Jutusta ei selvinnyt minkälaisesta yrittäjästä tuomitussa oli kyse. Aika montaa se kuitenkin todennäköisesti kiinnostaa ja internet tarjoaa jokaiselle nettiyhteyden omistavalle mahdollisuuden selvittää asiaa.
Pikainen google-haku sanoilla "viiden euron pizza kannattava" tuotti ensimmäiseksi löydökseksi jutun, jossa kerrottiin Helsingissä Pitäjänmäen Pizzapalvelua pyörittävän Gökhan Karan yrityksen pizzojen maksaneen "vielä muutama kuukausi sitten viisi euroa". Hänen mukaansa Pitäjänmäen Pizzapalvelussa kaikki hoidetaan lakien mukaan.
Toinen haulla esiin tullut juttu oli Radio Aallon kadonnut ohjelma, jonka esittelyteksti on jäljellä: "Hämeenlinnassa Don Sergio nimisessä pizzeriassa myydään lounasaikaan pizzoja 5 eurolla. Mitä mieltä omistaja Ramadani Abdulsamen on viime päivien pizzakohusta? Onko alle 6 euron pizzan myyminen kannattavaa? Miten on mahdollista myydä pizzaa noin halvalla?"
Kolmas löydös kertoi, että "ravintola Ida myy pitsoja joka päivä 3,90 euron tarjoushintaan. Ravintoloitsijan mukaan syynä on se, että alueella asuu paljon pienituloisia opiskelijoita." Hänen mukaansa pizzan tekeminen maksaa kaksi euroa. Ravintoloitsijan nimeä tai ulkonäköä ei jutussa kerrottu.
Ensimmäiseltä hakusivulta löytyi vielä neljäskin juttu, jonka mukaan "Tamperelaisen Etelän Kebab Pizzerian yrittäjä Helmi Fatih myy lounasaikaan pizzaa 6,80 eurolla ja vielä salaatteineen ja juomineen". Yrittäjän mukaan hänen pizzeriansa erittäin tarkka kirjanpito osoittaa että yritys on kannattava, sen liikevaihto oli viime vuonna 660 000 euroa ja yritys maksoi viimeksi kuluneen kuukauden aikana 30 000 euroa veroja.
Palatakseni tämän viestin inspiroineeseen Helsingin Sanomien juttuun. Oleellista siinä on se, ettei lukijalle kerrottu kuka oli veropetoksesta kiinni jäänyt pizzeriayrittäjä.
Näin toimimalla lehti tuli luoneeksi harmaan talouden skisman kolmeen nimestä päätelleen maahanmuuttajataustaiseen yrittäjään sekä yhteen nimeltä mainittuun ravintolaan, jonka omistajasta ei kerrottu mitään. Heistä enintään yksi voi olla jutussa puheena ollut veronkiertäjä, eikä välttämättä kukaan.
Kysymykseni Helsingin Sanomien toimitukselle kuuluu: onko lehden tarkoituksena mustamaalata syyttömiä yrittäjiä vai rehellisiä maahanmuuttajia? Vai mistä tässä hiljaisuudessa on oikein kysymys? Vastuullisesta journalismistako?
Oppi lehdelle lienee siinä, että vaikenemalla rikollisista ei saavuteta mitään hyvää. Sen sijaan vaarana on, että lukijat vetävät vaikenemisesta omia johtopäätöksiään, jotka syyllistävät aiheettomasti rehellisiä ihmisiä tai kokonaisia ihmisryhmiä. Siksi hyvään journalismiin pitäisi aina kuulua kaikkien keskeisten tosiasioiden kertominen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Ehkä HS:n kannattaisi ottaa Ylestä mallia ja vaihtaa päätoimittajaa? Josko se parantaisi laatua...
VastaaPoistaSaa nähdä kuinka Ylessä käy. Toivon parasta ja pelkään pahinta...
PoistaYritteliäisyyttä on kannatettava. Lukemattomat maahanmuuttajat eri puolilla maailmaa ovat päässeet alkuun hiukan omakeinoisilla tavoilla. katsoisin jonkin verran sormien lävitse noita perheyrityksiä. Ovat usein nopeita ja asiakkaat huomiioon ottavia, suomalaisille opiksi. hh
VastaaPoistaRiskinä tuollaisessa olisi niin sanottu kaltevan pinnan ongelma. Mutta kyllä, yritteliäisyys on parempi kuin sen puute.
PoistaValitettavasti monet näistä halvan pizzan tekijöistä ovat rahanpesuyrityksiä ..
PoistaRikollista leimata juuri niitä maahanmuuttajia, jonka kaltaisia tarvitsemme. Toivon että monet HS:n asiakkaista lopettavat tilauksensa tällaisen takia. Tehokkain keino vaikuttaa tässä yhteiskunnassa on äänestää lompakollaan.
VastaaPoista