maanantai 7. helmikuuta 2022

Suomeen tarvitaan huokeampaa osakesäästämisen verotusta ja kouluihin lisää talouden opetusta

Suomalainen politiikka on tällä hetkellä mielenkiintoisessa tilanteessa. Etelä-Euroopan talousvaikeuksien ja koronaviruksen taloudellisten haittavaikutusten poistamisen nimissä maan hallitus on kasvattanut maan velkataakkaa erittäin huolettomasti. Osittain tämän seurauksena on syntynyt myös tuloksia, joista etenkin työllisyysasteen nousu ja julkisen sektorin koon kasvu ovat olleet merkittäviä. 

Nyt saavutettu tilanne ei kuitenkaan ole ongelmaton, sillä esimerkiksi työttömien määrä ei ole samaan aikaan laskenut. Toisin sanoen työllisyysastetta nostaneet ihmiset ovat tulleet työvoiman ulkopuolelta. Ja inflaatiokin on pitkästä aikaa nostamassa päätään, kuten rahan yhteiskuntaan pumppaamisesta pitäisikin loogisesti ottaen seurata. 

Niinpä talouspolitiikan arviointineuvosto on todennut, että "Suomen julkisessa taloudessa on rakenteellinen alijäämä kuten ennen kriisiäkin, mutta julkisen velan taso on nyt kohonnut. Julkista taloutta tulisi täten alkaa asteittain sopeuttaa. Sopeuttamisen ei tarvitse olla välitöntä, mutta sen pitäisi olla hallituksen suunnitelmia nopeampaa."

Samalla Suomi on jäänyt vaille monia sellaisia taloudellisia suurinvestointeja, joilla olisi ollut merkittävä vaikutus maallemme taloudellista pelivaraa luovaan kauppataseeseen. Eikä suomalaisten varallisuuden kehityskään ole pysynyt edes likimain muiden pohjoismaiden tasolla. 

Pidemmällä aikavälillä oleellista on se, kuinka hyvin rahaa käyttävät ja vaaleissa päättäjiä valitsevat ihmiset ymmärtävät taloudellisia realiteetteja. Siksi panin tyytyväisenä merkille sen, kuinka rahoituksen professori ja Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius toivoi Suomeen huokeampaa osakesäästämisen verotusta ja kouluihin lisää puhetta rahasta. 

"Siten ihmiset ymmärtäisivät, miten omaa taloutta hoidetaan". Ja jos ymmärtää jotain oman talouden hoitamisesta, lisää se ymmärrystä myös talouden hoitamisesta - ja se puolestaan näkyy poliittisissa päätöksissä ja lopulta talouden toimintaedellytyksissä koko laajassa suomenmaassa. Sekä sitä kautta maamme talouden kestävyydessä maailmanpolitiikan heilahteluissa, joista esimerkiksi mahdollinen Euroopan Unionin Venäjä-vastainen boikotointi sattuisi kipeästi suomalaisten kukkaroon. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
UPM:n Rotterdam-päätöksestä seurasi myös hyviä asioita
Ville Niinistö haluaa suomalaisille muita tiukempia rajoitteita
Tuhoaako hallitus Suomen tulevaisuuden?

6 kommenttia:

  1. Minä olen tässä kanssa huolissani tuosta venäjä-vastaisesta boikotista, viimeksi sen takia joutui valio alkamaan myydä juustoa ilman mitään vientitukia melkein muun euroopan hintatasolla suomessa, se tuntui jo kukkarossa sen verran, että alkoi jo melkein saumat pettää, seuraavan boikotin johdosta ties vaikka joku muu asia tulisi normaali hintaiseksi, huh mikä skenaario...

    VastaaPoista
  2. Tuhka kommentoi itse vblogissa sitä miten hallintoa haluaa rajoittaa kansalaisten velkaantumista, mutta ei estä valtion velkaantumista.

    Tuhka tuumii että taustalla on velkaisempien EU-maiden tilanne. Niiden takia korot ovat alhaalla (jopa miinuksella) ja velkaa jaetaan. Koska jos Italia ja Espanja lähtisivät kaatumaan ne kaataisivat pankkeja ja luultavammin euron joten ne pidetään pystyssä. Siinä sivussa Suomi saa miinuskorkoista lainaa jota on helppo jakaa vaalikarjalle.

    Suomen pankin pomo Olli Rehn taisi sanoe että nukkuu yönsä rauhallisesti koska Italia ja Espanja eivät ole vielä ongelmissa.

    Ongelma on vain että inflaatio on kiihtymässä, se on ongelma kasnalaisille mutta ei välttämättä velkaisille valtioille.

    Inflaatiolla saadaan velat pienemmiksi tai kokonaan pois. Se on luultavammin tie joka nykyisellä johdolla on käytössään.

    VastaaPoista
  3. Suomen sosialistihallitushan ajattelee, että ihmisillä ei ole omaa rahaa vaan ne massit ovat vain kansalla lainassa.
    Mitä enemmän saadaan sakkia KELA:n luukulle jonoon sitä enemmän on vaalikarjaa äänestämässä sosialisteja ettei vaan tuet pienene.
    Osakesääsminen ja rahastoihin sijoittaminen on itsestä herrasta perkeleestä ja se on sosialistin mielestä saatava kuriin.
    Ihminen joka tulee toimeen ilman sosialistien almuja on järjestelmälle vaarallinen yksilö.

    VastaaPoista
  4. Jos talous saataisiin paremmalle tolalle sillä, että peruskoulussa lisättäisiin talousopetusta, silloinhan Suomesta saataisiin väkivallasta vapaa Rauhan Onnela:

    aletaan vain opettaa ekaluokalta alkaen, ettei saa tehdä rikoksia, niin halleluja! kohtapuoleen rikosten määrä romahtaa ja kahdessa sukupolvessa Suomi on rikokseton valtio.

    Vai mahtaakohan se oikein riittää...? ILmeisesti, jos kansalaisista saadaan samalla tavalla talousviisaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä se taloudesta puhuminen varmaan kaikkia ongelmia poistaisi kuten ei ole rikoksista puhuminenkaan poistanut. Mutta olisi kuitenkin hyvä, jos ihmisillä olisi edes etäinen käsitys siitä miten talous toimii. Ja miten se ei toimi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!