lauantai 17. tammikuuta 2015

Kyllä romanit opettavat

Tämän aamun uutinen kertoo siitä, kuinka Romanian romanit pelastivat lumenluontiyrittäjän, joka ei muuten olisi saanut työvoimaa. Yrittäjän mukaan siksi, että suomalainen systeemi rokottaa työttömältä suomalaiselta työttömyyspäivärahaa, mikäli nämä ottavat vastaan lyhytaikaista työtä.

Olettaen ettei romanien työehtoihin, asumiseen ja maassaoloon liity mitään laitonta, on uutinen sekä erittäin positiivinen että jälleen kerran suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän suurimman ongelman osoittava. Siis yhtäaikaisen kannustuksen sekä työttömyyteen että työvoimapulaan.

Samalla uutinen kertoo siitä, ettei kaikilla Romanian romaneilla ole ongelmia työnteossa, vaikka isolla osalla onkin. On hyvä, että näistä ahkerista romaneista uutisoidaan suomalaisessa mediassa, ja olisi vieläkin parempi, jos heistä tehtäisiin esikuva muille Suomeen saapuneille Itä-Euroopan romaneille.

* * *

Suomalaisille poliitikoilla on jo vuosikymmenten ajan on riittänyt parranpärinää ja heltanheilutusta suomalaisen verotuksen kannusteloukuista. Miten olisi, jos niille lopultakin tehtäisiin jotain?

Minä ehdotan ratkaisuksi samaa kuin olen aiemminkin tehnyt, eli kansalaispalkkaa. Sen tasona voisi olla sama kuin romanit saisivat päivän uutisen mukaan työttömänä kotimaassaan eli 300 euroa. Harkinnanvaraista tukea ei olisi, eikä syntyisi kannustinloukkuja.

Näin työllistäminen tulisi työnantajille merkittävästi nykyistä halvemmaksi, koska palkkatasoa voitaisiin pudottaa tuolla yhteiskunnan maksamalla 300 eurolla työntekijän tulojen kärsimättä. Samalla työttömyys käytännössä katoaisi, koska Suomessa on paljon sellaista nyt teekemättömäksi jäävää työtä, jota kannattaisi teettää 300 euroa halvemmalla kuin nykyinen minimipalkka.

Näin ei myöskään tarvittaisi romanialaista halpatyövoimaa, koska muutamalla sadalla eurolla ei juuri kukaan halua elää Suomessa, joten myös kantaväestölle alkaisi taas kelvata kaikenlainen työ. Etenkin kun pääkaupunkiseudulla muutamalla sadalla eurolla ei saa edes asuntoa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
TEM:in Tiainen hoitaisi pitkäaikaistyöttömyyden syiden sijasta niiden oireita
EU:lta miljoonia euroja Suomen köyhille
Kansalaispalkka

6 kommenttia:

 1. Sosialistiksi proffaa kohta haukutaan, kun kansalaispalkkaa ehotat :), mutta tosiasiassa jos työpaikat häviää niin millä ilveellä porukka kohta ostaa ne automaation tuottamattavarat, jos ei ole työpaikkoja josta palkkaa tienaa ? Vois sanoa kettumaisesti että nykymuotonen kapitalismi syö omat juurensa ja lahoaa pystyyn..

  -jpt-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä erolla sosialisteihin, että tulotaso pelkän kansalaisuuden perusteella olisi työntekoon kannustava ja palkkatasoon vaikuttava. Lisäbonuksena ehdotukseni olisi myös yrittämiseen palkkatyön sijaan kannustava.

   Poista
  2. Kuinka paljon kalliimaks/halvemmaksi mahtas sitten tulla? ns. kansalaispalkkasystemi esim. a. 400€/kk, koskisi vain täysikäsiä suomenkansalasiis, alk. 18v, päättyen esim.65v ikään jolloin alkaa mahdollinen eläkeikä, veroaste alle 1000€ 5% (johon laskettas kansalaispalkka+mahdolliset tehdyt työs kk), yli 1000€ 5% ylöspäin jonkinlaisella proressiviisuudella, ei kuitenkaan ylttäen yli 30% ?
   kuinka paljon systeemi mahtas vähentää turhaa paperinpyörittäjäbyrokraatien määrää?

   -jpt-

   Poista
 2. Edellinen nyyhkyuutinen työteliäistä romanian romaneista onkin jo jonkin vuoden takaa. Sllä kertaa reippaat romanit kunnostautuivat heinänteossa.
  Nämä ovat juuri niitä uutisia, joilla yritetään leimata koko mamu/pakolaispopulaatio työssäkäyviksi arjen sankareiksi. Huomenna tai tänään alkaa sitten hehkutus, kuinka uutterat romanit pitävät suomen tiestön puhtaana lumesta kantasuomalaisten vain maatessa räkäkännissä kadulla. Ilman romanian romaneja olisimme hukassa jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elä nyt, kyllä romanit nyt ahkerasti siivoovat ainaki kaupanhyllyjä :P

   -jpt-

   Poista
 3. Eipä sitä kansalaispalkkaa voisi laittaa, kun eihän niille kymmenille tuhansille nykyisen systeemin työllistämille byrokraateilla voisi kenkää antaa. Koneisto, joka antaa nykyisiä tukia, ja vahtii tukien saajia, on valtava työllistäjä.

  Kansalaispalkalla tuota koneistoa ei tarvisi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!