torstai 29. syyskuuta 2022

Sisäsiittoisuuden seurauksia pitäisi tutkia

Olen oppinut sosiaalisesta mediasta sanonnan, jonka mukaan monissa kulttuureissa puoliso on "sitä herkumpi, mitä serkumpi". Se kuvaa tapaa, jonka mukaan puolisoksi valitaan tyypillisesti varsin läheinen sukulainen. 

Tällä tavalla on pitkät juuret - myös Euroopassa. Mutta onneksi länsimaissa on nykyaikana tiedostettu, että sillä on haitallisia seurauksia. 

Näin siksi, että meillä kaikilla on kromosomistossamme viallisia geenejä. Siis sellaisia, joiden seurauksena jokin elimistömme entsyymi toimii huonosti tai väärällä tavalla. Tai geenituotetta ei tuoteta lainkaan. 

Kun sukulaispari saa lapsia, on näillä paljon geenejä, jotka periytyvät vanhempien yhteisiltä esivanhemmilta ja sen seurauksena sama viallinen geeni peritään usein molemmilta vanhemmilta. Näin sisäsiittoisten lasten elinvoima jää monella tavalla heikommaksi kuin sellaisten vanhempien lapsilla, joiden vanhemmat eivät ole sukua toisilleen.

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen. Siitä saatiin jokin aika sitten uutta tietoa, kun espanjalaiset tutkijat selvittivät erittäin vähälukuisen iberianilveksen genetiikkaa. 

Tutkimuksessa paljastui, että pienessä ryhmässä väistämättä tapahtumat sukulaispariutumiset olivat johtaneet populaatiossa haitallisten geenimuotojen katoamiseen. Kokonaan toimimattomien geenien määrä oli noin yksitoista prosenttia pienempi kuin tavallisella eurooppalaisella ilveksellä. 

Syynä tähän on ollut pienessä populaatiossa tapahtunut luonnonvalinta. Eli paljon haitallisia geenimuotoja molemmilta vanhemmiltaan saaneet yksilöt eivät ole onnistuneet tuottamaan kovin hyvin jälkeläisiä, vaan niitä ovat saaneet pikemminkin sellaiset ilvekset, joille on sattunut niitä muita vähemmän. 

Jos nyt sovellamme tätä tietoa sellaisiin kulttuureihin, joissa sukulaisavioliitot ovat yleisiä, on todennäköistä, että sellaisista suvuista - joissa on pitkään pariuduttu pelkkien sukulaisten kanssa - on iberianilvesten tapaan kadonnut haitallisia geenimuotoja. Siten voitaisiin ajatella, että mikäli herkkuserkku-perinne saataisiin poistetuksi vaikkapa tiettyjen suomalaisten maahanmuuttajaryhmien parista, olisi siihen kuuluvan väestön geenistö kaiken kaikkiaan hiukan vähemmän viallisia geenejä sisältävää kuin valtaväestöllä.

Toisaalta saattaa olla niin, että jos herkkuserkkusuvuilla sisäsiittoisuus on ollut erittäin vahvaa, on heidän efektiivinen populaatiokokonsa jäänyt niin pieneksi, että haitallisia geenimuotoja on päässyt runsastumaan pelkästään sattuman takia. Ja tämä olisi tasoittanut tällaisten sukujen sisäsiittoisuuden takia tapahtuneen haitallisten geenimuotojen katoamista heidän joukostaan. 

Tämä asia on siksi mielenkiintoinen, että sitä soisi tutkittavan nyt, kun ihmistenkin genomien määrittäminen on helppoa ja suhteellisen halpaa. Valitettavasti taitaa olla niin, että aihe on sen verran poliittisesti epäkorrekti, ettei tuollaista tutkimusta tulla näkemään ihan heti.

14 kommenttia:

 1. Kun geenejä ei voi/saa tutkia niin sitten joudutaan tyytymään siihen, että katsotaan, miten ovat yhteiskuntina menestyneet serkusavioliittoja suosivat kansat ja miten näiden kansojen muualle muuttaneet lapset menestyvät koulussa verrattuna sellaisiin maahanmuuttajiin, jotka eivät suosi serkusavioliittoja. Näppituntumalla sanoisin, että ero on suurin piirtein samaa luokkaa kuin apinoilla ja laakamadoilla.

  VastaaPoista
 2. Sukulaisiin sekaantumista ei voi perustella millään, se on pelkkää mielisairautta. Sukurutsaus on sairaus ilman mitään hyötyjä, hyi helvetti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimusten mukaan kaikkein parhaiten tulee toimeen keskim. kuudennen polven serkkujen kanssa plus/miinus.
   Sen asteista sukulaisuutta ei yleensä tiedetäkään.

   Poista
 3. Onhan esitetty sellainenkin väite, että valkoisten ja mustien välillä olisi joku ero älykkyysosamäärässä. En sano nyt kumman eduksi. Yksi syy eroon voisi olla valkoisen hyvä geeniperimä, koska nykyihminen ja neandertalin ihminen aikoinaan sulautuivat toisiinsa. Sekoitus takasi riittävän kaukaiset geenit, eikä voinut puhuakaan serkkuherkku hommasta. Afrikassahan tämä ei ollut mahdollista, koska neandertalilaiset olivat häipyneet sieltä jo miljoona vuotta sitten. Valkoihoisilla on todistetusti muutama % neandertalilaisen geenejä ja hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu muuten (itä-)aasialaisilla eli, thaimaalaisilla, kiinalaisilla, japanilaisilla, yms. Paitsi että heillä ei ole neanderthalin geenejä vaan denisovan-ihmisen geenejä suunnilleen samassa suhteessa kuin meillä neanderthalia. Sitten siinä välillä on niitä joilla saattaa olla molempia. Ainoa puhdasrotuinen sapiens tänä päivänä ovat mustat afrikkalaiset.

   Poista
  2. Kyllä kaukoidän ihmisillä on myös neandertalilaisen geenejä.

   Poista
  3. Puhdasrotuista Homo sapiensia ei ehkä ole edes Afrikassa, sielläkin on yleensä sekaannuttu muihin ihmislajeihin.

   Poista
  4. Mustien ja valkoisten välillä on todella mitattu ero älykkyysosamäärässä. Johtava valtio alalla on USA, jossa sotilaiden älykkyyttä on mitattu 1900-luvun alkupuolelta saakka ja tulokset ovat pysyneet samana vaikka testejä on päivitetty. Siis kysymyksessä ei ole väite vaan todistettu fakta.

   Poista
 4. Perinnöllisyystiede eli genetiikka tutkii perimää eli genomia. Tuskin iberianilvestutkimus on perinnöllisyystieteen tutkimista vaan asiassa tutkitaan ilvespopulaation perimää. Miksi jopa professoritason ihmiset tekevät kielessämme alkeellisia virheitä?

  VastaaPoista
 5. No, kun aloit sanoista viisastelemaan niin huomasitko ettet osaa itsekään? "perinnöllisyystieteen tutkimista"? Eihän siinä tutkita perinnöllisyystiedettä, vaan perimää... mikä siinä on ettei edes kielestä viisastelijat osaa kieltä? 🤣

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et sitten neropatti huomannut "tuskin" sanaa?

   Poista
 6. Sisäsiitto on erittäin tehokas, mutta tuhlaileva jalostusmenetelmä. Siinä tulee aivan valtava määrä perimältään huonoja hukkapaloja, jotka tietystikin pitää karsia pois.

  VastaaPoista
 7. Taidan tulkita espanjalaisten tutkimusta siten, että väestöräjähdys afrikassa/lähi-idässä/muualla on valkoisen heteromiehen syytä kun on mennyt tieteissään kehittämään tutkimuksessa todettua luonnonvalintaa kumoavia ravinnontuotanto-/lääkintämenetelmiä.

  VastaaPoista
 8. Suomesta ja etenkin Itä-Suomestahan puuttuu paljon perinnöllisiä vaivoja ja tauteja, jotka muussa Euroopassa ja muussa maailmassa yleisiä.
  Jos on sitten jotain omaakin riesaa valikoitunut.
  Kuten karjanhoidossa, niin ihmistenkin lisääntymisessä pätevät samantapaiset säännöt.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!