Presidentti Donald Trump tunnusti puolen vuosisadan jälkeen tosiasiat eli tunnusti Golanin Israelin osaksi. Tapaus herätti luonnollisesti närää Syyriassa, mutta johtaa tuskin sotilaalliseen pyrkimykseen palauttaa Golan takaisin Assadin hallinnolle. Sitä ajatelleen vastapuoli on aivan liian vahva sotilaallisesti.
Sen sijaan päätös nostanee riskiä amerikkalaisiin kohdistuville terroriteoille. Tosin tuokin riski on jo nyt korkea. Tai siis, onhan noita jo nähty - merkittävimpänä lentokoneisku New Yorkilaiseen pilvenpiirtäjään - joten saattaa olla, ettei tuo riski voi enää oikein kasvaa, vaikka Syyrian hallinto uhosikin Yhdysvalloista tulleen tosiasioiden tunnustamisen myötä arabien tärkein vihollinen.
Sen sijaan on todennäköistä, että Trumpin tosiasioiden tunnustaminen aiheuttaa ongelmia muualla maailmassa. Hakematta mieleen tuli asiasta kuultuani tietenkin Krimin niemimaan kohtalo. Oletan, että Vladimir Putinin tulee nyt vaatimaan entistä ponnekkaammin tosiasioiden tunnustamista myös sen suhteen.
Se ei tosin tarkoita, että Trump tai joku muu valtionpäämies olisi valmis tunnustamaan Venäjän oikeuden Krimiin. Mutta mahdollisesti kuitenkin tuo lähemmäs sitä päivää, jolloin länsimaiden pakotteet Venäjää vastaan lopetetaan, minkä jälkeen tuo tosiasia on tunnustettu de facto vaikka ei olisikaan sitä vielä de jure.
Toisen maailmansodan jälkeen sotimalla saavutettuja valtauksia ei ole ennen nyt nähtyä Trumpin ulostuloa ollut tapana tunnusta, mikä on mahdollisesti vähentänyt valtioiden halua valloittaa alueita naapureiltaan. Tosin aika pitkään tuota halua suitsi myös kauhun tasapaino ydinasevaltojen välillä, mutta näin ei ole ollut Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.
Suomen kannalta asialla on ainakin periaatteellinen merkitys. Eli lisäsikö Trumpin Golania koskeva ilmoitus Venäjän arvaamattomuutta Suomen suhteen?
Toivottavasti ei, mutta on myös selvää, että ainakaan se ei vähentänyt sitä. Tapaus on kuitenkin meillä ymmärrettävä vahvana muistutuksena siitä, että Suomessa on syytä huolehtia turvallisuuspolitiikka nyt ja vastaisuudessa siten, ettei venäläisille tule edes mieleen pyrkiä uusimaan talvisodan yritystään.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Uutinen, joka ei yllättänyt ketään ajattelukykyistä
Gazalaiset ja Karjalan menetys
Onko Trump palestiinalaisten Joulupukki?
-
Minulle oli päässyt jostain syntymään käsitys, ettei Israel aikonut omia Golania, vaan ainoastaa pitää sitä panttina rauhanneuvotteluihin saakka. Olinkin väärässä.
VastaaPoistaJordanian ja Egyptin kanssa tehdyt rauhat näyttäisivät pitävän, että ehkä Syyriankin olisi kannattanut tehdä se rauha ajoissa?
Tuhka pohtii että Trumpin viestittää Syyrian al-assadille seuraavaa. Okei saat olla Diktaattori ja tappaa kansaasi sekä ajaa sitä pois maasta. Sen seurauksena tosin menetät Golanin Israelille.
VastaaPoistaUkrainalle tilanne on ikävä, mutta kovin moni euroopan maata saati kansalaisia ei kiinnosta mitä Krimille tai itä-Ukrainalle käy.
Kaikki ovat kauhistuineita tai ainakin esittävät sellaista. Puhutaan kauheasti, mutta ei tehdä mitään.
Arabimaat huutavat ja esittävät normaalin kuvion kansalle. Mutta ne tarvitsevat Israelin ja USAn apua Irania vastaan, joten mitään ei tehdä. Sen lisäksi Suunilaiset arabimaat inhoavat Syyrian al-Assadia ja haluaisivat tämän pois.
Trumpilta hieno veto, varsinkin kun USAssa demokratteja on viime aikoina syytetty anti-semitismistä joten ne eivät voi tehdä paljoa.
Tuhka sanoo että Trump pelasi taas vastustajat sekaisin.
"Netanyahu Promises Talmud Will Be Israeli Law",
VastaaPoistahttp://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180440
Ylewatch-blogisti on ottanut artikkeliinsa joukon suomeksi käänntettyjä lainauksia Talmudista sanoen:
"Seuraavaksi lainauksia Talmudista, joita ei kuulla Ylen ohjelmasarjassa. Haastamme tässä juutalaisuuden asiantuntijat: mikäli nämä seuraavat lainaukset eivät ole autenttisia, poistamme ne. Todisteet voi kirjoittaa kommenttiosastolle.",
ks. http://ylewatch.blogspot.com/2019/03/miksi-yle-ei-ole-halukas-keskustelemaan.html
Talmud-taustaa vastaan voidaan tarkastella Israelin toimia mm. Palestiinan suhteen.
Kalergi-suunnitelma