perjantai 8. maaliskuuta 2024

Orwellilainen tulkinta pakolaissopimuksista

Läntisen pallonpuoliskon köyhin ja myös ainoa tummaihoisten ihmisten hallitsema valtio - Haiti - on yksi niistä nykyisen maailman kolkista, jonka yhteiskunnallisen kehityksen seuraaminen tarjoaa mahdollisuuden havainnoida erilaisten väestöryhmien välisiä eroja siinä, kuinka toimivia yhteiskuntia ne pystyvät rakentamaan. Ja siksi olen käsitellyt maan tapahtumia useampaankin kertaan (viimeksi täällä ja täällä). 

Siksi oli mielenkiintoista havaita, että aamun uutisvirrassa näkyi juttuja (esimerkki ja toinen), joiden mukaan Haitin jengiväkivalta on karannut täysin viranomaisten hallinnasta ja sen seurauksena muun muassa maan pääsatama on suljettu. Näin on käynyt siitä syystä, että jengiläiset haluavat erottaa maan pääministerin - ja ovat uhanneet jopa sisällissodalla, ellei heidän vaatimuksiinsa suostuta.

Uhkaus on vakavasti otettava, sillä jengit ovat usein raskaammin aseistettuja kuin niitä vastaan taistelevat turvallisuusjoukot. Niinpä ainakin 15 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa maan pääkaupungissa, jonka pinta-alasta jengit hallitsevat neljää viidennestä. 

Ihmisten hätää lisää vielä se, että Haitin terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamassa, joten maahan vaaditaan länsimaista apua. Haitilaiset eivät myöskään pääse ulos maasta, koska naapurivaltio Dominikaaninen tasavalta on sulkenut - vastoin kansainvälisiä sopimuksia - rajansa sikäläisiltä pakolaisilta. Siis samaan tapaan kuin Egypti on estänyt gazalaisia hakemasta turvaa läntisestä naapurimaastaan. 

Siksi täältä näppäimistön takaa näyttääkin siltä, että Geneven sopimukset koskevat tasa-arvoisesti kaikkia niihin sitoutuneita valtioita, mutta joitakin valtioita - kuten Suomea - enemmän kuin toisia - kuten Egyptiä tai Dominikaanista tasavaltaa. Enkä tarkoita tällä sanoa, ettenkö ymmärtäisi Dominikaanisen tasavallan tai Egyptin hallitusten perusteita pidättyvyyteen sopimusten noudattamisessa. 

Kaiken kaikkiaan jää nähtäväksi, miten Haitin yhteiskunta kehittyy tästä eteenpäin. Vaihtuuko hallitus vai ottavatko jengit haltuunsa koko valtion. Jo tässä vaiheessa on kuitenkin selvää, että Haitin naapurimaahan verrattuna jo muutenkin surkeasti kehittynyt talous tulee kärsimään tilanteesta. 

17 kommenttia:

 1. Vähän lievemmin, mutta samaan tapaan kuin Haitin jengit meillä toimii SAK.

  VastaaPoista
 2. Euroopassa vallan jakaantuminen etnisten jengien kesken on vasta aluillaan. Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa.. ovat jengit, klaanit, kehitysmaalaiset yhteisöt ottaneet haltuunsa vasta kaupunkien osia.

  VastaaPoista
 3. Kuvaava nimitys tuo jengi. Sitä käytti Rytkönen myös omasta jäsenistöstään.

  VastaaPoista
 4. Kansallinen turvallisuus huomioiden, on Suomella täysi oikeus pitää itäraja suljettuna ja estää sieltä tulevan Venäjän hybridisodan välineellistettyjen henkilöiden tulo Suomeen.

  Suomessa jo olevan mahdollisen vaarallisen aineksen internointi turvasäilöön on syytä pitää harkinnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille kerrotaan kuitenkin oikeuskanslereiden ja muiden virkakyöstien taholta, ettei Suomella ole oikeutta estää ketään tulemasta. Ei, vaikka se vaarantaisi kansallisen turvallisuuden ja romahduttaisi kaikki järjestelmät.

   Sen sijaan joskus edellisen hallituksen aikana keskusteltiin siitä että miten täällä toimittaisiin samanlaisessa tilanteessa kuin Puolan invaasio, niin todettiin aitoon neuvostotyyliin, että viranomaisilla on oikeus ottaa ihmisten yksityisosomaisuus haltuun tunkeutujien majoittamiseen ja hyysäämiseen. Tämä ei kuitenkaan herättänyt mitään keskustelua suomalaisten oikeuksista.

   Poista
 5. PT-media tänään

  Poliisi takavarikoi kymmeniä rynnäkkökivääreitä eilisten muslimiratsioiden yhteydessä

  https://pt-media.org/2024/03/08/poliisi-takavarikoi-kymmenia-rynnakkokivaareita-eilisten-muslimiratsioiden-yhteydessa/

  Artikkelista poimittua

  Poliisi iski torstai-iltana Tyresössä sijaitsevaan moskeijaan ja teki kotietsintöjä useissa osoitteissa, joissa asuu radikaalimuslimeja. Takavarikkoon lähti kymmeniä rynnäkkökiväärejä ja muita automaattiaseita.
  Expressenin mukaan yhdessä osoitteessa, jossa tehtiin ratsia, poliisi kantoi pihalle useita rynnäkkökiväärejä ja muita ampuma-aseita. (kuva) Asunnon haltija on 18-vuotias nuorukainen, jolla on useampia huumausainemerkintöjä rikosrekisterissä.

  Poliisi otti kiinni kaiken kaikkiaan neljä miestä, joista tullaan esittämään vangitsemisvaatimus todennäköisin syin epäiltynä terroririkosten valmistelusta ja törkeistä ampuma-aserikoksista.
  Miehillä on tiiviit yhteydet ääri-islamilaiseen maailmaan.
  -----------------------

  Vastuullinen media - miksi näistä ei uutisoida suomalaisille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska homman tarkoituksena on vyöryttää pikku hiljaa kansakunnat intersektionaalinen maailmanjärjestyksen alle, minimaalisella vastarinnalla. Eli ei anneta selkeätä kuvaa tapahtumista ja kokonaiskuvista median kautta.
   Tämä on siis ihan käytännön huomio.

   Poista
 6. No. Onhan meillä Afrikka. Tätä maanosaa on valkoinen mies tosin passannut jo vuosikymmeniä.
  Mikähän noissa neekerismiehissä on vikana, kun missä tahansa he luuraavatkin, ovat asiat poskellaan.

  VastaaPoista
 7. Hjoo, mielenkiintoinen muotoilu tuo: maan "terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamassa, joten maahan vaaditaan länsimaista apua." Onko länsimailla jotain osaa tuossa romahtamisessa, vai mihin perustunevat nuo 'vaatimukset'? Luonnonkatastrofit sikseen, Haitissahan oli vakava maanjäristys v 2010, mutta onko länsimailla - tai erityisesti noilla käärmeensikiöillä valkoisilla miehillä jokin velvollisuus aina kiiruhtaa apuun siitä riippumatta ovatko ongelmat itse aiheutettuja vai ei?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omakin talous ja terveydenhuolto on romahtamassa ja vastuussa olevat ovat häipyneet kuin rotat uppoavasta laivasta räkyttämään omista tekosistaan uudelle hallitukselle tai pyrkimässä EU:hun, koska Suomessa on nyt vaikea jakaa rahaa ympäriinsä ja korottaa veroja.

   Poista
 8. Älykkyysosamäärä kaiken selittää. Haitissa 67, Dominikaanisessa tasavallassa 82. Suomi 101. Dominikaanisessa mustia 16 %, Haitissa 94 %.

  Mustan Afrikan maissa ÄO on kauttaaltaan alle 70, Somaliassa 67-69 lähteestä riippuen.

  Tämän tunnustaminen lopettaisi humanitaarisen maahanmuuton kokonaan Afrikasta ja muslimivaltioista. He eivät tule koskaan integroitumaan länsimaissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entisen pääministeri Matti Vanhasen isä Tatu Vanhanen taisi tutkia juuri tuota Afrikkalaisten älykkyysosamäärää, mutta eihän niin olisi saanut tehdä, koska saadut tulokset olivat "vääriä" tuloksia. Sinäkin Pauli Vahtera laskit väärät maahanmuuttajien kustannukset ja Orpo lupasi oikeat. Niitä tässä vieläkin odotellaan.

   Poista
  2. Kokemukseni mukaan työpaikoilla ja järjestöissä ei ole koskaan valittu pomoja alle ÄO 95. Tyhmä hoksaa yleensä väärin.

   Poista
 9. Sos. tuet vain Suomen kansalasille ja töiden perusteella

  VastaaPoista
 10. Juristerian traagiikka sisältyy siihen, että lakipykät on aikalailla pakko kirjoittaa normimoraalin pohjalta ja vsin ykdilöä koekevien mielikuvien varassa. Näin laissäädännöstö ja -käytöstä tulee aivan harhaista, ja mahdollistuu myös se nyt käsiin räjähtänyt väär käytöntö, jossa kuvitteellisen yksittäistapauksen pohjalta luodaan kansojen olemassaoloa vaarantavia tilanteita.

  Ajatushistoriallisesti ottaen nämä lainsäädännölliset vaikeudet palautuvat oman eurooppalaisen ajattelumme individualismiin, joka ei yksinkertaisesti slli meidän näkevän ihmistä lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti yhteisolentona. Emme siis pysty hyväksymään sosiologian perustavimmanlaatuista tosiseikkaa -- sitä että yksilöt yhteisönä tekevät tekoja, joita yksikään yksilö ei yksin tekisi.

  Emme siis myöskään pysty esittämään itsellemme kysymystä siitä, onko ylikansallinen lainsäädäntö yleensäkään "laillista" siinä mielessä kuin lakien pitäisi olla yhteisöissä vallitsvia oikeuskäsityksiä heijastava ssätelymekanismi.

  Vanhat vapisevat äijämpaskat voivat ihan pokkana esittää koko juristerisen auktoriteettinsa valtuuttamina näkemyksiä, ettei maa ole "oikeusvaltio" kun se ei noudata lakipykäliä, joita kirjoitettaessa maailmassa ei ollut ainoatakaan sellaista tilannetta eikä mitään vastaavaa todellisuutta kuin se, missä lakeja nyt mukamas pitäisi noudattaa.

  Onhan se aika "orwellilaista" touhua. Kun toiseen vaakakuppiin pannaan tosiasiat, ja toiseen joskus ammoin aivan toisenlaisten realiteettien vallitessa kirjoitetut lakipykälät, voi juma, tuollaiset pykälät painavat enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juristeriamme nykyiset visionääriset vinosuuntaukset, joista tämä nykyinen käsittämätön takertuminen "oikeusvaltioideologiaan" on karmaiseva esimerkki, ovat ajatushistoriallisessa perspektiivissä osa eurooppalaisella uudella ajalla niin sanotunvalistuksen vaikutuksesta syntynyttä "tiedollista" ajattelua, joka muiden uusien tiedonalojen tavoin omaksui "positivistisen" tiedon- ja tieteenihanteen.

   Kartesiolaiseen paradigmaan ja empiristiseen metodiin perustuvat uudet tiedonalat toimivat parhaiten kun tutkittiin "ihmisestä riippumatonta todellisuutta" -- kukin tiedonala kehitti omat suureensa ja mittaysikkönsä, ja kunkin alan autonomia sitten vakiittnutti oman perustavanlaatuisen oppikäsitteistönsä, jota voisi kuvata vaikkapa "käsitepintana", joka vakiintui ja muodostui lujaksi kannattelevaksi alustaksi, jolta niin kritiikki kuin erilaiset koulukunnan, "ismit", saattoivat nousta.

   Juristerialle tuo kaikki jäi tavoittamatta, mutta se ei estänyt linoppineita lumoutumasta psotivistisen ajattelun ideoista, ja niin lakitekstitkin sementoitiin ikuisella arvovallalla joka ei ihmistieteisiin sovi. Juristeriassa jäi elämään keskiaisten kaapuniekkojen ja inkvisition jumalallisella auktoriteetilla toimiva kulissi -- ja viimekädessä juuri tällaisen täydellisen ymmärtämättömyyden seurausta nämä nykyiset "ihmisarvo- ja -oikeusideologiat" kuin myös sementoituja käsitepintoja edustavat "oikeusvaltioperusteet" ovat.

   Ei todellakaan ole minkään oikeusperiatteen mukaista, ettälakeja, jotka ovat syntyneet aivan toisenlaatuisissa historiallisissa oloissa, mukamas jonkin "oikeusvaltioperiaatteen" nimelliseksi varjelemiseksi sovelletaan tilanteissa, joissa ei ole ainoatakaan samaa elementtiä joita laki alunperin tarkoitti.

   Poista
 11. Tässä nähdään myös uskontojen välinearvo yhteiskuntien luomisessa. Haitissahan ollaan näennäisesti kristittyjä, mutta käytännössä kaikki uskovat viime kädessä voodooseen (epäilemättä ÄO selittää tätä).

  Isolla osalla ihmisistä on tarve uskoa johonkin, ja yhteiskunnan kannalta on paljon parempi uskoa protestanttiseen etiikkaan kuin mihinkään muuhun, mitä toistaiseksi on kokeiltu.

  Karjakansa tarvitsee sen uskontohuumeensa. Pitäisi miettiä hyvin tarkkaan sitten, tarjotaanko niille voodoota, pridea -vai sitä uskontoa, mikä loi hyvinvointiyhteiskunnat.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!