tiistai 19. helmikuuta 2019

Elin Erssonin uhrit jäivät ilman korvausta

Ruotsalainen Elin Ersson sai 286 euron sakon viivästytettyään lentokoneen lähtöä vastustaessaan väkivaltaisen maahanmuuttajarikollisen palautusta kotimaahansa. Kirjoitin tapauksesta tuoreeltaan ihmetellen, että  kuka maksaa afgaanimiehen palauttamisen myöhästymisestä aiheutuneet kustannukset.

Tästä asiasta en löytänyt kuitenkaan minkäänlaista tietoa. Ottaen huomioon median taipumuksen uutisoida kaikki maahanmuuttajiin ja heidän tukihenkilöihinsä liittyvät positiiviset seikat oletan, ettei Ersson ole ottanut oma-aloitteisesti tätä kulua hoitaakseen, eikä sitä ole hänelle myöskään oikeudessa määrätty.

Tuomiosta nyt lukiessani tuli mieleeni myös se, että Ersson olisi pitänyt oikeuden ja kohtuuden nimissä määrätä maksamaan myöhästymisestä johtuneet korvaukset myös kanssamatkustajille ja lentoyhtiölle. Mittana olisi voinut käyttää esimerkiksi kunkin matkustajan tuntipalkkaa kerrottuna nuoren naisen kansalaisaktiivisuuden takia menetetyllä tuntimäärällä sekä lentokoneen myöhästymisestä aiheutuneita suoria kustannuksia. Ilmeisesti tällaisiakaan korvausvelvollisuuksia hänelle ei määrätty.

Uutisessa hämmästyttävintä oli kuitenkin se, että Ersson - huolimatta lähes olemattomasta tuomiostaan - aikoi valittaa siitä. Tämä osoittaa hävytöntä arrogantismia ja alleviivaa sitä, että ylemmän oikeusasteen tulisi ymmärtää hänen tahallisesta toiminnastaan aiheutuneen mittavat vahingot sivullisille ja sen mukaisesti määrätä asianmukaiset vahingonkorvaukset sekä ruotsalaisille veronmaksajille, lentoyhtiölle että kanssamatkustajille.

Samalla on syytä toivoa, että suomalainen oikeusistuin on ruotsalaista vastinettaan paremmin ajan tasalla, ja tuomitsee Erssonia matkineelle Aino Pennaselle (vihr) rangaistuksen lisäksi korvausvelvollisuuden hänen tahallaan aiheuttamistaan vahingoista. Ne ovat Trafin asiantuntijan mukaan jo pelkästään lentoyhtiön osalta mittavat.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Joukkoraiskaaja Yaqub Ahmedin "pelastajien" heräättämiä ajatuksia
Aino Pennanen ruotsalaisnaisen jalanjäljillä
Elintasopakolaisten pelastajien oikeusturvaa on parannettava

6 kommenttia:

 1. Retoriseen kysymykseen reaalielämään kuuluva vastaus: Pennanen tulee saamaan pienen sakon, ei korvausvelvotteita tms. Syy: kansainväliset sopimukset, ihmisarvot ja nykyisen hallituksen ja presidentin meille jakamat Arvopohjat. Näillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa tosiaan olla, että mennään Ruotsin esimerkin mukaan. Jäljelle jää sen jälkeen kysymys siitä, että onko syntynyt ennakkotapaus ja lentojen häirintä "hyvän asian puolesta" maksaa tulevaisuudessa muutaman satasen. Halpa hinta päivälehtijulkisuudesta kenelle tahansa narsistille.

   Poista
 2. 286 Euron sakko on lähinnä vitsi, ja kuvastaa nykyisen yhteiskunnan linjattomuutta. Ei ole kuria eikä rotia enää edes aikuisilla ihmisillä. Yhteiskunta -tai siis oikeuslaitos suhtautuu aikuisiin ihmisiin kuin pikkulapsiin, joilla ei voi olettaa olevan vielä harkintakykyä, ja joita siksi täytyy kohdella hellävaraisesti.
  Tässähän kyllä kyseessä ovatkin hyvin älyttömät, melkeinpä syyntakeettomat, naisihmiset. Mitään heillä tietoa ei ollut, miksi yhteiskunta oli poistamassa tyyppejä poliisisaattueessa maasta, ovatko mahdollisesti jopa rikollisia tms, mutta silti otetaan oikeus omiin käsiin ja aiheutetaan haittaa ja kustannuksia muille kanssaihmisille.
  Lääkkeenä voisi olla todella tuntuva sakko, esim muutama kymmenen tuhatta Euroa, ja/tai vahinkojen täysimääräinen korvaaminen. Saattaisi vihreiden lainsäädäntösihteerikin (huumoria!) miettiä kahdesti, ennenkuin alkaa toteuttaa Touko Laaksonkin mainostamaa "kansalaistottelemattomuutta" (jota voi hänen mukaansa harrastaa "oman harkintansa mukaan"). Uuskieltä tuokin termi kansalaistottelemattomuus, jolla hämärretään sitä, että kyse on itse asiassa lain rikkomisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siis Laakso, vaan Aalto. Alkaa nämä kommunistien nimet mennä sekaisin jo...

   Poista
 3. No, tytsy on joka tapauksessa tuomittu rikollinen nykyään. Tuo saattaa haitata tulevaisuudensuunnitelmia.
  Ari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Mutta toisaalta on saanut osansa iltapäivälehtijulkisuudesta, mikä saattaa avustaa tulevaisuudensuunnittelussa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!