tiistai 26. heinäkuuta 2022

Vuoden huumoriuutinen

Verkkouutiset julkaisi vuoden huumoriuutisen, joka on syytä toistaa myös tässä. Sen mukaan Venäjän eduskunnan eli "duuman puhemies Vjatšeslav Volodin on... uhannut ottaa Alaskan takaisin, jos Yhdysvallat jäädyttää tai takavarikoi Venäjän varoja". 

Tämä siis tilanteessa, jossa Venäjältä ei näytä onnistuvan edes Ukrainan valloittaminen. Niinpä Volodinin lausunto on aivan yhtä vakavasti otettava kuin jos susien keskelle eksynyt pupujussi uhoaisi syövänsä lauman alfa-uroksen mikäli sen kimppuun käytäisiin. 

Hauska mies tuo gospodin Volodin. Oikein hauska. Mutta olisi toki mielenkiintoista tietää, minkälaisen vastaanoton hänen ulostulonsa saa kohdeyleisönsä eli tavallisten venäläisten parissa. 

Ymmärretäänkö se sielläkin puhtaaksi huumoriksi? Vai luuleeko joku sitä vakavasti otettavaksi sotilaspoliittiseksi kannanotoksi. 

10 kommenttia:

  1. Youtubessa on katsottavissa venäläisen nuoren miehen kanava 1420, jossa haastatellaan venäläisiä kadun miehiä ja naisia. On vaikea sanoa, miten luotettava se on, mutta yllättävän avoimesti ja kriittisesti siellä ihmiset näyttävät ottavan kantaa nykytilanteeseen. Varsinkin nuoret ovat hyvin perillä "erikoisoperaation" luonteesta, ja sanovat sen yllättävän suoraan. Sota -sanakin on käytössä.

    VastaaPoista
  2. Kurt Vonnegutin lukeminen elvytti vanhoja pasifistisia tuntoja. Ei ole oikein perusteita suhtautua ihmiseen järkiolentona. Jotkut ovat ihan tärähtäneitä, muut horjuvat sillä rajalla.

    Niitä on plajon, jotka vakavissaan uskjovat yksityiseen omistusoikeuteen. Täsmälleen samat ihmiset eivät kunnioita yksityistä omaisuutta, jota ihminen on sukupolvesta toiseen rakentanut ja kartuttanut. Kaupunkien hävittämistä ei koeta yhteisenä häpeänä, vaan realismin osoituksena.

    Jos ihminen tosiaan saisi kuoleman jälkeen tilaisuuden kohdata Jumalansa, luojansa, kasvoista kasvoihin, mitä ja millä äänensävyllä hänelle pitäisi puhua? "No, on sulla aika hurtti huumorintaju?" "Miten meni, ihmisen luominen, noin niinkuin omasta mielestä?" "Onko tässä absurdiudessa jotain, joka jäi minulta ymmärtämättä?"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikken teologi olekaan, olen ymmärtänyt, että Jumala antaa ihmiselle vapauden valita hyvän ja pahan välillä. Hän ei luonut ihmistä marionetiksi, koska haluaa ihmiseen aidon suhteen. Jumalan kaveri ei halua pettää ystäväänsä, vaan kuuntelee viisaampaansa.

      Miksi Jumala antaa ihmisen valita myös eron yhteydestään? Eihän ihminenkään syvällä sisimmässään koe vaikkapa parisuhdetta tyydyttäväksi, jos toinen on jotenkin painostettu tai pakotettu liittoon. Lapsikin kokee itsensä yksinäiseksi, jos pääsee mukaan pihaleikkiin muiden kanssa vain aikuisten käskystä.

      Jos taas Jumalaa ei ole ja olemme täällä vain sattuman oikusta, menettää hyvän ja pahan käsitteet merkityksensä. Mitä silloin voi kutsua pahuudeksi? Sotakin vain tapahtuu, kun joku päättää pullistella kuin alfauros. Millä perusteella silloin tappamista voidaan paheksua? Uhri ei kuoltuaan edes tiedä eläneensä, joten jää vain läheisten kärsimys, mutta onko sekään "paha asia"? Jokuhan voi nauttia kärsimyksen aiheuttamisesta, siis hän pitää sitä hyvänä asiana.

      Itsekin olen kaukana hartaasta kristitystä, mutta kyllä absoluuttinen hyvyys ja pahuus vaativat mielestäni Jumalan ja paholaisen olemassaoloa. Muuten ihmisten tekojen tuomitseminen on lähinnä mielipidekysymys.

      Poista
    2. No eipä se oikein onnistunut ihminenkään, kun loi jumalat omaksi kuvakseen.

      Antiikin myytit eivät tunne sattuman käsitettä. Nykyinen syysuhdeajattelumme on "huima tajunnalinen sattuma" siinä mielessä, että se on tulosta aivan erityisistä kulttuurisista ja historiallisista kognitiivisista tekijöistä.

      Mutta vähät niistä. Kysymys siitä, miten ilmaista se, että suurvaltaa voi johtaa tuhoamistarpeinen ja itsetuhoinen ihmiskuvatus, on akuutimpi ajattelun aihe kuin teologiset jaakopinpainit.

      Poista
  3. Osataan sitä meilläkin. Vaikkapa eilisiä lehtiartikkeleita aiheesta venäläiset ja viisumi.
    Demaripoliitikon mielestä venäläisiä äänestäjiä tai sivusta meininkiä seuranneita ei pidä rangaista viisumikiellolla vaan palkita. Kolumnistin mielestä pitää jo ajatella sodan jälkeistä elämää ja olla välittämättä tämänhetkisistä tapahtumista ja sallia eisotarikollisilta maahamme tulo.
    Mitenkä oli ja on laita jos Hitlerin äänestäjille tai välinpitämättömille olisi vielä 10v sitten esitetty yleistä armahdusta. Oi aikoja oi kaksinaismoraalia.

    VastaaPoista
  4. Minä luulen innoituksena olleen Bidenin uhon Venäjän palauttamisesta 1800-luvulle.
    Koskas ne hoholit pääsevät sinne Moskovaan? Hyvinhäntuo nyt Venäjällä näyttää höyryjyrä kulkevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalusto alkaa ainakin olla höyryaikakauden tuotteita.

      Poista
    2. Juujuu. Ja Venäjä romahtaa huomenna. Nälkäiset massat tungeksivat länteen kerjäämään ruokaa ja pronomineja. Jne jne.

      Poista
    3. Toivottavasti roistovaltio romahtaa.

      Poista
    4. Juuri kirjoitin proffan seuraavaan blogitekstiin kommentin sisällissodasta sisarkateutena ja veljesvihana.

      Hyvinhän ne näyttävät nuo perheväkivallan siemenet itävän myös Putinin trollien motiivina ja asenteissa. Vaikka usko siihen, että venäläismielisenä sijoittuisi "voiman oikealle puolelle" ehkä horjuisikin, propagandistia riittää kannattelemaan halveksunta ja inho omaa kansaa kohtaan.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!