sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Ovatko ihailluimmat suomalaiset mediapimennossa?

YouGov-tutkimuslaitoksen suorittaman kyselyn mukaan ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on suomalaisten eniten ihailema nainen. Miehistä ykkönen oli Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama; suomalaisista korkeimmalle eli koko kyselyn toiseksi nousi presidentti Sauli Niinistö.

Suomalaisista naisista kymmenen joukkoon nousivat Mäkäräisen lisäksi Aira Samulin (3), Tarja Halonen (sijalla 4), Jenni Haukio (5), Elisabeth Rehn (9) ja Laura Huhtasaari (10). Suomalaismiehistä kymmenen joukkoon nousivat puolestaan Teemu Selänne (5), Vesa-Matti Loiri (6), Martti Ahtisaari (7) ja Kimi Räikkönen (8).

Tuloksiin tutustuttuani jäin itsekseni miettimään mistä näiden suomalaisten ihailu suomalaisten mielissä nousee. Tässä itselleni ensimmäiseksi nousevat mielikuvat. Ensin naiset ja sitten miehet.

Kaisa Mäkäräinen on loistava urheilija, mutta varhain saavutetusta maailmanmestaruudesta ja maailmancupien kokonaisvoitoista huolimatta myös jonkinlainen surullisen hahmon ritari jäätyään urallaan ilman olympiamitalia. Sellainen vetoaa rankan historian läpi käyneiden suomalaisten tunteisiin, kuten vaikkapa Juha Miedon sadasosasekunnin tappion muisteleminen vielä kymmenien vuosien jälkeen osoittaa. Sitä paitsi Kaisa on erittäin kaunis nainen, vaikka sen sanominen taitaakin olla nykyisin poliittisesti epäkorrektia.

Aira Samulin on iloisesta elämänasenteestaan tunnettu ikinuori tanssinopettaja, joka on TV:stä tuttu kaikille suomalaisille. 64 vuotta sitten hän oli myös mannekiinikuningatar, mutta sitä ei kukaan taida enää muistaa.

Tarja Halonen on suomalainen vasemmistojuristi, joka nousi vauraiden porvarisnaisten tuella Suomen presidentiksi. Siltä ajalta hänet muistetaan erityisesti Ottawan Suomelle kalliiksi tulleesta sopimuksesta ja ulkonäöllisestä samankaltaisuudesta amerikkalaisen Conan O´Brienin kanssa. Jotkut muistavat hänet myös aktiivisena toimijana kehitysmaista Suomeen suuntautuvan kansainvaelluksen takana.

Jenni Haukio on presidentti Niinistön herttaisen oloinen runoilijapuoliso. Listalle hän on epäilemättä päätynyt avioliiton kautta.

Elisabeth Rehn on suomenruotsalainen, josta tuli Suomen ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja melkein myös maan ensimmäinen naispresidentti. Vaalean naisen kuningatartie kompastui ehkä siihen, että demareiden ehdokas Martti Ahtisaari tuli politiikan ulkopuolelta.

Laura Huhtasaari on räväkkä, sanavalmis ja ulkomuodoltaan edustava perussuomalainen, jonka suosio omassa vaalipiirissään Satakunnassa on ollut suorastaan käsittämättömän korkea. Kansallisen tunnettuutensa hän lunasti perussuomalaisten ehdokkaana viime presidentinvaalissa, jossa tarjolla ollut suurmenestys taisi kariutua julkisesti tunnustettuun evoluutioskeptisyyteen. Tai ainakin media jaksoi muistuttaa siitä koko kampanjan ajan, eikä se kyllä ollut mikää suositus myöskään itselleni. 

Sauli Niinistö on onnistunut hyvin presidenttinä. Hän on myös onnistunut nousemaan päivän politiikan yläpuolelle, mikä ei ole ollut yllätys, sillä olihan jän jo presidentiksi ryhtyessään monella tavalla oman puolueensa (kok) valtavirrasta sivussa.

Teemu Selänne on toinen Suomen kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista. "The Finnish flash" teki ensimmäisellä NHL-kaudellaan runkosarjassa 76 maalia ja 56 maalisyöttöä eli yhteensä 132 tehopistettä mikä oli tulokkaiden ylivoimainen ennätys. Viime aikoina hän on toiminut suomalaisen huippu-urheilun puolestapuhujana - myös yksilölajien osalta.

Vesa-Matti Loiri on ollut käsittämätön viihteen monitoimimies: näyttelijä, koomikko, laulaja ja urheilija. Koko kansan suosikiksi kaikkien tuntema tämä Turhapuro taisi nousta tehtyään ikimuistoista yhteistyötä Speden Pasasen kanssa. Myöskään Loirin esittämien Eino Leinon runojen laulutulkinnat eivät ole päässeet unohtumaan suomalaislta. Urheilijana hän saavutti virallisen suomenmestaruuden vesi- ja käsipallossa sekä epävirallisen kaatuilussa. Myös jalkapallo ja nyrkkeily ovat kuuluneet hänen harrastuksiinsa. Sekä moniaiset naissuhteet.

Martti Ahtisaaresta tuli puolueensa (sd) johtoklikin harmiksi presidentti politiikan ulkopuolelta. Niinpä lakerikenkien sävyttämä valtionpäämiehen ura jäi yhteen kauteen, mikä oli koko Suomen kannalta harmillista koska seuraajaksi nousi Halonen. Ahtisaarelle se taisi kuitenkin olla onni, sillä näin hän saattoi keskittyä maailman kriisipesäkkeiden rauhoittamiseen, minkä seurauksena "Mara" sai yhden viime aikojen ainoista ansaituista Nobelin rauhanpalkinnoista (joihin ei kuulu YouGOVin kyselyn ykköselle eli Barack Obamalle myönnetty palkinto).

Kimi Räikkönen on tullut tunnetuksi jäämiehen olemuksestaan ja kyvystään kuljettaa kilpa-autoa poikkeuksellisen kovaa. Niiden seurauksena hän on maailmanmestari ja edelleen yksi Formulasirkuksen valovoimaisimmista tähdistä. Miehellä on kuvankaunis vaimo Minttu.

Lopuksi kunnon blogistin pitäisi osata tehdä jonkinlainen oivaltava yhteenveto. Sellaista en kuitenkaan tee - paitsi todeten monien edellä mainittujen naisten poikkeuksellisen edullisen ulkomuodon (ja sellaisen puuttumisen lähes kaikilta listan miehiltä) - vaan totean YouGov-kyselyn tulosten syntyneen kahden kysymyksen vastausten perusteella: ihaileeko vastaaja henkilöä lainkaan, ja onko hän vastaajan eniten ihailema henkilö.

Sitä en osaa sanoa, miten niistä päädytty prosenttilukuihin, mutta suomalaisten voittajaksi pääsi luvuilla  8,5% ja 10,4%. Ehkäpä niiden alhaisuus selittää sen, miksi listalla on paljon ristiriitaisia hahmoja, joista etenkin muutamat poliitikot luultavasti pärjäisivät myös kyselyssä inhotuimmista ihmisistä.

Niin tai näin. YouGov on julkaissut mielenkiintoisen listan, jolle pääseminen kertoo onnistumisesta omalla alalla. Samalla suuri konkareiden määrä osoittaa, ettei suomalaisten sydämiin pääse hetken julkisuudella, vaan siihen vaaditaan lähes aina pitkäaikaista menestystä.

On siis syytä toivottaa onnea kaikille listalle päässelle. Vaikka itse en ihailekaan teistä kaikkia, ovat saavutuksenne silti blogikirjoituksen arvoinen - vastuullinen valtamediammehan ei ole juurikaan uutisoinut asiasta vaikka muuten se onkin lisäännyt vuosi vuodelta viihdehömppäjournalismin osuutta tarjonnastaan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Jos meilläkin järjestettäisiin kansanäänestys Yle-verosta...
Vähemmälle huomiolle jääneitä seikkoja presidenttiehdokkaista
Viiden prosentin nainen

15 kommenttia:

 1. Kuinka perusteltu Ahtisaaren rauhanpalkinto lienee ollut?

  "Serbipoliitikko syyttää Ahtisaarta lahjusten otosta
  26.6.2007 15:35

  Serbian parlamentin puhemies Oliver Dulic syyttää YK:n Kosovon erityislähettilästä Martti Ahtisaarta lahjusten otosta.

  Dulicin mukaan Ahtisaari on vastaanottanut lahjuksia albanialaisen järjestäytyneen rikollisuuden johtohahmolta. Vastineeksi lahjuksista Ahtisaari antaisi raportissaan tuen Kosovon itsenäistymiselle. Dulic vaatii asiasta virallista tutkintaa.

  Bosnialainen uutistoimisto Focus raportoi lahjusväitteistä viikonloppuna. Focuksen mukaan Saksan tiedustelupalvelu BND on paljastanut kaksi Ahtisaaren pankkitiliä, joille on siirretty kaksi miljoonaa euroa. Focus kertoi Ahtisaaren vastaanottaneen BND:n mukaan myös yli 40 miljoonaa euroa käteisenä.

  Focuksen mukaan BND on nauhoittanut Ahtisaaren ja nimeämättömän albaanin keskustelun, jossa osapuolet puhuivat kahden miljoonan euron siirrosta sveitsiläiseltä pankkitililtä Ahtisaaren tilille. Focuksen tietojen mukaan sveitsiläispankin tilin omistaa Kosovon albaani Exhet Boria, joka toimii korkeassa asemassa heroiinin tuontia Eurooppaan pyörittävissä rikollispiireissä.

  Focus kertoi BND:n hallussa olevan myös nauhoituksia, joista näkyy Kosovon albaanihallituksen auto, joka ajaa Ahtisaaren asunnolle. Autosta ojennetaan Ahtisaarelle kaksi salkkua. Focuksen mukaan BND:n agentit vahvistivat laukkujen olevan täynnä rahaa.

  Focuksen mukaan BND:n lahjusraportti on jo arkistoitu YK:ssa. YK ja Ahtisaari eivät ole kommentoineet asiaa millään lailla.

  Kosovo on Serbian autonominen maakunta, jonka asukkaista suurin osa on etnisiä albaaneja. Kosovon albaanit havittelevat täyttä itsenäisyyttä, mutta Serbia on valmis myöntymään vain autonomiaan.

  Lähde: http://www.serbianna.com

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2007062 ... 4_uu.shtml"

  https://www.tiede.fi/keskustelu/20546/ketju/korruptoitunut_ahtisaari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahtisaaren rooli oli kiistaton entisen Jugoslavian lisäksi myös Namibiassa ja Itä-Timorissa. Vaikka mies olisikin ottanut vastaan lahjuksia, sai hän välitettyä rauhan kaikkiin noihin paikkoihin. Siinä mielessä palkinto oli kyllä perusteltu.

   Presidenttinä Ahtisaari oli mielestäni varsin huono, mutta kuitenkin valovuoden verran parempi kuin se kävelevä katastrofi, joka seurasi häntä.

   Poista
  2. Vai kävelevä katastrofi oikein, Herra on nyt hyvä ja ottaa hajusuolaa fingerporillisen sieltä povarista ettei vallan pöyristy. Samaa arvoiltaan "sympaattista" linjaahan Niinistökin vetää kuin Halonen minusta, puuttuu vaan se "solidaarisuus, oikeudenmukaisuus ja kestävän kehityksen" litania puheista.

   Poista
  3. Punapolitrukki T.Halonen mm. aiheutti huomattavan heikennyksen Suomen sotilaalliselle puolustuskyvylle aikaansaamallaan jalkaväkimiina-kiellolla - oman mahtavan egonsa hyvyyttä mainostaakseen.

   Poista
  4. Jos se johtui siitä, että hän ulkoisesti muistuttaa Professorin mielestä Conan O'Brienia punaisessa kuontalossaan ja siksi sitten meni sen tekemään? Siinä ei kyllä ollut mitään mahtavaa egoilua, mun mielestä, kun hän Putinin kragaa ojenteli ohimennessään. Jospa kaikki liittyy kaikkeen eikä mikään kuitenkaan yhtään mihinkään?

   Poista
  5. Kyllä Niinistön ja Halosen toiminnassa presidenttinä on aivan oleellinen ero. Vaikka maahanmuuttopolitiikassa sitä ei olisikaan (minusta siinäkin on kyllä ainakin aste-ero sillä siinä missä Niinistö on passiivinen oli Halonen äärimmäisen aktiivinen) voi niitä hakea helposti ainakin virkanimityspolitiikasta (esimerkiksi Sinikka Salon ja Ritva Viljasen nimitykset), suurvaltapolitiikasta (USA:n toimien avoin sättiminen, toki sinänsä joskus aiheestakin), puolustuspolitiikasta (Ottawan sopimus), ay-politiikasta (kalliiksi käyneen sairaanhoitajien lakon tukeminen), kunniamerkkipolitiikasta (diktaattori Bashar Al-Assadin nimittäminen Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntaan) sekä sisäpolitiikasta (perussuomalaisten äänestäjien nimitteleminen julkisesti rasisteiksi).

   Poista
  6. Kyllä Conan O´Brienin ja Halosen yhdennäköisyys oli jonkun aivan muun kuin minun keksimääni.

   Poista
  7. Heh, en koskaan tässä ollut sinulle "kyseenalaista kunniaa" tuomassa kahden ihmisen "yhdennäisyyden toteamisesta". Jännä, että koet sen niin!

   Hienoa, että inspiroiduit kommentistasi menemään vastauksessasi astetta syvemmälle itse kirjoituksen pinnallisen hölynpölyn sijaan. Sitähän me kaikki haemme, kohtaamista ajatuksissa. Oli kiva kohdata, Proffa :)

   Poista
  8. Siis tarkoitan, että inspiroiduit minun kommentistani? Toki ihminen kai voi inspiroitua ihan itsestäänkin ja "omasta etevyydestään", en siitä itse niin tiedä.

   Poista
  9. Painovirhepaholainen iski taas! Tarkoitan "Shukran" eli arabiaksi, paljon kiitoksia

   Poista
 2. Rauhantekijä Martti Ahtisaari ansaitsee arvostukseni. Mainitsen vielä yhden meriitin: hän syrjäytti venäläismielisen Kalevi Sorsan ehdokkuudesta ja ehkä presidenttiydestä.

  Turhapurona esiintyminen ja menestyminen jääkiekkopelissä ovat vähäpätöisiä saavutuksia.

  Ferrarin sortama Kimi Räikkönen herättää sympatiaa: on se vaan niin s-nan suomalainen.

  VastaaPoista
 3. Moni niistä, jotka syyttivät Laura Huhtasaarta epätieteellisyydestä, on todistanut oman vielä pohjattomamman epätieteellisyytensä uskomalla, että mies voi synnyttää ja että mies voidaan muuttaa naiseksi ja nainen mieheksi kirurgin veitsellä ja hormonihoidolla.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!