maanantai 28. helmikuuta 2022

Vihreän siirtymän toteutus on suunniteltava uudelleen

Euroopan Unioni ja monet muut maat mukaan lukien Yhdysvallat on päättänyt taivuttaa Venäjän lopettamaan sotaretkensä Ukrainaan talouspakotteiden ja aseellisen avun kautta. Näistä jälkimmäinen luonnollisesti vahvistaa Ukrainan asevoimia välittömästi sen jälkeen kun toimitukset ovat perillä. 

Sen sijaan ensimmäisen vaikutukset eivät periaatteessa vaikuta kuin aikaviiveellä, mutta käytännössä vaikutus tulee varsin pikaisesti, koska Venäjän rupla on jo ehtinyt reagoida siihen. Niinpä kaikki ulkomainen tavara tulee tavalliselle venäläiselle kalliimmaksi kuin ennen sotaa. 

Tuoreen tiedon mukaan Venäjän ruplan kurssi on noin 0,008 dollaria eli 0,8 amerikkalaista senttiä. Se on noin 29 prosenttia alempi kuin perjantaina. 

Tämän toimenpiteen tarkoituksena on ennen kaikkea saattaa venäläiset protestoimaan nykyistä hallintoa vastaan. Tyytymättömyyttä on toki ilmennyt jo nyt, sillä Venäjällä on pidätetty noin 3 500 mielenosoittajaa.

Nähtäväksi siis jää kuinka nopeasti talouspakotteet vaikuttavat Venäjällä. Eli ehtivätkö ne saattamaan Putinin hallinnon vaikeuksiin ennen kuin Ukrainan sotilaallinen selkäranka katkeaa - jos on katketakseen. 

Euroopan kannalta oleellista on myös se, kuinka Venäjä asettaa vastapakotteita. Katkaiseeko se energian viennin Eurooppaan ja saattaa etenkin Saksan ja Italian - mutta myös Suomen - vaikeuksiin. 

Tämä on seikka, joka on jatkossa huomioitava EU:ssa aiempaa vakavammin. Meidän on nostettava energiaomavaraisuuttamme ja ennen kaikkea vähennettävä riippuvuuttamme Venäjästä. Se tarkoittaa toisaalta Venäjältä tuotavasta fossiilisesta energiasta ja uraanista luopumista - tai ainakin varalähteen varmistamista - mutta myös oman Venäjästä riippumattoman energiatuotannon rakentamista ylläpitämistä. 

Jo nyt näemme, että erityisesti Saksan päätös luopua omasta ydinenergiastaan on ollut yksinkertaisesti typerää, koska se on ajanut EU:n suurimman talouden vaarallisen riippuvaiseksi Venäjästä. Samoin voidaan nähdä, että Suomen tulisi miettiä vielä uudelleen, mitä se tekee turvetuotannon pikaiselle alasajolle. Onko todellakin niin, että meillä on suurempi tarve ilmastomalleihin perustuvan tulevaisuuden uhan ennätysnopeaan torjuntaan kuin Venäjän naapureilleen aiheuttaman akuutin vaaran vähentämiseen?

Vihreän siirtymän osalta nyt avautunut tilanne tarkoittaa toisaalta kannustetta rakentaa uusia voimalaitoksia, mutta myös hidastetta luopua käytettävissä olevista omista energialähteistä. Siksi gobaalin lämpenemisen torjunnan kokonaisuus on harkittava kokonaan uudelleen siten, että huomioon otetaan ilmastopolitiikan lisäksi myös akuutti poliittinen tilanne.

22 kommenttia:

  1. Nyt on tehtävä uusi energiakäännös, jossa tavoitteeksi otetaan energiaomavaraisuus ja huoltovarmuus. Kaikki vihreiden teinityttöjen leikkiminen päästöpromillemme pienentämiseksi pannaan jäihin ja aletaan aikuisten oikeasti ajattelemaan miten pystymme torjumaan uhkaavan energiapulan Venäjän mahdollisen hyökkäyksen uhatessa.
    Turpeen uusiutumattomuus perustuu Suomessa arvanheittoon, joten turve on otettava käyttöön niin suuressa laajuudessa kuin mahdollista. Siinä on Suomella valtava energialähde ja tietotaito ja laitteet sen hyödyntämiseen (ellei kaikkia sitten ole jo romutettu). Ala tarjoaa töitä hyvin monelle.
    Helsinki perukoon vastuuttoman päätöksensä kivihiilestä luopumisesta. Aivan järjettömältä tuntuu Helenin (Soininvaara) ajatus, että kivihiilestä luovutaan kahdessa vuodessa, vaikka ei vielä tiedetä, millä se korvataan. Vaihtoehtoina esitettiin pienet ydinvoimalat ja merivesilämpöpumppu ja/tai Pohjanmaalle rakennettava tuulipuisto! Eihän näissä ole mitään realismia takana.
    Järjetöntä on lopettaa vanhat turvalliset energiantuotantotavat, ennenkuin on varmuutta korvaavista ratkaisuista. Unelmat tuuli-, aurinko- ja vetytuotannosta ovat täydellisesti tyhjän päällä, eikä pelkästään niihin vedoten pidä tehdä mitään energiaratkaisuja.
    Vihreät haihattelijat on saatava ulos päättäjien paikoilta.

    VastaaPoista
  2. Eipäs nyt ruveta sekoilemaan vaan kuunnellaan asiantuntijaa. https://twitter.com/i/status/1497506077612687361

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiantuntija? Kiitos tästä, se piristi muuten niin ankeaa maanantaiaamua.

      🤣

      Poista
  3. Olisi nyt syytä maailmallakin, mutta myös erityisesti meillä, ryhtyä kuuntelemaan IPCC:lle kriittisiä ääniä, ja antamaan niille tilaa. Humppa loppuu, musiikki seis.

    VastaaPoista
  4. Täältä voi lukea, kuinka mahdollista on fossiilisista polttoaineista luopuminen:

    https://anttilehtniemi.nettisivu.org/eroon-fossiilisista-polttoaineista-mahdollista-vai-mahdotonta/
    - Kotisivullani on muutakin materiaalia, jos kiinnostaa.

    VastaaPoista
  5. Kuten nyt on nähty vihreä siirtymä on Putinin huorien tukioperaatio imperialistisen rosvovaltio Venäjän tukemiseksi.
    On aika ryhtyä rankaisemaan vihreitä stalinisteja ja muita Putinin huoria.

    Katsellaan sen jälkeen niitä uudelleen toteuttamisia.

    VastaaPoista
  6. Onko Soininvaara pyöräilemässä? Viimeinen teksti on 19.2. ja siinä kerrotaan bensan hinnan reaalisesti _alentuneen_. Tottahan tuo sinänsä minunkin muistini mukaan on. Bensa oli pilvissä 2000-luvun alussa, mutta sitten tuli särötys. Nyt Let's go Brandon korjasi heti tilanteen.

    VastaaPoista
  7. Yksinkertaisinta olisi, että koko maailma antautuisi tsaari Napoleon Putinille, jolloin kaikki olisimme Venäjän luonnonrikkauksien piirissä. Samalla väistyisi ympäristölle hyvin vahingolliseksi tiedetyn ydinsodan uhka.
    Terveisin Putinin peikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnän. Se olikin lähinnä piikki putkiaivoille, joiden päähän mahtuu korkeintaan kaksi näkemystä asioista.

      Poista
  8. Omavaraisuus tai huoltovarmuus laajasti ymmärretynä olisi nyt syytä pitää mielessä.
    Ukrainalaiset ovat kovia tekemään töitä esim maatiloilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne varmaan ilahtuu, kun tajuavat, että samaan aikaan tuhannet hyväkuntoiset kehitysmaamuslimit istuskelevat kahviloissa kelan rahoilla tekemättä mitään.

      Poista
  9. Sehän tässä taas on edessä, että Suomi joutuu maksumieheksi EU:n energiasolidaarisuuden nimissä. Vaikka Suomi tuo Euroopan maista ehkä suhteellisesti eniten öljyä Venäjältä ja joutuu myöskin kärsimään pakotteista eniten, niin kuitenkin olen varma, että PM Sanna Marin ja Suomen hallitus ovat tarjoamassa paljon enemmän EU:n kassaan kuin mitä sieltä saamme. Jos saamme. Kokoomus iloitsee mukana. Saman tien EU käyttää taas kriisitilannetta hyväksi syventääkseen liittovaltiokehitystä. Näin se menee..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä toistan kantani, että koko läntisen maailman täytyy tuhoutua. Muuta toivoa ei ole. Suomen itsenäisyys ei kuollut ryminällä ja melskeellä venäläisten telaketjujen alle. Se vietiin Brysselissä kellariin ja kuristettiin. Ehkä joku kuuli pienen vingahduksen, mutta suurin osa ei huomannut mitään. Muutama ruskea kirjekuori vaihtoi omistajaa.

      Poista
    2. Mitä ihmeen toivoa siinä on, että koko länsimaailma tuhoutuu. Sittenhän täällä on vallassa todella kajahtanutta porukkaa, kuten vaikkapa esim putinistit, kiinalaiset tai muslimit. Vai ketä ehkä tarkoitit ? Sillä tavallako se Suomen itsenäisyys palautuu. Jotain tolkkua näihin juttuihin.

      Poista
    3. Jotkut jäävät tänne pohjoiseen ja ehkä puhuvat suomea tai sen sukuista kieltä. Uuteen alkuun mennee muutama sata vuotta.

      Poista
    4. Ehkä, lienee, mahdollisesti, jos ja jos.
      Entä jos tänne ei jääkään ketään eikä muuallekaan Eurooppaan, vaan kaikki tuhoutuu barbariaan?

      Poista
    5. Jotkut jäävät eloon. Jos jostain syystä ei, onpahan liberaalit tuhottu.

      Poista
  10. Ukraina on pinta-alaltaan Euroopan suurin valtio heti Venäjän jälkeen. Asukkaita 44 miljoonaa. Pinta-alasta yli puolet viljelykelpoista. Itäosa teollistuneempi kuin länsipuoli. Kiev oli aikoinaan suurempi valtakeskus kuin Moskova. Tällaista lueskelin Wikistä. Miten ihmeessä Venäjä voisi pärjätä Ukrainalle, jos Ukraina aloittaa täysimittaisen sissisodan. Mitä tykeillä + muulla raskaalla kalustolla tekee silloin???
    Toisaalta, jos kaikki ukrainalaiset eivät ole länsimyönteisiä vaan riittävästi löytyy venäjämielisiä - niin syntyykö täysimittainen sisällissota samaan syssyyn?
    Toisaalta, jos Venäjä (sen nykyinen hallinto) pyritään kaatamaan sisältä käsin pakotteilla etc. niin voisiko tämä johtaa myös sisällisotatilanteeseen Venäjällä. Kuinka pitkälle eri skenaarioita on pohdittu, kun tähän tilanteeseen on päädytty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen kyllä, että Putin ja hänen armeijansa lähti soitellen sotaan. Pelättynä diktaattorina hän tuskin on saanut kovin monipuolista kuvaa ukrainalaisten asenteista, vaan joutunut lähinnä kuuntelemaan kaikkea sellaista, josta puhuja tietää presidentin pitävän.

      Poista
  11. Heti tuolla ylhäällä tuo ensimmäinen anonyymi ^^ sanoi kaiken tarvittavan. Olen sanonut tuota viimeiset 10 vuotta yhteen tuubiin AINAKIN, mutta se vain EI mene kusipäiden päihin. Joko on tyhmiä tai sitten kaikki on tahallista WEF:n ja minkä lie Schwaaben Juuden Suurta Suunnitelmaa. Mutta VIHOLLISEN käteen ei I K I N Ä anneta oman sähköverkon "of/off" nappia. Tämän LUULISI kissankin snaijaavan.

    Samoin, täytyy kehua itseään täälläkin, että olen koko ajan ollut oikeassa kun olen sanonut että te muut kuvittelette ryssän PAAALJON tehokkaammaksi sodassa kuin se on, sehän on edelleen ihan täyttä paskaa. Saamatonta luuserikansaa, kurja juoppojen mitättömyyksien yhdentekevä rotu. Ei se siitä ole muuttunut millään leluilla eikä muutu, siihen voitte AINA luottaa kuin muuriin. Tämä(kin) on ROTUpiirre.

    Kiitti.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!