maanantai 20. syyskuuta 2021

Paskoja kulttuureita ja älyllistä epärehellisyyttä?

Luin Twitteristä tekstin, jonka mukaan  "kaikki kulttuurit eivät ole yhtä hyviä. Länsimaalainen kulttuuri on parempi kuin monen Lähi-idän maan kulttuuri... Sellaiset kulttuurit ovat paskoja, jossa väkivalta on hyväksyttyä ja naisten ainoa tehtävä on totella miehiä. Näitä löytyy paljon Lähi-idästä!"

Teksti sai luonnollisesti osakseen kommentteja. Tässä niistä muutamia. 

"Samalla tavalla joku Lähi-Idässä saattaisi kirjoittaa, että kaikki kulttuurit eivät ole yhtä hyviä. Arabikulttuuri on parempi kuin länsimaalainen kulttuuri, jossa lapset jättävät vanhempansa vanhainkotiin kuolemaan ja naiset jakavat omia alastonkuvia maksua vastaan netissä."

"Ja niissäkin kulttuureissa, joissa nämä säännöt vallitsevat, elää ihmisiä täysin normaalisti. Mites ne ihmiset, jotka kokevat olevansa onnellisia näissä kulttuureissa?"

"Vaikka ´länsimainen kulttuuri´ voi vaikuttaa paremmalta, niin kyllä länsimaisessa kulttuurista löytyy ikäviäkin piirteitä. Varsinkin Välimeren rannoilta."

"Rasisti"

"´Länsimainen kulttuuri´ oli pari sataa vuotta sitten aikalailla sellainen mitä kuvailet lähi-idän maiden kulttuurina."

"Rasisti!"

Toki keskustelu sisälsi myös paljon kommentteja, jotka myötäilivät ensimmäisen kommentin kirjoittajaa. Mutta tähän kokoamani olivat muita oleellisempia sikäli, sillä ne kertoivat siitä vaikeudesta, joka leimaa yhteiskunnallista keskusteluamme tänä aikana, jolloin laajat kansainvaellukset muokkaavat Eurooppaa. Eli monia ihmisiä vaivaava oman ideologian suhteen yhteensopimattomien tosiasioiden tunnustamisen vaikeus. 

Onhan selvää, että - ex-presidentti Paasikiveä myötäillen - tosiasioiden kieltämisen sijaan niiden tunnustaminen on viisauden alku. Näin siitä huolimatta, että sellainen näyttäisi edelle kopioimieni viestien perusteella puuttuvan monien suomalaisten ajatustavasta. 

Lopuksi todettakoon, että ensimmäisen viestin kirjoittaja ei kuulunut natseihin, äärioikeistoon, kristillisiin konservatiiveihin, perussuomalaisiin, kokoomuslaisiin tai edes peräkammarin poikiin. Sen sijaan hän oli SDP:ssä vaikuttava Kamal Jafi, joka Twitter-profiilissaan ilmaisee olevansa isä, suomenkurdi, kouluvalmentaja & demari sekä Helsingin nuorisojaoston jäsen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Onnittelut SDP:lle ja Sanna Marinille onnistuneesta rekrytoinnista
Erilaisia, mutta samanarvoisia
Jos kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia, niin mitä sitten?

8 kommenttia:

 1. No jaa... Kamal Jafi tietää itse, mistä puhuu. Sen takia vaikuttava ! Kulttuurit eivät todellakaan ole moraalisessa(kaan!)mielessä samanarvoisia. Joiltakin voisi jopa edellyttää kehitystä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se hienoo, kuinka hyvä länsimäainen kulttuuri jyräsi pohjoisamerikan intiaanit tappaen miljoonia ...
   Tjoo länsimainen kultuuri eroaa esim vaikkapa afrikkalaisest siinä, että natis toteutti holocaustin teollisen tehokkaalla tarkuudella, kun afrikassa ja lähiidäsa ne holokaustit ja kansamurhat toteutetaan länsimaista jälkeenjääneellä rakkarimaisella kulttuurilla esimerkkinä vaikkpa Ruoanda ..
   ihminen on peto oli kulttuuri mikä tahansa

   Poista
 2. Vai ovat demaritkin punavihreiden mielestä rasisteja.
  Maolaiselta katsantokannalta kaikki muu on äärioikeistoa.

  VastaaPoista
 3. Kulttuurien paremmuus on arvostuskysymys, jonka mittaamisessa on vaikeutensa, mutta eri kulttuurien epäsopivuus keskinäiseen rinnakkaineloon on mitattavissa mm. kulttuurien välisten raiskausten lukumäärällä. Vertailutasona tietenkin kulttuurien sisäiset tapaukset. Lyhyesti: haittamaahanmuuttoa esiintyy, eikä sitä tulisi edistää.

  VastaaPoista
 4. Se on ihan tavattoman vaikea tosiasia tunnustettavaksi, ja miltei ylivoimainen asia edes ymmärrettäväksi, että ihminen on lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen laji, joka on selviytynyt ja selviytyy, jos ylimalkaan selviytyy, olemassaolon taistelusta yhteisöinä, ei toisiaan vastaan taistelevina yksilöinä.

  Ja toinen, ihan yhtä vaikea tosiasiasia hyväksyttäväksi ja ymmärretäväksi on se, että inhimillinen kehitys on, kuten esimerkiksi Erich Fromm sanoo, se määre, joka kuvaa meitä kaikkein parhaiten. On olemassa yleisynhimillistä kehitystä ja sen tuotoksena suuria sosiaalisia tosiasioita, jollaisia juuri "kulttuurit" ovat.

  Ja vaikka "kehitys" on myös yleisinhimillistä niin, että tietyt mittarit ovat ylikulttuurisia, niin sellaiset yliyleistävät yleiskäsitteet, joilla me eurooppalaisen uuden ajan individualistit olemme ymmärryksemme noituneet, kuten puhe Siitä että "ihmisyys on yksi ja jakamaton", tai että on olemassa ja tavoitettavissa kaikille yhtäläiset "ihmisarvo ja -oikeudet" -- nämä yleiskäsitteiden varaan rakennetut merkityslaajentumat ovat todellakin täyttä fuulaa, keskiaikaista käsiterealismia.

  Ihmistä koskeva ajattelumme -- ihmiskuvamme, jonka pitäisi erikseen rakentua yhtäältä sosiologian, toisaalta syvyyspsykologian raamituksissa -- on todellakin tällä hetkellä pelkkää käsitesekaannusta, eikä tilanne todellakaan ole korjautumaan päin. Päinvastoin, mehän olemme jopa laatineet megalomaanisia julistuksia ja lakeja, joilla eliminoimme keskuudestamme nykyisen harhaisen ihmiskuvamme kritiikin -- ja varsinkin kriitikot, joihin ennen hukuttamista lyödään rasistileima otsaan.

  Meillä menee huonosti. Ihan alkeelliset tosiasiat -- sen myöntäminen, ettei siitä, että kaikilla on "ihmisarvo", mitenkään seuraa se, että kaikki "kulttuurit" sopeutuisivat toisiinsa, on meille mahdotonta. Ja älyllisesti rehellisten ja oikeasti sivistyneiden ihmisten tuomitseminen "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" on ihan mahdollista.

  Hyi olkoon.

  VastaaPoista
 5. Aivan käsittämätöntä on länsimaisen suvaitsevaisen eliitin ja sen myötä massojen kyky sulkea silmät takapajuisten kulttuurien todellisuudelta. Islamista väännetään jotain rauhan uskontoa, vaikka kyseessä on ehkä kaikkein julmin, brutaalein ja sortavin uskonto maailmassa. On jouduttu juuri seuraamaan isisin uskomatonta raakuutta ja päänkatkomista, ja paraikaa talebanien toteuttamaa Afganistanin palauttamista keskiaikaan, mutta ei vaan silmät aukea. Ja kaikkein hölmöimpiä ovat naiset hyvän ihmisen sädekehää tavoitellessaan. Heitä on meillä jopa kokonainen hallituksellinen, ja johtavassa virkamiehistössä toinen mokoma. Punavihreän valemedian, kuten Ylen ja Hesarin valehtelu monikulttuurin ihanuudesta on vastuutonta ja häpeällistä, ja vie harhaan sitä laajaa kansanosaa, joka ei seuraa vaihtoehtomedioita.

  VastaaPoista
 6. Toivokaamme että yhä useampi sivistynyt, rehellinen ja rohkea maahanmuuttaja uskaltaisi sanoa ääneen kaikkea sitä, minkä ääneen sanominen on kantasuomalaisilta rasisti-leiman uhalla kielletty.

  Joku viisas on joskus sanonut, että: kaikkia voi kusettaa jonkun aikaa, joitakin voi kusettaa ikuisesti, mutta kaikkia ihmisiä ei voi kusettaa ikuisesti. Tähän luottakaamme.

  VastaaPoista
 7. Ryhmän paine on muslimeillekin suuri syy olla kritisoimatta oman kulttuurin ikäviä piirteitä. Ryhmän paine on muslimeilla voimakkaampi kuin länsimaalaisilla ja tulee usein omien sukulaisten kautta. Sitä voi olla vaikea vastustaa.

  Monet muslimit teeskentelevät sukulaisten kanssa mutta elävät muuten länsimaalaisittain.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!