sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Onko ihmisissä ja kulttuureissa eroja?

Kuvitellaanpa tilanne, että suomalaisista pikkunisäkkäistä tarttuisi ihmisiin tappava virus, joka leviäisi tartunnan saaneista ja jopa kuolleiden ruumiista edelleen muihin ihmisiin. Onneksi taudille olisi olemassa pikavauhtia kehitetty tehokas rokote ja taudin leviämistä voitaisiin rajoittaa rokottamattomien parissa pitämällä tartunnan saaneet eristyksissä, vaikka varsinaisia hoitokeinoja ei olisikaan.

Mitä maassamme tapahtuisi? Eli mitä ihmiset tekisivät, kun viranomaiset vaatisivat tartunnan saaneita karanteeniin, jotta he eivät levittäisi virusta muihin ihmisiin? Ymmärtäisivätkö he alistua määräyksiin vai ryhtyisivätkö sen sijaan tartunnan saatuaan piilottelemaan viranomaisilta ja sitä kautta levittämään virusta muihin ihmisiin?

Entä muuttuisivatko hautauskäytännöt sellaisiksi, ettei virus leviäisi niiden kautta? Eli pitäytyisivätkö sukulaiset koskettelemasta kuollutta ja jättäisivät tämän asiansa osaavien viranomaisten haltuun? Vai asettuisivatko he vastahankaan ja antaisivat vainajalle viimeisen tervehdyksen ihokosketuksineen kaikkineen?

Entä toivottaisivatko ihmiset rokottamaan ja tartunnan saaneita hoitamaan tulleet viranomaiset avosylin vastaan suomalaisiin kyliin ja kaupunginosiin? Vai ryhtyisivätkö avoimeen vastarintaan jopa äärimmäistä väkivaltaa käyttäen ja syytäen auttajiaan kunnioituksen puutteesta ja perinteiden halveksumisesta?

* * *

Kongon demokraattisessa tasavallassa on parhaillaan käynnissä edellä kuvaamani kaltainen tilanne. Siellä ebola-epidemia on jatkunut jo jonkin aikaa, mutta sitä ei ole saatu kuriin huolimatta rokotteen olemassaolosta ja todistetusti epidemian pysäyttävien toimenpiteiden olemassaolosta.

Syynä ovat paikalliset ihmiset ja heidän kulttuurinsa. Kongolaiset eivät tule testauttamaan oireitaan pelätessään joutuvansa karanteeniin mikäli virus löytyy.

He eivät myöskään halua ruumiita hävitettävän asianmukaisesti vaan perinteisiä ja viruksen tartuntaa edistäviä kongolaisia hautausseremonioita noudattaen. Kaiken kukkuraksi epidemia-alueilla on tehty jopa aseellisia iskuja avustustyöntekijöitä vastaan.

Kongolaisten vastarinta on johtanut pakkotoimiin, joiden seurauksena ongelmat ovat vain kasvaneet. Niitä on sittemmin pyritty ratkomaan kuskaamalla alueelle sosiologeja ja antropologeja, jotka pyrkivät taivuttelemaan paikallisia johtohenkilöitä suosiollisiksi hoitotoimenpiteille sekä toisaalta auttamaan sellaisten menetelmien kehittämisessä, jotka kunnioittaisivat paikallisia ihmisiä ja heidän kulttuuriaan.

Nähtäväksi jää, miten kauan kestää ennen kuin kongolainen epidemia saadaan hallintaan. Selvää kuitenkin on se, että mitä pidempään viruksen hävittäminen ihmisistä kestää, sitä useampia kuolonuhreja se aiheuttaa.

* * *

Afrikkalaisten ja heidän kulttuurinsa aiheuttamat ongelmat ebolan suhteen eivät ole mitään uutta. Kirjoitin aiheesta jo viisi vuotta sitten, kun Guineassa oli tehty hyökkäys lääkärit ilman rajoja -järjestöä vastaan sikäläisen ebola-epidemian aikana.

Samana vuonna nostin esille myös sikäläisen kulttuurin aiheuttamat ongelmat. Tuolloisen kirjoitukseni loppukaneetissa tiivistin asian näin: "toivotaan siis, että länsimainen apu pystyy selättämään afrikkalaisen kulttuurin ja tyhmyyden aiheuttamat ongelmat epidemian taltuttamisessa".

Samaan toivomukseen on hyvä lopettaa myös tämä kirjoitus ja jäädä miettimään, että onko ihmisissä ja kulttuureissa sellaisia eroja, jotka selittäisivät niihin kuuluvien kansojen yleistä menestystä elinolosuhteiden ja vaurauden luomisessa. Pohdintaan saattaa auttaa tämän kirjoituksen alkuun kuvittelemani tilanne Suomessa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Mitäpä muutamasta viruksesta?
Korruptio lisää ebolan leviämisriskiä Sierra Leonessa
Pelko palasi Afrikkaan - mutta voiko se palata Eurooppaan?

21 kommenttia:

 1. Ihan hyvä kirjoitus. Kaikki tietävät, että on erilaisia kulttuureja ja että kulttuureissa on eroja.
  Vielä kun ymmärrettäisiin sekin ettei kulttuurien sekoittaminen väkisin tai vastentahtoisesti onnistu.
  Mutta tämän ymmärtäminen tai asian hyväksyminen onkin jo vaikeaa...

  VastaaPoista
 2. Onhan niissä eroja. Jossain pidetään lehmää pyhänä ja rekennetaan apinoille ja rotille temppeleitä, jne.
  Afrikassa evoluutio ja ns. luonnonvalinta toimii, elinkelvottomat populaatiot karsiutuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpä tiedä tuosta viimeisestä. Onhan meillä avustavia järjestöjä, jotka tarjoavat apuaan mitä erilaisimmissa tilanteissa.

   Poista
  2. Siinäpä se, kaikenlaisia järjestöjä, järjettömiä suurin osa. Ei ne satoja vuosia vanhat heimotavat ja perinteet, uskomukset ja poppamiesten valta siitä mihinkään muutu, että valkoinen mies menee sinne sanelemaan kuinka teidän pitää olla ja elää. Pitäisi antaa luonnovalinan hoitaa liikakansoitus Afrikassa ja monessa muussakin maailmankolkassa. Arvelee Huru-ukko

   Poista
  3. Kyynisen epäinhimillisesti voisi sanoa, että luonto hoitaisi liikakansoituksen, jos asiaa ei peukaloitaisi länsimaisten hyväntekijöiden toimesta. Länsimaiden korkean kehitystason (lääketiede, logistiikka, jne.) vuoksi apua voidaan aina antaa sen verran, että tilanne voi jatkua vanhojen traditioiden pohjalta kohti katastrofia. Avun antaminen kuuluu länsimaiden inhimilliseen, kristilliseen ajatteluun, ja on tietysti pakollista hädän lievittämiseksi. Näin ollen Afrikan väestönkasvulle ei näy loppua, koska heillä itsellään ei tunnu olevan mitään ymmärrystä asiassa. YK:n ja muiden hyväntekijöiden tulisi kohdistaa ponnistuksensa naisten aseman parantamiseen ja ehkäisyyn, jos väestönkasvua haluttaisiin oikeasti rajoittaa.

   Poista
 3. Ihmisissä on ilmeisesti eroja kovastikin, sillä ymmärrykseni mukaan jokainen ihminen on yksilö.

  Myös kaikissa väreissä on eroja, tuolien etäisyyksissä on eroja ja optimismilla ja pessimismillä vasta onkin eroja. Ihmisten välille tulee eroja, joten kyllä, ero on tosiasia.

  VastaaPoista
 4. Mutta me viisaat länsimaalaiset yritämme parhaamme mukaan estää luonnonvalinnan toimimisen. Eihän siinä mitään jos perheeseen syntyy 12 lasta jos niistä 2-3 elää aikuisiksi niinkuin ennen nykyaikaisia lääkkeitä oli tapana. Nyt ne perkele selviää kaikki lisääntymisikään ja tätä nimenomaan ei savannien kuningas suostu/pysty ymmärtämään. Siinä on se pohjimmainen syy ilmastokatastrofiin, liikaa populaa, ei afrikkakaan pysty järetöntä määrää elättämään. Tai ehkä pystys jos valkoinen mies hoitas maatalouden ja muunkin talouden, taitaa olla vaan laskeva trendi sielläpäin.

  VastaaPoista
 5. Siitä on jo aikaa kun jostain luin afrikkalaisen toiveen:
  jättäkää meidät rauhaan ja omiin oloihin 50 vuodeksi ja katsotaan sitten uudestaan.
  Viesti oli tarkoitettu silloin länsimaille.

  VastaaPoista
 6. Kulttuuri ja asukkaiden keskimääräinen ÄO ratkaisevat maan sijoittumisen mittauksiin perustuvissa hyvinvointitilastoissa.

  VastaaPoista
 7. Kymmenisen vuotta sitten hirmumyrsky Katriina hävitti New Orleansin kaupunkia Yhdysvalloissa. Autioituneessa ja tuhoutuneessa kaupungissa sitten aseistautuneet rosvojoukot ryöstivät, minkä irti saivat.

  Tuolloin mietin vähän samanlaista kysymystä. Mitä Suomessa tapahtuisi vastaavassa tilanteessa? Aiemmin vastaus olisi ollut selvä: ihmiset olisivat toinen toistaan auttaen pyrkineet selviytymään tuhoista. Ryösteleviä rosvojoukkoja tuskin olisi ilmaantunut. Nykyisin en enää ole varma, miten kävisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanissa tsunamin jälkeen oli vastaavat olosuhteet kuin New Orleansissa, mutta mitään ryöstelyä eikä rosvojoukkoja ollut, vaan asiat hoidettiin sivistyneesti ja järjestäytyneesti. Selkeä esimerkki kulttuurien ja ihmisten erilaisuudesta tämäkin.
   Mainittakoon, että Japani ei ota juurikaan maahanmuuttajia, ei varsinkaan muslimeja.

   Poista
 8. Kauniin kuoren alta paljastui läpimätä sisusta:

  "Italiassa pakolaisjärjestöt syyttävät sisäministeri Salvinia hupenevista liiketoiminnan voitoista",
  https://www.kansalainen.fi/italiassa-pakolaisjarjestot-syyttavat-sisaministeri-salvinia-hupenevista-liiketoiminnan-voitoista/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 9. Ebola on liian pliisu tauti liikakansoituksen ratkaisuksi, tarvittaisiin paljon veemäisempi virus.
  Kyllä se sieltä vielä tulee ja siinä vaiheessa koko afrikan manner karanteeniin. Antaa äläwäbälöjen selvitä ihan keskenään, ratkeaa ilmastonmuutoskin samalla kertaa.

  VastaaPoista
 10. Muinaisen Rooman rainioista löydämme yhden eurooppalaisen kukoistuksen dokumentit -- seinämaalaukset joissa hallitaan täydelliseti perspektiiviä, sekä koriste- että väline-esineistön, ja tiedämme, että heillä oli vakiintuneita sivistysinstituutioita, koululaitos, lukutaito. Homma romahti monikulttuurisuuteen, hallinta hajosi, koko manner taantui likimain tuhanneksi vuodeksi tunnustukselliseen uskonnolliseen uneen, minäpersoonan, perspektiivin ja ajantajun hukanneeseen depersonalisaation uneen.

  Suuretkaan kulttuurit eivät siis ole mitään itsestään selviä kehitysjatkumoita, vaan massamittaisen historiallisen taantuman mahdollisuus on aina olemassa. -- Tämä on se seikka mistä meidän eurooppalaisten juuri nyt olisi oltava äärimmäisen huolissamme. Afrikka tuskin on pelastettavissa. Sen väestö tulee alkaneella vuosisadalla räjähtämään täysin kestämättömiin mittoihin. Euroopan pitäisi nyt varautua siihen, että se kykenisi varjelemaan itsensä monikulttuuriselta romahdukselta.

  Euroopan suurin huolenaihe on se kuinka se pystyy säilyttämään oman kehittyneisyytensä -- sillä se on tämän pallonpuoliskon ainoa toivo. Sokea individualismi ja suuri humanismi ovat nykyisellään vain silmien ummistamista siltä kaiken ratkaisevalta tosiseikalta, että "kulttuurit" ovat kovia kognitiivisia tosiasioita. Niitä ei panna pystyyn vain opettamalla ja sivistämällä, ne eivät ole siirrettävissä sen enempää maantieteellisesti kuin historiallisestikaan.

  VastaaPoista
 11. Kongolaisten keskimääräinen äo on n.80. Se ei riitä syy-seuraussuhteen sisäistämiseen, joten ainoa ratkaisu on erilaiset pakkokeinot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä on Pantalonen oma ÄO?

   Poista
  2. Sellaiset mustat miehethän ovat viherpunikkifeministien "hädänalaisia" lempilapsia, joille on pidettävä kaikki portit apposen auki.
   Ellei Lesta-Sipilä olisi suorittanut taktista hallituksen kaatamista, hän olisi PettuUri Urpon kanssa varmaankin kouluttanut sellaisista tyypeistä niitä korkean teknologian osaajia, joiden avulla Suomi nostettaisiin tekniikan ja talouden kärkimaaksi - tosin kieli-, luku- ja kirjoitustaidottomista kamelikuskeista ja lammaspaimenista korkean teknologian osaajien tekeminen voisi vaatia jo jonkinlaisia taikurin kykyjä.

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  3. Eiköhän Kalergilla ole jo nukkumaanmenoaika taas tältä illalta. Kuten toki itselläkin.

   Muistetaanhan olla oikein pottumaisia toisillemme itse kukin, sehän lienee tämänkin blogin pyhä tarkoitus.

   Poista
  4. Minä olen kyllä saanut tästä blogista vuosien mittaan käsityksen, että Professori tuo esille henkilökohtaisia näkemyksiään vahvistaen niitä tieteellisesti osoitetulla faktalla.

   Elleivät ne sovi anonyymien maailmankuvaan, ei se liene faktojen vika?
   Professori itse käyttäytyy mielestäni kaikkia kommentaattoreita kohtaan yhtä korrektisti, vaikka ei heidän maailmankuvansa jakaisikaan?

   Poista
 12. Tuli tuosta kirjoituksesta mieleen muutaman vuoden takainen Karl Pilkingtonin reissu Afrikkaan. En muista, missä maassa se oli kun hän osallistui hautajaisiin. Haudattava (siis kuollut) istutettiin muutamaksi päiväksi tuoliin kaikkien nähtäville ja surtavaksi. tapa lienee omiaan edistämään esim. Ebolan leviämistä. Mummu oli vähän raasun näköinen ennen varsinaista hautaamista.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!