perjantai 28. lokakuuta 2022

Mihin heidät on valittu?

Sanna Marinin (sd) hallituksen taloudellinen epäonnistuminen on ollut ilmiselvää ainakin viimeiset kaksi vuotta. Tästä muistuttaa esimerkiksi joulukuun 2020 kirjoitukseni, jossa totesin, "etteivät ongelmat poistu pelkästään ihmeitä odottamalla tai olemassa olevaa rahaa uudelleen jakamalla, vaan ainoastaan maailmanluokan tuotekehityksellä, tulevaisuuteen luottavilla investoinneilla, taitavalla yrittämisellä ja ahkeralla työnteolla sekä niihin kannustavalla talous- ja veropolitiikalla... Näistä vain viimeksi mainitut ovat poliitikkojen vastuulla, joten onnistumisen ei pitäisi olla liian vaikeata Sanna Marinin (sd) hallitukselle. Eihän?"

Kuten olemme viime päivinä saaneet lukea, on hallitus jättänyt yrittämisen ja työntekoon kannustamisen sikseen ja niiden sijaan keskittynyt ihmisten ja yritysten kurittamiseen verotuksella. Niinpä tämän aamun lehdistä saimme luettavaksemme Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ottaneen kantaa sen politiikkaan. 

VATT:in mukaan "riski talouden haaksirikkoutumisesta kasvaa". Ja siksi "onkin hämmästyttävää, että talouspolitiikan nimetty päämäärä, kestävä julkinen talous, ei näy budjetissa sellaisina olennaisina toimenpiteinä, jotka merkittävästi tasapainottaisivat julkisen talouden tilannetta. On merkillepantavaa, että kohdatuista kriiseistä huolimatta ei ole ryhdytty toimiin."

Niinpä tutkimuskeskus "vaatii julkisen sektorin palveluiden, tulonsiirtojen ja tehtävien asettamista tärkeysjärjestykseen", minkä jälkeen "täytyisi tehdä päätöksiä siitä, mikä ei kuulu tärkeimpien tehtävien joukkoon ja mitä julkisrahoitteisia toimintoja lopetetaan". Toisin sanoen keskuksen talousviisaat kehottavat maata johtavaa hallitusta ja eduskuntaa tekemään sitä, mihin heidät on valittu. 

Valitettavasti joudun täältä aamuisen näppäimistön takaa toteamaan, etten usko Marinin hallituksen edes korvaansa lotkauttavan. Enkä etenkään pääministerin itsensä, joka näyttäisi välttelevän ikävien asioiden kommentoimista julkisuudessa - eihän mikään ole ikävämpää kuin ottaa äänestäjiltä pois heille luvattuja eli ns. saavutettuja etuja.

Toki oppositiokin on herännyt. Esimerkiksi Elina Valtonen (kok) käytti kovaa kieltä pääministerin tekemisistä - tai pikemminkin tekemättä jättämisistä. Hänen mukaansa "pääministeri on täysin epäonnistunut sekä Suomen intressien ajamisessa EU:ssa mutta myös oman valtioneuvostonsa koossa pitämisessä".

Nähtäväksi kuitenkin jää, millä tavalla oppositiopuolueemme osoittavat hallitusta suuremman halunsa julkisen sektorin tehtävien priorisoimiseen ja valtiontalouden tasapainottamiseen. Tähän niille tarjoutuu oiva tilaisuus, kun ne julkistavat parhaillaan tekeillä olevat varjobudjettinsa vuodelle 2023. Se tapahtunee vielä tämän vuoden puolella. 

10 kommenttia:

 1. Vasemisto on aina tyrmännyt taloustieteen faktat, jotka todellisuus on osoittanut oikeaksi sosiologisilla ja aatteellisilla väittämillä, jotka eivät pohjaa mitenkäön todellisuuteen vaan erivahvuisiin utopioihin. "Kaikki muuttuu ja mikään ei muutu"

  VastaaPoista
 2. Ruotsissa Elina Valtosen ilmeisesti kaipaaman koalition tapainen syntyi. Suomessa tämäkin vaikeampaa. Ensiksikin Sekoomuksen pitäisi muuttua takaisin Kokoomukseksi. Muuten ei tule mitään. Joutunee Valtonen itse käärimään hihat... -jussi n

  VastaaPoista
 3. Hullutus on hyvin onnistunut päämäärissään, eli Suomen ajamisen jonnekkin 1800 luvulle, eli tähän asti hallituksen työ näyttää jopa odotuksia paremmalta, enää muutama vuosi, niin Suomi on "hiilineutraali" ja kansa kulkee hevosvetoisilla ratikoilla , täh?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Saksalaisilla on lähes 50 miljoonaa autoa, joilla porhaltavat autobahnoillaan talla pohjassa. Keski-Euroopassa ei ole metsiä nimeksikään. Silti sieltä päin ollaan vaatimassa Suomen soiden ennallistamista.Ennallistakoon ensin tammimetsänsä, ennen kuin alkavat meiltä mitään vaatia.

   Marin ja muut hallitusnoidat pitää syrjäyttää ensi vaaleissa. Persujen on tavoiteltava 60 prosentin kannatusta. Muuten suomalaisten nylkeminen ei lopu.

   Poista
  2. Valitettavasti Persujen kannatus voi nousta korkeintaan 35 % tasolle ja sekin olisi jo ällistyttävä tulos.
   Suomen kansasta kun viidesosa HALUAA nykymenoa ja kolme viidesosaa peesaa heitä, vaikka ei ole edes samaa mieltä.

   Heidän on vain mölisevänä nautakarjana äänestettävä samoin kuin ennenkin.

   Poista
  3. Tuo on valitettavasti niin totta.

   Poista
 4. Tuhka sanoisi että taustalla on EKP rahan printtaus. Se ei päästä velkaisia eurotalouksia kaatumaan, Suomen nykyinen hallitus tarttuu myös näihin rahoihin joilla he pitävät vaalikarjansa tyytyväisenä.

  Nyt tosin inflaatio on karkaamassa pahasti hallinnasta, EKP estiöö nostavasna korkoa, mutta jos korko ei nouse korkeammalle kuin inflaatio se on turhaa. Rahan jakaminen valtioille ei taida olla loppumassa. Että stoku jatkuu vielä ja pahenee.

  Tuhka kyllä luulee että vaalikarjaa ruokitaan velkarahalla niin pitkään kunnes se loppuu. Sitten alkaa teurastus.

  VastaaPoista
 5. https://nyheter.swebbtv.se/eu-forbjuder-nya-bensin-och-dieselbilar-till-2035/

  VastaaPoista
 6. Sipilän hallitus teki aikanaan loistavia päätöksiä..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!