Nykymaailmassa on monilla tahoilla tarve kertoa ihmisille valeuutisia - esimerkkinä vaikka presidentti Putin tai erilaiset salaliittoporukat. Näin siitä huolimatta, että kokonaisuuden kannalta olisi kaikkien etu, että ihmiset ja yhteisöt tekisivät päätöksiään tosiasioiden perusteella.
Siksi kaikissa vähänkin vauraammissa maissa on organisoitu tutkimusta, jonka tarkoituksena on tuottaa tietoa maailmasta ja maailmankaikkeudesta. Toisaalta ihmiset ovat taipuvaisia täyttämään tiedontarvettaan myös erilaisilla uskomuksilla tai kokonaisilla uskonnollisilla oppirakennelmilla. Niinpä maailmassa on tuhansia erilaisia uskontoja suurista maailmanuskonnoista mitä omituisempiin lahkoihin, erilaisiin uususkontoihin ja kaikenlaisten gurujen vetämiin yhden asian oppirakennelmiin.
Asiaa selvittääkseen tutkijat pyysivät yli 10 000 internetin käyttäjää 24 maasta lukemaan fiksulta kuulostavia, mutta kuitenkin todellisuudessa merkityksettömiä lausuntoja näyttäen samalla kuvaa tekstin oletetusta lähteestä. Kuvat taas oli valittu siten, että niissä oleva henkilö oli ulkonäöltään helposti tunnistettavissa joko hengelliseksi tai tieteelliseksi auktoriteetiksi.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että maasta tai uskonnollisuudesta riippumatta osallistujat pitivät tutkijaksi tunnistetun hahmon absurdeja väitteitä uskottavampina kuin henkiseltä johtajalta tuleviksi kuvittelemiaan väitteitä. Tämä lainalaisuus oli kuitenkin heikompi niillä ihmisillä, jotka olivat ilmoittautuneet vahvasti uskonnollisiksi - eli heidän luottamuksensa tieteeseen, verrattuna uskonnollisiin väitteisiin, oli heikompi kuin muilla ihmisillä. Lisäksi tutkijat havaitsivat viitteitä siihen, että ihmiset ponnistelisivat enemmän sellaisen viestin tulkitsemiseen, jonka lähteeseen he luottavat.
Tutkijat nimesivät havaintonsa Einstein-ilmiöksi. Ja loppukaneetissaan he totesivat, että on runsaasti esimerkkejä, jotka osoittavat, että tiede toimii tärkeänä uskottavuuden vihjeenä. Esimerkiksi Donald Trumpin veljentyttären sukuhistoriakirjaa koristaa uskottavuutta lisäävä teksti "Mary L. Trump, PhD", kosmeettisten tuotteiden mainokset sisältävät usein tieteeseen viittavia väitteitä kuten "kliinisesti todistettu" tai "ihotautilääkärien suosittelema" ja jopa tupakkateollisuus on vedonnut tieteeseen esimerkiksi maniostamalla, että "lääkärit polttavat Cameleita enemmän kuin muita savukkeita".
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittinen korrektius ja väestötieteellinen tieto
Hölynpölyä
Suomalaiset ovat lähes immuuneja huuhaalle
Poliittinen korrektius ja väestötieteellinen tieto
Hölynpölyä
Suomalaiset ovat lähes immuuneja huuhaalle
Suvakit, kuten Virheät, esiintyvät tieteen edustajina (ilmastonmuutos) ja saman aikaisesti selittävät sulle että on joku tuhat eri sukupuolta, eikä rotuja tai rotueroja ole ( vaikka jokainen omilla silmillään voi nähdä että ne erot voi olla suuriakin)
VastaaPoistaPS tai Trumpin äänestäjät leimataan punaniskoiksi imbesilleiksi ( 40 pros amerikkalaisista ei tiedä mikä tai missä on Suomi-Finland)
Vaikka ne ketkä ei tiedä on pääosin afro-amerikkalaisia, latinoja tai suvakki ämmiä.
Vastaavasti "Demokraatteja" äänestätään kussakin USA kaupungissa sitä enemmän tilastollisesti, mitä rikollisempi se on (siis mustempi)
Erityisen hauskaa on, että sukupuoli on erittäin binäärinen muuttuja ja rotu taas varsin liukuva muuttuja. Kuitenkin punavihreiden mielestä sukupuolta voi muuttaa oman ilmoituksen perusteella, mutta rodun vaihtamista paheksutaan.
PoistaYlipäätään imbesilleillä, on tarve tuoda jotain älyttömiä niin poliittisia kuin kaikkia näkemyksiäään julkisuuteen tai ympäristölleen
VastaaPoistakuin siis älykkäillä ihmisillä
Poista"Ihmiset uskovat mihin haluavat"
VastaaPoista-Julius Ceasar-
Eipä ihminen itsessään ole kauhiasti muuttunut Juliuksen ajoista...
-Raksaäijä-
Stanley Milgramin kokeessa, jossa kartoitettiin valta-auktoriteetin vaikutusvaltaa ja saatiin tulokseksi kauhea tosiasia, että kaksi kolmasosaa normaalijärkisistä koehenkilöistä oli valmis antamaan koetilanteessa kuolemanvaarallisen sähköiskun, havaittiin myös että kokeenjohtajan auktoriteettia ilmaiseva valkoinen takki vaikutti siihen miten pitkälle hänen käskyjään toteltiin.
VastaaPoistaJoten siis mitään varsinaisesti uuttahan tuollaisissa kokeissa ei tule ilmi. Tieteen nimissä on mahdollista esiintyä auktoriteettina, vaikka mitään katetta sille ei olisikaan.
Tavallaan saman asian todistavat kirjoitetun kielen alueella -- joka siis sivumennen sanottuna sijoittuu aivoissakin eri kohtaan kuin puhekieli -- Sokol-tyyppiset vedätykset, joissa tiedeyhteisö toistuvasti on sortunut uskomaan täydellistä mutta taitavasti muotoiltua huuhaata tositiedoksi.
Syvällisimmin tätä kaikkeen "tietoon" liittyvää ongelmaa on pohtinut Wittgenstein viimeiseksi jääneessä työssään "Varmuudesta". Tosiasia, että itse kielen ja ajattelun luonteesta yhteisöä yhteen sitovana kudelmana juontuu, että vallitsevassa yleisessä ajattelussa täytyy vallita tietyn sisäänkudotun "taustavarmuuden", joka vasta mahdollistaa kaiken kritiikin. Nyt tuollainen taustavarmuus -- tekisi mieli sanoa Suuri Yhteinen Valhe -- omaa paljon uskonnollisia, eskatologisia ja uhriajatteluun kuuluvia ominaisuuksia.
Johdonmukaisesti urani aikana vältin valkoisen takin käyttöä. Vain neuron osastolla sellaista säännöllisesti pidin, ehkä puoli vuotta, kaikkiaan vajaasta kolmestakymmenestä. Tunsin itseni aina pelleksi, jonka täytyy mennä takin taakse piiloon.
VastaaPoista"me tienataan tällä" "emme pakota ketään äänestämään tukipaketin puolesta" "meidän arvot ei mahdollista tälläistä" "en ole nilkki"
VastaaPoista20% suomalaisista uskoo henkilöön joka on täyden mulkun näköinen nilkki eikö tämä ole huolestuttavaa?