keskiviikko 5. syyskuuta 2018

HS selvitty Ruotsin demareiden alamäen syyt - vai selvittikö?

Helsingin Sanomat julkaisi hassun jutun liittyen Ruotsin vaaleihin ja sikäläisten demareiden alamäkeen. Puolueettomana asiantuntijana jutussa oli käytetty Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettistä.

Tämän mukaan demareiden alamäki johtuisi pääosin kolmesta syystä: globalisaatiosta ja talouden rakennemuutoksesta, jotka ovat heikentäneet työväestön asemaa, vuoden 2008 finanssikriisistä sekä demaripuolueen sisäisestä kriisistä.

Jutussa oli haastateltu myös tavallisia kaduntallaajia. Heidän vaaliteemansa liittyivät rikollisuuteen, vanhustenhoitoon, asuntotilanteeseen, naisten asemaan, sairaanhoitoon ja koulutukseen. Kukaan ei maininnut vaalien keskeistä teemaa eli maahanmuuttoa tai sen aiheuttamaa yhteiskunnan muutosta, vaikka juuri ne ovat demareilta ja muilta puolueilta kannatusta syöneiden Ruotsidemokraattien nousun taustalla.

HS soitti myös yhdelle ruotsalaiselle demariministerille, jonka näkemyksen mukaan kyse on yleisestä länsimaisesta kehityksestä, jossa "ääripäät oikealla ja vasemmalla" kasvavat ja "vakiintuneet puolueet" vastaavasti supistuvat. Lisäksi hänen mukaansa maaseutu ja pikkukaupungit ovat olleet liian vähällä huomiolla hallitusten tärkeysjärjestyksessä.

Jutussa päiviteltiin myös sitä, että Ruotsidemokraattien mielestä kaikki on huonosti, vaikka maan taloudella menee loistavasti. Ja kyllä siinä lopulta mainittiin myös - mutta vain sivumennen - palavat autot (tekijöistä hiiskahtamatta) ja Ruotsidemokraattien näkemys siitä, että pelkkä kansalaisuus ei riitä ruotsalaiseksi tulemiseen.

Jotenkin itselleni jäi käsitys, ettei analyysi ruotsalaisten demareiden alamäestä ollut aivan kohdallaan, vaan jutussa kierrettiin todellisia syitä kuin kissa kuumaa puuroa. Kyseessä ei kuitenkaan liene sattuma, vaan HS:n "vastuullinen" journalismi, jossa lukijaa johdetaan tarkoituksellisesti harhaan.

Viitaten taannoiseen kirjoitukseeni: päätoimittaja Antero Mukka näyttäisi pahasti epäonnistuneen tehtävässään. Siis siinä, ettei toimituskunnan pitäisi pakkosyöttää lukijoilleen oman elinpiirinsä maailmankuvaa.

Lisäksi jäin hämmästelemään sitä, että Helsingin yliopistosta oli löytynyt tutkija, joka pystyi antamaan aiheeseen liittyvän haastattelun mainitsematta lainkaan kehitysmaalaisten kansainvaellusta Ruotsiin. Avoimeksi jäi, oliko siinä kyse täydellisestä ymmärtämättömyydestä, tahallisesta valehtelusta vai HS:n sensuurista. Jälkimmäisessä tapauksessa oletan tutkijan jättävän oikaisupyynnön, ja HS:n julkaisevan sen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
EVA:n tutkimus osoitti median poliittisen retoriikan ontuvuuden
HS salapoliisiromaanin roolissa
Antero Mukalla on nyt näytön paikka

16 kommenttia:

  1. "...Helsingin yliopistosta oli löytynyt tutkija, joka pystyi antamaan aiheeseen liittyvän haastattelun mainitsematta lainkaan kehitysmaalaisten kansainvaellusta Ruotsiin. "

    Sehän on filosofi, ei tuo ole temppu eikä mikään.
    Kysy vaikka Pekka Himaselta (melkein miljoona ohuella vihkosella).

    VastaaPoista
  2. Tuhkan mielestä nykyään uutisiä pitää lukea sillä tavoin, mitä jätetään mainitsematta.

    Perinteinen media on ongelmissa, internet ja kamerakännykät tekevät jokaisesta jonkin tasoisen reportterin. jokainen voi tehdä blogin ja kertoa omista näkemyksistään ja uutisistaan omalta kannaltaan.

    VastaaPoista
  3. Mihin demokratiaa tarvitaan jos ei saa äänestää väärin? Itse en kannata demokratiaa joten minulle sopisi hyvin että aletaan perustuslaillisiksi, mutta sillä ei liberaalidemokraattisessa Euroopassa ole juuri kysyntää, alle kymmenen prosenttia.

    Euroopassa on käyty useita sotia sosialismin eri siipien kannattajien kesken ja nyt Antifa, BLM ja Muslimiveljeskunta yrittävät jalkautua Amerikkaan, kuten mediaa seuraavat ovat nähneet erilaisia mellakoita siellä.

    Kommarit kuriin.

    VastaaPoista
  4. Jouto- ja haittaväen joukkomuutto Ruotsiin on taatusti yksi demarien alamäen syy, koska ne eivät sitä vastustaneet. Arabien ja somalien nosto puolue-eliittiin kyrsii varmasti demariduunareita.

    VastaaPoista
  5. Professori kirjoitti:

    "Kukaan ei maininnut vaalien keskeistä teemaa eli maahanmuuttoa tai sen aiheuttamaa yhteiskunnan muutosta..."

    Ollaankohan Euroopassakin hengenvaarassa samasta syystä?

    Yle tänään: "Budjettikomissaari: Euroopan unioni on hengenvaarassa"
    https://yle.fi/uutiset/3-10387277
    ---------------------------------

    Artikkelissa ei muuten sanallakaan mainita maahanmuuttoa tai yhteiskunnan muutosta...
    Kaikennäköistä muuta tietysti löytyy jos jaksaa lyhyen artikkelin lukea.

    VastaaPoista
  6. Yle teksti-tv s. 107

    Maahanmuuttajanaiset eivät kotoudu


    Maahanmuuttajanaisilla on vaikeuksia
    kotoutua Suomeen, todetaan OECD:n
    tuoreessa raportissa.

    OECD:n mukaan varhaisilla kotouttamis-
    toimenpiteillä ei onnistuta riittävästi
    aktivoimaan maahanmuuttajanaisia.

    Seurauksena on, että naiset etääntyvät
    yhä kauemmas työmarkkinoilta ja
    passivoituvat. OECD näkee yhtenä
    merkittävänä syynä naisten heikkoon
    kotoutumiseen kotihoidon tuen.

    Järjestön mukaan maahanmuuttajaäitien
    kotiin jäänti haittaa myös heidän
    lastensa integroitumista yhteiskuntaan
    ja johtaa heikompaan koulumenestykseen.

    tai artikkeli
    https://yle.fi/uutiset/3-10387279
    -------------------------------------

    Kumma juttu kun taas on vika jossain muualla muttei koskaan maahanmuuttajassa itsessään?

    Tuliko tässäkään selvitettyä todellista syytä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joitakin hyvin menestyviä maahanmuuttajaäitejä toki on. Eräs 29- vuotias somali, joka on yhdeksän lapsen yksinhuoltaja, isiä useampi. Ei mainittavaa koulutusta, toimii projektikoordinaattorina radikalisoitumisen estämiseen pyrkivässä lafkassa. Todellinen menestystarina. Olisiko mahdollista, että vastaavanlainen kantasuomalainen nainen, joka tekisi vastuuttomasti yhdeksän lasta ilman työtä ja koulutusta, voisi saada samanlaisen palkintoviran jostakin. Epäilen.

      Poista
  7. Helsingin Sanomien artikkelin sisältö perustuu lehden poliittiseen linjaan. Jos lehden tehtävänä on huolehtia oman vasemmistolaisen kulttuurinsa levittämisestä, niin onpa tuokin teksti peräti hyvin onnistunut.

    Samalla voi todeta, että myös MTV haastatteli eilen SDP:n puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa, jotka valaisivat puolueen linjaa samoilla selityksillä puolueen kannatuksen kestävyydestä.

    Kertoivat myös siitä, että ”puolue noudattaa maahanmuuttopolitiikassa keskilinjaa”. Mitähän tuokin mahtaa käytännössä tarkoittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoittaa populismia sanan nykyisessä (ikävässä) merkityksessä.

      Poista
  8. Kaikkein paras keino HS mielipidevaikuttamisen vähentämiseksi on lakata lukemasta & tilaamasta lehteä. Sitten lun lehteä ei lue kuin alle 100 000 punavihreää, niin ei lehden artikkeleilla ole paskan väliä.

    Vaimo näytti vihreää valoa HS tilauksen lopettamiseksi, YLE verossa on tarpeeksi punaviherveroa! Nykyään vain selaillen viikonlopun lehdet, ei järkevää luettavaa enää pitkään aikaan, heh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeeksi voisi pitää vuoden tilaustauon Hesarille, että voisi testata, tarvitsenko tuollaista tasonsa pudottanutta liparetta.

      Poista
  9. Yliopistot on läpipolitisoitu ja ne ovat tuottaneet poliittisesti ladattuja opettajia koululaitokseen ja päiväkoteihinkin. Opettajilta/hoitajilta vaaditaan yliopistokoulutus ja poliittisen strategian pohjalta on ymmärrettävää, miksi näin on. Toisaalta päiväkoteihin voi päästä suoraan ulkomailta tullut henkilö, josta ei tiedetä mitään. Tämä on äärimmäisen ristiriitaista lasten opetuksen ja turvallisuuden kannalta, mutta poliittisten tavoitteiden kautta se tulee ymmärrettäväksi.

    Edellä sanotun pohjalta ei ole mitenkään yllättävää, että yliopistosta löytyy asiantuntijoita, jotka eivät näe edes valasta olohuoneessa. Alkaa olla jo vitsikästä todeta, että yliopistoissa etsitään totuutta ja kyseenalaistetaan vakiintuneita käsityksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "...yliopistosta löytyy asiantuntijoita, jotka eivät näe edes valasta olohuoneessa. Alkaa olla jo vitsikästä todeta, että yliopistoissa etsitään totuutta ja kyseenalaistetaan vakiintuneita käsityksiä."

      Mm. tämänsuuntaiseen tulokseen on Ylewatch-blogisti tullut seuraavassa artikkelissaan:

      "A-STUDIO – MAAMME "MERKITTÄVIMMÄT AJATTELIJAT" EIVÄT USKALLA KYSEENLAISTAA VALLITSEVAA JÄRJESTELMÄÄ",
      http://ylewatch.blogspot.com/2018/09/a-studio-maamme-merkittavimmat.html

      Kalergi-suunnitelma

      Poista
  10. Kansanedustaja Olli Immonen: "Katsokaa Länsi-Euroopan palavia lähiöitä – siinä näette Suomen tulevaisuuden, jos maahanmuuttopolitiikan suuntaa ei saada muutettua",
    https://www.kansalainen.fi/olli-immonen-katsokaa-lansi-euroopan-palavia-lahioita-siina-naette-suomen-tulevaisuuden-jos-maahanmuuttopolitiikan-suuntaa-ei-saada-muutettua/

    On vaikea uskoa, etteikö valtaosa kansanedustajista tietäisi tuota. Osalle ja ehkä suurellekin osalle kansaa kuitenkaan käytännössä sitä - esim. noita palavia lähiöitä - ei ole olemassa, josta varsinkin Yle tai HS jättää kertomatta. Tällä voi otaksua olevan huomattava vaikutus varsinkin seuraavien eduskuntavaalien tuloksiin.

    Reijo Tossavainen:
    "Nurkkaan ahdistettuina agendamediat valehtelevat
    Chemnitzin syyttäjällä ei ole tietoa, että kaupungissa olisi jahdattu ulkomaalaisia tai sellaiselta näyttäviä. Samalla kannalla on myös chemnitziläinen paikallislehti Freie Presse.

    Tosiasiat eivät tälläkään kertaa merkinneet mitään agendatoimittajille ja agendamedioille. Yle ja HS-Pravda lähtivät laukalle muille tietä viitottaen.

    Tällä kertaa oululainen Kaleva oli valehtelukisan voittaja. Lehden pääkirjoitustoimittaja maalaili kauhukuvia näin:..."

    Koko artikkeli: https://www.nykysuomi.com/2018/09/04/reijo-tossavainen-nurkkaan-ahdistettuina-agendamediat-valehtelevat/

    Kalergi-suunnitelma

    VastaaPoista
  11. ”Kukaan ei maininnut vaalien keskeistä teemaa eli maahanmuuttoa”.
    Miten tulikin mieleen se: Wovon man nicht spechen kann, darüber muss man schweigen. Tämä kirjoitus oli osuva analyysi tuosta Hesarin vakiintuneeksi muodostuneesta linjasta, joka tuo mieleen primitiivisten kansojen tabu -käytännöt. On asioita, joita ei saa mainita, vaikka kaikki ne tietävät ja on asioita, joista pitää puhella kierrellen ja lepytellen. Niinpä ääneen ei saa mainita, että ruotsalaiset ovat varsin yleisesti saaneet kyllikseen maahanmuuton aiheuttamista ongelmista ja kääntävät selkänsä niiden aiheuttajille. Kaunistellen ja lepytellen pitää puolestaan kirjoitella näiden muutamien turvapaikkaperusteisten tulijoiden ryhmistä, etteivät ne vaan ryhtyisi täälläkin autoja polttelemaan ja ammuskelua harjoittamaan. Taitaa barbarian paluu olla tosiasia, kun tämä toimintamalli on levinnyt jo lehtien lisäksi tutkijapiireihinkin.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!