lauantai 30. heinäkuuta 2022

Terve itsekkyys ei ole synti

Helsingin sanomat kertoi EU:n ja muidenkin länsimaiden riippuvuudesta Kiinasta. Juttu oli sinänsä lukemisen arvoinen kertoessaan monien nykyajan välttämättömien tuotteiden ja raaka-aineiden tulevan Kiinasta sellaisessa mittakaavassa, ettei tilannetta ole mahdollista korjata kuin erittäin pitkällä aikavälillä. 

Kiinan ja länsimaiden suhde on nyt entistäkin akuutimpi Venäjän presidentin Vladimir Putinin osoittauduttua kaheliksi, joka uhmasi koko maailmaa hyökätessään Ukrainaan. Länsimaat eivät sitä hyväksyneet, joten Ukraina on saanut massiivista tukea, joka monien tuoreiden tietojen mukaan saattaa olla kääntämässä koko sodan kulun.

Tästä kaikesta on länsimaissa syytä tehdä se johtopäätös, ettei logiikka eri talouksien keskinäisen sitoutumisen rauhan varmistavasta luonteesta kestä silloin, kun jompikumpi osapuoli on diktaattorin ohjaama. Eikä tämä diktaattori kaihda riskien ottamista oman todellisen tai kuvitellun sankaruutensa saavuttamiseksi - Ukrainan tapauksessahan Putinin tavoitteena oli jäädä historiaan Venäjän suuruuden palauttajana. 

Toinen HS:n jutusta opittava asia liittyy länsimaiden tapaan moralisoida muiden toimintaa. Kiinan raaka-ainemonopolia olisi mahdollista heikentää, mikäli länsimaat saisivat käyttönsä afrikkalaisia luonnonvaroja. 

Valitettavasti siinä on kolme ongelmaa. Ensinnäkin länsimaiden itseruoskinta imperialismin ajasta on johtanut varovaisuuteen afrikkalaisten luonnonvarojen haalimisessa. Toiseksi - ja intellektuaalisesti ensimmäisen kanssa ristiriitaisesti - eurooppalaisen maailmanhalaaminen on johtanut afrikkalaisiin kohdistuvaan moralisointiin ihmisoikeuskysymyksissä. 

Kolmas ongelma on se, että kiinalaiset ovat jo nyt vahvasti läsnä Afrikassa ja sitä kautta kiinni myös sen luonnonvaroissa. Tämän aseman se on saavuttanut mahdollistamalla mittavia rakennusprojekteja kautta mustan maanosan - ja vaikenemalla ns. ihmisoikeusongelmista.

Kaiken kaikkiaan jokaiselle länsimaalle kohdistuva opetus tässä tilanteessa on se, ettei terve taloudellinen itsekkyys ole synti vaan suorastaan välttämätön edellytys kestävälle kehitykselle - eikä sitä kannata uhrata ainakaan maailmanparantamisen alttarille. 

Lisäksi on huomattava, että tämä itsekkyyden siunaus koskee myös markkinaliberalismia. Kiinahan on saavuttanut teknologisen asemansa tekemällä tuotteitaan halvemmalla kuin länsimaat ja sillä tavalla haalinut keskeisen aseman myös korkean teknologian tuotteiden valmistajana. Ehkäpä länsimaissa kannattaisi tulevaisuudessa lisätä kiinalaisten korkean teknologian tuotteiden kustannuksiin myös kriisinhallinnallinen hinta.

3 kommenttia:

  1. Länsimaiden tekopyhyys näkyy siinäkin, kun on sallittu tuotannon siirtäminen maapallon toiselle puolelle välittämättä kuljetusten saastuttavuudesta. Samoin ollaan oltu hipihiljaa aasian tehtaiden sankoista päästöistä. Samaan aikaan piipertäjät pohtivat, onko esimerkiksi suomalaisten Metusalemin aikainen saunominen tähdellistä ilmaston lämpenemisen takia. Viis kotimaisesta kulttuuristamme. Tosin Espanjan "kulttuuriin" kuuluvaa härkien kiduttamista ei voi kieltää.

    Raha ratkaisee. Liikevoitot ovat kaikkein tärkeimmät. Eliitti ostaa politikot hyvillä halluntopaikoilla. Saa "omanlaista politiikkaa". Kylläpä taas vituttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingin vihreät vaativat ja ilmeisesti saivatkin Yrjönkadun uimahallissa olleen puukiukaan kieltämisen.

      Minä olin rakentamassa Hgin vihreälle eliitille taloa, jonka asukkaina oli ainakin (Irina) Krohnin perhe, joista äiti, siskot ja veli ovat kaupungin vihreitä vaikuttajia ja kaupunginvaltuustossa olleet päättämässä Yrjönkadun uimahallin saatanallisesta puukiukaasta.

      Tähän taloon tuli katolla olevaan saunaosastoon jättimäinen, jatkuvalämmitteinen puukiuas, jota varten tuotiin rekkalasteittain puuta ja autonosturilla nostettiin katolle.

      Kyseessä oli as. oy, Helsingin Malta, joka oli myös jättimäinen Hitas- huijaus. Asukkaina Claes Andersson ja siinää vihreässä kermassa oli myös nimi Hiilamo.

      Mitäpä, jos kaikki tuhannet Helsingin kerrostalot tekisivät saman!

      Poista
  2. Saksa ja Merkel on tässäkin pääosassa. Euroopan talousveturi on käytännössä tuhottu Merkelin tekemillä päätöksillä. Jos katsoo kyseisen naisen taustoja niin ei voi välttyä ajatulselta ettei näin ole tarkoituskin.
    Eukko lienee hykertee saavutuksilleen.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!