keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Vanha elokuva HS:n propagandatyökaluna

Helsingin Sanomat kirjoitti vanhasta Roland af Hällströmin elokuvasta otsikolla "Suomalaiset elintasopakolaiset onnea onkimassa". Juttu päättyi kysymykseen, siitä, että "onko meillä varaa valittaa elintasopakolaisista, kun aika äskettäin suomalaisia lähti sankoin joukoin naapuriin hakemaan leveämpää leipää?"

Kysymys on sikäli huvittava, että jutussa annetaan myös vastaus. Siis vastaus siihen, että onko tämän ajan elintasopakolaisuus verrattavissa 1940-luvun suomalaiseen ihmisvirtaan Ruotsiin.

Tuo vastaus kuuluu seuraavasti: "uutta elämää etsimään lähtee kolme nuorta naista, Rauha (Toini Vartiainen), Kirsti (Eija Inkeri) ja Liisa (Maija Karhi). Varsinkin Rauha haaveilee oikotiestä onneen, varakkaasta miehestä. Muilla on mielessä lähinnä työ."

Nykyisin elintasopakolaisuudeksi ei kutsuta työn hakemista ulkomailta. Sitä kutsutaan työperäiseksi maahanmuutoksi.

Ja suomalaisten Ruotsiin muuttaminen on todellisuudessa lähes aina tapahtunut realistisen työnsaantimahdollisuuden motivoimana. Elokuvan valmistumisen jälkeen 1960-luvulla suomalaisia jopa houkuteltiin naapurimaan teollisuuteen, koska maassa vallitsi kova työvoimapula. Sen sijaan, kuten hyvin tiedämme, tämän päivän elintasopakolaiset työllistyvät Suomessa heikosti.

Elintasopakolaisuudeksi ei kutsuta myöskään elokuvan Rauhan haaveilua varakkaan miehen löytämisestä. Hänen tarkoituksenaan elokuvassa kun ei ole pelkän oleskeluluvan saaminen, sen jälkeen eron ottaminen ja sosiaaliturvan varassa vanhuuteen asti kestävä hengailu, vaan loppuelämän kestävä onnellinen avioliitto varakkaan miehen kanssa. Joidenkin mielestä moraalisesti kyseenalaista ehkä, mutta ei elintasopakolaisuutta.

HS:n juttua voikin pitää tyypillisenä agendajournalismina, jossa näennäisen yhteensattuvuuden perusteella nykyaikaista kansainvaellusta yritetään normalisoida. Se siis kuuluu samaan kastiin kuin maahan pyrkivien aikamiesten vertaaminen suomalaisiin pikkulapsiin, jotka viime sotien aikana lähetettiin turvaan Ruotsiin. Ja joka on myöhemmin osoittautunut virheeksi noiden sotalasten omalta ja jopa heidän jälkeläistensä kannalta.

HS:n kirjoitus onkin otettava ennen kaikkea muistutuksena siitä, että medialukutaito on yksi tämän ajan tärkeimmistä kansalaistaidoista. Sitä tarvitaan tietenkin internetissä, mutta aivan yhtä lailla ns. "vastuullisen median" juttuja lukiessa. Ja niiden osalta oikeastaan vielä enemmän, koska niihin kirjoittavat toimittajat ovat viestinnän ammattilaisia, jotka osaavat pukea poliittisen propagandansa niin kauniisiin kääreisiin, ettei niihin piilotettua agendaa edes huomaa sitä erikseen ajattelematta.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EVA:n tutkimus osoitti median poliittisen retoriikan ontuvuuden
HS salapoliisiromaanin roolissa
Media värittää maailmankuvaamme

9 kommenttia:

 1. Silloin kun itse muutin vanhempieni kanssa Ruotsiin (-75) niin työpaikat olivat valmiina Västeråsin Asean tehtaalla, ei sinne menty määkimään "antakaa mulle mun rahat".
  Faija kävi etukäteen hoitamassa asuntoasiat sun muut kuntoon.
  Mutsi teki vielä tehdaspäivän jälkeen toista työtä siivoamalla saman firman toimitiloja.
  Nykyiset moniosaajat tulevat kuin hollitupaan määkimään ja vaatimaan itselleen ja koko klaanilleen loppuelämän ilmaista ylläpitoa ja kiitokseksi tehtailevat rikoksia.
  Meidän Ruotsiin lähettämien sotalasten vertailu nykyisiin "sotalapsiin" on absurdia ja suorastaan mielenvikaista. Ei tainnut Ruotsiin lähetettyjen joukosta yli 80% olla täysi-ikäisiä partalapsia.
  Länsimaiset demokratiat ovat valtaosin nykyisin niin velttomunaisia, että jokaisessa vastuutaan pakoonlähteneessä 30v geelipäässä nähdään 3 vuotias hunnutettu pikkutyttö.
  Ne maat jotka eivät tätä harhaa suostu näkemään joutuvat EU:n painostuksen kohteeksi milloin milläkin keksityllä syyllä.
  Lähtömaat kieltäytyvät ottamasta vastaan kansalaisiaan ja ne rikolliset jotka takaisin haluttaisiin nauttivat aivan erityistä suojelua maissa joihin ne ovat lompsineet. Aika paradoksaalinen tilanne.
  Täyttä munatonta pelleilyä koko touhu. Varmin tapa saada tyrvapaikka on tehtailla riittävän paljon vakavia rikoksia vaikkapa Irakissa ja lampsia Suomeen lausumaan asylym.
  Suomen munaton oikeuslaitos ei koskaan jaa mitään tuomiota mutta kotiin ei tarvitse koskaan lähteä. Paljonkohan meillä näitä himomurhaajia kaduilla tallustelee?

  VastaaPoista
 2. "HS:n juttua voikin pitää tyypillisenä agendajournalismina, jossa näennäisen yhteensattuvuuden perusteella nykyaikaista kansainvaellusta yritetään normalisoida..."

  "... toimittajat ovat viestinnän ammattilaisia, jotka osaavat pukea poliittisen propagandansa niin kauniisiin kääreisiin, ettei niihin piilotettua agendaa edes huomaa sitä erikseen ajattelematta."

  Juuri noin! Medialukutaitoa pitäisi jo kouluissa opettaa - yrittämättä jo siellä aivopestä oppilaita tietynsuuntaisella, kauniisti kuorrutetulla propagandalla; ks. http://www.magneettimedia.com/kouluista-tehtiin-poliittisia-aivopesukeskuksia-ketka-ovat-syyllisia/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 3. ”Afrikkalainen poliittinen aktivisti sanoo, että Italian on suljettava rajansa välttyäkseen köyhien italialaisten ja afrikkalaisten siirtolaisten väliseltä sodalta.

  Jo pitkään Euroopassa asunut Mohamed Konare Dit Shata sanoo, että Khaddafin murhan jälkeen Libyasta tuli ei-kenenkään-maa, jota hallitsee marionettihallitus. Eri heimot ovat ottaneet alueita hallintaansa ja Libyasta on tullut kauttakulkuväylä nuorille miehille matkalla kohti Eurooppaa.

  – Tämä on osa globaalin oligarkian suunnitelmaa tyhjentää Afrikka ja tuoda nuoret miehet tänne, Konare huomauttaa.

  Tämä tapahtuu hänen mukaansa, vaikka tiedetään, että tulijoilla ei ole minkäänlaista tulevaisuutta Euroopassa. Jopa 20-30 vuotta takaperin saapuneista valtaosa on työttömiä. Italiastakin muuttaa nykyään 250 000 ihmistä vuosittain ulkomaille etsimään töitä…”

  Koko artikkeli: https://www.kansalainen.fi/italiassa-asuva-afrikkalainen-aktivisti-mohamed-konare-italian-on-suljettava-rajat-estaakseen-sisallissodan/

  Noiden artikkelissa mainittujen GLOBAALIEN OLIGARKKIEN nukkeja ovat Suomessakin vallankahvassa olevat, globaalien oligarkkien luomusta EU-diktatuuria kumartavat kansanpetturit.

  "Commission: EU Too White, Mass Third World Migration Must Be ‘New Norm’", https://www.breitbart.com/london/2017/12/18/eu-white-mass-migration-norm/

  "”Korhonen pitää matutulvan Suomeen päästämistä tietoisena poliittisena valintana", https://mvlehti.net/2017/10/04/korhonen-pitaa-matutulvan-suomeen-paastamista-tietoisena-poliittisena-valintana/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 4. Orwell-Suomen ”oikeus”-käytäntöä:

  ”Syyttäjä nyrpistynyt kansantrubaduurin sakkotuomiosta – haluaa vankeutta ja valittaa hoviin”,
  https://www.nykysuomi.com/2018/09/24/syyttaja-nyrpistynyt-kansantrubaduurin-sakkotuomiosta-haluaa-vankeutta-ja-valittaa-hoviin/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 5. Luulisin että punavihertävät ovat yksinkertaisesti liian tyhmiä ymmärtämään eroja työperäisen maahanmuuton ja muunlaisen maahanmuuton välillä. Tyhmyyden huomaa siitä, että "jakamaton ihmisoikeus" tulee välittömästi esille, puhuttaessa esimerkiksi sossuläpsyttelijöistä. Toinen tyhmyyden esimerkki on punavihreiden ymmärtämättömyys kulttuureista/identiteeteistä. Kun rajan yli läpsyttelee tyyppi, joka on elänyt omassa tuhansia vuosia vanhassa kulttuurisessa tynnyrissään ja tyypin kulttuuriset lieveilmiöt ovat ristiriidassa vastaanottavan maan lakien ja yleensäkin käsityksien kanssa, niin punaviherkuplassa piereskelevä ei ymmärrä että kysymyksessä on erilaisten todellisuuksien kohtaaminen ja kun näitä omissa kulttuuritynnyreissä kasvaneita kerääntyy jollekin alueelle tarpeellinen määrä, niin silloin voi heittää vesilintua vastaanottajamaan laeilla ja käsityksillä ihmisoikeuksista, jne. Moni Euroopan maa on jo lievästi sanoen kusessa, kun ymmärrys ei ole riittänyt ymmärtämään erilaisten todellisuuksien vaikutuksesta vastaanottajamaan kaikenlaiseen infrastruktuuriin.

  VastaaPoista
 6. Edellisessä kommentissa mainitaan sana munaton ilmeisesti symbolisessa merkityksessä, mutta itse asiassa päättäjistä (esim "täällä on naisia, täällä on lapsia"- Emma) ja virkamiehistä (Nerg, Mankkinen, Vuoria jne) ja kotouttamisbisneksessä toimivista suuri osa on sananmukaisesti munattomia, eli siis naisia. Esimerkiksi A-studion käyttämistä maahanmuuttokysymysten "asiantuntijoista" on perstuntumalla valtaosa naisia. Ja näillä asiantuntijoillahan on lähes poikkeuksetta hyvin myötämielinen, ellei peräti kiihkeän positiivinen asenne maahanmuuttajiin. Tuntuu, että naiset ovat ottaneet näiden partalasten asiat erityisen lähelle sydäntään. Naiset, kuten muuan "punapääpastori", olivat hyvin näkyvässä roolissa mm Helsingin keskustassa kuukausia jatkuneessa pelleilyssä, jossa kävivät partalapsi-sympatioitaan julkituomassa myös monet naispoliitikot. Tässä joku kyynikko voisi nähdä jotain muitakin motiiveja kuin pelkän turvapaikan anto. Mm Ruotsissahan näyttää olevan aika yleistä, että keski-ikäiset ja hiukan vanhemmat naiset ottavat näitä lapsosia koteihinsa turvaan pahalta maailmalta. Joillakin naisilla mahdollisesti ns. hormonien hyrräys sumentaa järkevää ajattelua jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norjassa partalapsista kiinnostuneita vanhempia naisoletettuja kutsutaan "sokerimameiksi" ja Ruotsissa "batiikkinoidiksi". Huhun mukaan Norjan sokerimamit jakavat persettä partalapsille ilo mielellä ja riemurinnoin. En olisi yhtään yllättynyt jos Ruotsin batiikkinoidat myös nauttisivat partalasten mukanaan tuomasta monikulttuurisesta seksirikkaudesta.

   Poista
 7. Tätä samaa tuubaa puskee ulos tasaisin väliajoin, enkä näe sille mitään muuta tarkoitusta kuin saada sumutettua nuorempi väki uskomaan se ja sitä kautta hyväksymään kaikki maahanmuutto, jos kerran suomalaisetkin... Varttuneemmalle ja asioista perillä oleville on turha tuollaista moskaa syöttää ja se aiheuttaa lähinnä myötähäpeää jutun kirjoittajaa kohtaan. Tuosta jutusta ei kai sitten puuttunutkaan kuin Fazer, Sinebrychoff ym., jotka toimittajat rinnastavat irakilaisiin moniosaajiin tai somalialaisiin koneinsinööreihin...

  VastaaPoista
 8. "HS:n juttua voikin pitää tyypillisenä agendajournalismina" Jopa tavattoman naiivina sellaisena. Eiväthän ne kommenntipalstojen vakiotrollitkaan viitsi ennä käyttää tuota "mmuuttihan suomalaisetkin Ruotsiin". Eipä ihme, että paperilevikki on pudonnut jo tuonne 230 000 tasoon, mikä on tietysti edelleen hämmästyttävän korkea kun huomioidaan sisällön taso. Mutta ihmisillä on taipumus pitää kiinni vanhoista tavoista jopa silloinkin, kaikki heidän lehteä koskevat kommenttinsa ovat joko negativisia tai erittäin negatiivisia.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!