torstai 28. helmikuuta 2019

Iso Numero on vetovoimatekijä Itä-Euroopan romaneille

Helsingin Uutiset kertoi, että kaduillamme kympin kappale myytävän Iso Numero -lehden myyjät ansaitsivat viime vuonna yhteensä 175 000 euron tulot. Se tarkoitti 730 euroa myyjää kohden.

Koska myyjät onnistuivat vuoden kuluessa myymään keskimäärin 840 lehteä, saivat he kukin  myytyä lehteä kohden 8,33 euroa. Eli 83,3 prosenttia myyntihinnasta. Toisin sanoen lehden kirjoittajien, painokulujen ynnä muiden menojen osuus jäi 16,7 prosenttiin.

Toisin sanoen lehden hinta koostuu lähes pelkästään myyjien kuluista eikä sen tarkoituksena ole normaali liiketoiminta. Itse lehti tehdäänkin ilmeisesti pääosin muilla varoilla, koska HU:n jutussa kerrottiin, että tulojen "kasvun taustalla on pitkäjänteinen suunnitelma sekä vuosi sitten toteutettu menestyksekäs joukkorahoituskampanja, jolla kiihdytettiin julkaisutahtia kymmeneen numeroon vuodessa".

Käytännön tasolla Iso Numero tarjoaa myyjilleen kerjäämisen tavoin vetovoimatekijän saapua Suomeen. Koska 730 euron vuositulo ei yksistään tarjoa maassamme elämisen edellytyksiä, sen myynti saattaa lisäksi olla - niin ikään kerjäämisen tavoin - eräänlaista varjotoimintaa, johon voidaan vedota tulonhankkimisen perusteena, mikäli maassaolon varsinainen tarkoitus on lehteä myyvän maahanmuuttajaryhmän parissa äärimmäisen yleinen rikollinen toiminta.

Näistä syistä en ole ostanut, enkä tule koskaan ostamaan ainuttakaan Iso Numero lehteä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kyllä romanit opettavat
Romaneille parempi tulevaisuus Euroopassa
Romanian romanit - kysymyksiä

6 kommenttia:

 1. Eiköhän koko paska-aviisi ole vain savuverho todelliselle bisnekselle kuten huumekauppa, prostituutio ja taskuvarkaudet. Onhan nappikauppaan jo puututtu.
  Ei tulisi pieneen mieleenikään ostaa moista roskaa ja samalla tukea kansainvälistä rikollisuutta.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Olen ostanut muutaman kerran. Pidän lehteä varsin laadukkaana.

   Mielelläni luen mielipidekirjoituksia ja selkeitä kannanottoja. Kuten professorin ajatuksia. Ja Voima-lehteä ja Isoa Numeroa. Isossa Numerossa kirjoitukset ovat käsittäkseni maineikkaiden ja asiantuntevien kirjoittajien ilmaiseksi lehdelle tekemiä.

   Laadukkaita kirjoituksia, joissa vielä avoimesti otetaan kantaa eikä yritetäkään kätkeä agendaa. Minä pidän, vaikka harvoin ihan samaa mieltä itse olen.

   Isoa Numeroa alkuvaiheessa myivät suomalaiset huono-osaiset. Sittemmin itä-eurooppalaiset ovat vallanneet tämän markkinan. En ole nyt enää viime vuosina ostanut. Muistaakseni maksoi neljä euroa viimeksi ostaessani.

   Poista
 3. Ison numeron sivuilla sanotaan, että myyjä saa puolet myyntihinnasta. Luulisi, että noista pitää maksaa ALV.

  Kuka hölmö noita ostaa? - Heikkotahtoiset ihmiset ja ne, jotka ovat moku-uskossa.

  acc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huomasin tuon puolet heidän nettisivuiltaan. HU:n jutussa oli kuitenkin blogimerkinnässä mainitsemani luvut. Huomiosi alv:stä on enemmän kuin aiheellinen.

   Poista
 4. Eiköhän ne ostajat löydy Punavuoren Kallion hyperventiloivista ikihipstereistä ja muista "uskovaisista" ituhipeistä.
  En muuten usko noihin myyntimääriin, en ole koskaan nähnyt kenenkään ostavan ko tekelettä.
  Olisiko kuitenkin niin, että julkaisija ostaa itse valtaosan toimittamastaan kuonasta saamillaan tukirahoilla.
  Näin voidaan pitää yllä "kysyntää" ja ulkomaanmannet maassa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!