tiistai 19. heinäkuuta 2022

Valkohäntäkauris toi punkin iholle

Nyt kävi niin, että kesälomalaiseen tarttui puutiainen eli punkki. Ja vieläpä kesämökillä, jossa ei vielä viisi vuotta sitten oltu kuultukaan punkeista. Mutta nyt niitä on tarttunut kaikenlaisiin ihmisiin lapsista professoreihin ja lomalaisista eläkeläisiin.

Vaan mitäpä näillä seuduilla on sitten tapahtunut? Hiiriä ja myyriä täällä on aina ollut. Ja niin on hirviä ja naapureiden koiriakin. Mutta yksi on varsin uutta.

Ja se yksi on valkohäntäpeura eli -kauris. Niitä olen tänäkin kesänä nähnyt pitkälle toistakymmentä kesäpaikkani välittömässä läheisyydessä. Ja keväällä ympäröivät metsät olivat pullollaan niiden ulosteita. 

Ja tämä, juuri tämä amerikkalaista alkuperää oleva ja viime vuodet eksponentiaalisesti lisääntynyt valkohäntäeläin on se syy, miksi jouduin irrottamaan itsestäni punkin. Ja pelkäämään joko borrelioosibakteerin tai aivokuumeviruksen tartuntaa. Niinpä päätin palata valkohäntäisen peuran ja punkin väliseen suhteeseen myös tässä blogissani, sillä pidetäänhän punkkia levittämisensä tautien takia jopa Suomen vaarallisimpana eläimenä. 

Googlaamalla löysin professorikollega Heikki Henttosen, joka kertoi viisi vuotta sitten Helsingin sanomille tosiasioita punkista. Niistä ensimmäinen oli se, että valkohäntäkauriin ja borrelioosin välisestä suhteesta liikkuu vääriä huhuja, joiden mukaan kauriit puhdistaisivat punkkeja bakteereista ja olisivat siitä syystä ihmisen kannalta hyödyllisiä. 

Tosiasiassa valkohäntäkauriissa talvehtinut punkki ei enää tartu ihmiseen, joten sen mahdollisella puhdistumisella taudinaiheuttajasta ei ole merkitystä meidän kannaltamme. Sen sijaan valkohäntäiset kauriit toimivat tehokkaina kulkuvälineinä punkeille, koska aikuisessa hirvieläimessä voi olla jopa 2 000 punkkia. 

Kun nuo 2 000 punkkia lisääntyvät, tarttuvat niiden 2 000 - 4 000 jälkeläistä ensimmäisenä yleensä myyriin ja muihin pikkunisäkkäisiin, jotka välittävät punkkien taudinaiheuttajia. Myöhemmin nämä taudinaiheuttajat saattavat sitten siirtyä ihmiseen, mikäli niitä kantava punkki on löytänyt sellaisen isännäkseen. 

Voin siis hyvällä syyllä todeta punkkien ilmaantumisen kesänviettoseudulleni johtuvan alueella runsastuneesta valkohäntäkauriskannasta. Ja vain päivitellä sitä, että paikalliset metsästäjä kantavat syksyllä satoja kiloja omenia ja muuta apetta lähimetsien reunoille valkohäntäkauriiden syötäväksi, jotta saisin ensi kesänäkin nauttia punkeis... ei kun siis saadakseen seuraavana syksynä saalista entistä suuremmasta kauriskannasta.

Olen aika harvoin samaa mieltä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa juuri mistään. Mutta tässä asiassa toivon todella, että sen aloite valkohäntäpeuran lisäämiseksi kansalliseen haitallisten vieraslajien listaan toteutuisi ja valkohäntäpeurasta tulisi vapaata riistaa. 

Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että jopa viranomaiset haluavat ylläpitää maassamme tolkutonta valkohäntäkauriskantaa, kuten tuore lupapäätös Uudeltamaalta osoittaa. Toivottavasti kyse ei ole siitä, että maamme riistahallinto katsoisi olevansa metsästäjien etujärjestö sen sijaan, että se palvelisi yhteistä etua.

Siksi joudun toivomaan - epäilemättä tätäkin yhdessä luonnonsuojeluliiton kanssa - kesänviettopaikkakunnalleni oikein suurta susilaumaa, joka panisi poskeensa ylimääräiset kauriit valkoisine häntineen. Enkä murehdi, jos ne siinä sivussa söisivät muutaman sellaisen koiran, joka kuuluu valkohäntäkauriita ruokkiville metsästäjille.

15 kommenttia:

  1. Punavihreään tyyliin suosittelen kansalaistottelemattomuutta. Kauriit kyllä vähenevät, kun niitä ruvetaan saalistamaan, vaikka viranomainen ei sitä hyväksyisikään. Ne ovat myös sen verran pieniä, että monenlaiset keinot joihin ei tarvita pyssyä toimivat.

    VastaaPoista
  2. Nämä hirvieläinten nimet eivät ole aivan oikein. Toinen on nimeltään Valkohäntäpeura ja toinen nimeltään Kauris (Metsäkauris). Kauris on näistä pienempi, sirompi ja todella "hyvä" levittämään punkkia. En asu alueella missä on Valkohäntäpeuroja joten en niiden yhteydestä punkkien leviämiseen osaa niin suurella varmuudella mitään sanoa. Mutta näppituntuma on että eiköhän ne punkit niidenkin mukana kuljeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Valkohäntäpeura" kyllä taitaa nykyisin olla valkohäntäkauris. Nimi muutettu joitain vuosia sitten.

      Poista
    2. https://riista.fi/game/valkohantapeura/

      Poista
    3. Se on tieteellisesti kauris, vaikka lainsäädäntö ja metsästäjät puhuvatkin peurasta.

      Poista
  3. Meillä on siis tarjolla ylen määrin mainiota luomulihaa, jota tosin ei byrokratiasyistä saa nimittää luomuksi, mutta sitä ei siis joistakin toisista byrokratiasyistä ja silkasta saamattomuudestakin saada haettua metsästä ja toimitetuksi kauppoihin. Pitäisi varmaan tarjota metsästäjäyrittäjille vapaita kaatolisenssejä, jotka oikeuttaisivat ja velvoittaisivat kaupalliseen metsästämiseen. Jos meiltä ei löydy moisia yrittäjiä niin jo Virosta varmasti löytyy.

    VastaaPoista
  4. Lounais-Suomessa kotipihallamme oli 1990-luvun puolivälissä vain satunnaisia punkkeja, joita ei edes kissaamme tarttunut kuin satunnaisesti. Viime vuosina olemme pitäneet kirjaa nykyisestä kissastamme poimituista punkeista. Niitä on ollut toukokuusta lokakuulle kymmeniä. Viime talvena täällä oli oikea jäätalvi, mikä selvästi on verottanut punkkikantaa, koska tähän mennessä kissa on tuonut mukanaan vain viisi punkkia.

    Aluksi perheemmekin panikoi näitä otuksia, mutta nyt olemme tottuneet niihin. Itse olen onnistunut saamaan tänä kesänä kolme tuollaista nahkaani. Mitään oireita en ole koskaan niistä saanut. Jostakin luin, että tartuntavaara on pieni, jos punkin saa pois, ennen kuin se on imenyt itsensä täyteen.

    VastaaPoista
  5. Välillä proffa iskee kyllä kirveensä kiveen, ja nyt kävi niin. Jos pitää itkeä punkeista, niin parempi pysyä kaupungissa. Valitus on samaa sarjaa kuin joittenkin autoilijoiden itku hirvistä. He vaativat hirvikannan hävittämistä, jotta voivat jatkaa hurjasteluaan peltilehmillään (sanottakoon se nyt vielä, että ajan joka viikko teillä, joilla on pitkiä pätkiä hirvivaara-aluetta, mutta en ajakaan nasta laudassa laput silmillä).

    VastaaPoista
  6. Eipä tainnut Proffa kuitenkaan iskeä kirvestään kiveen: punkit tauteineen ovat kasvava ongelma maaseudun lisäksi myös taajama-alueilla. Metsäkauriit kun ovat varsin pelottomia vakiovieraita omakotitalojen pihoilla ja puistojen laitamilla. Mutta koska tässä maassa on työnantajiaan (=kansaansa) halveksivat ja vihaavat viranomaiset ja poliitikot, niin tähänkään ongelmaan ei todennäköisesti saada mitään ratkaisua. Suomi on matalaotsaisten kyykyttäjien ja kiusaajien unelmamaa. Mikä tuli tässäkin tapauksessa nähdyksi.

    VastaaPoista
  7. Pihaan eksyi viime vuonna pieni kauriin vasa. Se oli kuitenkin kooltaan varmaan viisinkertainen kissaan verrattuna, mutta jotenkin kilpparimme tunnisti sen heti "saaliseläimeksi" ja ryntäsi vaanimaan sitä ja lopulta vielä ajamaankin.

    VastaaPoista
  8. Jaa eiks se olekaan ilmastonmuutos joka syynä punkkien leviämseen ..

    VastaaPoista
  9. Viljelemme kaupungissa palstaa. Vaivaa on nähty ja suojattu punajuuret harsolla. Mutta, jos peura hyppää harson päälle ja tekee reiän siihen, alkaa syönti päivästä toiseen. Tänään kävi näin. Pitäisikö metsästäjä siitä, että heidän peurapakastimellaan käytäisiin?

    VastaaPoista
  10. Voisi siis aloittaa kaupunkialueilta peurojen poiston. Onhan Suomessa innokkaita jousimetsästäjiä. Metsäkauriin sietäisin. Onhan se eurooppalainen eläin ja tänne luontaisestikin levittäytynyt. Myös metsäpeura saa jäädä rauhaan. Talviruokinta pitäisi lopettaa. Samoin fasaanien ruokinta.

    VastaaPoista
  11. Mitä ihmettä? Olen samaa mieltä. Paitsi suomenruotsalaisten proffessorien lisääntymisalueilla tulisi punkkeja olla paljon enemmän, luultavasti jutuistaan päätellen ovat kuitenkin pitkälti täysin aivokuumeen valloissa..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!