perjantai 1. helmikuuta 2019

Tekeekö muutama lintu kesän?

Viime vuoden aikana ja myös tämän vuoden alussa on puhuttu yhä enemmän Suomen ja maailmantalouden sakkaamisesta (esimerkki). Tai ainakin kasvun vakavasta hidastumisesta. Vaarana tällaisesta puheesta on se, että ne kääntyvät itse itseään ruokkiviksi ennusteiksi.

Tässä mielessä oli mukava lukea kolmen suomalaisen suuryrityksen viime vuoden tuloksista ja näkymistä ensi vuodelle. Tarkoitan verkkoyhtiö Nokiaa, metsäjätti UPM:ää ja hissien rakentaja Konetta.

Nokian tulos ylitti analyytikkojen odotukset - talous- ja rahoitusjohtaja Kristian Pullolan mukaan "tämän vuoden tuloskehityksemme on samankaltainen kuin viime vuonna: alkuvuosi on heikohko, mutta toinen vuosipuolisko on sitten selvästi parempi". Nokialla ei siten olla valmistautumassa tulokselliseen maailmanloppuun, vaan kovaan tuloksentekoon.

UPM puolestaan teki kuluneena vuonna - ei enempää eikä vähempää kuin - historiansa parhaan liiketuloksen. Sen sisällä erityisen merkittävää oli yhtiön tulevaisuuden kannalta tärkeimmän Biorefining-yksikön käsittämätön tuloksenteko 33,5 prosentin käyttökatteella.

Tulevaisuudestaan yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi, että "kaiken kaikkiaan liiketoimintojemme pitkän ajan näkymät ovat vahvemmat kuin koskaan". Ihme ja kumma, puheessa ei ollut viime ajoille tunnusomaista synkistelyä.

Hieman maltillisemmin oli liikkeellä hissiyhtiö Kone, jonka viime vuoden tulos laski hieman edellisvuodesta, vaikka liikevaihto kasvoi. Yhtiöstä myös varoitettiin kasvun vaimenevan tänä vuonna talouskasvun hidastuessa ja geopoliittisen epävarmuuden jatkuessa, mutta samaan aikaan Kone arvioi vuoden 2019 liikevaihtonsa kasvavan 2–7 prosenttia.

Yleisen talouskasvun kannalta Koneenkaan viesti ei siten ole huono, vaan pikemminkin aivan kohtuullinen. Epävarmuutta kuitenkin luo se, että yhtiö kärsii USA:n ja Kiinan kauppasodasta sitä enemmän, mitä vakavammaksi se käy. Näin siksi, että sillä on paljon tuotantoa jälkimmäisessä suurvallassa.

Nähtäväksi jää, mitä muut suuryrityksemme kertovat tuloksistaan ja tulevaisuudennäkymistään. Eihän pari lintua tee kesää, mutta toisaalta ei myöskään savua ilman tulta.

Toisaalta on totta sekin, että ilmassa on myös todellisia uhkia. Uusvanhana mainittakoon vain Italian surkea talouskehitys. Vastineeksi voimme vain hämmästellä sitä, että Wall Streetillä nähtiin paras tammikuu 30 vuoteen. Siten Euroopalle näyttäisi olevan tarjolla Atlantin takaista vetovoimaa.

Tässä tilanteessa onkin hyvä todeta OP:n ekonomistien näkevän alkaneen vuoden Suomen talouden kannalta varsin kohtuulliseksi. Hyvä näin, sillä talous ei ole pelkkiä tosiasioita, vaan myöskin psykologiaa. Siksi myös analyytikkojen linjausten on syytä pitäytyä realismissa, eikä maalata sen enempää ylipositiivisia kuin varsinkaan tarpeettoman negatiivisia näkymiä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Tiede kustannustalojen uhrina
Italian talous- ja muut opit
Metsä hyötykäytössä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!