perjantai 1. maaliskuuta 2019

Seinäjoen arabikevät ja sananvapauden tukahduttaminen

Helsingin Sanomat kertoi Matti Reinikan ohjaaman Seinäjoen arabikevät -nimisen dokumentin aiheuttamasta kohusta. Dokumentti on Yleisradion tilaama ja sen ensiesityksen oli tarkoitus tapahtua dokumenttia niin ikään tukeneen Suomen elokuvasäätiön hallinnoimissa tiloissa.

Nämä julkisella rahalla toimivat tahot ovat kuitenkin tehneet täyskäännöksen. Niinpä ensiesitys ei tule tapahtumaan suunnitellussa paikassa, eikä Ylekään aio näyttää tilaamaansa dokumenttia. Paitsi jos ohjaajaa suostuu sen sensurointiin.

Näiden muutosten taustalla on ohjaajan projektin aikana kasvanut ymmärrys humanitaarisesta maahanmuutosta eli hänen päätöksensä tuoda esiin se, että tulijoiden joukossa on huijareita ja jopa terrorististen järjestöjen jäseniä. Nähtävästi elokuvasäätiö ja Yle tahtovat välttää keskustelua näistä ikävistä aiheista eli ajaa omaa poliittista agendaansa julkisin varoin ja sensuurin keinoin.

Dokumentti koostuu HS:n jutun mukaan kolmesta näkemyksestä - yksi maahanmuuttajan, toinen vastaanottokeskuksen entisen johtajan ja kolmas maahanmuuttokriittisen henkilön. Toisin sanoen siinä näyttäisi olevan pyrkimys antaa vuoden 2015 tapahtumista moniulotteinen ja kaikki puolet esille tuova näkemys.

Lisäksi ohjaaja Reinikka oli syväsi huolestunut Oulun raiskauskatastrofista ja tuli kutsuneeksi brittiläisistä raiskausringeistä ääneen puhuneen ja äärioikeistolaisena pidetyn Tommy Robinsonin dokumentin ensiesitykseen synnyttääkseen keskustelua myös tästä aiheesta. Tämä ei käynyt elokuvasäätiölle.

Nähtäväksi jää saako dokumentti joskus ensiesityksensä ja näkeekö Suomen kansa sen jonain päivänä rahoittamallaan TV-kanavalla. Omalta osaltani tässä vaiheessa oli - jälleen kerran - suuri järkytys nähdä, että Helsingin Sanomat julkaisi asiasta nyt nähdyn artikkelin ilman, että se olisi maininnut sananvapautta tai tuominnut julkisella rahoituksella toimineiden organisaatioiden pyrkimyksen sen tukahduttamiseksi.

Tämä kaikki siis Suomessa armon vuonna 2019. Ja vain pari kuukautta ennen eduskuntavaaleja maassa, jota pidetään yhtenä sananvapauden mallimaista.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Sananvapaus uhattuna
Suomalaisen sananvapauden kriisi syvenee
Mutta kuka puolustaisi sananvapautta?

19 kommenttia:

 1. Eihän sananvapautta ole tarkoitettu totta puhuville toisinajattelijoille.

  VastaaPoista
 2. Reinikan kaltaiset totuudenpuhujat ovat suoranaisia kansallissankareita nykyisessä feministisen monikulttuuripakotuksen suomessa.

  VastaaPoista
 3. IL 28.2.19

  "Yle pani dokumentin turvapaikanhakijoista jäähylle ja elokuvasäätiökin puuttui peliin - tästä tapauksessa on kyse"

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b478f14b-9713-4fad-a2fe-473e7b55ea50

  Artikkelista poimittua:

  Ohjaaja Matti Reinikka, mistä tästä kohussa on kyse?

  – Kysymys on varmaan siitä, että tämä kohu nousi tästä Tommy Robinsonin vierailusta. Se lähti elämään omaa elämäänsä tiedotusvälineissä.
  Kutsuin hänet puhumaan pelkästään tästä grooming-ilmiöstä, mikä Briteissä oli valtava ja on edelleen.
  Se oli minun syyni kutsua hänet kertomaan siitä ilmiöstä heti, kun nämä Oulun tapahtumat tulivat julkisuuteen.
  Minulle tuli paniikki, että tästä asiasta pitää keskustella. Hän oli henkilö, jonka tiesin. Olen katsonut netissä hänen puheitaan tästä teemasta.
  Ajattelin, että hän on sen verran iso nimi, että hän herättää julkisen huomion. Ja niinhän tässä pääsi käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä lähteekö joku isoista mediataloistamme tekemään tästä asiaa.

   Poista
 4. YLE:n suunnasta käytettiin termiä 'islamofobia', mikä tietysti viittaa irrationaaliin pelkoon, vaikka pahimmillaan päiden katkomiseen ja parhaimmillaankin "normaaliin" ihmioikeusloukkailuun syyllistyvää ideologiaa voi vastustaa täysin rationaalisesti

  Mutta sitä en ymmärrä, miten voisin sekä kannattaa tasa-arvoa että hyväksyä sen vastaisen ideologian.

  -Valtsu-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ISIS-terroristien eräässä luvatussa maassa Ruotsissa:

   "SVT Agenda förtiger 50 avhuggna huvud från IS-sexslavar",
   http://whitetv.se/en/operation-inspection/2265.html

   Ks. myös "Sveriges fiende Mossad bakom IS", http://whitetv.se/en/no-free-medium-in-sweden/1002-sveriges-fiende-mossad-bakom-is.html

   "ISIS kontrollerat av USA och Israel, precis som Al-Quaida",
   http://whitetv.se/en/no-free-medium-in-sweden/965-isis-kontrollerat-av-usa-och-israel-precis-som-al-quaeda.html

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Voisit sekä kannattaa tasa-arvoa että hyväksyä sen vastaisen ideologian ajattelemalla älyllisesti epärehellisesti.

   Poista
 5. YLE halusi tilata maailmoja syleilevän mainospätkän autuaasta maahanmuutosta, eräänlaisen nyyhkytarinan "sotaa ja vainoa" pakenevista nuorista miehistä.
  Kävikin niin, että osa näistä matuista onkin jotain ihan muuta.
  Vaikeimmaksi palaksi verorahoitteiselle propagandakoneistolle taisikin tulla se, että haastateltu pakolainennitse kertoi, että suinkaan kaikki ei ole sitä miltä näyttää.
  Robinsonista tehtiin vain tekosyy sensuurille.

  VastaaPoista
 6. Mielelläni katsoisin sekä ohjaajan version dokumentista, että Ylen editoiman oikeamielisen version. Sitten päättäisin, kumpi on uskottavampi

  VastaaPoista
 7. Totta kaikki. Mutta miten tällaiset asiat saataisiin kunnolla massojen tietoisuuteen. Nyt vain me rasisteiksi luokitellut tämän tiedämme ja ymmärrämme.

  VastaaPoista
 8. Mites sielä arvoisan Professorin akateemisessa ahjossa?`

  Oletellaanko sielläkin toksisen valkoisen rasistisesti että esimerkiksi nimellä Sgkytrhenu Cplhoqdfaam varustettu on ulkomaalainen ja kanssakäynti hänen kanssaan aloitetaan englannin kielellä?

  https://www.hs.fi/elama/art-2000006018144.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Olen syyllistynyt useasti pahaan rasismiin puhuessani englantia ulkomaalaisen näköisten kanssa. Tosi pelkään, että minua syytettäisiin rasistiksi myös siinä tapauksessa, että puhuisin ulkomaalaisen näköisille pelkkää suomea.

   Poista
 9. Tämän piti varmaan edesauttaa niitä puolueita, jotka eniten haittamaahanmuuttoa kannattavat, mutta kuinkas kävikään? Hatunnosto ohjaajalle, joka pitäytyi totuudessa ja teki rehellisen dokumentin.

  VastaaPoista
 10. Ylen onnellista on Ylen kannalta, että sen ei tarvitse välittää maksajan mielipiteestä. Se saa lain voimalla rouhaista rahat taskustamme, olimmepa tyytyväisiä tai tyytämättömiä saamaamme vastineeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi vuodelta "mediamaksu" näyttäytyy vastenmielisempänä. Seurauksena myös se että Yle liioittelee Eduskunnan merkitystä ja samastaa "politiikan" puoluepolitiikkaan. Humpuukia pukkaa ja galluppeja pukkaa. -jussi n

   Poista
 11. Näin viherpunikkien ja suvakki-idioottien lemmikit:

  "ISIS-naiset Syyriassa: “Emme kadu mitään”",
  https://www.kansalainen.fi/isis-naiset-syyriassa-emme-kadu-mitaan/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 12. Pitäkäämme ainakin me itse asia(a) tapetilla.
  Yhtä kuvottava kuin ei-yllättävän käsittämätönkin totisesti tämä "keissi". Pohjoista-Koreaa tässä ollaan.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!