lauantai 24. tammikuuta 2015

Likaista, sanoi media

Tänään meille on kerrottu, että leikkuulaudassa, työpöydällä, pesusienessä ja puolison suussa on likaisempaa kuin vessanpöntössä. Perusteluna väitteelle on se, että niissä on enemmän bakteereita.

Oletan, että bakteerimäärät ovat oikeita. Samalla perusteella kaikista puhtaimpia asioita maailmassa on vastalaskettu ihmisen virtsa, koska siinä ei ole virtsarakosta liikkeelle lähtiessään lainkaan bakteereja. Tai jos on, sitä kutsutaan virtsatieinfektioksi. Sama koskee vaikkapa kissan pissaa.

Puhdasta on myös vasta laskettu ihmisen veri, sillä eihän siinäkään ole juuri lainkaan bakteereja. Tai jos on, sitä kutsutaan verenmyrkytykseksi. Sama koskee vaikkapa rotan verta.

Sen sijaan bakteereja on ihan älyttömästi vaikkapa hapankaalissa tai jogurtissa. Ovatko ne siis likaisempia kuin rotan veri tai kissan pissa?

Ja mitä me tästä opimme?

Tuskin muuta kuin sen, että toimittajat tekevät toisinaan harhaanjohtavia, mutta todennäköisesti myyviä juttuja. Ja ettei bakteeripitoisuus ole sama asia kuin likaisuus.

Itse asiassahan bakteerit ovat kaiken ravinnekierron perusta. Ilman niitä ja apunaan toimivia sieniä, matoja ja muita ötököitä maailma muuttuisi todella nopeasti pelkäksi jätteeksi.

Niiden esiintyminen melkein missä tahansa paikassa on siis oikein hyvä juttu. Ja tarkoittaa, että kyseinen paikka puhdistuu ajan myötä jätteestä.

Ja onhan ihminen itsekin superorganismi, jonka hyvinvointi riippuu suurelta osin bakteereista. Ei siis ole syytä pelätä sen enempää suudelmia, työpöytää, leikkuulautaa kuin vessanpönttöäkään; ellei samalla paikalla ole hetkeä aikaisemmin vieraillut ihmistä, joka kantaa mukanaan taudinaiheuttajaa - joko bakteeria, virusta tai alkueläintä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä.
Osta tanskalainen kinkku - saat kaupan päälle bakteerin!
GMO-lajikkeissa on "antibiootille vastustuskykyisiä geenejä"
Ihminen - superorganismi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!