lauantai 8. helmikuuta 2020

Vihervasemmisto ja maaseudun kurittaminen

Iltalehden välittämän tiedon mukaan turkistarhauksen kieltäisi siirtymäajan jälkeen 37 prosenttia vastaajista. Jutun otsikkoon oli tosin kirjoitettu "Lähes 40 prosenttia kansanedustajista kieltäisi turkistarhauksen".

Tutkimuksen mukaan turkistarhauksen haluaisi säilyttää 60 prosenttia kansanedustajista. Siten tarhauksen kannatus oli laskenut aavistuksen verrattuna edelliseen eduskuntaan, mutta siitä huolimatta se nauttii edelleen parlamentaarikkojemme selvän enemmistön kannatuksesta.

Itse jäin kaipaamaan jutusta turkistarhauksen kannatuksen jakautumista puolueittain. Näin siksi, että voisin testata ennakkoluuloni siitä, mitkä puolueet haluavat ylläpitää maaseudun elinvoimaa - ja mitkä taas vaikeuttaa siellä asumista. Turkistarhaushan on edelleen merkittävä työllistäjä ja metsätalouden lisäksi ainoa perinteinen maaseutuelinkeino, joka menestyy itsenäisesti ilman merkittävää veronmaksajan tukea.

Tuo mainitsemani ennakkoluulo perustuu vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn, jonka mukaan turkistarhauksen haluaisi kieltää enemmistö kaikkien punavihreiden puolueiden kansanedustajista. Muissa puolueissa kansanedustajien enemmistö oli tuolloin elinkeinon puolella.

Asia liittyy parin viime päivän kuumimpaan poliittiseen keskustelunaiheeseen, joka sai alkunsa opetusministeri Li Anderssonin (vas) kimpaantumisesta oppositiojohtaja Jussi Halla-ahoa (ps) kohtaan. Tuon paskapuhe-sanastaan kuuluisan raivoisan reaktion synnytti oppositiojohtajan toteamus, jonka mukaan "Keskusta pyrkii puolustamaan alueellisia näkökohtia ja vihervasemmisto taas sellaista politiikkaa, joka käytännössä johtaa siihen, että alueet Suomessa muuttuvat vähitellen asuinkelvottomiksi ja ihmisten on pakko keskittyä".

Hauskaksi sanailun teki se, että Halla-aho nosti myöhemmin tuekseen tuoreen Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoituksella tehdyn dokumentin. Sen mukaan "kustannusten nousu ja suurin tarve investoida uusiin ratkaisuihin osuu eniten niihin, joilla on pitkät työ- ja asiointimatkat ja suuret, vanhat asunnot. Tämä voi vähentää yksityisautoiluun perustuvaa pendelöintiä ja siten pienentää työssäkäyntialueita, käytännössä ohjata ihmisiä muuttamaan maaseutukunnista kaupunkeihin".

Tutkimustiedon valossa on siis kiistatonta, että hallituksen ja erityisesti vihervasemmiston kaavailemat polttoaineiden hinnankorotukset ja nopeutettu muutos autokannassa heikentävät maaseudun elinoloja. Siten Halla-aho ei syyllistynyt paskapuheeseen, vaikka Andersson näin silmin nähden tulistuneena väittikin.

Lännen Median kyselyn puoluepoliittiset yksityiskohdat tässä yhteydessä olisivat siten tärkeitä sen ymmärtämiseksi, että sisältääkö vihervasemmiston keinovalikoima suomalaisen maaseudun autioittamiseksi myös perinteisten maaseudun elinkeinojen alasajon, vai tyytyvätkö he pelkästään vaikeuttamaan ihmisten liikkumista.

* * *

Sivumennen sanoen ja tätä Suomen lämmintä talvea kauhistellen välitän arvoisalle lukijalleni sen enempää asiaa kommentoimatta, että pohjoinen merijää on juuri nyt (helmikuun 7. päivä) ajankohtaan nähden laajempi kuin kertaakaan sitten vuoden 2009. Samalla se on jo ohittanut vuoden 2017 maksimilaajuutensa (jolloin se jäi mittaushistorian pienimmäksi) siitä huolimatta, että jääpeite on laajimmillaan keskimäärin vasta maaliskuussa eli tullee tänäkin vuonna laajenemaan vielä useiden viikkojen ajan.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Turkistalous vakavan paikan edessä
Jaana Pelkonen ei tunne empatiaa eikä huolta
Turkistarhaus on kiellettävä!

9 kommenttia:

 1. Tuohon Anderssonin itkupotkureaktioon voi todeta vain vanhan kansan tavoin: se koira älähtää, jne. Mutta toinen kysymys on, tuleeko näistä ylimitoitetuista reaktioista - siis kun muistaa myös Marinin kiljahduksen opposition häpeämistarpeesta - niin tuleeko niistä akkojen uusi vallankäyttömuoto. Toivottavasti ei.

  VastaaPoista
 2. Elähän hätäile proffa, kunhan sattuu maailmanlaajuinen katasrofi ja sivilisaatio romahtaa, niin vihervasemisto häviää ja perinteiset elinkeinotki rupee kannattavaksi, kun pitää jostain yrittää repiä särvintä ..

  VastaaPoista
 3. Demokratia on osoittautunut huonoksi järjestelmäksi, koska tuollaisia kiukuttelevia idealisteja pääsee tuhoamaan toisten elämisen edellytykset. Pitäisi keksiä uusi poliittinen järjestelmä. Ehkä voitaisiin valita määräajaksi valistunut diktaattori, jonka kansankokous voisi tarvittaessa panna viralta kesken kauden. Nyt diktaattorina toimisi varmaankin Halla-aho, jolloin esivanhempiemme rakentama maa pitäisi huolta näiden jälkeläisistä eikä muualta vaeltaneista muukalaisista.

  VastaaPoista
 4. "Halla-aho ei syyllistynyt paskapuheeseen"

  Rohkenen väittää, että kuluvan vaalikauden eduskuntapuoluejohtajista Halla-aho syyllistyy paskapuheeseen harvimmin. Paskapuhetta ei ole valehtelu tai opponenttien toiminnan arvostelu. Paskapuhetta on puhe, joka ei tarkoita mitään ja jonka tarkoitus on jättää vastaamatta kysymyksiin.

  VastaaPoista
 5. Tämä on vain yksi näyte siitä, että totalitaarisuus on vasemmiston ydintä. Omaehtoinen liikkuminen omalla autolla on paheksuttavaa ja rangaistavaa. Tavoitteena on tyytyminen julkisen liikenteen tarjontaan. Vapaa asuinpaikan valinta kaupunkikeskustojen ulkopuolella on paheksuttavaa ja siitä pitää sakottaa. Väljä asuminen on paheksuttavaa, kallis ja ahdas asuminen kaupunkikeskustoissa on tavoite. Maastamuutto paremman elämän toivossa on paheksuttavaa ja sille tulee asettaa rangaistusmaksu. Tätä luetteloa voisi jatkaa pitkältikin, mutta lopputulema on, että vasemmiston näkemyksen mukaan kansalaiset ovat yhteiskunnan omaisuutta ja heidän riippuvuuttaan valtiosta tulee kaikessa päätöksenteossa pyrkiä kasvattamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lopussa tiivistämäsi on täsmällinen esitys vasemmistolaisesta filosofiasta. Siten sen pohjalta voi myös päätellä vihervasemmiston kannan mitä erilaisimpiin asioihin

   Poista
  2. "vasemmiston näkemyksen mukaan kansalaiset ovat yhteiskunnan omaisuutta ja heidän riippuvuuttaan valtiosta tulee kaikessa päätöksenteossa pyrkiä kasvattamaan."

   Myös feodaaliyhteiskunnissa saatettiin katsoa ihmiset hallitsijan omaisuudeksi.

   Hieman kehittyneempi versio on ihmisten pitämistä jonkin mielikuvitusolennon omaisuutena, jonka edustajaksi julistautunut hallinnoi olennon omaisuutta.

   Nykyään mielikuvitusolento on joko Allah tai länsimaissa jokin "hyvä" ideologia.

   Acc

   Poista
 6. Vähän huomauttaisin tuosta "perinteisestä" elinkeinosta. Turkistarhausta on Suomessa harjoitettu 50-luvulta alkaen, joten kovin perinteisestä maatalouden muodosta ei meillä ole kyse.
  Eri asia on taas se, että tämä elinkeino rajautuu 90-prosenttisesti ruotsinkieliselle Pohjanmaalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin perinteisillä maaseudun elinkeinoilla lähinnä kaikkea sitä, mitä nykyään kutsutaan biotalouden perustuotannoksi.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!