Sen jälkeen hän määräsi venäläiset sotilaat miehitt... ei kun turvaamaan rauhaa noille alueille. Kaikkea tätä edelsivät Mainilan laukauksia vastaavat hämäysoperaatiot, joissa ammutuista laukauksista syytettiin vastapuolta.
Kuten Ylen kirjeenvaihtaja totesi, oli Putinin peliliike oivallinen, sillä sen kautta hän pystyi estämään Ukrainan liittymisen NATO:on samalla tavalla kuin tapahtui Venäjän miehittäessä Georgian kaksi maakuntaa paikallisten bäckmanien avulla. Yksi seurauksista oli suorastaan surkuhupaisa, kun USA kielsi olemattoman kaupankäynnin ja investoinnit itsenäisiksi julistautuneiden alueiden kanssa.
Nähtäväksi siis jää, millä tavalla tapahtumat etenevät. Venäjälle saattaa hyvinkin riittää nyt saavutettu tilanne eli NATO-ovien sulkeminen Ukrainalta, eikä jälkimmäisellä ole sotilaallista voimaa Venäjän nukkevaltioiksi joutuneiden alueidensa palauttamiseksi.
Toisaalta on varmaa, ettemme tiedä onko Putin kaheli vai erittäin fiksu, emmekä siis myöskään voi tietää aikooko hän lähettää sotavoimansa myös tähän asti itsenäisenä säilyneisiin Ukrainan osiin. Itse pidän tätä kuitenkin suhteellisen epätodennäköisenä eli luotan jossain määrin Venäjän diktaattorin järkevyyteen.
Varmaa lienee kuitenkin, että USA määrää jonkinlaisia taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan, ja EU seuraa sitä myöhemmin. Lopputuloksena Venäjän kansa köyhtyy entisestään, mutta Putiniin länsimaiden toimilla ei liene sen suurempia vaikutuksia.
Näin siksi, että hyvin tuntemani entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Viron tasavallan asukkaan ja metsäveljen jälkeläisen mukaan Venäjän kansa on tottunut siihen, että heidän taloudellinen asemansa on heikko. Ja jos se heikkenee entisestään, kansa kiristää kyllä vyötään, mutta ei nouse kapinaan hallintoa vastaan.
Nähtäväksi siis jää, ovatko EU:n ja USA:n johtajat oikeassa pakotteidensa painostusvoiman kanssa, vai onko sittenkin niin, että virolainen ystäväni ja Vladimir Putin ovat paremmin perillä venäläisestä kansanluonteesta. Sitä paitsi kaikenlaisilla pakotteilla on yksi heikko puoli: alun uhoamisesta huolimatta niiden haitallisuus myös pakotteiden asettajille johtaa ennemmin tai myöhemmin suhteiden normalisoitumiseen.
Valitettavaa tässä kaikessa on, että monin tavoin Venäjän kanssa yhteistyötä tehnyt Suomi tulee kärsimään EU:n asettamista pakotteista - tai Venäjän vastareaktioista niihin - monin tavoin alkaen metsäteollisuuden puunhankinnasta ja päätyen aina Pyhäjoen jo muutenkin viivästyneen ydinvoimalan valmistumisen siirtymiseen hamaan tulevaisuuteen.
Selvää on kuitenkin ollut jo pitkään, etteivät länsimaat tule puuttumaan asiaan sotilaallisesti. Tämä on sinänsä järkevää, sillä Venäjää ei suurena ydinasevaltiona voi voittaa. Eikä mikään myöskään velvoita länsimaita omaan sotilaallisen liikehdintään, koska Ukraina ei kuulu NATO:on.
Jälkimmäinen seikka on hyvä tunnistaa myös Suomessa. Niin kauan kuin olemme liittoutumattomia, on meidän turha odottaa sotilaallista tukea länsimaista - ehkä omia intressejään tuollaisessa tilanteessa puolustavia ruotsalaisia lukuun ottamatta.
Huomattava on lisäksi, että Ukrainan kohtalo osoittaa myös sen, ettemme voi avoimesti hakea NATO:n jäsenyyttä, koska silloin vaarana olisi nyt Ukrainan kohdalla nähdyn kaltainen Venäjän reaktio. Siksi mahdollinen NATO-päätös on tehtävä suljettujen ovien takana siten, että asian tullessa julkisuuteen olemme jo saaneet sotilasliiton turvatakuut.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tietämättömyys mahdollistaa propagandan - ja propaganda estää hyvän elämän
Marin antoi signaalin Moskovaan ja Washingtoniin
Pitäisikö Suomen liittyä Natoon?
Tietämättömyys mahdollistaa propagandan - ja propaganda estää hyvän elämän
Marin antoi signaalin Moskovaan ja Washingtoniin
Pitäisikö Suomen liittyä Natoon?
Länsi piipittää ja myöhemmin se piipittää lisää, kun Venäjän "rauhanturvaajat" työntävät Ukrainan "miehitysjoukot" pois Donetskin ja Luhanskin maakunnista.
VastaaPoistaYleisinhimillisessä raamituksessa tarkasteltuna herättää hämmästystä se, että yhtäältä tällaisten operaatioiden perusteluina on valtapolitiikka, johon etupiiriajattelu kuuluu, ja johon ei kuulu kunnioittaa naapurikansojen itsenäisyyttä, toisaalta taas nimenomaan ideologinen nationalismi, joka nostaa yksinvaltiaan kansansuosion nimenomaan kriisien aikana huippuunsa.
VastaaPoistaEli nationalismi tuottaa vain huonot puolensa -- ja tuo mukanaan aggressiot, jotka taas tuovat mukanaan regression.
Tästä taantumasta on sitten aikalailla mahdotonta päästä ylös. Vajotaan asteelle, jossa aidoilla nationalistisilla tunnoilla ei enää ole merkitystä. Vain militaari valtapolitiikka -- jota sitten sairaat valtapoliitikot nimittävät "realismiksi" -- merkitsee. Kaukana on ymmärrys siitä, etteivät monkansallisuuteen ja monikulttuurisuuteen perustuvat yhteiskunnat voi olla "demokraattisen" vallan tyyssijoja.
Näitä Napoleoneja nousee aika ajoin historiassa. Ne ovat ikuinen ilmiö. Aikalaiset eivät tietenkään osaa muuta kuin palvoa niitä.
Paitsi suomalaiset, jotka eivät osaa muuta kuin käpertyä niihin kysymyksiin, joissa oma kansa saa tilaisuuden jakautua aina kahtia. Nytkin keskustelun keskiössä on ikioma teemamme "suomettuminen".
Ruotsiko puolustaisi Suomea? Lukekaa tämä:
VastaaPoistaTeemu Keskisarjan kolumni: Ruotsi, Suomi ja Ukraina
Kansakunnat eivät uhraudu toisten puolesta pelkän sympatian pohjalta, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Teemu Keskisarja.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008631707.html
ei toimi linkki ainakaan täs tietsikas
PoistaSiksi totesinkin, että Ruotsi toimisi omien intessiensä takia.
PoistaTässähän saatta olla nyt käsillä Ukrainan kahdeksanvuotisen kriisin ratkaisu:
VastaaPoistaVenäjä on virallistanut vuodesta 2014 vallinneen tilanteen, eli Itä-Ukrainan Donbassin alueen venäläismiehityksen.
Seuraavaksi Venäjä miehittää alueet avoimesti ja pystyttää niihin nukkehallitukset. Asiantila vahvistetaan krimiläiseen tapaan kansanäänestyksellä, josa 103,82 % kannattaa "itsenäisyttä".
Sitten Putin voi aloittaa liennytyspolitiikan vetämällä muut joukot pois Ukrainan lähettyviltä.
Pakotteita piisaa, mutta kuinka kauan, kun tsaari Vladimir IV Suurin kiertää Keski-Euroopan kaasukraanat kiinni?
Kyllä minun käsittääkseni nuo maakunnat _ovat_ umpivenäläisiä, ja sellaisia haluavat myös olla ja sellaisina pysyä.
PoistaTämä on nähdäkseni aivan olennainen seikka jonka puuttumista suomalaisesta tai yleensäkin "länsimaisesta" keskustelusta suuresti ihmettelen.
PoistaTuntematta mitään erityistä myötätuntoa Putinia tai yleensä venäläisiä kohtaan haluaisin huomattaa, miten perustavanlaatuinen on totuus, ettei toimivia ihmisyhteisöjä voida perustaa monikansallisuuden eikä monikulttuurisuuden pohjalle.
Jostain syystä tämä on meille aivan liian vaikea asia ymmärrettäväksi. Kuitrenkin se on kaiken ihmisyyden perustotuus. Ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen olento, ja kulttuuri alkoi siitä, että vaeltelijat asettuivat paikoilleen ja alkoivat "rakentaa kaupunkeja" (Aristoteles).
Putin saa olla mikä pelle tahansa, muttra mitään kestävää ei kukaan pysty rakentamaan toisiinsa sopeutumattomien kulttuurien varaan.
Olen jo niin iäkäs, että muistan taannoisen Biafran sodan, jossa länsimaiset intellektuellit parkuivat hirvittävästi, miten "afrikkalaisten valtioiden paluu paikallisten heimojen aikaan kääntää historian viisareita taas satoja vuosia taaksepäin". -- Miten monta historiaa täydellisesti ymmärtämättömien virhettä tuollaiseenkin ajatteluun sisältyi? Mutta mitäänhän ei missään vaiheessa ole opittu. Meiltäkin olisivat rajat kiinni, jos yhtään mitään olisi opittu.
Ne ovat ukrainalaisia maakuntia, kuten myös Venäjälle kuuluva Kuban, eli Pohjois-Kaukasia.
PoistaPutlerhan valtasi samalla myös Valko-Venäjän. Presidentti "likasangosta" tuli samalla puten virallinen "horo".
VastaaPoistaEi putler tätä tähän jätä.
Sehän julisti ettei Ukraina ole itsenäinen valtio ja samaan hengenvetoon totesi saman myös Suomesta koska Leninhän meille sen itsenäisyyden antoi 1917. 1917 tuli sotahullun puheessa esille useampaan kertaan joten jatkoa on luvassa ja se tulee koskemaan myös Suomea.
Putlerin "pelikirja" on suora kopio Hitlerin pelikirjasta ja putte menee päätyyn asti.
Jos katsotaan, kenen vallan alaisena Suomi on pisimpään ollut poislukien satavuotisen itsenäisyyden ajan, niin eiköhän se ole Ruotsi! Suomi oli kauan vain Ruotsin itäinen maakunta. Ei Suomi Venäjälle kuulu sen perusteella, että oli lyhyen ajanjakson tsaarin vallan alla, vaikka Putin niin kuvittelee.
PoistaSaapa nähdä kauanko lännellä menee sen ymmärtämiseen, että Putin uskoo vain voimaa. Onko Puolat, Saksat, Suomet, Ruotsit miehitetty ennen sitä?
VastaaPoistaPuolaa ei miehitetä, koska Puola on NATO-maa.
PoistaSuomi voi olla miehitetty, koska suomalaiset eivät halua kuulua NATOon.
Suomalaiset alkavat määkiä NATO:n perään kun putte on 100: tst-osaston voimin tuossa rajan takana vaatimassa historiallisia oikeuksiaan ja silloin se on myöhäistä.
PoistaPolitrukkiemme saamattomuus ja lammasmaisuus saattaa vielä joskus maksaa paljon Suomalaisten verta.
Oli suurta typeryyttä luopua jalkaväkimiinoista. Kokoomuskin äänesti silloin luopumisen puolesta, kummalista!
VastaaPoistaJalkaväkimiinojen tuotanto voidaan tarvittaessa polkaista käyntiin muutamassa viikossa ja samalla pyyhkiä persettä muumimamman sopimuksella.
PoistaKyllä tuotannon käynnistämiseen valmius ja suunnitelmat on olemassa.
No on!!!! KOkkareet vois pitää turpansa kiinni seuraavat 40 vuotta, kuinka idiootti pitää olla että noin äänestää
VastaaPoistaSuvakki punaVirheiltä kukaan ei muuta odottanutkaan,, PS tietty ainoana isänmaallisena puolueena..mutta KOK???? ei Jumankavita
VastaaPoistaPakotteista sen verran, että mitä se europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen horisi, että Suomen on autettava etelä-eurooppaa, koska Suomeakin autettiin Krimin jälkeen pakotteiden haittavaikutuksista Suomen talouteen. Kuinkahan suurella summalla EU on auttanut Krimin pakotteiden haittavaikutusten kompensointia Suomelle?
VastaaPoistaSuomen pitää auttaa koko maailmaa, koska se tuki ainakin hengessä Suomea talvisodan aikana. Venäjää pitää tukea, koska Lenin antoi meille itsenäisyyden. Meidän pitää ottaa lainaa biljoonatriljoonaa, jotta voimme antaa sen pois muille. Ehkä sitten meitä arvostettaisiin ja rakastettaisiin, kun omat vanhempamme eivät siihen kyenneet.
PoistaLOL..zero
VastaaPoistaPakotteet lähinnä auttoivat Venäjän omaa teollisuutta viimeksi, esim. juustoteollisuus on kehittynyt valtavasti sen jälkeen kun elintarvikkeiden vienti kiellettiin, tässä suurimpana häviäjänä yllättäen jälleen suomalaiset : nykyään venäjällä tehdään jo ok makuista juustoa kun aiemmin se oli aivan kelvotonta ; on ollut pakko kehittyä kun ei enää saa esim. suomalaista oltermannia muuta kuin mustasta pörssistä kovaan hintaan...
VastaaPoistano on! niinhän mä sanoin jo vuonna 2014.. eli tollasta kansaa valtavine luonnonvaroineen ei pysty jollain naurettavilla pakotteilla pistään polvilleen, kun ei sihen pystyny edes Hitler ei operaatio Barbarossassa eikä koskaan
VastaaPoistaja venäläiset ovat tottuneet kärsimään jos on pakko,tuhatvuotisella kokemuksella
VastaaPoista