee altamme. Eurooppalaiseen ajatteluun ja moraalilaatuun totaalisesti sopeutumaton kansainvaellus tulee vain täydellistämään sen tuhon minkä itse saamme ideologisissa väännöissämme hyvään alkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on synnkä tulevaisuus...se on förtti ströpö suomen kansalle...K ait tääl jotain pikipäitä ssaattaa asustella, mut suomalaiselle its GAME OVER

   Poista
 12. Jooh.. se on turha nyh lakkoilla tai valittaa, kun on itse äänestetty sen rahojen ja liikkumavaran taloudellisesti...lähettämiseen pikipäille ja karvaranteille

  VastaaPoista
 13. TAI on jo nykyisyyskin aika synkkä, mut hullummaks menee

  VastaaPoista
 14. Itse en viitsi kamalasti kommentoida, kun ei asiantuntemukseni ole riittävää.
  Mutta tässä pari lainausta 8.3.2024 Aamulehdestä, jossa entinen EK työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen pohti nykyistä tilannetta.
  "Kun hallitus viittaa Ruotsin ja Saksan työlainsäädäntöön, niin väitän ja uskon tietäväni mistä puhun. Suomen työlainsäädäntö on työnantajalle kokonaisuutena selvästi parempi kuin näiden maiden. Siitä ei ole kahta sanaa sanottavana."
  "Jos on perehtynyt vähänkin historiaan, niin tiedetään, että silloin kun SAK lähtee taistojen tielle, niin se menee peräseinään asti. On turha kuvitella, että järjestö muuttaisi strategiaansa jonka se on valinnut viime syksynä"
  Omaan mieleeni tuo ensimmäinen lainaus nostaa Nokian tehtaan sulkemisen Saksassa, joskus yli 10 v sitten. Kalliiksi kävi, lakisääteiset erorahat kustansivat jotain 200 miljoonaa € ja koulutusrahat päälle. En muista paljonko työntekijöitä oli, varmaan yli 1000 hlö.
  Eroraha Saksassa on vissiin max 24 kk palkka, palvelusvuosista riippuen.

  VastaaPoista
 15. Yle tänään

  13-vuotiaaseen tyttöön kohdistunut väkivallanteko järkyttää Tanskassa

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-215877

  Tanskassa poliisi on pidättänyt 17-vuotiaan nuoren, joka raiskasi ja kuristi 13-vuotiaan tytön, uutisoi tanskalainen DR.
  Väkivallanteko tapahtui maanantai-iltana Hjallerupissa Pohjois-Tanskassa. Tyttö löydettiin vakavasti loukkaantuneena. Hän kuoli myöhemmin vammoihinsa.

  Poliisin mukaan uhri oli 17-vuotiaan ex-tyttöystävä. Poliisin mukaan 17-vuotias käytti raakaa väkivaltaa tyttöä vastaan. Poika muiden muassa löi 13-vuotiasta päähän nyrkein ja tiilellä.
  17-vuotiasta syytetään muiden muassa murhasta, yhdynnästä alle 15-vuotiaan kanssa ja raiskauksesta.

  Asianajajan mukaan poika ei kiistä väkivallantekoa, mutta kiistää syyllistyneensä raiskaukseen ja murhaan.

  Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kommentoi Instagramissaan tekoa järkyttäväksi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!