keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Kasvisruuan pakkosyötöstä on pelkkää haittaa koululaisille

Yleisradio oli selvittänyt vantaalaisten nuorten näkemyksiä kouluruuasta. Vastausten mukaan heidän lempiruokiaan ovat uunimakkara, makaronilaatikko ja muut liharuoat. Sen sijaan eläinproteiinittomista kasvisruuista ei tunnu pitävän juuri kukaan. 

Jälkimmäisiä tarjotessa nuoret jättävät ruokailun väliin ja käyvät ostamassa kaupasta muuta syötävää, joka epäilemättä on oleellisesti epäterveellisempää kuin kouluruoka. Näin kasvisruokien pakkosyöttäminen on johtanut nuorten terveyden kannalta haitalliseen lopputulokseen. 

Ilmiö ei ole mitenkään uusi, vaan tiedän näin tapahtuneen ainakin jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, koska muistan joidenkin vanhempien antaneen kasvisruokapäivinä jälkeläisilleen rahaa, jotta he voisivat käydä ostamassa terveellisen lounaan sen sijaan, että puputtaisivat omien rahavarojensa varassa halvinta mahdollista rasvakäärylettä. Näin erityisesti niillä nuorilla, jotka aktiiviseen liikuntaharrastuksensa takia tarvitsivat koulun kasvispöperöitä ravitsevamman lounaan.

Koska kasvisruuasta on jo pitkään ollut koululaisille pelkkää haittaa, olisi lopultakin syytä tunnustaa, ettei kouluruokailun perimmäinen tehtävä ole vihreän propagandan - kirjaimellinen - pakkosyöttö. Ja siksi epäsuositut kasvisruuat on kouluissamme korvattava sellaisilla lounailla, joita nuoret syövät. Tai ainakin tarjota niiden rinnalla aina eläinproteiinipitoinen vaihtoehto.34 kommenttia:

 1. Jos kasvisruoassa ei olisi kysymys ekouskonnosta, kasvisruokapäivänä tarjottaisiin pinaattilettuja (monien suosikki) tai hernekeittoa (lihapitoisuus olematon). Vaan kun ei.

  Ruokahävikki huolettaa, vaan eipä kerrota että hävikki on todennäköisesti suurinta juuri kasvisruokapäivinä.

  Miksi kasvisruokapäivänä on usein lisukkeena riisiä jonka ravintoarvo suhteessa päästöihin om huomattavasti korkeampi kuin perunalla? Päästöistä viis, kunhan lihaa vastustetaan?

  V-V F

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan kuin ennen vanhaan kansakoulussa olisi tarjottu melkein pelkkää kasvisruokaa, ei sitä kyllä kasvisruuaksi sanottu, niin emme sitä sillä viisiin tiedostaneet. Halvempaa ilmeisesti oli kuin liharuoka.
   Mitä siellä nyt oli maitokeittoja ja puuroja, joskus liha- tai kaalikeittoa ja olipa läskisoussipäiväkin harvakseltaan.Toki oli aina voita näkkkileivälle ja lasillinen maitoakin jo siihen aikaan.
   Nyt koneilla hoidetun maatalouden ja kylmälaitteiden aikaan lihansyönti on mahdolliseksi vaikka joka päivä, ja ilmeisesti monessa perheessä niin tehdäänkin, jauheliha ja kanasilppu on nopeata laittaa

   Poista
 2. Kasvisruoka voi olla hyvää ravintoarvoiltaan, maukastakin, mutta tuskin niillä budjeteilla, joita kouluilla on käytettävänä. Teollinen tai suurkeittiökasvisruoka harvoin on erityisen hyvää. Pinaattiletut ja hernekeitto toki herkkua, mutta vaativat kyytipojaksi muutakin jos on kova energiantarve.

  VastaaPoista
 3. Myös armeijassa kasarmien roskalaatikot täyttyvät kasvisruokapäivinä pizzalaatikoista. Meillä on varaa heittää ruokaa roskiin, koska meillä on tässäkin asiassa The Unelma.

  VastaaPoista
 4. Ongelma lienee siinä, että koululaiset - taloudellisuusperustein - saavat kasvikset halvimman mukaan. Joku lehtikerppuhöystö ei ole sama asia kuin soijapohjainen oikea ruoka. Kuten edellinen mainitsi hernari, jopa lihaton, on hyvää ja halpaa; on roteiinit kohallaan.
  Itse harrastan metsästystä ja syön lihaa.
  Mutta tiedän tulevani hyvin toimeen kasviksilla, kunhan eivät ole rehuja.
  Toisaalta lihoissakin on, makuasia asioita. Itse en syö villisikaa, todellakaan. Liian voimakkaan makuista. Kauris, peura ja hirvi kyllä kelpaavat.
  Jos villisikaa on tarjolla, tyydyn mieluummin vaikka heinälautaseen....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "soijapitoinen oikea ruoka" Soija ei ole oikea ruoka, vaan pelkkä tauteja aiheuttava oksennus. Ihminen on sekaravintoa käyttävä nisäkäs eikä el pelkillä vihanneksilla vaikka ne maistuisi miten hyviltä. Ihminen kun tarvitsee lihasta tulevia hivenaineita, soijasta tulevia sen sijaan ei tarvitse yksikään nisäkäs.

   Poista
  2. Noniiin, olipas tunnepitoinen kommentti.
   Olen tehnyt empiirisen, henkilökohtaisen kokeilun kasvisruoka elämäntavasta. Olin lähes kaksivuotta monipuolisella kasvisruoalla ja päivittäin 50km lenkki polkupyörällä nopeaa ajoa, ei mitään mummopyöräilyä. Olin terve kuin pukki ja vointini oli loistava.
   Voihan se toki olla niinkin, että olen friikki ja epänormaali kaksijalkainen.

   Poista
  3. Mua ei kiinnosta punainen liha, mutta kun hirveä on saatavilla, on kyseessä hieno herkku. Hirvipata johon tulee mukaan reilusti juureksia ja omenaa ja olutta on erittäin hyvää, melkein parasta mitä keksii.

   Poista
  4. Kyllä. Hirvi on parasta, hirveän hyvää...

   Poista
  5. Laitetaanpa tähän yksi ruokaohje. Kaskenpolttaja lihapata:
   Kilo hevosenpaistia ja saman verran possunpaistia reiluina paloina. Pari nyrkin kokoista naurista, pari palsternakkaa, kaksi tai kolme punasipulia ja muutama porkkana.
   Pippuria ja suolaa rielusti. Pataan ja yöksi uuniin. Saa muhia n. 10 tuntia, uunin lämpö n. sata astetta. On sellasita evästä että sitä pystyy syömään hampaatonkin. Vaikka onkin liharuokaa:)
   Huru-ukko

   Poista
  6. Tuo pitkä uunitus tekee hyvää ruualle kuin ruualle, kunhan pitää nuo lämpöasteet suht alhaisina.

   Poista
 5. Se ei vain tunnu uppoavan suomalaisten ylivertaisten päättäjien tajuntaan, että jupikkikansalaiset inhoavat ennen kaikkea vallan väärinkäyttöä ja pakkokeinoja. Että käytöstä ohjataan haluttuun suuntaan parhaiten positiivisella vahvistamisella. Tämä pätee muillakin eläimillä kuin ihmisellä. Toisin sanoen, kasvisruoasta on tehtävä niin maukasta ja hyvää, että koululaiset (ja varusmiehet) haluavat syödä sitä ihan vapaaehtoisesti. Ehkä se ei nykyisillä määrärahoilla oikein onnistu, mutta siihenhän on helppo ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihervasemmiston ainoa keino mitä he haluavat käyttää on pakko. Se on nähty niin monta kertaa alkaen jo muinaisesta "tasa-arvoisesta avioliittolaista" lähtien. He haluavat hieroa jokaisen ajamansa asian mahdollisimman epämiellyttävällä tavalla pakkoa käyttäen sitä vastustavien naamaan aivan jokaisessa asiassa. Eivät he edes harkitse sellaisia asioita kuin positiivisen kautta meneminen. Pakon käyttäminen ja asian hierominen toisten naamaan voimauttaa heitä niin paljon. Epäilen että koko porukka laidasta laitaan on harjoitellut asiaa jo peruskoulussa koulukiusaamisen saralla.

   Poista
  2. Kaiken tietävät ja osaavat vihervasemmistolaiset feministinaiset ovat pahimpia; he vaativat, että sinun täytyy syödä sitä mitä HE haluavat sekä elää ja olla niin kuin HE neuvovat, muuten olet ihmiskunnan alinta kastia ja sinua ei oikeastaan saisi olla olemassakaan. Ylenkatse on jäätävä ja ääni kova.

   Poista
 6. Eihän lasten terveys ole mitään ideologian rinnalla.

  VastaaPoista
 7. Unelman toteuttamiseksi joskus joutuu rikkomaan ihmisiä.

  VastaaPoista
 8. Mustavalkoinen tunnustuksellinen ajattelu, joka sitten ajautuu ajanmukaisiin ideologisiin viher- ja sateenkaarisävyihin, ei valitettavasti ollut muotia niiden vuosimiljoonien kestäessä jolloin ihmistä rakennettiin.

  Hyvinvointivaltioiden uusimmat sukupolvet ovat kasvaneet liian ohuen todellisuuskosketuksen varassa. On jääty alusta alkaen oman onnen nojaan, perusnarsismista ei koskaan kasvettu irti, psyyke tarvitsee suuria symbioottisia tunnustuksellisia oppeja, hyvin idealistisia ja ihanteellisia "ismejä". Kasvissyöntikin on oikeastaan poliittinen ideologia, jolla äänestetään enemmänkin jotakin vastaan -- juntteja "perussuomalaisia" vastaan -- kuin minkään todistetun tosiasian puolesta.

  "Negatiivinen kultti", kuten Durkheim sanoisi.

  Ehkä ihminen on onnellinen kun saa syville psyykenvammoilleen sopivaa hengenravintoa. Ehkä ruumiin ruokkiminen ei olekaan niin tärkeää.

  Olikohan se, muistaakseni, G Rattray Taylor -- josta Kekkonen piti uudenvuodenpuheen 1970 -- joka totesi että maailmamme menee vinoon, kun yritämme tyydyttää henkisiä tarpeitamme aineellisilla tavaroilla, ja päinvastoin. Eikös se siihen kaavaan kuulu tämä kasvisruokatotalitarismikin: siinähän tyydytetään ruumiin tarpeita ideologian tarvitsemalla hengenravinnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaan.
   Kaikki on tilannekohtaista ja alituisessa trendien suuntauttamassa muutostilassa.
   Narsismikin hakee syyn.
   Esimerkiksi jatkosodan aikaiset lehtiartikkelit ja kirjallisuus olivat luonteeltaan sellaisia, joita ei nykyään sallittaisi missään muodossa. Olen joskus sanonut: Keskustelu ihmisoikeuksista voi alkaa vasta kun ruudinsavu on laskeutunut.

   Poista
  2. Ja keskustelu ihmisoikeuksista lakkaa ensimmäiseen kranaattiin, sen jälkeen se ei ole keskustelua, vaan saivartelua.

   Poista
  3. "Kasvisruokapäivä" ... mikä tajunnallinen hahmo tämän käsitteen taustalta löytyy?

   Eikö jokaiseen ateriaan voi kuulua kasviksia ... miksi on lohkaistava periaatteellinen rajalinja, joka muodostaa ideologiset vaihtoehdot: joko normaali arkisapuska tai ihan ideaalisella periaatteellisuudella toteutettu kasvisvaihtoehto?

   Jos olisikin niin, että söisimme joka päivä lautasillamme pelkkää lihaa, silloin sitä vastaava vertaistason vaihtoehto olisi lautanen, jolla olisi pelkkiä kasviksia.

   Mutta kun nyt ei tavoitella sitä, että sekaravinnon vaatimukset täytyyisivät jokaisella aterialla, vaan nimenomaan puhdasoppista tunnustuksellista vaihtoehtoa: totaalista -- etten sanoisi totalitaarista -- kasvissyöntiä.

   Heil Hitler! Z -Hän elää! Vahvat värit, musta ja valkoinen, musta ja punainen, taas kunniaan!

   Poista
 9. Liika lihavuus on uusi kansantauti, sanotaan.
  Ja lasten kohdalla tuhoisaa ! Muistakaa se
  kun pilkkaatte kasvisruokapäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää liikuntaa - vähemmän älylaitteita.

   Poista
  2. Kasviksilla lihoo ihan siinä missä ilman kasviksiakin. Itse asiassa se liha joka on melkolailla täysin proteiinia ei lihota lainkaan samalla tavalla kuin keitetyt tai muuten kuumennetut kasvikset. Hiilihydraateilla, joita kasvikset pääasiassa ovat, pystyy saamaan itsensä muodottomaan kuntoon varsin helposti.

   Vain raa'at kasvikset eivät lihota, mutta eipä niillä eläkään. Voit yrittää elää raaoilla kasviksilla, voit yllättyä. et pysty syömään niitä riittävästi että saisit niistä tarvitsemasi energiamäärän.

   Poista
 10. IS tänään

  Vanhus kuoli järkyttävällä tavalla Helsingissä – tuntematon mies pahoinpiteli kuoliaaksi

  Syytetty oli aiemmin tuomittu kymmenen vuoden vankeuteen, mutta hovi lievensi rangaistusta neljällä vuodella.

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010275321.html

  Artikkelista poimittua

  Iäkäs mies joutui toissa syksynä kotipihallaan Helsingin Kontulassa väkivaltaisen hyökkäyksen uhriksi ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Uhrille ennalta tuntematon ohikulkija löi 74-vuotiasta miestä päähän ja ylävartalon alueelle ja jatkoi väkivaltaa vielä, kun vanhus makasi verissään maassa. Vanhus kuoli myöhemmin sairaalassa.
  ...
  Tänään antamassaan tuomiossa Helsingin hovioikeus kuitenkin katsoo, ettei kyse ollut tahallisesta henkirikoksesta. Hovin mukaan asiassa annettu lääketieteellinen selvitys ei tue sitä, että syytetyn olisi pitänyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena väkivallasta.
  Tuomion mukaan uhrin välitön kuolinsyy oli keuhkokuume. Sen syntyyn vaikutti oikeuden mukaan väkivalta, mutta myös uhrilla olleet perussairaudet. Lääkäri oli oikeuden mukaan arvioinut uhrin parantuvan vammoistaan.
  ...
  Hovioikeus tuomitsi Sharmarke Abdirizak Mohamedin, 38, kuuden vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

  – Käytetty väkivalta on ollut erityisen raakaa ja julmaa. Aiheutuneet vammat ovat olleet vakavia. Mohamedin menettelyä on pidettävä erityisen vahingollisena ja vaarallisena. Kysymys on siten erityisen moitittavasta törkeästä pahoinpitelystä ottaen huomioon vielä sen, että teosta on seurannut uhrin kuolema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua häiritsee se ettei näissä uutisissa mainita mitään näiden rikollisten karkottamisesta. Onko aivan totta että ulkkaria joka tappaa täällä jonkun, ei ihan kategorisesti karkoteta?

   Poista
  2. Luulenpa että bloginpitäjä toivoo että pysyttäis edes ohuesti blogin aiheessa...

   Poista
 11. Muuten hyvä kirjoitus, mutta taustalla näkyi taas se suunnaton harhaanjohtamisen tulos eli rasvakammo ja proteiinipakkomielle. Jäljet johtavat suurhuijari Pekka Puskan tutkimushuijauksiin. Puska ja Ancel Keys ovat länsimaisen ravitsemuksen pahimpia tuholaisia. Kummankin hiilihydraatteja suosiva linjansa on tuhonnut miljoonien terveyden.

  Kannattaa seurata vaikkapa aasialaisia ostajia lihakaupassa. Ovat järkiään jäntevää ja hyväkuntoista väkeä, ja ostavat aina sianlihan rasvaisimpia osia. Samaten vaikkapa ranskalaiset ja espanjalaiset asiakkaat. Sitten on näitä suomalaisia sairaan näköisiä ostajia, jotka aina valitsevät sen vähärasvaisimman (=mauttomimman) lihan, koska virallinen propaganda on tuhonnut heidän ajattelukykynsä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näinkin. Oikeus ja KOHTUUS on fraasi, jolla on syvävaikutteiset merkitysulottuvuudet.
   Itseäni puistattaa kaikki ideologistinen höpinä A:sta Ö:hön.
   Ihmisen pitäisi tunnustaa rajallisuutensa ja lopettaa "totuuden" julistaminen.
   Kaipaus absoluuttiseen tilaan on harhaluloa.

   Poista
 12. Naurattaa kun miehet kehuu soijaa. Ei taida tieto olla päivittinnyt aivoihin mitä soija tekee miehelle. Minä ainakin haluan pysyä miehenä ja mahdollisimman kaukana soijasta joka tuhoaa miehisyyden ja muuttaa miehen pikkuhijaa miesnaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet julistetun "totuuden" uhri.
   Ei soijan kanssa lutrata. Sitä voi kuitenkin syödä toisinaan.
   Jos syöt mitä hyvänsä koko ajan, friikkinä on se vahingoksi. Oli se sitten maissia tai soijaa tai etanoita.
   Jos otat tavaksi silpaista muutamia skottilaisia joka ilta, miksei päivälläkin, on sillä isoja haittaseuraamuksia.
   Ei kohtuullinen soijan käyttö ketään neidiksi muuta.

   Poista
 13. Meille suomalaisille parasta mahdollista kasvisruokaa on kotona leivottu ja paistettu ja 100% ruisjauhoista tehty hapan RUISLEIPÄ!

  VastaaPoista
 14. Tuli mieleen, että monet Kasvissyöjälinnut tarjoavat poikasilleen hyönteisruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Syynä tähän on se, että linnunpojat tarvitsevat kehittyäkseen riittävästi energiaa ja elimistön rakennusaineita.

   Poista
 15. Professorilla on noin muuten hyviä ja tieteen tapojen mukaisia juttuja, mutta jostain syystä kun kasvisruuasta pitää puhua niin tiede ja faktat unohtuvat täysin ja asennevamma alkaa paistamaan läpi. Millä perusteella muka kasviproteiinista ei saisi tarpeeksi energiaa liikuntasuorituksiin?

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!