tiistai 23. helmikuuta 2021

SARS-CoV-2 on muuttumassa virusfossiiliksi

Koronavirus SARS-CoV-2 on nopeasti muuttamassa muotoaan Suomessa. Pääkaupunkiseudulla jo 75% uusista tartunnoista on alkuperäisestä viruksesta mutatoitunutta uutta muotoa eli niin sanottua brttimuunnosta. 

Tämä johtuu siitä, että mutaation kautta syntyneen uuden virusmuodon tartuttavuusluku on 1,5-kertainen verrattuna alkuperäiseen virukseen. Se tarkoittaa sitä, että siinä missä vanha virus tartuttaa yhden ihmisen, tartuttaa uusi virus puolitoista ihmistä. 

Koska yhteiskunnan näyttävät taloudellisista syistä pyrkivän lähinnä virustapausten määrien stabiiliuteen, tämä tarkoittaa sitä, että niillä rajoituksilla, joiden seurauksena tartuntojen määrä säilyy vakaana, se kääntyy uuden virusmuodon toimesta jyrkkään eksponentiaaliseen kasvuun. Seuraavassa on tätä kuvaava lukusarja, joka lähtee sellaisesta kuvitteellisesta tilanteesta, jossa maassa on 100 tapausta päivittäin, joista 90 alkuperäisen ja kymmenen uuden viruksen aiheuttamaa.

Nähdään, että vaikka viruksen uusi muoto lisääntyy paljon tehokkaammin kuin alkuperäinen, säilyy myös jälkimmäisen populaatio vakaana. Tämä kehityskaari ei kuitenkaan tule toteutumaan Suomen kaltaisessa maassa, vaan yhteiskunta kiristää toimiaan viruksen leviämsen estämiseksi. 

Jos se tekee sen siinä vaiheessa kun virustartuntojen määrä on kaksinkertaistunut - eli päivänä 30 - ja kiristää yhteiskunnan rajoituksia niin paljon, ettei evolvoituneen viruksen määrä enää kasva, muttei pienenekään, tapahtuu seuraavaa.

Näemme, että alkuperäinen virus katoaa vähitellen kokonaan ja muuttuu siten SARS-CoV-2-fossiiliksi. Tätä kutsutaan evoluutioksi. Samalla koronatapausten kokonaismäärä laskee hiukan. 

Aiemmin SARS-CoV-2 viruksen evoluutiossa on ollut ainakin yksi - ja todennäköisesti useampia - ihmiseen liittyvää evolutiivista muutosta. Ensimmäinen oli se, kun virus muuttui sellaiseksi, että se ylipäätään pystyi tarttumaan ihmiseen. 

Näitä mutaatioita on todennäköisesti tapahtunut historian kuluessa lukemattomia kertoja, mutta koska näin syntynyt virus ei (luultavasti) pystynyt siirtymään ihmisestä toiseen, ei tapauksiin kiinnitetty sen kummempaa huomiota. Nykyisen pandemian syntymiseen tarvittiin nimittäin lisämutaatio, jonka seurauksena virus pystyi siirtymään ihmisestä toiseen. 

Näitäkin mutaatioita tapahtui todennäköisesti lukemattomia kertoja, mutta niiden tartuntaketjut katkesivat alkuunsa, koska virus tarttui huonosti ihmisen välillä. Jossain vaiheessa kuitenkin mahdollinen muuttui toistojen kautta välttämättömyydeksi ja ihmisestä ihmiseen tarttuva virus pääsi leviämään useampiin ihmisiin, sai ehkä tarttumiskykyä parantavia uusia mutaatioita ja lopulta levisi ensin Kiinaan ja myöhemmin koko maailmaan. Oli siis syntynyt se virus, joka havaittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2019 ja joka on nyt siirtymässä evoluution välivaiheeksi eli eräänlaiseksi fossiiliksi. 

Kaikkea edellä kuvattua evoluutiota ajanut luonnonvalinta on perustunut käytännössä pelkästään viruksen leviämistehokkuuteen. Tämä valintapaine on kuitenkin rokotusten ja/tai tartunnoista syntyneen laumaefektin seurauksena saamassa seurakseen uuden ja yhä tärkeämmäksi muodostuvan luonnonvalintapaineen. 

Tarkoitan sellaisia viruksia, joihin rokotettujen tai aiemmin tartunnan saaneiden ihmisten immuunijärjestelmä ei tehoa. Jos ja kun sellaisia syntyy, aloittavat ne uuden tehokkaan leviämisen ihmisten joukossa. Ja silloin tarvitaan uusia tehokkaita toimia.

Niistä nopein on yhteiskunnan sulkeminen jälleen siten, että viruksen leviäminen hidastuu. Samalla kehitetään uusi rokote, joka torjuu uudenlaista virusta. Siihen kuluva aika riippuu siitä, halutaanko näiden virusten teho ja turvallisuus testata aivan uuden rokotteen tavoin, vai luotetaanko siihen, että esimerkiksi RNA-rokotteen turvallisuus säilyy tarvittavasta sekvenssin muokkauksesta huolimatta.

Entä voisiko SARS-CoV-2-virukseen syntyä mutaatioita, joiden seurauksena se muuttuisi entistä tappavammaksi. Tämä on toki mahdollista ja ehkä todennäköistäkin, mutta on vaikea nähdä luonnonvalinnan suosivan sellaista virusmuotoa. Siten se ei tule koskaan leviämään.

Tämä johtuu siitä, että kovin sairas ihminen on huono virusten levittäjä, kuten esimerkiksi ebola-viruksen tapaus on osoittanut. Se kyllä aiheuttaa silloin tällöin tappavia epidemioita, mutta ne eivät koskaan leviä maailmanlaajuisiksi pandemioiksi. 

Jääkäämme siis seuraamaan, kuinka SARS-CoV-2-virus kehittyy jatkossa. Ja saako se seurakseen eläinmaailmasta ihmiseen siirtyviä uusia koronaviruksia, jotka ovat joko leviämiskykyisempiä tai tappavampia kuin nykyinen pandemiavirus. 

26 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus viruksen evoluutiosta.

  Itse olen ihmetellyt miksei laitettu jo heti alussa koko yhteiskuntaa kiinni muutamaksi viikoksi, niin olisi loppunut lyhyeen, ei oltaisi koko ajan löysässä hirressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmalla on jo nähty ettei virus pysähdy mininkään vaikka käytössä on ollut rajoituksia ulkonaliikkumiskieltoja myöten.
   Taitaa vaan nyt olla niin, että osa saa rokotteen, joskus ja osa saa immuniteetin sairastamalla tai on jo huomaamattaan saanut.
   Aika järeät on kuitenkin otteet ottaen huomioon ettei virus tunnu edes riskiryhmille olevan vaikkapa kausi-influenssavirusta vaarallisempi, päinvastoin.
   No saavatpa hallitukset kautta maailman leikkiä diktatuuria uusine uljainen rajoitteineen.
   Osa toki hoitaa ne rokotteet kansalleen kuten iipot ja britit.
   Meillä taitaa rokotukset siirtyä tavoitteella 70% ensi vuoteen, ehkä.

   Poista
 2. Pitäisikö tuo virus nyt kuitenkin ensin edes löytää ja eristää, ennen voimakkaita toimenpiteitä, jotka saattavat olla hengenvaarallisia joillekin, kuten on jo tuhansia kertoja osoitettu?
  Väitteistä huolimatta mitään dokumenttia eristämisestä ei ole kukaan esittänyt.
  Alla olevassa myönnetään valtiolliselta taholta, että todistetta kyseisestä viruksesta ei ole esitetty.
  Suomenkielinen tekstitys.

  http://tokentube.net/v/1880489168/Irlanti-my%C3%B6nt%C3%A4%C3%A4--ettei-COVID-19-virusta-ole-olemassa---Rapsodia-fi--tekstitys

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö. Miksi levität disinformaatiota. Jopa viruksen molykyylitasoinen rakenne on julkaistu. Samoin koko genomin nukleotidijärjestys.

   Poista
  2. Mistähän tämä dokumentaatio mahtaa löytyä?

   Poista
  3. Tieteellisestä kirjallisuudesta. Käytä google scholaria ja etsi SARS-CoV-2 structure. Löydät paljon aiheeseen liittyvää tietoa.

   Poista
  4. Eli ei löytynyt.
   Näin arvelinkin.

   Poista
  5. Olen kyllä etsinyt, mutta ku ei löydy eikä asiasta kiinnostuneet asiantuntijatkaan ole löytäneet tieteellisiä määritelmiä täyttäviä dokumentteja.

   Poista
 3. Kumma, kun ei edes elektronimikroskoopilla löydetä tätä pelottavaa virusta.
  Eikä ameriikan thl (CDC) pysty toimittamaan vertailunäytettä, jotta se voitaisiin löytää näytteistä.
  Olisiko jo aika alkaa pohtimaan, mitä tämän touhun takana mahtaa olla?

  https://tokentube.net/v/2768999974/Virologi-tutkija-koronavirusta-ei-ole-olemassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää disinformaatiota. Mikä mahtaa olla motiivisi?

   Poista
  2. Mikä kohta on disinformaatiota?
   Kannattanee varmaan reklamoida tuolle tutkijalle, joka ei ole tuota pelottavaa virusta löytänyt, eikä ole saanut vertailunäytettä edes pyydettäessä.

   Poista
  3. Elektronimikroskkoopikuvia löytyy netistä helposti Googlaamalla.

   Poista
  4. Tässä on vertailtu elektronimikroskoopeilla ottamia kuvia.
   Erittäin mielenkiintoinen juttu.

   https://lbry.tv/@DrAndrewKaufman:f/A-Breakdown-on-Current-Testing-Procedures:e

   Poista
  5. Tässä sinulle linkki: https://www.nature.com/articles/s41467-020-19619-7

   Poista
  6. Joka ei tuo mitään uutta asiaan liittyvää esille

   Poista
  7. Etkö siis ymmärtänyt lukemaasi? Tai sitä, että kyse oli vain yhdestä väitteesi kanssa ristiriidassa olevasta tieteellisestä tutkimuksesta. Edelle kirjoittamaani hakuohjetta noudattamalla löydät monia muitakin.

   Poista
 4. Niin, eikä valtionarkistostakaan löydy asiakirjaa viruksesta. VMP.

  Lue oikea asiantila: http://paholaisen-asianajaja.blogspot.com/2021/02/paivan-debunkkaus-virusta-ei-ole.html

  Yks Ukko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoititko myös nuo edelliset kommentit?

   Poista
  2. Nyt taisi käydä niin, ettei Professori lukenut tuota linkkiä?

   Minusta kun tuo Juha "Paholaisen asianajaja" Leinivaara nimenomaan todisti juuri sitä, mikä oli bloggauksenkin aihe.

   Poista
  3. En lukenut kun luulin kirjoittajan kirjoittaneen edeltävät kommentit. Mutta hyvä näin.

   Poista
 5. Viittaan ekaan kommenttiin.
  Lienee parasta olla utelematta blogistien tavoitteita. Kommentit usein kertovat sen, mihin blogin kirjoittaja ei halunnut lukijoita kiihotella. Ja paljon muutakin pisakansasta.

  VastaaPoista
 6. No propagandan levittäjien ja pakkorokottajien tavoitteet tulevat kyllä selväksi tässä.
  Eikä kummasti kukaan ole vastuussa.

  https://tokentube.net/v/2575489409/Pakkorokotetut-vanhukset-kuolevat-koronapiikkeihin-hoivakodeissa---Rapsodia-fi--tekstitys

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki saat olla uskossasi vahva, mutta muista samalla, että tätä disinformaatiota levittäessäsi aiheutat kuolemanriskin niille, jotka ottavat höpötyksesi tosissaan.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!