keskiviikko 13. heinäkuuta 2022

Taistelulennokkeja Iranista

Alfauutiset välitti Guardian-lehden julkaiseman väitteen, jonka mukaan Iran suunnittelisi taistelulennokkien toimittamista Venäjälle. Lisäksi persialaisten tarkoituksena olisi kouluttaa venäläisiä niiden käyttöön. 

Väitteen takana on luotettavan tuntuinen lähde, eli USA:n Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja. Hänen mukaansa iranilaisten sotatarvikkeiden viennin taustalla olisivat venäläisten rajut sotatarvikemenetykset Ukrainaa vastaan käytävässä sodassa. 

Uutinen on sikäli merkittävä, että - jos ja kun se pitää paikkansa - Venäjän ja Iranin välinen hylkiövaltioiden epäpyhä liittoutuma tiivistyy. Epäpyhän siitä tekee se, että Venäjä on näennäisdemokraattinen ortodoksiseen kristinuskon tulkintaan nojaava diktatuuri, kun taas Iranissa todellista valtaa käyttävät shiialaiset uskonoppineet. 

Merkittäväksi tämän tekee myös se, että lennokkitoimitukset ovat toteutuessaan merkki sodan eskaloitumisesta kauas sotatoimialueilta. Taustalla lienee myös Iranin ja Venäjän yhteisen liittolaisen eli kolmannen hylkiövaltion eli Syyrian hajaannus, jonka ratkaisemiseksi voitaisiin jatkossa hyödyntää samaa taistelukalustoa kuin Ukrainassa - edellyttäen, että se osoittautuisi tehokkaaksi.  

Vaikka on selvää, ettei kyseinen epäpyhä allianssi pysty haastamaan lännen tai edes Kiinan asemaa sen enempää taloudellisesti kuin konventionaalisen sodankäynninkään alalla, osoittaa sen vahvistuminen lännen heikkoutta. Sen sijaan, että ukrainalaisia autetaan tällä hetkellä lähinnä taistelemaan viimeiseen ukrainalaiseen asti, olisivat länsimaat voineet vastata venäläisten aggressioon myös tehokkaammin. 

On kuitenkin käynyt selväksi, etteivät länsimaat halua osallistua suoraan sotatoimiin, eivätkä edes asettaa tehokkaita pakotteita. Etenkään Saksa ja Ranska eivät tätä halua. 

Saksallehan on ukrainalaisten voittoa tärkeämpää pitää kiinni typerästä ydinvoimapäätöksestään ja Ranskan Macronille huolehtiminen Vladimir Putinin kunniasta. Hinnan tästä kaikesta maksavat ensi kädessä ukrainalaiset ja sodan seurausvaikutusten kautta lähes kaikki maailman valtiot, jotka eivät asetu hylkiöluokkaan.

Suomessa tämä tarkoittaa esimerkiksi tavallisten ihmisten elinkustannusten nousua ja mahdollisesti varainsiirtoa Saksaan energiayhtiö Fortumin aiemman epäonnistuneen suursijoituksen seurauksena. Kun vielä huomioidaan monien EU-maiden raju velkaantuminen viime vuosina on selvää, että Venäjän sotatoimet ovat yksi - joskaan ei ainoa tai edes tärkein - syy myös sille, että Li Andersson (vas) ja Tytti Tuppurainen (sd) halusivat pari päivää sitten lisätä suomalaisten verotaakkaa. 

9 kommenttia:

  1. Ukrainan sota lopettanee historian alan pohdiskelun siitä, miksei Hitleriä pysäytetty ajoissa. Eihän länsi saa pysäytettyä tämänkään ajan valloitushaluista diktaattoria. Samalla venäläisiltä poistuu syy juhlia suurta voitonpäivää, kun eivät saa omaa kouhoaan kuriin. Saksalaisten syyllisyys hellittää, kun on käynyt selväksi, ettei sotahulluus ole pelkästään germaanien geeneissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hivenen Putinovotsin maailmankuvaa selittaa vuonna 1971 pidetyn historiasemionaarin puheenvuoro, jonka piti Igor Šaskolski:
      ”Suurin merkitys oli Novgorodin ruhtinaskunnalla, joka oli Ilmajärven venäläisalueinen lisäksi perinyt Muinais-Venäjän valtiolta virolaisten (tshuudien), vatjalaisten, inkeriläisten, karjalaisten, hämäläisten ynnä muiden valtavalla alueella Itämereltä aina pohjois-Uralille saakka asuneiden ja jo 1000-1200 -luvulla venäläisten alaisuuteen joutuneiden monien suomalais-ugrilaisten heimojen maat… On lueteltu miltei kaikki ylempänä mainitut heimot ja mainittu, että ne kantavat veroa Venäjälle eli ovat siis Muinais-Venäjän vallan alaisia.”
      Siinä suomalaisille ajateltavaa ja varsinkin putinisteille!

      Poista
    2. Niinpä. Mitkä ovat ne oikeat aluerajat, joihin vedota? Ehkäpä Putinin kuuluisi vetäytyä Uralin taakse.

      Poista
    3. Kysymykseen kuinka paljon ihminen tarvitsee maata on montakin vastausta. Yhden antaa historia: kuinka paljon Hitler tarvitsi elintilaa?

      Toisen antaa Tolstoi. Hänellä on aihetta käsittelevä pieni kertomus, jota viime vuosisadan viisain filosofi suuresti arvosti.

      Poista
  2. Iran muistuttaa kleptokraattista Venäjää siinäkin mielessä, että valtaa pitävä papisto omistaa kaikki merkittävät ja vähemmänkin merkittävät yhtiöt. Tulee mieleen takavuosien Coca-Cola tapaus. Iranilaiset pitävät kolajuomista ja sitä saa maasta kaikkialla aina jääkylmänä. Papisto ei oikein pitänyt amerikkalaisen kolajuoman suosiosta ja tietenkin kielsi sen tuonnin ja lisenssivalmistuksen. Sen sijaan papisto toi markkinoille Iranissa valmistetun kolajuoman, ja koska se oli ainut vaihtoehto, oli menekki taattu. Tietenkin papisto omistaa yhtiön joka valmistaa ja pullottaa kys. juomaa.

    Saksan typerästä ja lyhytnäköisestä energiapolitiikasta kärsivät nyt muutkin kuin saksalaiset. Suomessa on tehty jo suunnitelmat ensi talvea varten. Jos energiaa joudutaan säännöstelemään, on tehty suunnitelmat sähkökatkoksista kaupungittain jotka kestäisivät pari tuntia kerrallaan.
    Tulee ihan mieleen syntymämaani Venezuela jossa sähköä on säännöstelty vuosikausia, tosin enimmäkseen johtuen huonosta sähkönsiirtoinfrasta sekä energian myynnistä naapurimaihin, lähinnä Kolumbiaan josta maksu saadaan dollareissa. Mutta silti. Sähkön säännöstelyyn varaudutaan sähkökatkoksin nyt myös Suomessa. Enpä olisi vielä vähän aikaa sitten uskonut jos joku olisi moista väittänyt. Jopa kauppojen hyllyt voi osin olla tyhjiä ensi talvena Suomessa kuten olivat kriisivuosina 2017-2019 Venezuelassa. Niin se maailma muuttuu.

    VastaaPoista
  3. Erittäin oikeudenmukaista olisi katkaista sähköt ensin Virheiltä sekä muilta ilmastopelleiltä, sekä heidän äänestäjiltään, jos sähköpula iskee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tästä olen täysin samaa mieltä. Saksan vihreät painostivat Merkelin luopumaan ydinvoimasta. Silloin oli selvää, että maa ajautuu riippuvaiseksi Venäjän kaasusta. Eipä taida tulevana talvena paljon tuulimyllyt auttaa Euroopan energiapulaa. Saavat vihreät maistaa omaa lääkettään. Mahtaa café latte maistua kurjalta kylmänä.

      Poista
  4. Ja erityisesti eräältä tuppeensahatulta Lautakasa-Uuniperunalta

    VastaaPoista
  5. Perusnarsismin tuntoihin palautuva uhriajattelu ja marttyrismi on yleisinhimillinen mekanismi, vaikka se tietysti ilmeneekin eri aikoina ja eri paikoissa erilaisten "opillisten" tunnustusten aatekulisseissa. Natsi-Saksa ja N-liitto tuottivat yhtä yhta raakaa ihmistuhontaa, vaikka niiden ideologiat on voitu nähdä jopa toisilleen vastakohtaisina.

    Länsimaiden yritykset kantaa vettä kehittymättömien yhteiskuntien kaivoihin saattavat hetkeksi aiheuttaa heijastuksia Narkissoksen lähteen vedenpinnalla, mutta mitään pysyvämpää muutosta millään "demokratisoimisella" tai yleensä "kehitysavulla" ei tulla saamaan aikaan. Iranin shaahit putoavat amerikkalaisilta savijaloiltaan, samon Venäjän "demokratisoituminen" on ollut lähinnä sitä että Putin on toteuttanut väkivaltaan sortumalla mihinkään katoamattoman ikiaikaisen messianismin yllykkeet.

    Uhriajattelu ja marttyrismi. Niillä niin Hitler kuin Putinkin ihanteellisuutensa ja väkivaltansa oikeuttivat. Uhriajattelu ja marttyrismi palautuvat perusnarsismin kaikkein voimaannuttavimpiin psyykenkuvioihin, eikä niistä päästä eroon siksi, että ihminen on lajityypillisesti, lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen olento, jonka sielun pohjalle nuo mekanismit on asetettu. Ei sellaista itseymmärrystä, joka voittaisi uhriajattelun voimaannuttavuuden, voi esiintyä kuin aniharvoilla yksilöillä.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!