keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Punavihreä alamäki

Helsingin sanomat julkaisi viimeisen kunnallisvaaleja edeltävän kannatusmittauksensa. Sen mukaan Kokoomus olisi edellisiin vaaleihin verrattuna pienestä suosion menetyksestä huolimatta maan suosituin kuntapuolue Sosialidemokraattien ja Perussuomalaisten seuratessa tasavahvoina perässä. Jälkimmäisistä SDP olisi alamäessä ja PS hurjassa nousussa. Keskustalle olisi tulossa rökeletappio ja myös Vihreät ja Vasemmistoliitto olisivat alamäessä.

Toisin sanoen ensi katsomalta gallupissa ei ole mitään mielenkiintoista. Mutta tarkemmin katsottuna siinä näkyy tämän ajan ylivoimaisesti merkittävin poliittinen trendi, jonka soisi ulottuvan ainakin pitkälle tulevaisuuteen - ellei peräti ikuisesti.

Ja se on taloudellista stagnaatiota edistävään poliittiseen jalopolitiikkaan sitoutuneen vihervasemmiston kannatus. Se on nimittäin vain 37,2 prosenttia eli laskenut edellisistä kuntavaaleista peräti 3,5 prosenttiyksikköä. 

Samalla vihervasemmiston ja aluepoliittista jakopolitiikkaa tukevan Keskustan yhteenlaskettu kannatus on pudonnut alle 50 prosenttiin, kun se vielä edellisissä vaaleissa oli yli kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. 

Tämä on erittäin mielenkiintoista, mutta ei ole syytä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vasta vaalipäivän illan ääntenlasku lopulta ilmaisee mihin päin suomalaiset kunnat on menossa seuraavan neljän vuoden aikana. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Matkalla mitättömyyteen
Punavihreä Helsinki osoittaa äänestämisen tärkeyden
Punavihreät vaalivoittoon, mutta Kokoomukselle suurin kannatus

6 kommenttia:

 1. Hallitusvastuussa oleva vihervasemisto ei voi hyödyntää coronaa pelotellakseen ahdistumiseen alttiita persoonatyyppejä kannattajikseen ja kun ilmastoangstistakin alkaa olemaan näköjään teho pois niin "entiset" kannattajatkin aloittaneet ajattelun omilla aivoillaan ja hylänneet "parempaa tuonpuoleisuutta" luvanneen vihervasemiston.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelmaksi muodostuu vain miten saadaan kokoon toimiva oikeistohallitus. Kaiketi siihen tarvitaan kuitenkin Kepua, jolloin peli on aina astetta riskaabelimpaa. Jännitteet Kokoomuksen, PS:n ja Kepun EU-linjassa ovat oma lukunsa.

   En näe kovin helppoja ratkaisuja, vaikka nykyinen vasemmistososialistinen hallitus väistyisikin kuskin paikalta.

   Poista
  2. Kepu tai demarit tarvitaan. Mutta molemmissa tapauksissa niiden valta jää rajoitetuksi ja politiikan pääsuunnan määräävät Kokoomus ja Perussuomalaiset.

   Poista
  3. Demareiden puolella kantona kaskessa on kaikkivoipa Sanna The Great I joka vetää vesemmalta ohi jopa isä aurinkoisesta.
   En mitenkään näe mahdolliseksi, että Halla-Aho tai edes Purra istuisi samassa hallituksessa punasannan kanssa.
   Kepu nyt pyllistää ihan kenelle vaan kun luvataan jotain pikku tilpehööriä.

   Poista
  4. SDP ja Kokoomus kun lyövät hynttyynsä yhteen, ne tekevät äkkiä sellaista EU-politiikkaa, että PS on kriisissä samassa porukassa. Silloin SDP:n johdossa pitäisi olla joku käytännöllinen oikeistodemari. Sanna Marin -tyyppisen pj:n kanssa tulisi ongelmia.

   Ongelmattomampi olisi PS, Kok, Kepu, KD ja Liike Nyt -tyyppinen kombinaatio.

   Silti tuntuu, että itsenäistä Suomea ei enää saada takaisin. Maa muuttuu yhä radikaalimmin. Ihmiset eivät tunnista uutta Suomea omakseen. Tämä nostaa PS:n kannatusta mutta ei koskaan tarpeeksi. Demonisointi vain syvenee, ellei kannatus ala hipoa 30 pinnaa.

   Poista
  5. Ei taida 30 pinnaa riittää. Niin kauan kuin syöttiläät saavat rahansa sohvanpohjalle niin tarvitaan 51 pinnaa ennekuin suunta muuttuu.
   Venetsuela ajettiin sosialistien sekoiluilla konkkaan 8 vuodessa. Kyllä se punavihreiltä Suomessakin onnistuu.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!