tiistai 26. maaliskuuta 2024

Arkkipiispa Tapio Luoma ja kirkko asettuivat Venäjän tueksi

Kristinusko saapui Suomeen keskiajalla ja vakiintui maan länsiosiin ruotsalaisten valloittajien harjoittamassa roomalaiskatolisessa muodossa. 1500-luvulla Kustaa Vaasa joutui kuitenkin vaihtamaan vakiintuneen uskonnontulkinnan luterilaiseksi, koska tarvitsi rahaa maksaakseen Ruotsin vapauttamiseksi ottamansa lainat velkojilleen. Tämän seurauksena Suomeenkin muodostui luterilainen valtionuskonto.

1900-luvulta alkaen luterilainen kirkko on omaksunut maallisen elämän puolelta uudenlaisia tulkintoja ja toimintatapoja. Yksi tällainen muutos oli viime vuosikymmenen kansainvaelluksen aikana nähty asettuminen viranomaisia vastaan muslimien puolesta.  

Tästä muutoksesta kertoi silloinen arkkipiispa Kari Mäkinen vuonna 2018 seuraavasti. "turvapaikkamenettelyssä ei ole kyse solidaarisuudesta tai politiikasta vaan lain ja kansainvälisten sopimusten noudattamisesta. Sen perustana ovat ihmisarvo ja ihmis­oikeudet, joiden kunnioittamiseen Suomi on sitoutunut. Yksikin tapaus, jossa palautettu on vaarassa joutua vainon kohteeksi, rikkoo tätä sitoumusta."

Tämä linja on säilynyt tähän päivään saakka. Siitä saimme kouriintuntuvan todisteen kun nykyinen arkkipiispa Tapio Luoma yhdessä muiden uskonnollisten johtajien kanssa katsoi asiakseen asettua vastustamaan hallituksen suunnittelemaa lakimuutosta Venäjän hybridihyökkäyksen torjumiseksi.  

Kannanotossa todettiin muun muassa seuraavia asioita:

 1. Mahdollisten turvapaikanhakijoiden takaisintyönnön sijaan on etsittävä muita ratkaisuja.
 2. Erityisesti paperittomilla tulee jatkossakin olla mahdollisuus laillistaa oleskelunsa.
 3. Perheenyhdistämistä ei tule entisestään hankaloittaa ja turvapaikanhakijoiden mahdollisuus vaihtaa työperäisen oleskeluluvan hakijaksi tulee säilyttää.
 4. Turvapaikkaprosessin aikainen vastaanottoraha tulee säilyttää ennallaan.
 5. Kansainvälistä suojelua saavien oleskelulupien pituutta ei saa lyhentää.
 6. Palauttamiskieltoa tulee noudattaa kaikissa tilanteissa.
 7. Henkilöille, joita ei voida palauttaa, on myönnettävä työn tekoon oikeuttava oleskelulupa tilapäisen oleskeluluvan sijaan.
 8. Kansainvälistä suojelua saavien sekä kansalaisuudettomien kansalaisuuden myöntämistä tulee helpottaa. 

Kantaa lakiluonnokseen ovat toki ottaneet muutkin tahot. Sisäministeriön näkemyksen mukaan Venäjä tuskin alkaa tuoda turvapaikanhakijoita Suomen ja Venäjän maastorajalle, koska se tarkoittaisi sekavaa tilannetta myös Venäjän omalla raja-alueella. Se kuitenkin tunnistaa mahdollisuuden ilmiön nopeaan leviämiseen maastorajoille ja siihen on siksi varauduttava.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoi lausunnossaan, että laki on mahdollista säätää, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Hän kuitenkin edellyttää luonnokseen tarkennuksia ja täsmennyksiä. 

Myös Itä-Suomen hallinto-oikeus ja Martti Koskenniemi kaipasivat lakiesitykseen muutoksia ennen kuin se voidaan hyväksyä. Koskenniemi kuitenkin totesi vielä erikseen, että on poliittisen harkinnan alaan kuuluva kysymys, onko ihmisoikeussopimusten loukkaukset syytä tehdä.

Poliisihallitus puolestaan totesi, että "jos sulanmaan aikana maastorajan yli saapuu Suomeen hallitsemattomasti ulkomaalaisia siten, että kaikkia Suomeen tulleita ei tavoiteta viranomaisen toimesta, on toiminta omiaan vaarantamaan yleistä järjestystä ja turvallisuutta Suomessa... Tämä on todennäköisesti myös välineellistämisestä vastuussa olevan Venäjän tavoite."

Evankelis-luterilaisen kirkkomme johto on siten päättänyt yhdessä muiden kirkkokuntien kanssa tukea Venäjää sen hybridisodassa Suomea vastaan. Tämä on hämmästyttävää ottaen huomiota, että järjestöllä on ainutlaatuinen asema suomalaisessa yhteiskunnassa, joka sisältää verovapauden, mutta mahdollistaa jäsenten verotuksen. Ja jälkimmäisen hoitaa vieläpä se maallinen valta, jonka toimia kirkko on nyt asettunut vastustamaan. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rajalain valmistelu paljasti hyödyllisen idiootin
Itäraja on suljettu, mutta mitä seuraavaksi?
Kirkon ristiretki valkoista heteromiestä vastaan

33 kommenttia:

 1. Ja valtaan päästyään kiihkomuslimit todennäköisesti ensimmäiseksi katkaisisivat kaulan "vääräuskoisten" luterilaisilta papeilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papeista ne hyvinkin saattavat alkaa, hyvin kun tietävät minkälaista valtaa papit islamissakin käyttävät. Mutta heti perässä seuraavat kyllä femakot, homot ja lesbot ja tietysti ne muut sukupuolet. Toki samaan jonoon talutetaan myös vasemmistolaiset, ateisteja kun ovat, ja kaikki vääräuskoiset, jos eivät alistu islamin alle.

   Poista
 2. On häväistys, että kristillinen kirkko puolustaa muslimeja tai islamia millään lailla. Kyseessä ei ole ensisijassa uskonto, vaan totalitaristinen sortojärjestelmä ja muslimien päästäminen Suomeen vertautuu täysin natsien tai kommunistien houkutteluun Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen voi myös lukea mitä mieltä Luther oli muslimeista. Siihen nähden on erikoista, miten itsetuhoinen ev.lut kirkko haluaa enemmän porukkaa tänne jotka haluaisivat tuhota kristityt.

   Poista
 3. Siinä taas todistus että uskonto tuhoaa maatamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoittanet nykyistä ev.lut kirkkoamme...

   Poista
 4. Poliittinen pääsiäislammas. Tällä maahanmuuttopolitiikalla ja syntyvyydestä suomalaiset kutistuvat vähemmistöksi omassa maassaan. Arkkipiispa on kansanvihollinen.

  VastaaPoista
 5. Kirkon johdolla näyttää olevan yhtä hyvä käsitys maamme karusta taloudellisesta tilanteesta kuin viher- ja muilla kommunisteilla (kansanedustajanakin olleen P. Arhinmäen mukaan valtionULKOMAANvelkaa ei tarvitse maksaa takaisin).
  Jalkautuisi Luoma Biaudetin sekä viher- ja muun kommunistijohdon kanssa taputtelemaan hellästi poskelle suurimpien kaupunkiemme kaduilla riehuvia tummapintaisia katujengiläisiä.

  VastaaPoista
 6. Erosin kirkosta, tosin liian myöhään, kun juuri arkkipiispa Kari Mäkinen syyllisti Suomalaisia sanomalla, että meillä on tämä kolonalialismin valtava taakka kannettavana. Ymmärtääkseni juuri Suomalaiset eivät ole tätä pahuutta ollenkaan harrastaneet. Nyt on pakko etsiä Suomalaisista rasismia vaikka väkisin, koska sitä tuolla yleisesti ei esiinny juuri ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin lopultahan arkipiispa mäkinen palkitse elisabeth rehnin ansiostaan suomalaisen huonomman rodun jalostuksesta... Iljettäviä olentoja kumpikin. Ja noilla sanoillahan elisabeth tosiaan puhui jos joku on kakara tätä lukee.

   Poista
 7. Surullinen on tuo kansankirkkomme nykyinen tila. Aika lähellä pohjaa tuo alkaa olla. Kansankirkollamme on edessä joko kuihtuminen pois tai täydellinen puhdistuminen kaikesta siitä KIROTUSTA JA SAATANALLISESTA VASEMMISTOLAISESTA SAASTASTA mitä se nykyään edustaa.

  Piispojenkin merkittävin tehtävä lienee nykyaikana lehtihaastattelun antaminen, jossa ko. piispa taivastelee kymppitonnin kuukausipalkalla yhteiskunnassa olevia suuria tuloeroja ja eriarvoisuutta (ja vakavalla naamalla tottakai).

  On vaikea löytää ihmisyhteisöä joka olisi rikkonut enemmän kaikkia niitä sosiologian lainalaisuuksia joiden on tarkoitus pitää kyseinen ihmisyhteisö koossa.

  Ainoa asia mitä kirkko nimittäin vaatii jäseniltään nykyaikana on vain kasvoton RAHA kirkollisveron muodossa eikä mitään muuta. Jotta ihmisyhteisö pysyisi koossa, pitäisi sen myös antaa jäsenilleen jotain arvokasta mitä ei yhteisön ulkopuolella saa. Entä mitä kirkko sitten antaa jäsenilleen sellaista mitä ei saa kirkkoon kuulumaton?

  EI YHTÄÄN MITÄÄN!

  VastaaPoista
 8. Huomioikaa sekin, että vuosittain valtio rahoittaa ykköskirkkoamme 120 miljoonalla eurolla. Inhimillissenä laitoksena kirkko varmaankin hyväksyy, että itä-trajan ylittäinen auttaminen kustannetaan mainitusta 120 miljoonasta eurosta.

  Toisaalta piispamme voisuiuvat aloittaa lahjoituksen muhkeista tuloistaan - miltä tuntuisi kymmenys omasta ei muiden eduista eikä palkasta?

  VastaaPoista
 9. Ev.lut. kirkon uskottavuus katosi jo Kari Mäkisen lausuntojen seurauksena. Luoma jatkaa samalla linjalla, ja on nyt myös ottanut asiakseen poliittisen vaikuttamisen, mm. hallitusohjelman mukaisten toimenpiteiden arvostelemisen. Kuka tuollaista kirkkoa tarvitsee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ev.lut. kirkon tilaa kuvasi hyvin jo muutama vuosi sitten juoppo naispiispa ns. pridekulkueen kärjessä Helsingissä:
   Sodoman-Gomorran kirkko!

   Poista
  2. Juuri näin! Samainen nainen palkitsi vuoden homon(alaikäisen), jolloin minulle riitti kirkollisveron maksu.

   Poista
 10. Kaikki uskonnot kiellettäväksi koko maapallolta ja ne jotka tuota harrastaisi saisi heti kuolemantuomion. Maapallolla ei tarvita sitä tuhoavia satuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinä uskonnolla tarkoitat niitä perinteisiä oikeita uskontoja, kuten kristinuskoa, niin vastaan sinulle että eiköhän nuo nykyajan maalliset uskonnot ole tällä maapallolla paljon tuhoisampia kuin suhteellisen harmiton kristinusko. Ajatellaan nyt vaikka tuota taloususkontoa, mitä kaikkea pahaa se on saanut aikaan!

   Poista
  2. Kristinusko on syypää siinä kun kaikki muutkin satu uskonnot. Lähetysaarnaajat hävitti kokonaisia yhteiskuntia levittämillään taudeilla. Uskonnot tässä maassa jokainen ulostaa samaa rajat auki sontaansa.

   Poista
  3. Hae apua noihin hallusinaatioihisi. Trollaat täällä ihan turhaan, moista soopaa ei usko kukaan muu.

   Poista
  4. Ai on harhaan kertoa että kristityt löhetys-saarjaat tappoi yhteiskuntia sukupuuttoon, te ette nököjään tiedä historiasta mitään jos tuota väitätte, ei tapahtuneeksi. Te täällä trollaatte tietämättömyyttänne. Uskonnot on keksitty heikkojen kuolemanpelon lievittämiseksi tottuutta noissa ei ole kirjaintakaan.

   Poista
 11. Noissa kannanotoissa Poliisihallitus on eniten järjissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pistää merkille Supon ja Poliisihallituksen viimeaikainen takinkääntö näissä asioissa. Toisessa lähti ylipääpäsmäri eläkkeelle ja toisessa nimettiin uusi pomo, persu. Meidän poliisit laulaa kulloisenkin johdon ja hallituksen lauluja äänenkään värähtämättä....

   Poista
 12. Terhomatti Hämeenkorpi26. maaliskuuta 2024 klo 11.29

  Arkipiiska Luoma jatkaa täysillä Mäkisen harjoittamaa vasemmisto-tuhotyötä. Muuten täällä kommenttipalstalla ei juuri ymmärretä kirkosta mitään. Proffa on tietysti plussaa:-)))

  VastaaPoista
 13. Jos en olisi eronnut kirkosta jo Mäkisen takia, eroaisin nyt Luoman takia.

  VastaaPoista
 14. Erosin kirkosta heti kun se iän puolesta oli mahdollista, ja silloin elettiin 60-lukua, jolloin jokaisen eroamisaikeissa olevan piti vielä käydä kirkkoherran henkilökohtaisessa puhuttelussa. Tämä Herra oli semmoinen pehmeitä hiljaisella äänellä soperteleva mussukka, jolle vastasin kysymykseen mikä oli eroamisen syy, että syyni ovat eettisiä.

  Se oli sitä aikaa, jolloin kansalliskirkon jumalaa tunnustettiin niin yleisesti ja hartaasti, että jumalanpilkka oli ankarasti rangaistavaa. Näinä päivinä ihmiset eivät enää tiedä eivätkä ymmärrä miten paljon Salan oikeudenkäynnillä muutettiin yksiarvoisen yhtenäiskulttuurin periuskollista ilmapiiriä.

  Ja nyt siiten kirkossakin ajatellaan ihan samalla tavalla kuin yli puoli vuosisataa sitten ajateltiin kirkkoa silloin arvostelevien piirissä. Nämä nykyiset ovat siis todellakin samoja arvoja kuin mitä nuorisovallankumouksen aikana nousi pinnalle. Tosin nyt ne ovat varsin eltaantuneita ja hapantuneita verrattuina niihin, jotka niitä aikoinaan uusina toivat yhteiskunnalliseen keskusteluun.

  Ja toden totta: meillä on ollut arkkipiispoja, jotka ovat olleet sivareita, ja sitten tällaisia täysin normipaineiden vallassa eläviä tyyppejä, jotka toki kuvittelevat ajattelevansa omilla aivoillaan mutta joiden kaikki arvot ja opit ovat pelkkää tekopyhyyttä. Nyt nimittäin tämän ajan edelläkävijät edustavat jo jotain aivan muuta -- he kantavat nyt eurooppalaisen uuden ajan parasta perintöä, kannattelevat voimiensa mukaan kielellis-kulttuurisia kansallisvaltioita ja niille -- ja vain niille -- ominaista, "edustuksellisuuden" kognitioon perustuvaa demokratiaa.

  O'ta-ta-ta-taa! Se on eurooppalaista musiikkia, kohtalon voimien meille antama musiikillinen muoto. Helsingin Pravdasta aikoinaan eroamaan pakotettu pilapiirtäjä Kari osasi selittää myös noiden alkutahtien fraseerauksen -- juttuhan alkaa neljäsosatauolla. Nyt ne puoli vuosisataa jäljessä laahustavat poliittiset pukarit saisivat suunnistaa ensin totaalisesti toiseen suuntaan -- sadan vuoden takaisiin ihmistieteiden löytöihin, ettei nykypäivä menisi tästä yhä vain kornimmaksi. Tuppuraiseksi ja tappuraiseksi.  VastaaPoista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Niin ennenaikaanhan kirkko palveli ruotsin herraa, auta armias jos pappi tuli kylään asumaan siinä sai raataa veroihin sen jälkeen sikiötkin, nyt kun kirkko ei enää ole ruotsin eikä papitkaan ole ruotsalaista pappissukua palveluksessa tulee sen kumartaa kuitenkin korkeampaa herraa/voimaa mitä nyt kirkkoon kuuluukaan ja muita ei ole jäljillä kuin venäjä..

  VastaaPoista
 17. 70% todennäköisyydellä osaa jo arvioda mitä proffa kirjoittaa minäkin päivänä, harmi, ettei tätä ole betsonissa :)

  VastaaPoista
 18. Mitäpä jos näitä vaatimuksia tarkennettaisiin hieman:

  1. Mahdollisten turvapaikanhakijoiden takaisintyönnön sijaan on kaikki asutettava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon henkilökunnan koteihin.
  2. Erityisesti paperittomilla tulee jatkossakin olla mahdollisuus laillistaa oleskelunsa kirkon henkilöstön koteihin sijoitettuna.
  3. Perheenyhdistämistä ei tule entisestään hankaloittaa, vaan heidän on saatava tuoda koko sukunsa asumaan kirkon henkilöstön koteihin ja turvapaikanhakijoiden mahdollisuus vaihtaa työperäisen oleskeluluvan hakijaksi tulee säilyttää työllistyäkseen ammatteihin, joiden palkan maksaa kirkon henkilöstö henkilökohtaisista varoistaan.
  4. Turvapaikkaprosessin aikainen vastaanottoraha tulee säilyttää ennallaan, mutta se on siirrettävä kirkon henkilöstön henkilökohtaisista varoistaan maksettavaksi.
  5. Kansainvälistä suojelua saavien oleskelulupien pituutta ei saa lyhentää, vaan heidän on saatava asua kirkon henkilöstön kodeissa niin kauan kuin haluavat.
  6. Palauttamiskieltoa tulee noudattaa kaikissa tilanteissa, eikä kirkon henkilöstön koteihin asutettuja saa edes harkita poistettaviksi missään tilanteessa.
  7. Henkilöille, joita ei voida palauttaa, on myönnettävä kirkon henkilöstön henkilökohtaisista varoistaan kustantaman työn tekoon oikeuttava oleskelulupa tilapäisen oleskeluluvan sijaan.
  8. Kansainvälistä suojelua saavien sekä kansalaisuudettomien kansalaisuuden myöntämistä tulee helpottaa ja kirkon henkilöstön on vastattava heidän toimeentulostaan kansalaisuuden myöntämisen jälkeen.

  Vieläköhän kirkkoisi Tapsukka ja kirkkotädit jaksaisivat vaatia rajoja auki näillä tarkennnuksilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Massojen saapuessa itäräjan yli voidaan kirkoista poistaa penkit ja tilalle laittaa patjat tulijoille. Majoitustilat löytyy helposti ja halvalla kun kirkko tukee ja antaa tietysti julkisen tilan käyttöön.
   Diakonissat jakamaan aamupuurot tulijoille.

   Poista
  2. JOOOH..hyvin sanottu...Suvakit telttaan asumaan pihalle että Jumalan kunniakansalais pyhimykset...saa ööh...jooh asumaan taloon

   tai yhtä hyvin kirkon väki ja suvakit vois ampuu ittesä syntiensa sovitukseksi asap

   Poista
 19. T&T 26.3.2024

  Tällä 56x35 km kääpiövaltiolla on tähtitieteelliset sotavoimat: 100 hävittäjää, 3800 panssariajoneuvoa ja reservi 250 000 – Suomella olisi oltava 1 750 000 panssaria, jos haluttaisiin sama tiheys

  Singapore sijoittaa sotaan 12 000 M€ vuodessa – yhtä paljon kuin Turkki tai Taiwan. Neliökilometriä kohti maassa on panssarikalustoa enemmän kuin Suomen Lapissa on asukkaita.

  https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/04474e43-e63b-4ac7-80f5-9575367b371b

  Muualla maailmassa on tervejärkinen suhtautuminen oman maan puolustamiseen eikä kaivata muslimien perseilyä.
  Taloudenkin kun hoitaa niin on varaa huolehtia kansallisesta turvallisuudesta.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!