lauantai 9. maaliskuuta 2024

Ay-liike ja vasemmisto ajavat USA:n talouden tukemista suomalaisella rahalla

Länsi-Uusimaa julkaisi artikkelin, jossa oli haastateltu kotimaisen Finlandia-rahastoyhtiön toimitusjohtajaa. Juttu oli siinä suhteessa silmiä avaava, että se muistutti meitä siitä, miksi maamme talouskasvu tökkii ja valtio velkaantuu. 

Toimitusjohtajan mukaan Finlandia-rahasto myi kaikki kotimaiset osakkeensa vuoden 2023 alussa, eikä ole koskenut niihin sen jälkeen. Sen sijaan suomalaista rahaa on sijoitettu pääosin Yhdysvaltoihin, mutta vähän myös muuhun Eurooppaan sekä Japaniin, Etelä-Koreaan ja Taiwaniin.

Näin on tehty siitä syystä, että vuoden 2023 alusta lähtien Helsingin ja New Yorkin pörssien tuottoero - osingot mukaan luettuna - on ollut peräti 40 prosenttiyksikköä. Lisäksi koko tämän vuosituhannen ensimmäisen 24 vuoden aikana Suomen ja Yhdysvaltojen pörssien välillä on ollut totaalisen julma ja pysyvä ero investoidun rahan tuotossa.

* * *

Edelle kirjoitettu näkemys tarkoittaa selkokielellä sitä, että Finlandia-rahasto - ja todennäköisesti monet muutkin suomalaiset sijoittajat - tukevat rahoillaan mieluummin amerikkalaista talouselämää kuin suomalaista. Sen seurauksena suomalaisten yritysten rahoituspohja jää heiveröisemmäksi kun amerikkalaisten - ja lopputulos näkyy erityisesti tuotekehityksessä ja investoinneissa. 

Tämä olisi hyvä muistaa myös kovalla äänellä yritysten omistajien osinkoja kauhistelevissa ja pääomaverotuksen nostoa huutavissa poliittisessa vasemmistossa ja ammattiyhdistysliikkeessä. Näin siitä huolimatta, että se tuntuu epäoikeudenmukaiselta, kun maamme rikkaimmat ihmiset maksavat tuloistaan pienemmän osuuden veroina kuin hiukan köyhemmät, joilla on vain palkkatuloja.  

Yhtälö on periaatteessa varsin yksinkertainen. Palkansaajat saavat palkkaa työstään ja ne heistä, jotka ovat sitä - tai jotain muuta - kautta vaurastuneet etsivät rahoilleen sellaista sijoituskohdetta, jossa niiden arvo kasvaa tai ainakin säilyy. Tällä tavoin raha ohjautuu lopulta parhaiten tuottavien yritysten taseisiin ja mahdollistaa sitä kautta niiden uusiutumisen eli pitkän aikavälin menestymisen kansainvälisessä kilpailussa. 

Kilpailussa menestyminen taas mahdollistaa tavallisten ihmisten työllistämisen kilpailukykyisellä palkalla, omistajien palkitsemisen sijoittamiseen houkuttelevilla osingoilla sekä myös hyvinvointivaltion julkisten palveluiden rahoittamisen yritysten ja työntekijöiden maksamilla veroilla. Siksi on syytä kysyä ay-liikkeen johtajilta ja maamme vasemmistopuolueiden poliitikoilta, että onko niiden viime aikoina ajamansa politiikka järkevämpää kuin Suomesta muuhun maailmaan suuntautuvan pääomavirran kääntäminen tänne Pohjantähden alle? 
 
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

27 kommenttia:

 1. Pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä. Saadaanko koko Suomi ajettua katolleen?

  VastaaPoista
 2. Kun suomalainen sijoitusrahasto ostaa USA:sta Applen osakkeita, ei Apple saa siitä rahasta dollarin senttiäkään. Rahat saa amerikkalainen sijoittaja. Osa rahasta on amerikkalaisen sijoittajan voittoa, osa sen maksamaa osakkeen ostohintaa.

  Toki voi olla, että amerikkalainen sijoittaja käyttää saamansa rahan jonkun uuden osakeyhtiön perustamispääomaan ja silloin rahoitetaan amerikkalaisen yrityksen toimintaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nih, jos hyvä sijoittaja onnistuu repimään voittoja ja osinkoja ulkomailta suomeen, sehän on sit ikäänkuin "ilmaista" tuloa suomeen! Ja jos suomalaisen osakealkku turpoaa ulkomaisista osakkeista, niin kait ne yleensä viimeistään kuolinpesästä tuoattaa suomen valtiolle sun muille voittoa!!

   Kuten alla kirjoitin, mä saan vaatimattomasti osinkotuloja..eli peruspäivärahan verran about..12 kuukaudelle jaettuna.. Vassarit on varmaan tyytyväisiä, että maksan niistä 30 pros pääomatuloveroa, kuin vastaavasta melko vähäisesestä palkkatyöästä menis veroo vain reippaasti allle 10 prosenttii!!

   eli sellanen työtön kapitalisti riistäjä mä olen!!!

   Poista
  2. Toisin sanoen mun ja vaimonkin kohdalla pääomavero on aivan sairaan kallis.

   Jos meidän kohdalla pääomatuloja verotettaisiin samoin kuin palkka tuloja, meil menis helvatin paljon vähemmän veroo, niistä osingoista/ osakemyynneistä

   Poista
  3. Vähän mua hymyilyttää...sijoitin vaimon kaikki perintörahat n. 7 kuukautta sitten Nvidiaan..lol.. (noin 10 tuhat euroo)

   Poista
 3. Oikeastaan ainoa vasemmisto Suomessa on nykyisin äärivasemmisto ja sen ominaispiirteitä ovat kauna ja älyllinen epärehellisyys.

  Kaunainen ihminen ei voi hyväksyä sitä, että joku toinen menestyy ja jollakin muulla menee hyvin. Siinä, missä kateellinen kadehtii toisen hyvää ja haikailee sitä itselleenkin, kaunaiselle riittää, että hän saa hävitettyä muiden hyvinvoinnin. Omansa hyvinvointinsa eteen hän ei ole valmistekemään mitään sellaista, joka tuottaisi jotain yleisempääkin hyötyä vaan hän haluaa vain riistää itselleen muiden ansaitsemia hyvyyksiä.

  Älyllisesti epärehellinen puolestaan viljelee puolitotuuksia, poimii oman mielensä mukaisia osatotuuksia mutta jättää tyystin huomiotta olennaiset asiat. Hän vaatii esimerkiksi verotuksen kiristämistä, jotta valtiolle saataisiin lisää tuloja mutta jättää huomiotta verotuksen nykyisinkin korkean tason muihin maihin verrattuna sekä kiristyksen vaikutuksen taloudelliseen toimintaan ja siten myös valtion tuloihin. Älylliseen epärehellisyyteen liittyy usein myös suoranainen tyhmyys. Hän ei katso nenäänsä pidemmälle eikä ajattele, mitä vaatimusten toteuttamisesta seuraisi. Primitiivinen tahtominen riittää. Monet kyllä pitävät tätä tyhmyydeltä näyttävää piirrettäkin vain tosiasiallisen epärehellisyyden naamiona, jonka taakse piilotetaan se todellinen tarkoitus eli tietoinen vahingon tuottaminen.

  VastaaPoista
 4. Kreikan tiellä. Siellä taisi lähteä eläkkeistä 30%. Täällä aiheesta nyt keskustellaan. Saas näkee. Luulenpa, että juustohöylä käväisee kyllä eläkkeissäkin. Demarit taisivat olla Ylen kyselyssä suurimpia eläkkeisiin kajoajien vastustajia, jaa että miksiköhän. Jos eläkkeistä lähtee isompia sivuja, tietää se monelle asuinneliöiden realisointia kulujen kattamiseksi. Niillä joilla on, lähtee kesämökitkin kiertoon. Mikäs siinä, Klaus hieroo käsiään. Ollaan onnellisia.

  VastaaPoista
 5. Ay-liikkeen johtajat ja maamme vasemmistopuolueiden poliitikot ovat rikkaita ihmisiä ja heiltä pitäisi kysyä, mihin he ovat varansa sijoittaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki helvetin isoja pallkoja saavat suomalaiset pamput esittää julkisuudessä olevansa melko köyhiä..on asuntolainaa..ei osakkeita..ei paljo mittää

   eli mihin helvettiin nää valtavat palkkatulot jotka kumuloituvasti muodostaa suuria omaisuuksia, on piilotettu, täh?

   no johonkin vakuutuskuoriin..ulkomaille veroparasiitteihin jne HAHAHA

   Poista
 6. Ei näissä nykypeleissä paljon Suomen kansan etua ajatella, parasta aikaa ollaan luonnostelemassa RED III direktiivin (uusiutuvan energian direktiivi) siirtoa kansalliseen lainsäädäntöön. Luonnoksessa on maininta että, uusiutuvan energian laitoksien ja infran rakentaminen on aina "erittäin tärkeä yleinen etu". Tämä tarkoittaa mm. sitä että, kansalaisen omaisuuden suoja ei päde rakennettaessa uusiutuvaa, kuten tuulivoimaloita. Yhtiöt ovat nykyään valtaosin ulkomaalaisia, joten ulkomaisille toimijoille annetaan lainsäädännössä mandaatti toimia yli Suomen kansalaisten. Asiasta ei ole paljon julkisuudessa huudeltu, koska Lakko. Mutta mitäpä Professori tuumaa tästä kehityksestä?
  Terv. Joe-poika Singaporesta

  VastaaPoista
 7. Hannu Taanilan muistoksi latasin Ylen sivuilta muutaman hänen juttuna. Viime yönä tulin kuunnelleeksi hänen "Kolmen Jälkeen päiväkirjansa: Sonera, Irak, lipeäkala yms." Siinä hän haastattelee Pekka Tiaista, joka kertoi varsin tosiasiallisesti, miten poliitikot lainasivat sijoittajilta miljardeja -- ja sitten poliitikot yhtiöittivät suomalaisten omistamaa infraa ja myivät sitä alihintaan samoille sijoittajille, joilta he olivat ottaneet velkaa. Eli siis sijoittajat saivat ilmaiseksi sekä Suomen kansallisomaisuutta että sen päälle vielä suomalaiset joutuivat maksamaan heille velat. Tätä samaa poliitikot tekevät tänänkin päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taanila oli kyllä huippu ja nuinhan se kuvio toimi / toimii. Samat Kansalliset aivopierut saivat / saavat yleensä mukavan vakanssin palkkioksi kuprustansa. Ilmeisesti nämä Kansalliset aivopierut ovat kyllästyneet siihen minimaaliseen riskiin, joka aiemmin kuvioihin liittyi ja nyt luodaan automaattia.

   On myös toinen ero, aiemmin hukattiin yhteistä, nyt käydään kursailematta suoraan yksityiseen kiinni.
   Joe-poika Singaporesta

   Poista
  2. Ymmärrän kyllä erittäin hyvin, miksi yksikään poliittisesti ajatteleva ei pysty järkevään ajatteluun. Olen kymmeniä vuosia puhunut, että Suomea pitäisi johtaa kuin yritystä, missä suomalaiset olisivat ainoita Suomi-osakkeen omistajia. En ole ikinä tavannut mistään mitään samanlaista ajattelua, vaan joka ikinen haluaa vain kupata toinen toisiaan. Yhden yksikään poliitikko, köyhä, rikas, professori, sikopaimen, palkanvaatija tai jokin sellainen otus ei kertakaikkiaan pysty tajuamaan, että valtio voi saavuttaa absoluuttinsa vain siten, että kaikki kansalaiset saavat suoraan osallistua sen hallintoon, voittoihin ja tappioihin. Tosin tappiot ovat valtiolle mahdottomia silloin, kun kansalaiset ovat vain oman valtionsa osakkaita, eikä yksikään osakas voisi haavaille minkään toisen valtion kansalaisten elättämisestä, koska Luoja on luonut kaikki ihmiset tasa-arvoisiksi, jolloin on idioottimaista edes ajatella, että muiden valtioiden kansalaiset olisivat liian tyhmiä hoitamaan omia asioitaan. Vasta sen jälkeen, kun valtiot pystyvät hoitamaan omat asiansa, voitaisiin harkita maailman valtiollistamista. Mutta, ymmärrän jälleen, että minähän puhun pölkkypäille, joita ei kiinnosta yhtään mikään muu kuin toisten kuppaaminen ja jumalaton puhe toisten kuppaamisesta, kuten ....

   Poista
  3. Missähän piireissä olet liikkunut kun tuota kahta ensimmäistä leusettasi on monikin saarnannnut. Ja kokoomuksella on tarkoitus näperrellä noiden pikkujuttujen kanssa ja sitten tarvitseekin aivan välttämättä myydä lisää kruunujalokiviä kun näpertelyt ei tuottanut mitään ja voitkin uudelleen kuunnella tuon päiväkirjan omaisuuksien myynnistä.. Toivottavasti purra ei suostu vaikka kokoomuksen ruotsalainen onkin omistajaohjausministerinä.

   Poista
 8. https://jukkahankamaki.blogspot.com/2024/03/tyomiehen-tuumausriihi-kuinka-kansa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Omakämppä perähikiällä itse maksanut yhtiövastike 200kk myymällä saa ehkä parin vuoden vuokrat.. sen jälkeen valtiolle puhdasta tappiota.

   Poista
  3. Poistin edellisen kommentin havaitakseni, että se oli jo lähetetty vasemmistolle. Enivei, muistuttaisin edelleen em filosofia siitä, että kodin pyhyyden taso on suoraan verrannollinen siihen, miten paljon kodikas on itse satsannut asumiseensa. Esimerkiksi, on mielestäni lapsellista väittää, että ihminen kokisi sellaisen asunnon pyhäksi kodikseen, jonka kustannukset ovat muiden maksettava. Ajatteluni mukaan mitä enemmän ihminen vaatii asumiseensa muiden tukea sitä vähemmin hän on osaa arvostaa asuntoaan. Ja kaikki tämä valtion jauhoilla eläminen tapahtuu vain siksi, että kaiken maailman ammattijärjestöt ja poliittiset puolueet ovat etunenässä kieltämässä kansalaisilta Suomen omistamisen. Tämän päivän suomalaiset ovat kuin diktaattoreita, jotka kuvittelevat, että muiden on maksettava heidän asumisensa. Kaikkein suurin diktaattori on kuitenkin sellainen, joka pyrkii saamaan kansalaiset uskomaan, että heidän asuntonsa on pyhä koti, vaikka sen ylläpidon maksaisi muut veronmaksajat, jopa valtion velalla. Jotenkin vain en pysty pyhittämään sellaista filosofiaa, joka pyrkii agitoimaan kansalaiset asumistuen käyttäjäksi, jotta kansalainen voisi kuvitella asuntonsa pyhäksi.

   Poista
  4. Ei tästä niin paljoa wanha vielä niin kai sitä kadullakin jaksaisi rilluutellen menemään, eipä kai se mitään pyhää sitten ole. Enpä ole koskaan vasemmistoakaan kannattanut. Ei mitään pahoja vuotoja ole aivoissakaan ollut niin toimivat vielä. Pitkän matkan rilluttelu voi olla kyllä hankalaa mutta ei kai sekään haittaa kun mitään pyhää ei menetä, liekö ambulansi kyydin sitten saa kuitenkin vai pitääkö tilata itse taksi, ettei vaan luulla vasemmistolaiseksi.

   Poista
 9. Kyllä tuollaisen Finlandia rahastoyhtiön tj.
  saa puhua ihan mitä vaan.
  Uusimmat talousluvut vuodelta 2020, jolloin
  liikevaihto 3,196 m€ ja liikevoitto 0,002 m€.
  Miten noin heikosti yleensä saa menemään, ei ainakaan omia rahojaan pyöritä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt usein, käsittääkseni verottajalla on oikeus lakkauttaa yrityksen toiminta, jonka on vuodesta toiseen tappiollista. Mikäli verottaja joskus käyttäisi tätä oikeutta, aika moni pan-galaktinen yritys olisi ihmeissään.

   Poista
 10. Filosofit ovat kaikkein pirullisimpia ihmisten manipuloijia eläessään valtion jauhoilla ja uskotellen itselleen ja sitä kautta muka auktoriteettisesti muille, miten pyhä hänen asuntonsa on kun hänen ei tarvitse maksaa siitä yhtään mitään omilla käsillään. Miten kaipaankaan sellaisia viisaita, jotka tynnyristään käsin käskivät kuninkaat väistymään pois auringon edestä. On muuten ihmeellistä, miten ihmiset uskovat vain niiden olevan filosofeja, jotka elävät valtion jauhoilla. Pelkästään sekin osoittaa, miten harhaan johdettuja ihmiset ovat. Yksikään tavan ihminen ei uskalla kutsua filosofiksi sellaista, joka ajattelee omilla aivoillaan, koska silloin hän hyökkäisi omia etuisuuksiaan vastaan, joita hän on mukamas suurella vaivalla saanut pummattua ns valtiolta, joka on hänelle kaikkea muuta paitsi työpaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Filosofien mukaan tynnyrissä asuville tynnyri ei ole pyhä koti, mutta auta armias, kun filosofi saa kuulla, että veronmaksajien rahat eivät riitä asuntojen pyhittämiseen kodiksi, niin johan jo filosofit kutsuvat todistajikseen kaikki muut antiikin hörhöt, mutta ei yhtään tynnyrissä asunutta. Päätän tämän tähän.

   Poista
  2. Monologisti kohahduttaa! Ei väittele enää itsensä kanssa!

   Poista
 11. 3,196mrd eur liikevaihto, se on lop aivan pirun paljon rahaa.pupeleissä nappikauppaa, kun oikein touhutaan.

  On muuten hämmentävää havaita että, aina kiinnitetään huomioita pieniin asioihin ja suuret menevät läpi "busines as usual". Esimerkkinä maankäytön muutoksen maksu. Maaseudun tulevaisuus itkee muutaman peltohehtaarin takia, vaikka kohde on oikeasti esim.tuulivoima-alueet, jotka ovat satoja neliökilometrejä. Tässä energia kuviossa on kaksi häirikköä, maanomistajat (liikaa oikeuksia oman omaisuutensa suhteen) ja kunnat (liian arvaamattomia, johtuen tyhmistä edustajista). Edellä mainituista seikoista johtuen, kyseiset toimijat on saatava kentältä pois.

  Maanomistajat saadaan pihalle, käyttämällä pakkolunastus oikeutta (kehitysyhtiön kautta)
  Kunnille tajotaan täky, eli kiinteistövero. Kunnan hallituksessa oleva, tunnettu Keskustalainen supliikkimies, joka toimii päivätyökseen urheilukentän ruohonleikkaajana, laittaa nimen paperiin. Koska onhan 5000 euroa.

  Lopuksi potin jakaa valtio (joka tuuskaa rahat Mopen p*rseeseen) ja ulkomaalaiset yhtiöt, jotka jakavat rahat omistajilleen.

  Ihmetyttää ettei Keskusta ole nostanut asiaa tapetille. Tai ei oikeastaan, koska kaikki maakuntien kepulaiset on eläkeläisiä, jotka haluaa vain päteä, kun eukkoki on rupsahtanu ja kukaan ei enää tajua nuoleskella.
  T. Joe-poika Singaporesta

  VastaaPoista
 12. Edelliseen. Perhanan automaattisyöttö kännyköissä, 3mrd on loppupeleissä nappikauppaa.
  Joe-poika Singaporesta

  VastaaPoista
 13. Mä oon tässo ollu pitkään työttömänä, siis alle eläkeikäisenä, mut mul on sen verran pääomaa, et saan noin peruspäivärahan verran osinkkoja, jos osingot jaetaan 12 kuukauteen...

  Maksan niistä 30 pros veroa eli paljon enemmän ,mitä jos mun osinkoja verotettaisiin palkkatulo veroasteikon mukaan..eli tässätapauksessa verot taitais jäädä alle 10 prosenttiin ja reilustikkin

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!