perjantai 5. toukokuuta 2017

Punkit leviävät koirien mukana

Vaikka kevään tulo on tänä vuonna ollut tavallista hitaampaa, on lehdissä jo kirjoiteltu punkeista ja niiden levittämistä sairauksista. Uusin journalismin tuote sattui silmiini tänä aamuna.

Kyseisessä kirjoituksessa todettiin - aivan oikein - että punkkien levittämistä taudeista viruksen aiheuttama aivokuumeeseen ei ole lääkkeitä, vaikka bakteerin synnyttämä borrelioosi voidaan parantaa antibiooteilla.

Jutun mukaan aivokuumetta vastaan voidaan suojautua - jälleen aivan oikein - vain pysymällä pois luonnosta, suojautumalla peittävällä vaatetuksella punkeilta, tekemällä punkkisyyni luonnossa käynnin jälkeen ja rokotuttamalla itsensä sitä vastaan. Ahvenanmaalaisten lisäksi kansallisen ohjelman rokotteisiin ovat päässeet mukaan Paraisilla ja Simossa asuvat tai pitkiä aikoja luonnossa liikkuvat. Lisäksi THL suosittelee rokotuksen ottamista myös muutamilla muilla paikkakunnilla.

Aamun kirjoitus pättyi seuraavaan virkkeeseen: "punkkien ja erilaisten tuhohyönteisten leviäminen yhä laajemmalle muistuttaa, että myös ilmastonmuutoksen hillitseminen pitää ottaa tosissaan". Puutuin tähän siksi, että nykyisin kaikki mahdolliset asiat tahdotaan liittää aikamme kauhuskenarioon, jonka kerrottiin vasta pari päivää sitten lisäävän myös ilmakuoppia.

Ensinnäkin jutussa kerrottiin punkkien esiintymisen rajoittuneen Oulun eteläpuolelle, mutta ulottuvan nyt jo Lappiin asti. Pohjoisen Suomen ilmastossa ei kuitenkaan ole tapahtunut kovin oleellista muutosta viimeisen 20 vuoden aikana, kuten seuraavasta Ilmatieteen laitoksen nettisivulta kopioimani kuvan jälkimmäisestä puoliskosta näkyy.


Itse asiassa punkkien nopean leviämisen syy on kyllä ollut tiedossa jo pitkään. Siitä kertoi esimerkiksi Oulun yliopiston tutkija Juhani Itämies jo vuonna 2006.

Punkit leviävät pitkiäkin matkoja tehokkaasti lemmikkikoirien välityksellä. Ensin koiria pidetään vapaana punkkialueiden heinikoissa ja sen jälkeen ne viedään omalle ja tuttavien kesämökeille niin ikään juoksentelemaan vapaana. 

Siellä punkit hylkäävät koiransa ja siirtyvät elämään luontoon. Borrelioosin ja aivokuumeen kannalta tässä on oleellista se, että koirataksissa kulkevien punkkien mukana kulkee silloin tällöin myös borrelia-bakteereja ja viruksia. 

Jos siis saat kesäpaikallesi koiravieraita, on hyvä tiedostaa siihen liittyvä riski, eli punkkien ja niiden levittävien tautien ilmaantuminen riesaksesi. Miksi tästä ei kerrota mediassa, vaan höpötetään ilmastonmuutoksesta tai joskus myös hirvieläimistä on minulle arvoitus. 

Ehkä koiranomistajia on vain niin paljon, ettei heitä haluta syyllistää mistään? Tai ehkä toimittajilla itsellään on mukana kuljetettavia koiria? Vai mistä ihmeestä tässä on kysymys?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Miksi hyttyset pistävät yksiä enemmän kuin toisia?
Kyykärmes on terveellinen
Borrelioosin syistä

JK 6.5.2017 kello 9:15. Syyllistyin tässä tekstissä huolimattomuuteen. Katsoin ilmatieteen laitoksen sivuilta väärää Rovaniemen lämpötilakehitykseen liittyää kuvaa ja vielä kopioin sen ylle.

En huomannut, että kuvasta olisi pitänyt valita automaattisesti valikossa olleen tammikuun sijasta koko vuosi. Alla oikea kuva, josta näkyy, että ilmaston lämpötila on noussut nopeasti 1980 ja 1990-luvuilla, mutta sen jälkeen muutos on ollut vähäinen.


10 kommenttia:

 1. Ilmastonmuutos on ns. hyvä vihollinen. Hyvin tiedossa yleisölle, niin epämääräinen että sen niskaan voi sälyttää mitä tahansa, eikä se koskaan väitä vastaan. Jotkut kyllä epäilevät koko ilmastonmuutoksen olemassaoloa, mutta niin kauan kuin tiedoitusvälineet tienaavat hyvin ilmastonmuutoksella, heidät on helppo tuomita kylähulluiksi.

  Koirat sen sijaan ovat monelle perheenjäseniä, lasten korvikkeita, siis kaiken arvostelun yläpuolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ilmastonmuutos tosiasia on, ei tosin sillätavalla kuin vihreistä lähtein väittävät, ilmasto on ollut muutoksessa koko maapallon historian ..

   Poista
 2. Stefan Molyneux on tehnyt monia videoita ilmastonmuutoksesta. Tässä videossa hän esittää, ettei ilmastonmuutos ole mittausten perusteella lainkaan niin kauhistuttavaa kuin väitetään:

  https://youtu.be/0gDErDwXqhc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhtaudun epäilyksin ilmaston lämpenemisen aiheuttamiin kauhuihin koska varsin moni niistä koohottava maallikko on ollut väärässä niin monessa muussakin asiassa.

   Pieni jääkausi tuntuu taas huomisesta alkaen todemmannäköiseltä.

   Poista
 3. Olen syntyisin Simosta ja asunut siellä 20vuotta. Punkkeja siellä on aina ollut.Aikaisemmin kesämökkikauden alkaessa ensi töikseni niitin rantaviivalla kasvavat kaislat ja ruohon.Niin tekivät mökkinaapuritkin.Nyt maannousun vuoksi rantaviivaa on paljastanut niitettäväksi kaksinkertainen määrä.Mökkinaapurit ovat kuolleet tai niin vanhoja etteivät enää jaksa niittää ja ruohikko rehottaa valtoimenaan. Ihan yhtälailla voisin liittää punkkien lisääntymisen maannousuun tai pikkukylien ukkoutumiseen kuin ilmastonmuutokseen.

  VastaaPoista
 4. Luonnossa puutiaisten tärkein isäntäeläinryhmä lienevät kuitenkin jyrsijät. Vaikka kotikoirien roolia ei ole syytä vähätellä, niin mahtaisivatko puutiaisten populaatiot säilyä mökkien maastoissa ilman jotain paikallista ympärivuotista isäntää. Koirilla sitäpaitsi käytetään melko yleisesti tehokkaita puutiaisten torjuntaan tarkoitettuja valmisteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkunisäkkäät ovat tosiaan varsinainen ympäristö ja koira vain kulkuväline pitkille matkoille.

   Poista
 5. Suomalainen koiranomistaja on äänestäjänä kyllä lainsäätäjien kultaisessa suosiossa.
  Muistan omasta lapsuudesta vielä kun en ollut kuin kuullut punkeista, vaikka kaikki päivät leikein metsissä ja heinikoissa..
  Nyt meillä on lisäksi tämä venäjältä saapunut taigapunkki ja järeämpi versio aivokuumeesta, johon saatava puutiaisaivokuumerokote ei kuulema auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse muistan punkit viimeistään 1970-luvun alusta. Taudeista ei silloin kuitenkaan puhuttu ainakaan minun kuulteni.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!