keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Lakko aiheuttaa tuhoa perheyrityksissä, mutta osoittaa myös säröilyn merkkejä

Perheyritysten liitto selvitti käynnissä olevien poliittisten lakkojen vaikutusta jäseniinsä. Syksystä asti pidetyt poliittiset lakot ovat aiheuttaneet puolelle näistä Suomen talousmenestyksen avaintekijöistä vähintään jonkin verran haittaa ja lähes viidennestä ne ovat haitanneet melko paljon ja viittätoista prosenttia erittäin paljon.

Käytännössä hallituksenvastainen lakkoilu on heikentänyt yritysten tulosodotuksia ja kasvunäkymiä sekä vaikeuttanut toimitusketjuja. Tämä ei ole vähäinen asia, sillä perheyritykset työllistävät yksityisen sektorin työvoimasta yli kaksi kolmasosaa ja koko maamme  työvoimasta 48 prosenttia.

Perheyritysten toimitusjohtajan mukaan "poliittiset lakot, jotka kohdistuvat satamien sulkemiseen, ovat erityisesti vientiä tekeville perheyrityksille haitallisia. Kansainvälisessä kaupassa luotettavuus on todella tärkeää. Jos tilauksia ei pystytä lakkojen vuoksi toimittamaan, luottamus on mennyttä."

Näin AKT:n johtomiesten ja muiden ay-mafiosojen vaikutusvallan tulevaisuudesta tulee pahimmillaan näkymään pitkälle tulevaisuuteen. Ja siksi olisi tärkeää, että SAK:n puheenjohtaja Jarmo Elorannan ja työministeri Arto Satosen (kok) välisissä neuvotteluissa löydettäisiin tänään yhteisymmärrys siitä, miten työtaistelu saataisiin loppumaan ilman, että Suomen kroonisesti konkurssikypsän talouden tervehdyttämistoimista tingittäisiin.

Tässä suhteessa toiveikkuuteen on sikäli syytä, että Yle julkaisi eilen uutisen, jonka mukaan osa Oulun sataman työntekijöistä on ottanut järjen käteen ja jättänyt lakkoilun sikseen. Toivottavasti he näyttävät esimerkkiä myös muille vastuullisille AKT:n jäsenille, jotta lakkorintamaan syntyisi enemmänkin säröjä, jotka ajaisivat ay-johtajat umpikujaan ja sitä kautta pakottaisivat ne - oman valtansa puolesta taistelun sijaan - keskustelemaan hallituksen kanssa työelämään tehtävien uudistusten yksityiskohdista. 

20 kommenttia:

 1. Nomuthei kamooon!
  Suomi on seitsämättä kertaa valittu maailman onnellisimmaksi maaksi.
  No problemos. Nada...

  VastaaPoista
 2. Persut esittää olevansa yritys ystävällien terve puolue, tuo oksettaa. Persut on ne jotka keksi kikkakakkosen että siitähän saadaan suomen taloutta nostettua että tuhotaan yritykset ja maatilat nostamalla kiinteistöveroa , mikä nousee kohta 30%, se tulee kyllä lopettamaan pienyrityksiä ja jopa isompia ja autioittamaan maaseutua eikä kukaan kohta osta asuntoja eikä niitä rakennetakkaan. Vasemmistovihreillä on käsi jokaisen taskulla, persuilla on kaivurin kauha jokaisen ihmisen taskulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just joo, kaikki kamala tässä maassa ja maailamssa on niitten kamalien perkeleen persujen syytä.
   Että kehtaavatkin kiusata ihmisiä.
   Huru-ukko

   Poista
  2. Minä en syytä muuta kun mihin on syyllisiä. Minulla ei ole niin sairaat aivot että huudan kellekkään ilman syytä. Minä en tee tai kirjoita mistään mitään ilman että minulla on asiasta tietoa. Miten olisi jos Huru tekisi samaa, jos vaikka ensin selvittäisit että olet muka viisaampi kun Vahtera joka tuosta blogissaan kirjoitti. Mieti siinä samalla jos empatiaa omaat senttikään yrittäjien ja omakotiasujien kohtaloita tulevan ryöstökiinteistöveron noustessa hirviöluokkaan.

   Poista
  3. Terhomatti Hämeenkorpi20. maaliskuuta 2024 klo 9.05

   Mee hoitoon, ano !

   Poista
  4. Siinä kanssa yksi joka on irtaantunut todellisuudesta ja hyökkää täysin omaa tyhmyyttään ja tietämättömyyttään, ihan samanlalla kun vaikkapa antifa, vihreät ja vasemmisto. Mitä jos täysin tyhmyyttäsi hyökkäisit kenenkään kimppuun, seuraisit mitä päätöksiä persut tekee. Minun tässä ei hoitoon tarvitse mennä kun olen se joka elän tässä maailmassa, en laput silmillä ja tulpat korvissa.

   Poista
  5. Olen omakotiasuja ja kotikunnassani on jo vuosia ollut korkeat kiinteisrövero; jopa lisämaaksi ostetusta ostetusta osasta, johon ei saa mitään rakentaa, täytyy maksaa rakennusmaan hinta. En odota kauhulla uutta lakia.

   Poista
 3. Aamulla vallankumousradiomme (YLE) aloitti uutisella SAK:n hallitukselta odotetaan päätöksiä jne... Voin kuvitella miten Putinilla on hauskaa jo ilman rajalakiamme maamme on syöksymässä talousahdinkoon. Ja lisäksi hän on jo tyytyväisenä pannut merkille, että eduskunnassamme on ainakin kolme hänen hybridisotaansa kannattavaa puoluetta ihmisoikeuksien professoreista puhumattakaan.

  VastaaPoista
 4. Juuri julkaistussa "onnellisuustutkimuksessa" on kaikki pohjoismaat vallanneet kärkisijat.
  Tutkimuksen pääkriteerit (terveydenhuolto,koulutus,turvallisuus, demokraattinen päätöksenteko ym.) ovat näissä maissa parhaimmalla tolalla.
  Niiden turvaamiseksi nykyinen hallitus toimii.
  Ja AY-pomot niitä uhkaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesittekö muuten, että meillä on sellainenkin kuin Onnellisuusinstituutti? Näitä ajatushautomoita, ajatuspajoja, instituutteja ja tutkimuskeskuksia syntyy kuin sieniä sateella ja osunko ajatuksissani oikeaan siinä, että kaikki kuppaavat toimintaansa rahaa valtion pohjattomasta kassasta? Merkille-pantavaa on myös näissä iso johtajien, kehittäjien ja erityisosaajien joukko ihmisiä, jotka ovat enimmäkseen nuoria/nuorehkoja naisia. Näitä vartenko yhä useamman täytyy saada yliopistotutkinto? Turhan lätisijöitä on nurkat täynnä kun samalla tuottavan työn määrä vähenee. Onnellisuus on sitä paitsi vaihteleva mielentila , jota on mahdoton tutkia; kysymys on ihan muusta..

   Poista
  2. Olisko onnellisuus noilla kriteereillä väärä sana tässä. Onnellisuushan ei tarkoita sitä, että saa rahaa seinästä, vaan ihmisen persoonakohtaista sisäistä tunnetta, jos on myös tunnepuoli reilassa. Eli se kuinka paljon valtio satsaa (velka)rahaa hyvinvointipalveluihin ei kerro kansalaisten emotionaalisesta hyvinvoinnista.

   Poista
  3. Joo, kun lukee tuota raporttia, huomaa että on aika sekavat tutkimusmenetelmät. Tuntemukset ja kovat asiat sekaisin. Nuorten pienempi onnellisuudentunne (on siinäkin mittaussuure !) johtunee median aiheuttamasta ilmastoahdistuksesta.
   Stubb mainitsee Suomen yhdeksi valtiksi luonnon. Mut on sitä luontoa Ugandassakin, ja paljon rehevämpää.

   Poista
  4. Siinä sitä on taas vetovoimatekijää elintasopakolaisille...

   Poista
 5. Eipä ole mediassa pohdittu, että onko oikein, että liitot menivät kahden viikon lakkoon ilman jäsenäänestystä. Sääntöjä ei rikottu mutta demokratiaa kylläkin. Tänään tuskin tulee enää ”löylyä lissää”.

  VastaaPoista
 6. Nyt neuvotellaan jostakin lillukanvarresta eli liittyy jotenkin luottamusmiehiin. Lisää liksaa? Olemuksista päätellen ei nälkä ainakaan ole ollut alituisena vieraana.

  VastaaPoista
 7. Ottaa koville ay-pampuilla kun kentän työntekijät ovat siirtyneet kannattamaan persuja.Sehän heitä kismittää ja siksi yrittävät yhä kaataa nykyistä hallituskokoonpanoa.

  VastaaPoista
 8. Pahoja nuo lakot taloudelle, vai ovatko ?
  Olen huomannut YLE llä, mutta myös muissa medioissa seuraavan laisia otsikoita.
  " Ranska on uusi Saksa " joka kerää teollisuuden investoinnit Euroopassa.
  Ja siellä sitä vasta lakkoillaankin, taitaa olla Euroopan kärkimaa. Ja oikein kunnolla, sontaa poliisien niskaan, ja vesitykillä takaisin. Ja olen muistavinani että muutama vuosi sitten olisi tapettu johtajiakin jossain osassa Ranskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ei taida olla poliittisia lakkoja vai onko? Niistähän täällä nyt on kysymys.

   Poista
 9. Kyllä tuo lakkohurmos näyttää jatkuvan aprillipäivään asti. Kolmen viikon lakolla saa poltettua vuosilomasta 2,5 päivää pois. Ja ansiotkin leikkautuvat vastaavasti. Toki lakkoilijat saavat avustusta liitoilta mutta muiden alojen lomautetut ovat sijaiskärsijöinä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!