Kakkosnäytös nähtiin maan edustajainhuoneessa, missä nykyinen presidentti Donald Trump piti puheensa maan tilasta. Siellä presidentti jätti puhettaan ennen kättelemättä senaatin demokraattisen puhemies Nancy Pelosin, joka vastineeksi repi teatraalisesti presidentin printatun puheen ja kutsui puhetta "epätotuuksien manifestiksi".
Itselleni tästä kaikesta tuli ensimmäiseksi mieleen kiusaavan pikkupojan ja loukatun pikkutytön kiukuttelu, jonka loppunäytöksenä oli loukatun naisen kosto. Vaikka Trump aloitti epäasiallisuudet, taisi tässä lopunperin käydä niin, että Pelosi keräsi negatiiviset pisteet sen sijaan, että olisi pysynyt asiallisena ja antanut Trumpin kärsiä omasta hölmöydestään.
Kolmosnäytöksen foorumina toimi USA:n senaatti, joka vapautti nykyisen presidentin virkarikossyytteistä. Näin ollen tämä saattaa jatkossa keskittyä maansa hallitsemiseen ja uuteen nelivuotiskauteen tähtäävään kampanjointiin.
En tietenkään tunne kovin syvällisesti amerikkalaisten sielunelämää, mutta ainakin Suomessa vastaavista tapahtumista kaksi ensimmäistä olisivat pudottaneet demokraattien uskottavuuden pohjalukemiin. Kolmannesta en ole varma kumman puolueen laariin päätös lopulta sataisi Suomessa, saati miten se vaikutti USA:ssa.
Tosiasia kuitenkin on, että USA:n presidentinvaaliprosessi on vasta alkumetreillä. Ennen kuin se on maalissa, ehtii tapahtua todella paljon - ja samalla nyt nähty kolminäytöksinen startti ehtii unohtua äänestäjien ylivoimaiselta enemmistöltä. Juuri nyt Trump vaikuttaisi kuitenkin saaneen jonkinlaisen yliotteen haastajistaan.
* * *
Mutta sitten itse tämän kirjoituksen varsinaiseen aiheeseen. Oli mielenkiintoista huomata kuinka vaivihkaa Yle aivopesee meitä suomalaisia jopa USA:n presidentinvaalien suhteen. Eilisissä pääuutisissa se nimittäin teki oudon käännösvirheen Trumpin puheessa.
Areenasta löytyvällä tallenteella noin kohdasta 2:50 alkavassa puheen kohdassa Trump sanoo, että "today the ISIS territorial caliphate has been 100 % destroyed...". Tämän Yle on kääntänyt näin: "nyt ISIS ja sen alueellinen kalifaatti on tuhottu..."., kun se olisi pitänyt kääntää, että "nyt ISIS:in alueellinen kalifaatti on tuhottu...".
En jaksa uskoa, että ammattikääntäjä tekisi tuollaisen virheen, vaan tarkoituksena lienee ollut katsojien harhaanjohtaminen siihen luuloon, että presidentti Trump olisi valehdellut ISIS-järjestön lyömisestä. Meillähän on näyttävästi uutisoitu (esimerkki, toinen ja kolmas) ja siten kansalaisten hyvässä tiedossa, ettei ISIS suinkaan ole lyöty, vaikka se onkin menettänyt aiemmin valtaamansa alueet Irakissa ja Syyriassa.
Siten ainakaan tältä osin Trump ei kertonut puhemies Pelosin väittämää epätotuutta, mutta suomalainen Yle sen sijaan syyllistyi valeuutisen julkaisemiseen. Edellä käsittelemäni käännösvirhe ei nimittäin voinut olla vahinko, koska Ylen toimittajan kohdassa 2:50 alkaneen puheenpätkän juontoon sisältyivät seuraavat sanat: "...etenkin kun ulkopolitiikassa hän pitää kiinni siitä, että terroristijärjestö ISIS on nujerrettu". Ei pitänyt, ei ainakaan Ylen näyttämässä puheenpätkässä, vaikka verorahoitteinen kääntäjä näin antoikin ymmärtää.
Minusta on varsin hämmästyttävää, että verorahoillamme toimivassa Ylessä toimittaja/toimittajat katsovat oikeudekseen syöttää valeuutisia palkkansa maksajille. Etenkin motiivin keksiminen on vaikeaa, sillä eihän noilla valeuutisilla liene mitään vaikutusta Yhdysvaltain ja tuskin kovin suuresti edes Suomen politiikkaan.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Julkaisiko Yle tutkimuksen vai valeuutisen?
Vastuutonta journalismia
Tosiasiat eivät ole vihapuhetta
Trump ei kätellyt myöskään Pence'ä, eikä hänkään työntänyt kättään kätelläkseen. Trump tuskin huomasi Pelosin elettä kääntyessään. Puhekopioiden ojentamiseen ei tainnut sisältyä kovin suurta seremoniallista merkitystä. Koko homma taisi olla Pelosin järjestämä "show". Vaan tätähän tämä on ollut jo reilu kolme vuotta ja jatkuu vielä viitisen vuotta. Olihan se Reagan'kin neutronipommeineen Suomessa itse "pääperkele", jota jaksettiin pilkata vuodesta toiseen. Kumminkin kaikkien aikojen parhain Amerikan presidentti, joka laittoi Lech Wałesan kanssa Neuvostoliiton polvilleen. On joskus mukava muistella sen aikaisia väittelyjä rauhanpuollustaja-stalinistien kanssa. Mutta eivätpä nuo ole silloisesta häviöstään masentuneet, vaan sama aate on jälleen valtavirtaa vihreiden ym. vastaavien kautta. Haave Neuvosto-Suomesta elää ja voi hyvin...
VastaaPoistaEn ole lainkaan varma, houmasiko Trump Pelosin käden ojennusta. Trump oli jo lähtemässä kääntymään, kun tuo käden käden ojennus tapahtui. On myös hyvä huomata, ettei Trump kätellyt myöskään Pelosin vieressä istunutta varapresidentti Mike Penceä. Trump siis toimi samalla tavalla niin Mike Penceä kuin Nancy Pelosia kohtaan, eli ainoastaan ojensi kopion puheesta ilman kättelyä.
VastaaPoistaYle on esitellyt Trumpia negatiivisessa valossa koko tämän presidenttiyden ajan. Tämän "vastuullisen" verorahasyöpön mielestä ikävien asioiden taustalla on joko Venäjän trollit, ilmastonmuutos tai pääpahis Trump.
VastaaPoista”…eihän noilla valeuutisilla liene mitään vaikutusta Yhdysvaltain ja tuskin kovin suuresti edes Suomen politiikkaan.”
VastaaPoistaMinkäpä toimittajakunta itselleen voi? Trumpin haukkuminen on jatkunut vuosia, eikä tässä vaiheessa mediamme voi myöntää ”tappiotaan”, vaan se jatkaa totuttua huutoaan faktoista piittaamatta. Koko läntinen media osoittaa mieltään Trumpia vastaan tavalla, joka on sama kuin mielenosoituksessa: Joku sanoo ääneen iskulauseen ja muu lauma toistaa sen kuorossa sen enempää miettimättä. Toimitaan kuin silakat parvessa. Parvessahan nimenomaan ei saa käyttää omia aivojaan, vaan pitää tehdä samoin kuin muut. Muuten parvi hajoaa.
Suomen politiikkaan media kyllä pyrkii vaikuttamaan antamalla ymmärtää, kuinka Trumpiin tai Brexitiin pitää suhtautua, jotta itsenäisyys- ja isänmaallisuushenki eivät saisi jalansijaa. Median mielestä länsimaiden pitää mennä silakkaparvena petojen suuhun.
Median jankkaus vaikuttaa aidosti niihinkin, jotka ovat tietoisia median agit prop-meiningistä ja joilla luulisi olevan edellytyksiä nähdä petoksen läpi. Ei kannata aliarvioida yksipuolisen, vääristelevän ja peittelevän propagandan ja sen luoman yleisen mielipiteen tehoa. Osa täysin tietoisistakin ihmisistä katsovat omaa välitöntä etuaan. Esimerkiksi Neuvostoliitossa julkinen ja yksityinen mielipide oli syytä pitää erillään, jos halusi menestyä tai edes pysyä hengissä. EU ja varsinkin sille alisteinen Suomi on jo Neuvostoliiton esiasteessa.
Kansallehan pitää tarjota leipää ja sirkushuveja.
VastaaPoistaSirkushuviahan toimittajat yrittävät tarjota kirjoittamalla tavallaan Trumpista tai brexitistä tai jostain muusta.
Vakavista asioista Yle ei uskalla kirjoittaa oli ne sitten väestöräjähdys tai siirtolaisten liikkuminen maailmalla tai Suomen jatkuva velkaantuminen.
Tutkivaa journalismia Yleltä on turha odottaa.
Sitten kun kansa tekee väärin, saadaan näitä otsikoita. Ja sus siunatkoon, että kansa onkin äänestänyt väärin eli jotain AFD:tä nyt sen kanssa joudutaan tekemään yhteistyötä.
Yle eilen:
"Saksassa valittiin ensimmäistä kertaa osavaltiopääministeri äärioikeiston tuella – Merkel vaatii uusia osavaltiovaaleja"
Tähän asti Saksan puolueet eivät ole suostuneet minkäänlaiseen yhteistyöhön AfD:n kanssa.
https://yle.fi/uutiset/3-11194458
Eipä amerikkalaista sielunelämää kovin syvällisesti voi tunteakaan, koskapa se ei ole kovin syvällistä. Eetos näkyy hyvin amerikkalaisessa kirjallisuudessa ja elokuvassa, jossa sankari on aina toiminnallinen ja todellisuuskosketuksen omaava suorittaja, joka nousee vaikeuksien kautta voittoon. Amerikkalainen unelma ei ole unelma, vaan tekemisen motiivi.
VastaaPoistaMeillä taas yhteiskunnallinen status liittyy nimenomaan "tiedolliseen" valtaan ja hallintaan -- suomalaiset ovat noin kahdeksansataa vuotta historiassaan olleet vieraalla kielellä alistettu kansa, ja edelleen vahvana eetoksenamme on nousta oppisivistystä hankkimalla "paremman väen" piiriin. Ei suinkaan ole sattumaa, että professorin blogin nimi on professorin ajatuksia.
Ja siksi ikioma YLE:mme on jo aikojensa alusta omannut aivan erityisen "kansaa valistavan" asenteen. Siihen on sisältynyt se tragedia että sivistyseliitti on ruotsinkielisen yläluokan asenteet sisäistäen tyytynyt halveksimaan rahvasta, eli moittimaan varsinkin niitä poliitikkoja jotka meillä -- tai Amerikassa -- perustavat valtansa vetoamalla alaluokkaan. YLE:n uutistenlukijalle käsite "populisti" on yhtä aikaa äärimmäistä peiteltyä halveksuntaa ilmaiseva ylemmyydentunnon manifesti kuin muodollisesti "tiedollinen" yleiskäytössä oleva ilmaus, jota hänellä on oikeus käyttää välittääkseen "faktatietoaan".
Kyllähän nämä meikäläiset toimittajaressukat alkavat olla sellaisessa mentaalisen hajoamisen tilassa jossa ei enää peiliin katsomista tehdä koska sitä ei kantti kestäisi. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa persuja ja Trumpia halveksivalla ja mitätöivällä linjalla.
Ja tästä alistetun kansan historiasta sitten suoraan nousee myös se, että meillä voi nauttia suurta kansansuosiota presidentti, joka ei osaa ajatella mutta hallitsee nimenomaan taidon puhua hillitysti ja hallitusti, salaviisaasti ja ympäripyöreästi sanoja käännellen. Meillähän Koivistosta lähtien on tuollainen näennäisymmärtävä sävy tulkittu asiahallintana ja pätevyytenä.
PoistaJos toiseen vaakakuppiin pannaan nämä suomalaiskansan suosikit -- Koivisto joka rahapolitiikallaan ajoin maan lamaan josta ei koskaan selvitty, ja yksi selvitysmiehistä, Niinistö, joka kirjassaan kiittelee valtiovarainministeriön virkamiehiä joilla oli sama poliittinen kanta verotuksen suhteen kuin hänellä -- ja toiseen vaakakuppiin estoitta lausumiaan töksyttelevä Trump, kumman kohdalla edustuksellisen demokratian perusehdoksi asettuva "luottamus" toteutuu reaalisemmin? Kumpikin on vain falski omalla tavallaan. Voimme kuvitella miten tragikomedia täydellistyisi, kun Niinistö kohtaisi Trumpin ja ympäripyörittelisi tälle "tolkun miehen" väisteleviä käsitekiemuroitaan. Kun mitään ei menisi perille, saisivat "persut" turhautuneelta pikkumaan päämieheltä taas kotimaassa huutia vihjailevien vihapuheleimojen muodossa.
Amerikkalaisia elokuvia kuitenkin katsotaan, toisin kuin Suomalaisia. Amerikkalaisissa elokuvissa -- siis niissä joita katsotaan -- altavastaaja sankari kokee kovia, ja lähtee oikaisemaan vääryyttä tai pelastamaan jonkun josta välittää. Matkalla hän oppii uusia asioita, tapaa viisaan opettajan, oppii jotain itsestään ja maailmasta ja lopulta kypsyy voittamaan vastuksensa käyttäen hyväkseen matkalla oppimaansa.
PoistaKoska kyseessä on sankaritarina, hän tekee sen pääasiallisesti yksin, saaden vain apua muilta. Hänellä on tyypillisesti isoja aseita, nopeita autoja ja kauniita naisia. Hänenlaisensa samaa sukupuolta olevat katsojat haluavat olla, ja hänenlaistaan vastakkaista sukupuolta olevat haluavat naida.
Tämä on se kaava, koska tämä kaava toimii. Se on aina toiminut. Ns. Hero's Journey on lukemattomia tuhansia vuosia vanha konsepti, koska se puhuttelee jotain meissä olevaa alkukantaista käsitystä siitä mikä on oikein ja miten asioiden tulee mennä.
Bill Whittleä mukaillen: kukaan ei katsoisi elokuvaa komiteasta, jonka jäsenet antavat julkilausuman joka tuomitsee eri mieltä olevan tahon toiminnan, ennen kuin ajavat Toyota Priuksillaan kotiinsa kokkaamaan soijapastaa vaimonsa ex-miehen lapsille. Me kyllä tunnemme naapurin Matin, hänen perheongelmansa ja tylsistyttävän työnsä. Ei meitä kiinnosta katsoa samaa televisiosta.
-T
Marxilaismedian uutisointi Trumpista on ollut taattua pravdaa koko hänen presidenttikautensa ajan.Aivan joka ainoan kerran kun niitä on erehtynyt seuraamaan on joutunut tarkistamaan todellisuuden jostain AIDOSTA UUTISLÄHTEESTÄ propagandistien sijaan.
VastaaPoistaVoi kyllä olla, että Pelosi onnistui aiheuttamaan demokraattien häviön syksyn pressanvaaleissa. Istuva presidentti kertoo ymmärrettävällä itsehehkutuksella, kuinka Amerikalla ja amerikkalaisilla menee vaihteeksi tosi hyvin. Ja akka repii paperit demonstroidakseen, ettei tykkää siitä - että kansalaisilla menee hyvin. Big mistake, sanoisi iso Arska.
VastaaPoistaLisäksi Pelosi siirsi keskustelun Trumpin puheen mahdollisista virheistä tai huomiotta jättämisistä papereiden repimiseen, käytännössä varmistaen että kaikki mitä Trump sanoi otetaan annettuna.
PoistaPelosi menetti malttinsa kun Trump ei kätellyt häntä, kihisi raivosta koko puheen ajan, ja lopulta keksi noinkin lapsellisen tavan antaa takaisin.
Tuo teko oli paitsi erittäin lapsellinen, myös de facto myöntyminen siihen että Trump on voittanut. Yksikään voittajana itseään pitävä henkilö ei alentuisi tuollaiseen. Tuollaista tekee lähinnä pikkutyttö, joka repii Afrikan Tähden rahat koska ei voittanut.
-T
Veikkaan että kyseessä on Demokraattien amerikkalaisille suunnattu propaganda, joka vain eräänlaisena sivullisena uhrina myös puree suomalaisiin toimittajiin.
VastaaPoistaOlen alkanut seuraamaan Yhdysvaltalaista sisäpolitiikkaa ihan harrastusmielessä, sillä se on erinomaisen viihdyttävää. Kun oma tietämykseni ja ymmärrykseni on kasvanut, olen voinut myös havaita miten yksisilmäistä uutisointi Usasta on, ja miten nimenomaan Demokraattien näkökulma uutisoidaan sinä ainoana totuutena.
Miettikääpä millaisen kuvan esimerkiksi Saksalaiset saisivat suomalaisesta sisäpolitiikasta, jos Vihreää Lankaa pidettäisiin uskottavimpana uutislähteenä ja kaikki sen kirjoitukset julkaistaisiin sellaisenaan saksalaisissa lehdissä. Käytännössä vastaava tilanne on Usan suhteen.
Fox News on toki puolueellinen uutislähde, muttei edes yhtä puolueellinen kuin MSNBC tai CNN. Lisäksi kanava on parantanut tasoaan ja puolueettomuuttaan huomattavasti parinkymmenen vuoden takaisesta. Jotta kykenisi ymmärtämään mitä Usan politiikassa tapahtuu ja miksi konservatiivit ovat asioista sitä mieltä kuin ovat, pitäisi seurata myös sitä. Mutta vasemmiston piirissä kuvitellaan että tuo Usan ylivoimaisesti katsoituin uutiskanava on vain täynnä valheita, kun taas totuus löytyy CNN:ltä ja MSNBC:ltä.
Itse suosittelen Usan sisäpolitiikasta kiinnostuneita seuraamaan Youtubettajia Tim Pool (Keskusta-vasemmistolainen journalisti. Kanavat "Timcast" ja "Tim Pool"), sekä oikeistolais-libertaarimiestä nimimerkiltä Styxhexenhammer666, joka on Poliittinen analyytikko ja kirjailija.
Kummatkin pyrkivät tarjoamaan niin objektiivisen ja osuvan näkökulman Usan politiikkaan kuin mahdollista, omista lähtökohdistaan, säästelemättä niin republikaaneja kuin demokraattejakaan.
Anglosaksisen maailman politiikasta yleisemmin kiinnostuneen taas kannattaa perehtyä klassisesti liberaaliin herrasmieheen nimeltä Carl Benjamin ja hänen alter egoonsa "Sargon of Akkad". Kanavat "Akkad Daily", "Sargon of Akkad", "The Thinkery" ja "Sargon of Akkad Live" sisältävät paljon viihdyttävää poliittista keskustelua ja analyysiä, ronskilla äijähuumorilla höystettynä.
Hän on se joka on vastuussa monien humorististen poliittisten meemien popularisoinnista, esimerkkinä vaikkapa Kekistan, joka on internet-häiriköiden kuvitteellinen isänmaa, josta lähtöisin olevaan, sorrettuun etniseen väestöryhmään (Kekistani) kuuluvaksi identifioituvien kulttuuriin kuuluu intersektionaalisten feministien härnääminen.
-T
Trumppi taitaa jatkaa. En usko, että homolla tai demokraattivanhuksilla on mitään mahdollisuuksia. Vedonlyöntikertoimet puhuvat karua kieltä.
VastaaPoistaPienet käännösvirheet ja poisjätöt ovat vanhaa tuttua taktiikkaa. Olen käynyt Trump-uutisia läpi ja jokaisesta on jätetty toinen puoli tarinasta kertomatta. Koko totuutta ei valtamediasta saa.
VastaaPoistaTuosta kättelystä sanoisin, että en kättelisi sellaisen puolueen johtohenkilöä, joka on ensin yrittänyt kahden vuoden ajan saada sinua pois viralta perusteettoman Venäjä-tutkinnan avulla ja sen jälkeen perusteettomalla virkarikossyytteellä, joka oli pelkkää puoluepolitikointia. Demokraatit yrittivät vallankaappausta ja epäonnistuivat.
VastaaPoistaEikö kukaan ymmärtänyt miksi Trump ei kätellyt Pelosia? Trump ei kätellyt koska Pelosi ei kutsunut puhemiehenä ptesidenttiä pitämään Kansakunnan Tila puhettaan, joka on aina kuulunut protokollaan. Pelosi siis toimi jo ennakkoon virallisen protokollan vastaisesti ja siitä Trump oikeutetusti jätti kättelemättä Pelosia kun eukko oli ensin rikkonut vakiintuneen protokollan idioottimaisessa Trump vihassaan. Tämä kerrotaan USAn medioissa kylläkin mutta tämän blogin professori jätti tämän jutun alusta tämän oleellisen tiedon kertomatta.
VastaaPoista