lauantai 9. helmikuuta 2019

Syntyykö mielenterveys siellä minne aurinko ei paista?

Kirjoittelin vuosia sitten siitä, kuinka ihminen ei ole pelkästään ihminen vaan myös monista erilaisista eliöistä koostuva superorganismi. Kaikkiaan noin yhdeksän kymmenestä ihmisen solusta on bakteerisoluja ja vain yksi kymmenestä ihmisen omia soluja. Bakteerilajeja on esimerkiksi suolistossa noin 1000 erilaista ja muualla kehossa lisää.

Näillä bakteereilla on merkitystä myös terveytemme kannalta. Esimerkiksi lihavuudesta kärsivien ihmisten suolistossa on vähemmän Bacteroides-suvun bakteereita kuin normaalipainoisilla henkilöillä.

Nyt on tällä tutkimuksen suunnalla saavutettu aivan uudenlaisia tuloksia. Tieteen alkuperäistuloksia julkaisevassa Nature Microbiology -lehdessä oli nimittäin raportti tutkimuksesta, jossa analysoitiin laajaa ihmisten suolistomikrobistoista tehtyä metagenomista aineistoa. Siis suoliston sisällöstä löytyviä geenejä ja niiden perusteella pääteltyä mikrobilajistoa ja -metaboliaa.

Koska mikrobinäytteet antaneista 1 074 belgialaisesta oli selvitetty myös elämän laatua ja depressiohistoriaa, voitiin tutkimuksessa tarkastella suolistomikrobiston ja mielenterveyden välisiä yhteyksiä. Lisäksi saadut tulokset validoitiin riippumattomalla 1 070 ihmisen aineistolla.

Tulosten mukaan parempi elämänlaatu korreloi suolistossa elävien butyraattia tuottavien Faecalibacterium- ja Coprococcus-sukuihin kuuluvien bakteerien kanssa. Lisäksi Coprococcus- sekä myös Dialister-suvun bakteerit puuttuivat depressioon sairastuneiden ihmisten suolistoista.

Tutkimuksessa osoitettiin myös, että mikrobiston geeneistä päätelty kyky valmistaa 3,4-dihydroxyfenylasetaattia, joka on dopamiinin hajoamistuote, korreloi positiivisesti mielenterveyden laatuun. Toisaalta mikrobien valmistama γ-aminobutyraatti assosioitui depressioon.

Kaiken kaikkiaan tämän kaltainen tutkimus ei osoita syy-seuraussuhdetta, mutta tarjoaa mielenkiinoista korrelatiivista tietoa, jonka perusteella voidaan johtaa hypoteeseja tulevaisuuden syy-seuraussuhdetta testaavia tutkimuksia varten. Tällaisenakin nyt julkaistu tutkimus kuitenkin vahvistaa käsitystä ihmisten mielen ja suolistomikrobiston välisestä merkittävästä yhteydestä.

Samalla tutkimus osoittaa uteliaisuuden ohjaaman perustutkimuksen valtavan merkityksen kehityksen alkuunpanijana. Nyt tehdyillä löydöksillä on paitsi itseisarvoinen mielenkiintonsa, niin myös uutta lääketieteellistä soveltavaa tutkimusta avaava merkitys.

Tarkoitan tällä sitä, että mikäli nyt havaittu korrelaatio johtuu syy-seuraussuhteesta, voidaan mielenterveyden ongelmiin tulevaisuudessa hakea ratkaisua myös kohteesta, jonne ei ihan ensimmäiseksi olisi tullut mieleen katsoa - eli suolistomikrobiston tarkoituksellisesta muokkauksesta. Ilman uteliaisuutta ja siihen perustuvaa tutkimustyötä ei tämäkään mahdollisuus olisi koskaan avautunut.

Vai arveleeko arvoisa lukijani, että ilman nyt nähdyn kaltaista tutkimustyötä joku olisi lähtenyt rahoittamaan hakemusta, jossa olisi ehdotettu mielenterveysongelmien ratkaisuksi suolistomikrobiston muokkausta?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Likaista, sanoi media
Elämänkumppaneina virukset
Ihminen - superorganismi

7 kommenttia:

 1. Itselleni tuli tuosta luettuani ensimmäiseksi mieleen, että mikä on syy ja mikä seuraus.

  Vaikuttaako suolistobakteerit mieleen vai mieli ruuansulatukseen ja ruuansulatuskanavaan?

  VastaaPoista
 2. "Hippocrates was Right! All disease begins in the gut: New insights at the forefront of Gastroenterology
  12th Euro-Global Gastroenterology Conference
  Steven Gundry
  Loma Linda University School of Medicine, USA...

  Biography
  Steven Gundry worked in medicine for over 40 years. He is probably best known for his work as a cardiologist and heart surgeon... but today his focus is on something very different, teaching people how to avoid surgery by using my unique vision of human nutrition..."
  https://www.omicsonline.org/proceedings/hippocrates-was-right-all-disease-begins-in-the-gut-new-insights-at-the-forefront-of-gastroenterology-71904.html

  Edelläsanottua voi verrata siihen, mikä kuitenkin näyttää ainakin toistaiseksi olevan valtavirtaa, allopatia:
  "Western medicine is Rockefeller medicine – all the way.",
  http://freedom-articles.toolsforfreedom.com/western-medicine-rockefeller-medicine/

  "The allopatchic medicine racet (Medical Mafia, Big Pharma)",
  http://www.whale.to/a/allopathy_h.html

  http://www.whale.to/c/11887855_10102043265985445_6470582855615818200_n.jpg

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Big Pharma näyttää edelleen toimivan Rockefeller-"filosofian" mukaan: "competition is sin".

   Vastavirtaan uiva Antti Heikkilä joutui ajojahdin kohteeksi, kun hän tuli kirjoittaneeksi jonkin verran oikeutettuakin kritiikkiä aiheuttaneen kirjan "Lääkkeetön elämä". Antti Heikkilä on mm. paljastanut useaan kertaan esim. Brysselin Pravdan valheellisuuden, joten silläkin taholla oli kostonhimoa häntä kohtaan. Heikkilä on aikaisemmin melko ankarasti kritisoinut myös esim. monia kollegoitaan.

   Jäljet johtavat selvästi sylttytehtaalle tanskalaisen lääketieteen professori Peter C. Gøtzschenkin osalta, joka erotettiin virastaan kirjoitettuaan mm. seuraavan suomeksikin käännetyn kirjan:
   "Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus". Iltalehti oli haastatellut Gøtzschea tuon kirjan johdosta: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2014090718638829

   Toinen Big Pharmaa vihastuttava kirja Gøtzschelta on varmasti: "Tappava psykiatria ja lääkinnän harha ".

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
 3. Edelleen tuore esimerkki Big Pharman soveltamasta Rockefeller-"filosofiasta":

  "The moment that Israeli scientists announced they had discovered a UNIVERSAL CANCER CURE that worked with a single injection and required no toxic chemotherapy, radiation therapy or surgery, I said to myself, “The cancer industry is going to destroy this team of scientists.”

  In exactly the same way that the scientists who announced the discovery of cold fusion in 1989 were vilified and slandered out of existence, the cancer establishment will destroy, discredit and defame any scientist who dares go public with the truth about reversing or curing cancer. (Read Cancer.news for daily news updates on cancer therapies that work.).
  In fact, the attacks on the Israeli scientists have already begun. (See my video, below, for a full report.)..."
  Koko artikkeli: https://www.naturalnews.com/2019-02-04-cancer-industry-plotting-to-destroy-the-new-cancer-cure-developed-by-israeli-scientists.html

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 4. Näin Antti Heikkilä puolustautuu:

  https://www.anttiheikkila.com/blogi/temppu-ja-miten-se-tehtiin/

  https://www.anttiheikkila.com/blogi/orwellin-vuosi-2018/

  https://www.anttiheikkila.com/blogi/lopuksi-sitten-valvira/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäi tämä Heikkilän uusin artikkeli pois luettelosta:

   https://www.anttiheikkila.com/blogi/hesari-vilisee-virheita-osa-3/

   Poista
 5. Uskomaton dille muuten tuo Usarissa kirjotteleva mäenpääLouekoski http://mpmaenp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269333-mista-naita-islam-asiantuntijoita-riittaa
  Luulisi kaverin homoaktiivina tieteävän mitä islami homoille merkkaa ..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!