maanantai 15. heinäkuuta 2019

Sukupuolten hermostot eroavat toisistaan noin 30 prosenttia

Viime aikoina puhuttu paljon sukupuolista ja niiden määristä sekä niiden merkityksestä. Itse olen aiemmin esitellyt tässä blogissa tapauksia, joiden valossa on selvää, etteivät sukupuolet tosiaankaan ole aina selviä, vaan ihmisyys on paljon monimuotoisempaa – tai sanoisiko sekavampaa – kuin yleensä ajatellaan.

Tämä ei muuta sitä, että biologisen evoluution kannalta merkitystä on vain kahdella sukupuolella, eli sillä joka siittää ja sillä joka synnyttää. Mahdollisilla muilla identiteeteillä on evoluutiossa korkeintaan näitä kahta sukupuolta tukeva merkitys.

Nyt on sukupuoliasiaan saatu kuitenkin uutta valoa tutkimuksesta, jossa tutkittiin Caenorhabditis elegans –nimistä sukkulamatoa. Tarkalleen sanottuna tutkijat piirsivät sen koko hermostosta tarkan kartan dimensioineen kaikkineen.

Piirrettäväksi päätyi kaksi eri sukupuolta olevaa sukkulamatoa. Yksi oli koiras ja toinen itsestään lisääntymään pystyvä hermafrodiitti, joka tällä lajilla edustaa naarasta vastaavaa sukupuolta.

Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes eri sukupuolten hermosolujen välisistä yhteyksistä poikkesi perusteellisesti koiraan ja hermafrodiitin välillä. Siten tutkimus osoitti, ettei sukupuoli ole ainakaan sukkulamadolla pelkkä identiteettikysymys, vaan niillä on aivan oleellisesti eri tavalla toimivat hermosto, mikä selittänee myös koiraiden ja hermafrodiittien välisiä käyttäytymiseroja.

Noista eroista julkaisi Yle muutamia vuosia sitten mainion uutisen. Sen mukaan sukkulamatokoiraille seksi on tärkeämpää kuin ruoka. Näin ei kuitenkaan ole hermafrodiittinaarailla eikä sellaisilla koirailla, joilta on poistettu sukurauhaset.

En tiedä arvoisasta lukijasta, mutta tämä käyttäytymisero tuntui kovin tutulta – etten sanoisi ihmismäiseltä. Siten lienee varsin todennäköistä, etteivät myöskään naisten ja miesten hermostot toimi keskenään samalla tavalla – eikä ihmisenkään sukupuoli ole pelkkä sosiaalinen identiteettikysymys vaan jotain aivan muuta.

Toisaalta olisi hauskaa, jos ihmisten hermostoista voitaisiin piirtää samanlaisia karttoja kuin sukkulamadoista. Se tosin lienee selvää, että myös meillä sukupuolten välillä olisi huomattava ero - sen tietää jokainen parisuhteessa vähänkin pidempään elänyt. 

Sen sijaan olisi mielenkiintoista tietää miltä näyttäisivät kolmansien sukupuolten hermostot. Voitaisiinko niistä päätellä seksuaalinen identiteetti eli muistuttaisiko esimerkiksi naisen ruumiiseen omasta mielestään syntyneen miesidenttisen henkilön hermosto miestä? Ja päinvastoin. Entä niiden hermostot, jotka eivät mielestään ole mitään sukupuolta?

Valitettavasti ihmisen suhteen hermostojen piirtäminen ei ole mahdollista nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, sillä ne ovat aivan liian monimutkaisia kuvattavaksi kokonaisuutena. Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa kuitenkin?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

3 kommenttia:

 1. Taitaa ihmisen hermostosta ratkaiseva osa sijoittua korvien väliin, eli niin sanottu keskushermosto. Siellä ne hermostuneisuutta aiheuttavat identiteetitkin lienevät.

  Identiteettiongelmat ovat niin sanotun "minuuden" ongelmia, ja ehkä niiden auvaaminen edellyttäisi, että ensin muodostettaisiin oikea ihmiskäsitys -- eli ymmärrettäisiin etteoi ihminen ole olento, jonka ominaisuudet lähtevät liikkeelle "minästä", vaan jo paljon ennen kuin mikään "minä" kehityksessä alkaa muodostua.

  Identiteetit ovat sosiaalisia ongelmia. Ne eivät palaudu yksilöiden ominaisuuksiin. Ne ovat enemmänkin eräänlaisen "kulttuurisen kentän" varauksia ja vaikutuksia. Kun oman aikamme "ihmisyys" on kulttuuriseksi ongelmaksi kasvaneen narsismin määräämää, ihmissielut kipuilevat omakuvan karatessa jatkuvasti sielun narkissospeilistä toiseen.

  Lauluntekijä laulaa jokseenkin lohduttomasti lapsuutensa kuolevasta pikkukaupungista, jossa sateenkaaretkin olivat ilman väriä -- vain mustaa. Mutta yhtä lohduttomia meidän pitäisi olla nyt kun likimain kaikki on vain riemunkirjavaa narsistista hedonismia, myös kaikissa sateenkaaren väreissä kimaltelevat ihmiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika usein hieman eri mieltä kirjoitusten sisällöstä täällä, mutta Seppo se, miten kirjoitat on erittäin kaunista kirjoitusta mielestäni. En oikein osaa kuvailla tai löydä sanaa sille miten koen tekstisi. Ehkäpä sana "lyyrisen runollista" kuvailisi sitä parhaiten.

   Ystävällisesti, Sahara

   Poista
 2. "...Siten tutkimus osoitti, ettei sukupuoli ole ainakaan sukkulamadolla pelkkä identiteettikysymys,..."

  Tuo vaatisi lisäselvityksiä. Tutkimusryhmään otettava vain LBGQTiTiTyy-pätevöityneitä tiedeoletettuja. Jos kerran on maailman johtavien sukupuoli-identiteettimielipidevaltuutettujen taholta kiistattomasti osoitettu, että suurella osalla ihmisistä sukupuoli on identiteetti-ilmiö, niin kyllä se on oltava sitä myös tuolla pikkuisella maan matosellakin. Onhan se niin herttainenkin, sopisi hyvin pridelippuun maskotiksi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!