keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Kenen syy, että maahanmuuttajanuoret ajautuvat jengeihin?

Suomessa toimii monenlaisia hyvää tarkoittavia järjestöjä, koska valtio verorahoineen ei onnistu hoitamaan kuntoon kaikkia ongelmia. Yksi näistä järjestöistä on Aseman Lapset - se on järjestö, jonka toimintaa minäkin olen joskus tukenut.

MTV3 oli haastatellut yhtä järjestön nuorisotyöntekijää siitä, miksi maahanmuuttajanuoret ajautuvat nuorisojengeihin. Ja syitähän löytyi. 

Niistä ensimmäinen oli se, että "jos kieli ei ole hallussa, niin eihän tässä yhteiskunnassa saa samoja mahdollisuuksia pärjätä kouluyhteisöissä, akateemisessa maailmassa tai harrastuksissa, missä hyväksyntää tulisi". Avoimeksi jäi, miksi kieli ei ole hallussa - erityisesti niillä maahanmuuttajanuorilla, jotka ovat syntyneet Suomessa ja/tai käyneet lapsesta asti suomalaista koulua. Onko sekin suomalaisten tai yhteiskunnan vika?

Työntekijä nosti esille myös tarpeellisten palveluiden saatavuuden tärkeyden. Näin siksi, ettei kaikkia maahanmuuttajaperheitä ole välttämättä saatu kotoutumaan siten, että niissä osattaisiin pitää huolta nuorista. 

Tämä kohta herätti mielessäni kaksi kysymystä. Yksi: onko tosiaan niin, että maahanmuuttajavanhemmissa on jokin sellainen perusteellinen vika, jonka seurauksena he eivät osaa huolehtia lapsistaan ilman kotouttamistoimia. Kaksi: tarkoittiko haastateltu siis sitä, että maahanmuuttajajengien syntyminen on viime kädessä kantasuomalaisten syy?

Kolmanneksi nuoristotyöntekijä mainitsi sen, että yhteiskunnassamme on jengien lisäksi suuri yhteiskuntaan integroitumattomien nuorten joukko. Heitä viehättää usein gangsta-maailmasta ammentava roadman-kulttuuri, joka on noussut selkeäksi nuorisoilmiöksi pääkaupunkiseudulla. Siinä johtavana ajatuksena on, että "en kuulu yhteiskuntaan ja olen yhteiskuntaa vastaan". Tätä sitten julistetaan kaduilla puukko kädessä ja korostetaan ajatusmaailman autuutta sosiaalisessa mediassa. 

Yhteiskunnan kannalta akuutti kysymys on kaksijakoinen. Ensinnäkin pitäisi löytää keinot, joilla edellä kuvattujen nuorisoilmiöiden haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi sekä sivullisille että myös nuorille itselleen. Ja toiseksi pitäisi ymmärtää nyt käynnissä olevan nuorison käyttäytymismuutoksen perimmäiset syyt ja löytää niiden poistamiseksi ratkaisut.

Valitettavasti maahanmuuttajiin liittyvä keskustelu on Suomessa vahvasti tulehtunut ja sisältää tabu-aiheita. Yksi niistä liittyy maahanmuuttajien ja heidän kulttuuriensa rooliin ongelmien syntymisessä, mikä näkyi edellä kuvatussa haastattelussakin suomalaisten voimakkaana syyllistämisenä maahanmuuttajien ongelmien taustalla ikään kuin nämä olisivat ajatus- ja toimintakyvyttömiä elukoita, joilta itseltään ei voi odottaa ratkaisuja tai vastuun ottamista omissa asioissaan. Ei edes lasten kasvatuksessa.

Ja kuitenkin olisi äärimmäisen tärkeää, että maahanmuuttajaväestö ryhtyisi itse ja omatoimisesti yhteistyöhön suomalaisten viranomaisten kanssa saadakseen omalle nuorisolleen hyvät lähtökohdat elämälle. Valitettavasti tätä halukkuutta heikentävät omalta osaltaan erilaiset maahanmuuttajien oikeuksia korostavat avustusjärjestöt, jotka tosiasiassa näyttävät pikemmin pyrkivän maahanmuuttajien säilyttämiseen tahdottomina hyvesignaloinnin kohteina kuin yrittävän ratkaista heidän ongelmiansa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Yhteiskunnallisia muutostapauksia
Itähelsinkiläisiä nuoria
Tiedotus nuorten vanhemmille!

7 kommenttia:

 1. Maahanmuuttajavanhempien perusteellinen vika on keskiaikainen uskonto, joka on vihamielinen länsimaista yhteiskuntaa kohtaan. Kun he tulevat vääräuskoisten yhteiskuntaan, on asenne luonnollisesti vastahankainen kaikkea sitä vastaan, mitä täällä pidetään oikeana ja hyödyllisenä, eli koskee esim opiskelua. Lisäksi uskonto antaa luvan valehdella vääräuskoisille, jos siitä on itselle hyötyä. Itse asiassa tiukan tulkinnan mukaan vääräuskoisten kuuluisi joko maksaa veroa väärästä uskonnostaa, kääntyä oikeaan uskoon tai tulla tapetuiksi. Naisia halveksitaan, mikä ilmenee esim opettajien kohsalla kouluissa. Samoin esivaltaa eli poliisia. Vääräuskoisten kanssa ei saa ystävystyä. Ja niin edelleen. Siinäpä hyvät lähtökohdat kotoutumiselle yhteiskunnan jäseniksi, jotka hoitavat suomalaisia ja yhteiskuntaamme, vai miten se Marin unelmoikaan A-studiossa.

  VastaaPoista
 2. Kotouttamisen sijaan pitäisi kannustaa/vaatia maahanmuuttajia KOTIUTUMAAN. Mikään määrä kotouttamista ei onnistu jos he eivät itse ota osaa asiaan. Vrt:Kannettu vesi ja kaivo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan kotiutumaan, ts. palamaan koteihinsa sinne, mistä tulivatkin.

   Poista
 3. Omituista on se, että näitäkin kysymyksiä lähestytään ja käsitellään ikään kuin ei tiedettäisi, että ihminen lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen laji. Yhteisö on aina ensin, yksilöllinen eriytyminen on vasta jälkeenpäin kehityksen myötä tulevaa.

  Meissä vaikuttavat yhteisövoimat ja yhteisöominaisuudet välittyvät meihin jo varhaisessa lapsuudessa -- niin varhaisessa, ettei meillä silloin vielä ole kokemusmaailmassamme sellaista tietoisuutta eikä kielen käsitteillä tapahtuvaa ajattelua, että näitä perustavanlaatuisia voimia jotenkin osaisimme hahmottaa ja kuvata. Siksi ne jäävät koko elämämme ajaksi jonnekin tajuntamme pohjavirtoihin, joista ne vaikuttavat vahvasti mutta niin, ettemme niiden vaikutuksista mitään näe emmekä ymmärrä.

  Ja sitten pohdimme ihan tosissamme tuon kaltaisia kysymyksiä kuin esimerkiksi "miksi yksilöt jengiytyvät". Kun pitäisi päin vastoin pohtia, miksi joissakin yhteisöissä sosiaalinen sitovuus jää niin vahvaksi, etteivät yksilöt koskaan kasva aikuiseen autonomiaan.

  Ihan hirvittävän vaikea on tajuta sitä, että ihmisen alkulaumoja organisoinut ehdoton sosiaalinen sitovuus eli "valta" on vuosimiljoonaisessa kehityksessä metamorfoitunut yksilön kokemukselliseksi "tahdoksi" -- joka kuitenkin erityistä regressoivaa metodia, hypnoosia, käyttäen pystytään tänäkin päivänä palauttamaan takaisin kollektiiviseen alkumuotoonsa, jolloin yllättäen yksilön "tahto" saadaankin siirtymään henkilöltä toiselle.

  Sitä ne ovat, nämä "jengit". Aikalailla täydellisesti vielä kesken olevaa inhimillistä kehitystä. -- Ja me mitään omasta ihmisyydestämme ymmärtämättömät reppanat olemme onnistuneet väistämään kaikki lajinkehitystä koskevat tosiasiat ja ihan tohkeissamme yritämme ratkaista kehityskysymyksiä esimerkiksi "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" käsitteistöillä.

  Kun inkvisiittori haastaa jatkuvasti ajattelijoita käräjille "kiihottamisesta kansanryhmää vastaan", se on suunnilleen yhtä kehittynyttä kuin keskiaikainen kielten kiskominen vääräuskoisten suista.

  VastaaPoista
 4. Meiltä löytyykin jo omasta takaa 500 vuoden verran kokemusta kulttuureista, jotka eivät kerta kaikkiaan halua integroitua suomalaisiksi, tai edes länsimaalaisiksi. Eivät pysty, eivät halua eikä edes kiinnosta.

  VastaaPoista
 5. Sanna Marin auttaa kotoutumisessa parhaansa mukaan:
  https://www.partisaani.com/news/crime/2021/09/15/soitimme-keravan-vankilaan-kysyimme-aari-islamistisesta-kaannytysoperaatiosta/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!