perjantai 2. kesäkuuta 2017

Turkistalous vakavan paikan edessä

Eilisen uutisen mukaan Evira löysi viime vuoden eläintilojen tarkastuksissa runsaasti epäkohtia. Eniten niitä löytyi turkistarhoilta, joista peräti 66 prosenttia toimi puutteellisesti. 

Eviran asiantuntijan mukaan "asialle pitäisi tehdä jotakin. Pallo on elinkeinolla ja eläimiä pitävillä henkilöillä".

Eviran löydös on hämmästyttävä ottaen huomioon sen negatiivisen julkisuuden, joka on kohdistunut Suomen turkisalaan jo vuosien ajan. Onkin syytä kysyä, että haluavatko turkistarhaajat ihan oikeasti elinkeinonsa tulevan Suomessa kielletyksi?

Jos näin käy - ja varmasti käy, mikäli suurin osa tarhaajista viis veisaa lainsäädännöstä - se olisi harmillista. Onhan turkistalous metsätalouden lisäksi ainoa maaseudun perinteinen elinkeino, joka kannattaa ilman veronmaksajien rahallista tukea

Turkistarhauksen katoamisen seurauksena maaseudun elinvoimaisuus vähenisi ja samalla Suomen vientiin syntyisi Venäjäboikotoinnin aikana kymmenien miljoonien ja normaaliaikoina satojen miljoonien eurojen aukko. Niiden paikkaaminen ei ainakaan lyhyellä aikavälillä olisi mahdollista.

Siitä syystä on syytä toivoa, että turkisala ryhdistäytyisi ja ryhtyisi itse valvomaan omaa toimintaansa. Ehkäpä turkisten välittäjäfirmat voisivat luoda oman laadunvalvontajärjestelmän, jonka moitteeton noudattaminen olisi edellytys kunkin tarhaajan turkisten pääsylle vakiintuneille markkinoille? 

Tämä olisi perusteltua elinkeinon tulevaisuuden varmistamisen takia. Samalla myös turkiseläinten hyvinvointi kohenisi. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
11 kommenttia:

 1. Ei hätää, ahkerat kiinalaiset kyllä paikkaavat turkistuotannollaan Suomen jättämän aukon turkiksissa. Laatu tosin saattaa heitellä enemmän, ja eläintenhoidon tasossa Kiina on pikkuisen ehkä jäljessä eurooppalaista tasoa.

  https://www.youtube.com/watch?v=sLcgxIGTFRs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa tosiaan raakaa touhua!
   Elävältä nylkemistäkään ei ihan joka päivä näe, saati sitä, että nyljetty eläin jätetään elävänä kitumaan.
   Ihan tällä tasolla ei taideta Suomessa olla...

   Poista
  2. Tähän sitten päädytään, kun turkistuotanto saadaan loppumaan länsimaista, epäeettisenä.

   Ojasta suonsilmäkkeeseen.

   Poista
  3. Kinukit voitaisiin näköjään ainakin pistää tuon osalta boikottiin..

   Poista
  4. Niin, mutta jotenkin epäilen että näin tapahtuisi. Kiinallehan on myönnetty erivapauksia mennen tullen, saastuttamisessa, naapureiden orjuuttamisessa jne. Näitä täytyy kuulemma vain suvaita.

   Poista
  5. Juu, toiset saa olla avoimennin roistoja kuin toiset..

   Poista
  6. Hyvät Ihmiset saavat tehdä pahojakin asioita, muta Pahat Ihmiset eivät hyviäkään.

   Itse bloggauksen aiheesta: tuon Iltalehden artikkelin perusteella tarkastuksissa havaitut puutteet vakuttivat minusta paljolti kosmeetisilta, ilmeten enimmäkseen eläinten pureksimismahdollisuuksissa ja sensellaisissa.

   Toisin sanoen Evira on lähtenyt etsimään puutteita asenteella, että niitähän on ja ellei löydetä, niitä keksitään. Minusta kyse näyttääkin olevan maalitolppien siirtelystä, jonka tavoitteena on päästä lakkauttamaan suomalainen turkiselinkeino.

   Vaikka turkistarhaajat mitä tekisivät, jotain mitätöntä on silti aina löydettävissä ja jos todellakaan ei ole, en usko olevan ylivoimaista väittää niitä olleen.

   Tarhaajan vastaväitteitä ei tarvitse edes kuunnella. Hänhän on Paha Ihminen.

   Poista
  7. Jos ei kettuja saa nylkeä, niin saatasko nylkeä kettutyttöjä ? :P

   Poista
 2. Onhan sitä ennenkin kielletty suomalaisia harjoittamasta elinkeinotoimintaa ja estetty sopimattomien tavaroiden valmistaminen ja vienti.

  Muistamme ajan, jolloin Suomessa kiellettiin korkeatasoinen aseiden valmistus ja vienti. Sellainen päätös ei vaikuttanut vähääkään maailman aseteollisuutta vähentävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, enemmänkin antoi muille tilaisuuden kasvattaa vientiään.

   Poista
 3. Eläinsuojeliikkeiden tarkituksena ei ole parantaa esim. turkiseläinten oloja vaan lopettaa ja tuhota tuotanto, sitten kun turkistuotanto on saatu hävitettyä voidaan siirtyä kana, sika, lehmä ja tuotantoon ..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!