perjantai 15. maaliskuuta 2024

Silmiä avaava keskustelu

Eilisessä Ylen keskusteluohjelmassa käyty keskustelu oli silmiä avaava. Tarkoitan tällä erityisesti kahta asiaa.

Niistä ensimmäinen on se, että hallituspuolueita edustaneiden Ben Zyskowiczin (kok) ja Jani Mäkelän (ps) puheenvuorot viestivät kerta toisensa jälkeen tarvetta löytää keinoja Suomen taloudellisen tilanteen korjaamiseksi. Tämä ei kuitenkaan kiinnostanut millään tavalla oppositiota edustaneita Tytti Tuppuraista (sd) ja Li Anderssonia (vas), jotka talouden korjaamisen sijaan korostivat puheenvuoroissaan tulonjakokysymyksiä. 

Tätä jakoa voidaan havainnollistaa esimerkillä, jossa hallituksen tavoitteena on kasvattaa kakkua, jotta siitä riittäisi enemmän jaettavaa kaikille suomalaisille. Oppositiota sen sijaan ei kiinnosta niinkään jaettavan kakun koko, vaan sen mittaaminen viivottimella ja analyysivaa´alla, jotta joikaiselle voitaisiin leikata mahdollisimman samankokoinen pala.

Toinen silmiä avaava seikka oli poliittisen vasemmiston kyvyttömyys tehdä rakentavia esityksiä. Se saavutti huippunsa keskustelun loppupuolella, kun Zyskowicz tämän tallenteen kohdassa 34 min 11 sekuntia osoitti sanansa Tuppuraiselle: "te teitte oman vaihtoehtobudjetin, pyysitte eduskunnan tietopalvelua laskemaan sen työllisyysvaikutukset. Se laski ne, ne oli negatiiviset. Sen jälkeen te piilotitte sen. Te salasitte sen. Milloin se tulee julkisuuteen? Se laskelma, jossa on laskettu tiedän vaihtoehtobudjetin työllisyysvaikutukset."

Zyskowiczin esille nostamassa seikassa on kyse tässä tilanteessa aivan äärimmäisen keskeisestä asiasta eli siitä, onko maan suurimmalla oppositiopuolueella tarjottavanaan vaihtoehtoa hallituksen toimia. Tuppurainen kuitenkin kiersi kysymyksen - ilmeisesti liian kiusallisena - sanomalla "ei nyt saivarrella siitä, koska teidän tavoitteenne oli sata tuhatta työllistä ja nyt itse asiassa siitä ollaan yli kakskyt tuhatta jäljessä.

Toisin sanoen Tuppurainen tunnusti epäsuorasti, ettei maan suurimmalla oppositiopuolueella - tai ylipäänsä vasemmistolla - ole tarjota edes teoriassa toimivaa keinoa korjata Suomen taloudellista tilannetta. Siitä huolimatta se vastustaa kynsin ja hampain valtioneuvoston suunnittelemia toimenpiteitä ja on valjastanut käsikassaransa eli ay-liikkeen tekemään maan hallitukselle ja elinkeinoelämälle tarjousta, josta ei voi kieltäytyä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jarkko Elorannan alleviivaus 
Velkakatto vai neliraajajarrutus: siinäpä vasta kysymys vihervasemistolle
Jarkko Eloranta alleviivasi hallitusohjelman toteuttamisen tärkeyttä

34 kommenttia:

 1. Sydän on kyllä tunnetusti vasemmalla, mutta läheskään aina ei voi sen varassa toimia. Välillä on käytettävä pelkkää järkeä.

  Tämä vasemmalla on vaikea nähdä.

  VastaaPoista
 2. Ahdistava myötähäpeä alkoi jo kyselytunnilla, jossa sosialistit todistivat typeryytensä koko kansalle tyttö Sutturaisen ja Antti Lindtmanin johdolla.
  Miksi Li Andersson on kälkättämässä viikottain samoja kuluneita juttuja. Haluaako YLE kiusata katsojiaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastauksena tuohon viimeiseen kysymykseen. Koska Li on opetellut nuo liturgiat ulkoa ja toistaa ne kaikissa yhteyksissä kuin joku mekaaninen soittokone. Ja mitä Yleen tulee, se viis veisaa katsojista koska saa samat tulot, olipa katsojia tai ei.

   Poista
  2. Sanna Marin oli samanlainen ja vältteli usein osallistumasta keskusteluihin, jossa olisi joutunut omia kantojaan petustelemaan. Ei vaan irtonnut.

   Poista
 3. Mä en pystynyt katsomaan. Tuppuraisen näkeminen ja kuuleminen herättää puistatuksia. Opppositiolla ei tunnu olevan rakentavaa ehdotusta -vain pelkkää räksytystä.

  VastaaPoista
 4. Pitäisi palata tulleilla suojattuun talouteen, jotta kotimainen teollisuus nousisi ja ihmisillä olisi oikeita töitä. Se vaatisi pörssikeinottelevan globaalin kapitalistikommarieliitin kaatamista mikä tuskin onnistuu. Tässä nyt sitten roikutaan koko Eurooppa löyhässä hirressä, kunnes loppu tulee tai köysi jostain ihmeen syystä katkeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko muuten siin, että Suomi ei saa tulleista kertyviä rahoja itselleen vaan EU vie nekin?

   Poista
  2. Näin on. Suomi saa pitää itsellään vain neljänneksen ns. kantopalkkiona.
   https://vm.fi/verotus/tullitoimi

   Hieno järjestö, johon suomalaiset huijattiin puhelemalla vain taloudellista liitosta. Nyt itsenäisyys ja sananvapaus on viety kaikenmaailman pikku säännoksillä.

   Surkuhupaisaa on esimerkiksi tämä pullonkorkkien irtoamattomuus. Suomessa korkit tuskin olivat ongelma, koska pullojen palautusprosentti on 90, eikä panttia heru korkittomasta pullosta. Aasian ja Etelä-Amerikan sikailumaat kippaavat roskansa suoraan jokiin, joista ne kulkeutuvat valtameriin kasaantuen valtaviksi saariksi. Noilla roskalautoilla suurin riski onkin ilmeisesti Hartwallin korkit.

   EU on täynnä hyväosasia nilkkejä, joiden tarkoitus on säröttää kansalaistensa mieli keksimällä näitä valtaansa osoittavia järjettömyyksiä. Tuo hirviö pitäisi kaataa.

   Poista
 5. AKTn työtaistelun sivuvaikutukset ovat saaneet massiiviset sivuvaikutukset. Piiput kylmenevät. AKT jää yksin, jos aloittaa vielä uuden lakon, kun meneiiään oleva on ohi. Kökkö ja Elohiiri häviävät tämän kahakan.

  VastaaPoista
 6. Opoosition pääasiallinen kritiikki on tuo toistuva jankutus Riikka Purran saksikuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toteutetaan sitä samaa ideaa, kun viime kesän rasismikeskustelussa. Luuleeko viherkommarit tosissaan, että Riikka Purra nauttii ja nauraa takahuoneessa korjatessaan Marinin, Saarikon ja Tuppuraiset täysin päätöntä rahankäyttöä edellisen hallituksen aikana.

   Poista
  2. No, se saksikuva oli vähän mauton.

   Poista
  3. Se on makuasia. Kaikki huumori neurottaa nykyään vähemmistösakkeja.

   Poista
  4. Ajattelematon se oli tässä tilanteessa, vai oliko kyse Miko Bergbomin moka.
   Ei kannattaisi turhaan kaivaa verta nenästään, vaikka kiusaus maksaa potut pottuina maata ylimielisesti ("Hei boomerit - get over it" - tyyliin) johtaneelle "viisikolle" on varmasti suuri.
   Äänestän silti Purraa jatkossakin.

   Poista
  5. Jos nyt sitten vielä tuosta saksikuvasta. Mauton, ajattelematon ? Purrahan on valtionvarainministeri. On yleisesti hyväksytty että tässä tilanteessa valtion menoja on leikattava.
   Saksethan on hyvä havaintoväline siihen. Siinä kaikki ! Oppositio Ylen säestämänä valittaa miten julma ministeri haluaa leikata köyhiltä.
   Näkyykö se jotenkin tuosta kuvasta ?
   On meidät aivopesty karsastamaan persuja...

   Poista
  6. Järkytyin kun näin Riikka Purran eilen tv:ssä. Hän oli vanhentunut hetkessä kymmenen vuotta, enkä yhtään ihmettele. Nyt pitäisi varmaan ottaa Marinin konstit käyttöön ja lähteä baanalle. Kyllä hänkin näinä raskaina aikoina kaipaa iloa ja valoa elämäänsä. Jos ravintolassa roikkuu aamuyöstä kapakassa vieraan miehen kaulassa juovuksissa ja virkapuhelin on ties missä, sen jälkeen voii tulla median eteen itkemään, kuinka on vaikeaa. Kaikki annetaan anteeksi kuten Marinille vai mitä veikkaatte?

   Poista
  7. Viisikon naiset olivat jatkuvasti median ylistyksen kohteena. Oli niin mahtavaa, kun oli naisia ministereinä. Nyt hallituksen naisministereistä ei riemuita ollenkaan. Olisiko syynä se, että vihervasemmiston soluttama media on innoissaan naisministereistä vain silloin, kun nämä ovat vihervasemmistolaisia.

   Poista
 7. Eurooppalaisen uuden ajan viimeiset nerot vaikuttivat sata vuotta sitten. Eurooppa on käynyt kaksi maailmansotaa, kolmas on käynnistymässä. Jälleen ovat hyvin pieniaivoiset poliitikot asialla.

  Uuden ajan uusi suuri maailmanuskonto, taloususkonto, ei nerojen elämäntyöstä paljoa piitannut. Nykyiset talousoppineet toistelevat yhä 1700-luvun valistusajattelijoiden liberalistisia harhoja.

  70-luvulta lähtien talous on ollut pelkkää kulissia imaginaariselle rahakaupalle. Meilläkin viime vuosikymmeninä, aikana jolloin BKT on kasvanut kolminkertaisesti, valtakunnassa vuosittain tehty työtuntimäärä on pysynyt samana.

  Töitä, töitä, lakko, lakko, ja mikäs puolue se voittaa kilpalaulannan "uusien työpaikkojen luomisesta"? Onko se Orpon ja Zyskowiczin porukka vai vasemmistonaisten kälättävä hoo-mollihuutokuoro?

  Varmaa on vain, että sotaa hamuavat sen saavat ja etteivät puoluepukarit koskaan lyö hanskoja tiskiin ja sano: "Ei" Minä en lähde mukaan tällaiseen!"

  Taistelut jatkuvat, koska taistelut ovat aikamme koukku johon vähemmän nerokkaiden ihmisten koko henkinen arsenaali on ripustettu. Potin tulevat lopulta korjaamaan kehitysmaalaiset, joiden miljoonamitaisia vaelluksia tänne ei tule kukaan torjumaan. Meille riittävät keskinäiset tuppuraisten ja tappuraisten tukkanuottaset.

  VastaaPoista
 8. Eikö jo koko kansa (jopa omatkin) näe tuon demareiden naamion taakse? Tuppurainen sen paljasti: jos vaatii sitä heidän vaihtoehtobudjettiaan julki, se onkin vain saivartelua. Uskomatonta! Koko ajanhan he ovat väittäneet, että heillä sellainen olisi ollut, mutta kas, kun se olikin negatiivinen työllistämisvaikutuksiltaan, ovat siitä hipi hiljaa. Eikä siitä saa edes kysyä.
  Voiko enää selvemmin paljastua tuo heidän valheellisuutensa? Eikä toimittaja tietenkään tuollaiseen "pikkujuttuun" takerru.
  Zyskowicz puhui asiaa, taas.

  VastaaPoista
 9. Mistä pirun litteän kiven alta tuo 'Oma kansa ensin on vahingollista ajattelua' Tuppurainen on ryöminyt esiin? Todella täysiverinen opportunistipoliitikko, jonka toimista ei saa hakemallakaan esiin lieventäviä asianhaaroja.

  VastaaPoista
 10. Vasemman laidan asenteet ja ajattelumalli tulivat todellakin hyvin havainnollistetuiksi. Ymmärsivätkö riittävän monet katsojat sen, on sitten toinen asia. Silloin, kun minä olin penska, isovanhemmilla oli tapana tuhahtaa tietyntyyppisestä käyttäytymisestä, että "kyllä löytyy oksan ottajia, jos on kuusen kaatajia". Ja siitähän tässä on kyse. Kuusen kaataminen ei kiinnosta, se jopa estetään, kun tapellaan niistä oksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen vanha kansanviisaus on se, että kakku täytyy leipoa ennen kuin sen voi jakaa. Tåmä unohtuu vasemman laidan kannattajilta, jotka edelleen ovat valmiita velanottoon ja veronkorotuksiin vaikka yli varojen on eletty jo 16 vuotta.

   Poista
 11. Ei tarvitse ihmetellä miksi salata se, mitä vaikutuksia SDP:n budjetin olisi. Todennäköisesti työllisyysvaikutukset olisivat olleet niin valtavan negatiivisia, että ei niitä olisi uskonut erkkikään. Olihan se aika kaameaa kuunneltavaa se "kanojen" kaakatus YLE:n A-Talkissa. Zyskowicz ja Mäkelä yrittivät pysyä tosissaan asialinjalla ja tosiasioissa, mutta eihän sillä ollut merkitystä, kun Li Andersson huutaa suu vaahdossa niitä koomareiden totuuksia. Samoin A-studiossa pari iltaa sitten Kiuru ei meinannut antaa Wille Rydmanille suunvuoroa, eikä toimittajakaan siihen paljon puuttunut. Tosin Rydman jauhotti tosiasioilla Kiurun mennen tullen. Rydmanilla on loistava ulosanti, ehkä hän pääseekin paremmin oikeuksiinsa perussuomalaisissa kuin kokoomuksessa.

  VastaaPoista

 12. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010197334.html

  Tuossa toisena kommentaattorina on heti keskon treasurer joka on tuota nesteen osakkeiden myymistä lobannut vuosia ja niitä ei viimeksi tarpeaksi myyty ja peräänkuuluttaa tuolla kovaan ääneen milloin hallitus(kokoomus) täyttää lupauksensa vaalirahoittajille.

  Lakolla hyvin saadaan varmaan laskettua sattumalta tulosta myös tuossa toisessa firmassa jota on solidiumilla kukahan hurri sijoittaja sitä haluaa, kiinalaisomisteinen piikiekko tehdas on lakossa vain näön vuoksi:

  https://www.teollisuusliitto.fi/tyoelama/painavasyy/lakkoilmoitus-6-3-2024/

  Sitten kun ihmettelään näytös lakkoja niin kannattaa miettiä sitä, että nuo suuret puhallukset on ainakin 90-luvulta asti olleet kokoomuksen ja sdp:een yhteispeliä ..

  Ja noilla myynneillä vain ja ainoastaa kasvatetaan sitä vajetta, ei tarvita hääppöistä laskupäätä ja huomaa, ettei koko vajetta olisi jos valtio edelleen omistaisi täysin noista firmoista muutaman kun katsoo maksetut osingot..

  Kokoomuksella on vain ja tarkoitus peittää myyntien aiheuttamat vajaukset jollain näennäisillä leikkauksilla ja nuo mistä lakkoillaan ei oikeasti säästä yhtään missään, ansiosidonnaisen leikkaus, no jättäähän se työttömyyskassoihin sitten enemmän rahaa...

  Mutta en usko, että tuollaista tapahtuu koska kuitenkin korkea moraali omistusohjauksessa:

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/382e9bd5-0ec6-44e9-92c3-1c0e409563c4

  Toi jäi kumman vähälle lehdissä....

  VastaaPoista
 13. Keskon Ala-Seppälä ei halua muuta kuin hamuta "Veijo Keskolle" mahdollisimman paljon myyntiä (lue=kallista ruokaa, alkoholeja, lääkejakelua jne.) eli todellista arkielämän pakkomonopolia. Hänen kommentteihinsa on aina piilotettu se sanoma, että Kesko hoitaisi asian paremmin ja halvemmalla. Samalla kesko myy Euroopan kalleinta ruokaa ka K-kauppiaat rakentavat mustia hirsilinnojaan yksityisteiden päihin. Jopa Lidlissä nauretaan että Suomen halvin hintakori on silti Lidlin kallein kori Euroopassa.

  Sori että meni off topic, mutta Keskon treasurerin kommenttien lukeminen saa minut näkemään punaista.

  VastaaPoista
 14. Tuleviin runsaasti lainattavien lausahduksien joukkoon pääsee helposti. "eipäs nyt saivarrella". "oman maan etu edellä on huonoa politiikkaa","minä juon nyt kahvia". (Holkerilta taannoin).
  Tuppurainen tappuraisen takuumiehenä sopii Tuppuraiseen myös hyvin kun tappurainen vain hillui festareilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuppurainen on uskomaton valehteleva liero, joka yhtä vastuuttoman Marinin kanssa aiheutti Suomelle miljardien ja taas miljardien vahingot niin tukipaketin kuin Uniperinkin tapauksissa. Tuppurainen puolusti niin kiimaisesti suomalaisten rahojen lahjoittamista EU:lle, että kehitti legendaarisen lauseen, että Suomen kansa ensin ajattelu on vahingollista.
   Siis noin sanoi suomalainen ministeri ! Toivottavasti tuo motto säilyy ikuisesti omilla aivoillaan ajattelevien muistissa.
   Mutta sinnepä vain pässit vasemmistotoverit äänestivät molemmat takaisin eduskuntaan, josta sitten köyhän kansan puolustaja Marin nosti kytkintä glamourin ja pintaeliitin pariin. Äärivasemmistosta suoraan maailman raharikkaan jet setin edustajaksi. Työn orjat sorron yöstä nouskaa !

   Poista
 15. Osallistui tappurainen yhdellä tekstiviestillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marin lähti festareille ja kuvitteli kai, että koulusaksalla Tuppurainen pärjää neuvotteluissa isoa liutaa saksalaisia asiantuntijoita ja lakimiehiä vastaan! Kaikkihan tietävät kuinka siinä sitten kävi, mutta nämä kaksi eivät osaa edes hävetä, eikä Marinin fan clubissa kenelläkään edes toinen kulmakarva kohonnut.

   Poista
 16. Saattaa hyvinkin olla mahdollista, että teräs-, paperi- ja sellutehtaissa käydään syksyllä palkkaneuvottelujen sijaan yt-neuvottelut.

  -Luca

  VastaaPoista
 17. Kokoomus valtionhoitaja puolue, jonka tarkoitus on kupata valtiolta yksityiselle mahdollisimman paljon varoja.
  Tänä vuonna (2024) on tulossa ilmeisesti todella hyvä osinkovuosi Helsingin pörssissä.
  Osinkoja maksetaan ilmeisesti 12 000 000 000 - 13 000 000 000 euroa, niistä valtio tulee saamaan osinkoveroa n 700 000 000 euroa (5,3 - 5,8 % ) jonka maksavat lähinnä piensijoittajat.
  Ilman kokoomuksen, keskustan, ja ps/sinisten tekemää veronkiertolakia, valtio saisi n 3 000 000 000 euroa, eli tänäkin vuonna veronkierto n 2 500 000 000 euroa.
  Yhteensä lain tekemisen jälkeen tänä vuonna valtion menetykset menevät yli 10 000 000 000 € , no kaikki on korvattu lainanotolla.
  Nyt sitten itketään krokotiilinkyyneliä, ja valehdellaan minkä keritään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun niiden työläisten sairaslomapäivä maksaa🤑 Kokoomus on kyllä kuningas niin neilikan kuin lillukan viljelyssä..

   Poista
 18. HS tänään

  Helsingin opettajat kertovat: Osa lapsista ryhtyy ”uskontopoliiseiksi” ja vahtii paaston aikana muita

  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000010293582.html

  Väsymystä, levottomuutta, päänsärkyä ja keskittymiskyvyn puutetta. Alisuoriutumista koulutyössä tai ylioppilaskokeissa nälän vuoksi. Poissaoloja oppitunneilta liikunnassa, kotitaloudessa ja musiikissa.

  Näin opettajat kuvailevat uskonnollisen paaston seurauksia koulussa. Parhaillaan vietettävä muslimien ramadan näkyy lasten koulutyössä.

  ”Meidän yläkoulun oppilaista moni ei tule useina päivinä ollenkaan kouluun. Saman perheen alakoululaiset pikkusisaruksetkin saattavat paastota ja jäädä kotiin. Oppilaat ovat väsyneitä, päätä särkee, he eivät jaksa keskittyä tai opiskella”, kertoo helsinkiläisen peruskoulun opettaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitustarinoihin uskominen on syvällä.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!