lauantai 22. kesäkuuta 2024

Leikkejä ja juhannusleikkejä

Nisäkkäiden poikaset ovat usein leikkisiä, kuten jokainen kissan- tai koiranpennun kanssa tekemisissä ollut ihminen tietää. Se ei ole sattumaa, sillä leikkiminen opettaa niille sellaisia taitoja, joita tarvitaan myöhemmässä elämässä kuten metsästyksessä tai lajinsisäisissä yhteenotoissa reviirien puolustamiseksi tai kiima-aikaan. 

Tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin Tyynenmeren pullonokkadelfiineiden käyttäytymistä Länsi-Australiassa. Havaintoja oli käytettävissä jo vuodesta 1982, joten delfiinien aikuisiän tapahtumia oli mahdollista verrata niiden lapsuuteen. 

Tutkijat havaitsivat, että nuoret urosdelfiinit osallistuivat aikuisten lisääntymiskäyttäytymisen kaltaisiin leikkeihin, kuten liittoutumien muodostaminen muiden urosten kanssa naaraitten paimentamiseksi sekä erityisten ääntelyiden tuottaminen toisen sukupuolen läsnä ollessa. 

Yhdentoista urosdelfiinin isyystiedot puolestaan osoittivat, että niiden myöhempää lisääntymismenestystä ennusti varsin hyvin se aika, jonka ne viettivät nuorina osallistumalla aikuisten urosten seksuaalikäyttäytymistä muistuttavaan sosiaaliseen leikkiin. Toisin sanoen he osoittivat leikin hyödyllisyyden seksuaalikäyttäytymisen kehityksessä luonnonvaraisten eläinten populaatiossa. 

Päätin julkaista tämän tekstin näin juhannuspäivän aamuna, koska arvelin joidenkin arvoisista lukijoistani osallistuneen juhannuksen perinteisiin rituaaleihin, joilla on arveltu olevan taianomaisia vaikutuksia omaan parisuhde-elämään. Ei siksi, että arvelisin niiden jotenkin vastaavan delfiininpoikasten aikuisia matkivia leikkejä, vaan koska molemmat liittyvät lajin säilymisen kannalta yksilöiden elämän tärkeimpään tehtävään eli lisääntymiseen. 

Ja ehkäpä tänäkin juhannusyönä on tapahtunut jotain, mikä näkyy yhdeksän kuukauden kuluttua kansallisissa tilastoissa

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Serkku on kulttuurinen herkku
Niin makaa kuin petaa - mutta nuorten kannattaisi tehdä lakanoiden välissä muutakin
Rotat piilosilla

7 kommenttia:

 1. Juhannuksen jatkoja kaikille. Toivottavasti kaikki veneilijät ovat vielä hengissä ja pää ei ole liian kipeä.
  Kansallisissa tilastoissa äidin syntyperän mukaan syntyneiden graafissa melko paljon vaalean vihreää väriä verrattuna siniseen väriin.
  Kokonaishedelmällisyysluku-kuvaaja on koronapiikin jälkeen pahasti laskussa.
  Jo lapsemme ja varsinkin lasten lapsemme elävät kovin erilaisessa Suomessa kuin tämä nykyinen - ellei muutoksia kehityksessä tapahdu.
  Eikä se Suomi ole parempi kuin nykyinen - kenties juhannuskin on korvattu jollain tulijoiden juhlalla tai sitten se on vain tuiki tavallinen viikonloppu?

  VastaaPoista
 2. Menneilta vuosilta
  https://hampaankolosta.blogspot.com/2012/06/juhannuksen-taikaa-impivaarassa-k-18.html

  VastaaPoista
 3. Juhannuksen vieton "uusi normaali"

  MTV uutiset tänään

  Tukholmassa ammuskelu: Asunnossa yksivuotias lapsi ja vanhemmat

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tukholmassa-ammuskelu-asunnossa-yksivuotias-lapsi-ja-vanhemmat/8962134

  Yksi henkilö loukkaantui ampumisessa Tukholmassa sijaitsevassa asunnossa varhain lauantaiaamuna, kertoo Aftonbladet.
  Poliisi kertoo lehdelle, että asunnossa oli tekohetkellä yksivuotias lapsi ja kaksi aikuista nukkumassa. Yksi asunnossa olleista sai lieviä sirpalevammoja.

  Poliisi sai hälytyksen puoli neljältä aamuyöllä Luoteis-Tukholmassa sijaitsevaan Akallan kaupunginosaan.

  Poliisi on vaitonainen tapauksen yksityiskohdista mutta kertoo, että asunnosta on löytynyt luodinjälkiä ja asunnon ikkunan läpi oli ammuttu.
  Myös kodin ulkopuolella oli jälkiä, jotka poliisin mukaan viittaavat jonkinlaisen esineen räjäyttämiseen.

  VastaaPoista
 4. Paras juhannusmuisto on kun heräsin aamulla puolison vierestä teltassa ja...

  VastaaPoista
 5. Taitaa olla nykyään niin, että halutaan vaan leikkiä eikä lisääntyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jos jotain tapahtuu, pillereille sekin tuhotaan.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!