maanantai 24. syyskuuta 2018

Humanitaarinen paradoksi Holmströmiläisen paradoksin valossa

Nobelistimme Bengt Holmström totesi taannoin, että "on paljon esimerkkejä, joissa yksilön rationaalisuus kääntyy kollektiiviseksi epärationaalisuudeksi". Esimerkiksi silloin kun ihminen toimii laskusuhdanteen alkaessa omalta kannaltaan järkevästi ryhtyessään säästämään rahojaan, hän edesauttaa samalla talouden halvaantumista ja laskusuhdanteen kiihtymistä.

Tämä Holmströmin ajatus juolahti mieleeni lukiessani Oikean Median välittämän Daily Mailin viikon takaisen uutisen englantilaisnaisesta, joka joutui 15-vuotiaana pakistanilaisjengin seksiorjaksi. Näin siksi, että Holmströmin ajatus taitaa selittää varsin hyvin eurooppalaisen humanitaarisen maahanmuuttopolitiikan epäonnistumista.

Otetaan ensin se yleisesti paras mahdollinen maahanmuuttoskenaario, jossa kaikki voittaisivat. Se taitaisi olla jotain sellaista, että maailmalta hakisivat turvapaikkaa vain sellaista aidosti tarvitsevat, jotka otettaisiin avosylin vastaan länteen ja heille tarjottaisiin eväät nopeaan integroitumiseen. Rasismia ei esiintyisi suuntaan eikä toiseen.

Tulijat puolestaan karsisivat omasta kulttuuristaan uuden kotiseutunsa tapojen vastaiset piirteet, olisivat kiitollisia vastaanottavalle yhteiskunnalle, opettelisivat vuodessa tai kahdessa paikallisen kielen sekä päivittäisivät koulutuksensa ja/tai hankkiutuisivat itselleen sopivaan työhön. Länsimaiset yritykset puolestaan rekrytoisivat heitä tasa-arvoisesti kantaväestöön kuuluvien kanssa. 

Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Oikean Median juttu kertoi siitä, kuinka brittitytön orjaksi joutumista avittivat virkavallan ja terveydenhoitohenkilöstön rasisminpelko ja pakistanilaisten (mukaan lukien imaami) alistava käsitys naisten asemasta ja pukeutumisesta. Kaiken lisäksi kyseiset pakistanilaiset olivat omaksuneet muutenkin rikollisen elämäntavan.

Todennäköisesti tapaukseen liittyi myös tytön vanhempien sinisilmäinen - ehkäpä brittiläisen valtamedian ohjaama - kasvatus, jonka aikana häntä ei ollut varoitettu (ainakaan riittävän selvästi) pakistanilaismiehistä. Niinpä neitokainen meni tapahtumien alkaessa ihan vapaaehtoisesti pakistanilaismiehen autoon.

Myös Suomessa me teemme samankaltaisia virheitä kuin britit. Humanitaariseen maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista ei puhuta vapaasti lehdistössä, mistä hyvänä esimerkkinä käy se, ettei mikään maamme ns. "vastuullinen media" ollut ainakaan ennen Oikean Median juttua välittänyt suomalaisille Daily Mailin viikon vanhaa uutista.

Myös kotimaisessa rikosuutisoinnissa pyritään olemaan vihjaamatta tekijöiden maahanmuuttajataustaan - onpa jopa poliisi ohjeistanut itsensä sen suuntaisesti. Harvoin on puhuttu myöskään tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kyvyttömyydestä löytää työtä. Sen sijaan, esille kaivetaan säännöllisin väliajoin esimerkkejä joidenkin maahanmuuttajien menestystarinoista, usein vieläpä tahallaan sotkien humanitaarisen ja työperäisen maahanmuuton.

Samalla on etenkin politiikan vasemmalle laidalle ja myös sitä myötäilevälle ns. "vastuulliselle medialle" tullut tavaksi puhua maahanmuuttokriittisistä henkilöistä äärioikeistolaisina, rasisteina tai jopa natseina (esimerkki, toinen ja kolmas). Näin asiallinen keskustelu maahanmuutosta on tehty käytännössä mahdottomaksi.

Toisaalta myös suomalaisissa on aitoja rasisteja. Yksi vakava ja tuore tapaus lienee Joensuusta, jossa nuori mies yritti ilmeisesti tappaa maahanmuuttajan. Tappoyritystä edeltävistä tapahtumista ei ole minun tietääkseni uutisoitu, mutta motiiviksi on mainittu rasismi (ja olenhan itsekin nähnyt sellaista). On myös selvää, että vaikka kaikki rasistit eivät olekaan väkivaltaisia tai edes tunnista olevansa sellaisia, vaikuttaa ihmisten tausta esimerkiksi työnhakutilanteessa - niin positiivisena kuin negatiivisena syrjintänä.

Vaikka on toki niinkin, ettei muslimihuntu päässä ole monessa työtehtävässä hyväksyttävä brändi- tai turvallisuussyistä eikä varsinkaan kieltäytyminen kättelemästä vastakkaista sukupuolta olevia ihmisiä. Ei siis ihme, että näistä kulttuuritaustoista peräisin olevilla ihmisillä on vaikeuksia päästä kiinni työelämään - mutta se ei ole suomalaisen yhteiskunnan vika, vaan merkki itsepäisesti omista länsimaihin sopimattomista tavoistaan kiinni pitävän työnhakijan haluttomuudesta menestyä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kirjoitusta ja esimerkkejä voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. En kuitenkaan tee niin, vaan totean, että Holmströmin esille nostaman paradoksin kannalta mielenkiintoisinta on se, että mikä olisi kaikkien kannalta paras - ja edellä kuvatut oikean elämän tosiasiat tunnustava ratkaisu humanitaariseen maahanmuuttoon? Vai onko niin, ettei sellaista edes ole?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Maahanmuuttokeskustelun vaikeudesta
Sikailua toisten juhlissa
Pauli Juuselalle maailma on jo täällä 

13 kommenttia:

 1. "Vai onko niin, ettei sellaista edes ole?"

  Ei sellaista edes ole.

  VastaaPoista
 2. Milloin olette lukeneet Helsingin Sanomien yleisönosastosta turvapaikkapolitiikkaa arvostelevan jutun? Itse en saanut läpi edes sellaista juttua, jossa arvosteltiin kalleimpien vastaanottokeskusten saamia tukia valtiolta. Hesari siis harrastaa sensuuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brysselin Pravdan takapiruna on globalisti Antti Herlin. Hän on osallistunut Bilderberg-kokoukseen kuten oli aikoinaan Aatos Erkkokokin ja muutamat lehden päätoimittajat (sekä joukko suomalaisiakin maanpetturi-poliitikkoja).
   Bilderberg-agendaan kuuluu mm. kansallisvaltioiden tuhoaminen bilderbergien päämäärän Uuden maailmanjärjestyksen tyrannian (NWO, New World Order) tieltä.
   Suomenkielinen kirjayhteenveto Daniel Estulinin kirjasta "The True Story of the Bilderberg Group": https://keskustelu.diabetes.fi/index.php/topic,1718494.msg1783220.html?PHPSESSID=s62vpi8j21tpfqflt963nsoqr6#msg1783220

   Kalergi-suunnitelma

   Poista
  2. Painovirhe: Erkkokokin piti tietysti olla Erkkokin.

   Poista
  3. Sanoisin, että Hesarin sensuuri perustuu kaksoisstandardiin, samoin kuin Facebookinkin, jossa voi puhua valkoisesta pottunokasta, mutta musta pottunokka aiheuttaa kirjoituskiellon. Jollei pottunokkia ole kummassakin ryhmässä, eikö se merkitse, että on useampia rotuja.

   Poista
 3. Brysselin korruptoimat maanpetturit:

  ”Korhonen pitää matutulvan Suomeen päästämistä tietoisena poliittisena valintana
  ”Tämähän ennen pitkää päätyy sotaan”, toteaa Korhonen.
  Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen valottaa Alfa-tv:n haastattelussa suomalaisen politiikan sisäpiirin tietoja…”

  Koko artikkeli: https://mvlehti.net/2017/10/04/korhonen-pitaa-matutulvan-suomeen-paastamista-tietoisena-poliittisena-valintana/

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 4. Ei se mahda tuo Holmbergin näkemys yksilön ja kollektiivin etujen käänteisyydestä oikein täyttää klassisen paradoksin tunnusmerkkejä (paradoksi on väite, joka on samanaikaisesti totta ja valhetta). Kyseessä lienee pikemminkin vain mittakaavasta riippuva hahmottamiskysymys. Se, että mikro ja makrotason lainalaisuuksien erilaisuutta ei ymmärretä, lienee turhankin monien kinaamisten taustalla.

  VastaaPoista
 5. "Harvoin on puhuttu myöskään tiettyjen maahanmuuttajaryhmien kyvyttömyydestä löytää työtä. Sen sijaan, esille kaivetaan säännöllisin väliajoin esimerkkejä joidenkin maahanmuuttajien menestystarinoista, usein vieläpä tahallaan sotkien humanitaarisen ja työperäisen maahanmuuton."

  Valtamedian yleisin valehtelun muoto on VAIKENEMINEN niistä asioista, joista lukijoiden ei haluta tietävän. Tuoreisiin esimerkkeihin kuuluu tapaus Dalai-lama, ks. esim. "Kuinka valemedia Yle epäonnistui täysin Dalai-laman pakolaislausunnon peittelyssä", http://ylewatch.blogspot.com/2018/09/kuinka-valhemedia-yle-epaonnistui.html Itse asiassa KOKO Suomen sekä Ruotsin valtamedia vaikeni Dalai-laman PAKOLAIS-lausunnosta kuten artikkelissa todetaan.

  Valehteluun voidaan rinnastaa myös valtamedian jatkuvasti harrastama sen agendaa palveleva asioiden vääristely: esim. kiinnitetään huomio vain jonkin ilmiön seurauksiin sen todellisten syiden sijaan. Melko tuore esimerkki siitä on tapaus Cheminitz:

  "... liberaalitoimittajilta ei löydy ymmärrystä saksalaisille, kun nämä ovat vihdoin saaneet tarpeekseen raiskaavista ja murhaavista kehitysmaalaisista. Todellisten syiden arvioinnin sijaan valtamediassa alkaa hillitön kauhistelu "väkivaltaisesta äärioikeistosta ja sen nosususta", ks. "Kun turvapaikanhakijat raiskaavat ja tappavat, media panikoi vain "äärioikeistosta"", http://ylewatch.blogspot.com/2018/08/turvapaikan-hakijat-raiskaavat-ja.html

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 6. NWO-globalistien eräs käsikassara heidän agendansa toteuttamiseksi:

  "YK:n pakolaiskomissaari: Euroopassa ei ole siirtolaiskriisiä",
  https://www.kansalainen.fi/ykn-pakolaiskomissaari-euroopassa-ei-ole-siirtolaiskriisia/

  Vertaa erityisesti kohtia 16 ja 17 artikkelissa "Agenda 2030 Translator: How to Read the UN’s New Sustainable Development Goals", http://truthstreammedia.com/2015/09/25/agenda-2030-b-s-translator-how-to-read-the-uns-new-sustainable-development-goals/ :

  "Goal 16: Promote peaceful and inclusive societies for sustainable development, provide access to justice for all and build effective, accountable and inclusive institutions at all levels
  Translation: UN “peacekeeping” missions (ex 1, ex 2), the International Court of (blind) Justice, force people together via FAKE REFUGEE CRISES and then mediate with more “UN peacekeeping” when tension breaks out to gain more control over a region, remove 2nd Amendment in USA

  Goal 17: Strengthen the means of implementation and revitalize the global partnership for sustainable development
  Translation: REMOVE NATIONAL SOVEREIGNTY worldwide, promote globalism under the “authority” and bloated, ORWELIAN BUREAUCRACY of the UN

  Kalergi-suunnitelma

  VastaaPoista
 7. Niin, kenenkä piikkiin laitetaan tyttöjen hyväuskoisuus kaikkia maailman kulttuureja kohtaan? Vanhemmat ja opettajat ovat avainasemassa, mutta jos niiltäkin tahoilta tulee vain sinisilmäistä luottamusta ja maailmanhalaamista, voivatko välttää vastuunsa vai pitäisikö istuttaa raiskaajan kanssa oikeussalissa samalle syytettyjen penkille?

  VastaaPoista
 8. Ohho. Suomi lähti tapetaan, raiskataan ja ryöstetään-kisaan mukaan. Matuilla edelleen murskajohto tyyliin 400-5.

  VastaaPoista
 9. Oliko tuo nuori mies yksinään pieksänyt yksinään kakasi maahamuuttajaa, yleensä varsiki noi lähiitäläiset ei uskalla kuin porukalla mennä yksinään olevaan suomalaista ..

  VastaaPoista
 10. holmströmiläinen, ei tule iso kirjainta tähän dear proffa

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!