torstai 14. heinäkuuta 2022

Neuvotteluapua Tuppuraiselle

Venäjän hyökkäys Saksaan näyttäisi osuvan myös Suomeen, koska Fortum osti puoli vuosikymmentä sitten sikäläisen kaasunjakeluyhtiö Uniperin ja Venäjä on päättänyt vastata EU-maiden pakotteisiin rajoittamalla kaasunsa vientiä. 

Tässä tilanteessa uhkana ovat Uniperin ajautuminen konkurssiin, sen kansallistaminen Saksan valtion omaisuudeksi tai yhtiön kaasutoimintojen "myyminen" - siis lahjoittaminen tai jopa siitä maksaminen - Saksaan. Näistä suomalaiselle veronmaksajalle halvimmaksi tulisi kaasutoimintojen irrottaminen.

Vaihtoehtona tälle kaikelle on tietenkin se, että Saksa sallisi Uniperille irtautumisen pitkistä halpahintaisista toimitussopimuksista - minkä sikäläinen laki kyllä sallisi - josta seuraisi kaasun hintojen reagoiminen markkinaehtoisesti eli nouseminen aivan oleellisesti nykyisestä. Tätä taas eivät halua saksalaispoliitikot, koska silloin saattaisivat äänestäjät pahastua.

Asiasta on fortumlaisten lisäksi neuvottelemassa ministeri Tytti Tuppurainen (sd). En tiedä minkälaista neuvottelukokemusta, -koulutusta tai -ymmärrystä hän omaa. Selvää on kuitenkin, että tässä tilanteessa saksalaisten vastapuoleksi neuvotteluihin tarvitaan parasta osaamista, mitä Suomesta löytyy. 

Olisiko siis mahdollista, että Tuppuraiselle saataisiin matkaan yritysmaailmamme kovan luokan neuvotteluammattilaisia ja/tai kauppakorkeakoulujen neuvottelustrategiaa opettavia professoreita? Siis sellaisia henkilöitä, jotka tietäisivät kuinka Fortumin takavuosien seikkailupolitiikan ja saksalaisten typerän ydinvoimapäätöksen seurauksena syntyneestä tilanteesta päästäisiin mahdollisimman vähin vaurioin. 

Minulla kun on sellainen käsitys, ettei Tuppurainen ole oikein ymmärtänyt ministerinpestinsä luonnetta suomalaisten edunvalvojana. Ja tulee siitä syystä yksin tai tavanomaisten avustajinsa opastamana saksalaisten kanssa neuvottelupöydässä istuessaan viedyksi kuin sika teuraalle.

10 kommenttia:

  1. Paras neuvotteluapu olisi sellainen henkilö, joka tietäisi asioista eikä suoltaisi silmät pyöreänä puppua. Tytin itsensä pitäisi jäädä Suomeen, mieluimmin kadota politiikasta kokonaan.

    VastaaPoista
  2. Eikös tuo ole sitä naisvihaa?

    VastaaPoista
  3. Nyt on Tytin komissaarinvirka lähellä. Sitä ei oikein pysty tyrimään.

    VastaaPoista
  4. Toivottavasti maikkarin uutinen pitää paikkansa ihan sanamuodon mukaisesti! Jutun mukaan Tuppurainen on lähdössä ”keskustelemaan” asiasta. Älköön kukaan päästäkö poliitikkoa NEUVOTTELEMAAN tämän kaliiperin asiasta.

    Anokas

    VastaaPoista
  5. Onhan Tytti nyt omimmillaan sillä "oma maa ensin ajatteluhan on vahingollista".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tytti sanoi aamu-tv:ssä olevansa Germanisti, eli eikös se silloin laita saksalaiset maksamaan suomelle? ;)

      Poista
  6. Eikös Uniperi omista tukun niitä kivihiilivoimalaitoksia Saksassa. Kohta kivihiili palaa ja Uniperi tekee rahaa.

    VastaaPoista
  7. Muistan takavuosilta uutisen jossa Wärtsilä lopetti moottorituotannon Turussa ja siirti sen Italian Triesteen 'suuret kuljetuskustannukset niitä käyttävien laivojen rakennuspaikoille' perusteella.

    Mikähän mahtaa tällä kertaa olla syynä?

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008945610.html

    VastaaPoista
  8. Litran mittaa taas viedään

    VastaaPoista
  9. Hyvä kirjoitus, ja erittäin kannatettava ajatus. Neuvottelutaitoja voi todella harjoitella, ja keskeistä olisi olla missään olosuhteissa paljastamatta vastapuolelle korttejaan ennakkoon. Nyt Tuppurainen on jo hyvissä ajoin kertonut, että sopu syntyy, ja se on tärkeämpää kuin eurot. Vaikeaa on kuvitella että hän pystyisi aidosti ajamaan Suomen etua tässäkään kysymyksessä.

    Ja hyvä myös tuo Catilinan huomio komissaarin virasta. Toivotaan selkärankaisuutta Tuppuraiselta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!