perjantai 14. kesäkuuta 2024

Wokellus vastatuulessa

Wokeltajilla oli eilen huono päivä. Ensinnäkin Urheilun kansainvälinen vetoomus­tuomioistuin päätti, ettei transuimari Lia Thomas pääse kyykyttämään oikeita naisia olympialaisissa samaan tapaan kuin hän on tehnyt amerikkalaisissa yliopistokilpailuissa.

Kyse on siis urheilijasta, joka ei ole menestynyt uimarina ollessaan vielä mies, mutta vaihdettuaan sukupuolta on pystynyt polskimaan voitosta voittoon. Ja saanut samalla muun muassa uimarityttöjen vanhemmat valittamaan lastensa kohtalosta. 

Toiseksi kävi niin, että Suomessa Kansaneläkelaitos on päättänyt vetäytyä ainakin täksi vuodeksi Helsinki Pride -tapahtuman kumppanuudesta, eikä pulita sille suomalaisilta kerättyjä rahoja aiempien vuosien tapaan. Tämä harmittaa Helsinki Priden toiminnanjohtajaa, joka olisi luonnollisesti kaivannut tapahtuman järjestämiseen nyt puuttumaan jääviä euroja. 

Hän kuitenkin toivottaa kaikki organisaatiot tervetulleiksi Pride-kulkueeseen, vaikka ne eivät osallistuisikaan sen kustannuksiin. Mutta huomauttaa, ettei omia yrityslogoja pitäisi käyttää, ellei ole lahjoittanut rahaa. Niinpä niin.

Luettuani aamulla näistä tapauksista heräsi mielessäni ajatus, että olisikohan järki lopulta ottamassa niskalenkkiä wokelluksesta. Ja sen pahimmista ylilyönneistä oltaisiin vähitellen pääsemässä eroon niin kansainvälisessä urheilussa kuin Suomessakin. Ainakin sellaista voisi näin kauniin aamun kunniaksi toivoa.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

36 kommenttia:

 1. Kulttuurisen narsismin maailmassa yksilöt kärsivät identiteettikriiseistä, ja epävarmat yksilöt yrittävät tyypillisesti ratkaista kriisinsä joko määrittelemällä itsensä "kielteisestä käsin" -- siis muodostamalla viholliskuvia, ottamalla etäisyyttä: "tuota-ja-tuota minä en ainakaan halua olla" -- tai sitten kyhäämällä jonkinlaista yleisempää ryhmäidentiteettiä niistä piirteistä jotka koetaan epävarmoiksi ja jotka kriisiytymistä aiheuttavat.

  "Pride"on ilmiönä jotakin jossa kumpikin mekanismi toteutuu, joten ilmiötä voi pitää myös indikaattorina siitä miten syvällä yhteiskunnassamme kulttuurisen narsismin aiheuttama hajoaminen jo on. Ilmiöön liittyviä ylilyöntejä ja tahattoman parodian asteelle edennyttä vähemmistöjen suojelua ei meillä "valtamediapuolueen" toimesta ole oikeastaan ollenkaan noteerattu, joten voi käydä myös niin, että journalistien ja juristeristien vertaistukiryhmä reagoi esimerkiksi Kelan päätökseen niin närkästyneesti ja happamasti, että kiltit virkaihmiset säikähtävät ja peruvat päätöksensä. En ihmettelisi.

  Suomalaiset ovat hisoriallisesti alistettua kansaa, ja vaikka olemme meitä seitsemän sataa vuotta hallinneesta emämaasta muodosllisesti itsenäistyneet, ja vauikka olemme itsenäisyytemme varsin verisillä taisteluilla säilyttäneet, silti jokin wokeltamisen kaltainen täysin älytön ilmiö voi horjuttaa heikkoa yhteisöllistä identiteettiämme niin että koko julkinen koneisto marssii Hamelinin hiirien tavoin valtamedian pillipiipareiden perässä.

  Näkisin kehitysvammaisten orkesterin lähettämisessä edustamaan maatamme euroviisuissa ja Li Anderssonin lähettämisessä EU-parlamenttiin jotain yhteistä. Kummassakin puhuu yhä syvällä sielussaan loukattu historiallisesti alistettu kansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehitysvammaisten lähettäminen euroviisuihin kertoo arvostelukyvyn puutteesta ja toisaalta siitä, että friikkien tapahtumassa on yritettävä kaikilla mahdollisilla (mahdottomillakin) keinoilla.
   Anderssonin tapaus kertoo arvostelukyvyn puutteesta ja siitä, että suurinta osaa kansasta EU ei voisi vähempää kiinnostaa, mikä taas kertoo loogisen ajattelukyvyn puutteesta.
   Eli elämme hölmölässä.

   Poista
  2. Kokeilen tätä. Muistettakoon, että olen vain joku aiempi nimimerkkirupu, mutta kirjoittanut Internetin palstoille satoja, ehkä tuhansia kirjoituksia alkaen 90-luvulta.

   Näkemyksilleni koetan valita myötämielisen julkaisijan, sopivan palstan / alustan, ympäristön pääosin älykköine kirjoittajineen, haasteen ja ajankohdan - ja sitten ei kun menoksi!

   Mitä olen hyötynyt, niin, tai arvokkaana pitämäni asiani on edistynyt? Eetos ja paatos? En tiedä. Jotakin vaikutusta varmaan. Suuntaan JA toiseen.

   Kokonaisuus ja esim. Suomi-isänmaan suunta ei ole muuttunut. Ei merkittävästi, ei oikeastaan mitenkään.

   Olen pettynyt Suomeen ja sen yleisilmeiseen valtamielipiteeseen ja kaikkea tätä vuosikymmeniä äänestäneeseen sekä tukeneeseen kansaan. Heikko esitys, anteeksi, mutta
   olette houkkia! Ette kaikki, mutta liiaksi.

   Kokeilen kenties tätä arvoisan Proffan palstaa, vaikka epäilenkin, että tämä henkilö on PS / KOK prosentein 60 / 40.

   Toisaalta, mitä siitä - olkoon. Hyvä henkilö hän on, ammattitutkija ja arvokkaalla asialla.

   Tällä Professorin blogistolla on äärimmäisen paljon tyylikkäitä ominaisuuksia. Katsotaan kuinka käy, ja miltä alkaa vaikuttaa.

   Olen vakaumuksellinen kristitty peruskonservatiivi, ja voin jaksaessani perustella kantaani sekä tieteellisesti, ja yksinkertaistettuna: muuten ja muualla asiat ovat vielä huonommin.

   Loogista, eikö? :-)

   PS. Jos tähän keskusteluun pitää jotenkin "kirotusti" :-( kirjautua, niin kertokaa te viisaammat ystävät, että miten sen tehdään, kiitti. Eli miten saisi esim. sen oman haluamansa nimen tai nimimerkin aina ja hallitusti näkyviin, kun kirjoittaa. Kuin esim. Seppo O.

   (Haluaisin laittaa tähän johonkin nimeni tai nimimerkkini ennen julkaisunapin painamista, mutta sellaista riviä tai ruutua ei ole havaittavissa.)

   alias: A DROP IN THE OCEAN

   Poista
  3. Tervetuloa seuraamaan blogiani ja keskustelemaan sen teksteistä. Luullakseni nimen/nimimerkin käyttäminen edellyttää Google-tiliä. Minulle sopii toki myös anonyyminä kommentointi tai allekirjoitus eli nimen/nimimerkin lisääminen tekstiin loppuun.

   Poista
  4. A drop in the Ocean15. kesäkuuta 2024 klo 8.31

   Että oikein Rohvessoori itte kävi vastaamassa vaatimattomalle meikämannelle - no, mutta kiitti vaan.

   Kattottaanhan jaksaako meikäikämiekkosen aivot ja käsi raksuttaa yhtään mitään saatikka ketään kiinnostavasti; ihte Rohovessooria arvoostaan toekkiinsahansa.

   Poista
 2. Persujen on lähdettävä hallituksesta, jos Rydman saa eduskunnassa epäluottamuslauseen. Hallitus kaatuisi ja punavihreät kepulla ja kokoomuksella täydennettynä muodostaisivat. Se olisi käytännössä mahdotonta. Tähänkö pyritään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, totta vitussa opposition tavoite on välikysymyksissä kaataa hallitus. Kyllä pitää olla tyhjäpäitä täällä kommentoimassa.

   Poista
  2. Anolle 12.45 oli liian vaikea itse ymmärtää tuota kommenttia.
   Kommentoija tarkoitti pyrkimisellä kokoomuksen ja vasemmiston yhteishallitusta.
   Tyhjäpäisyyttä ei kannattais kovin kaukaa etsiä...

   Poista
  3. Pidättäydytään henkilökohtaisuuksista, pyydän.
   Myös minä uskon, että vihervasemmisto pyrkii kaatamaan hallituksen lähinnä iskemällä kiilaa RKP:n ja muiden hallituspuolueiden väliin. Onneksi ainakin tähän mennessä on kuitenkin näyttänyt siltä, että jokin yhdistää hallituspuolueita vahvasti. Epäilen, että se jokin on usko siihen, että heillä - ja vain heillä - on eväät Suomen surkean talouden korjaamiseen. Tai ainakin heillä on kova halu yrittää. Tässä suhteessa toivotan tietenkin menestystä Orpolle ja hänen kabinetilleen.

   Poista
 3. Kuten komentissa yllä todetaan, wokellus tuodaan nyt jopa eduskuntaan.
  3.7.2024 on Suomen parlamentarismin häpeän päivä.
  En olisi uskonut, että edes vihervasemmistossa alennutaan näin häpeälliseen tekoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän vielä puuttuisi, että polvistuisivat eduskunnan käytävillä. Kuten muistamme BLM:n sekoilun myötä, missä esim urheilijat ns pakotettiin polvistumaan. Ja nentiinhän täälläkin rähmälleen tuomiokirkon edessä. Täydellinen pohjanoteeraus.

   Poista
  2. Ano, kaikki ei sentään suostuneet polvistumaan. Esim. Kimi Räikkönen ei niin tehnyt. Ja kai niitä joitain muitakin täyspäisiä oli?

   Poista
 4. Kyllähän tämä on hienoa kun jälkiviisaissa ja pöllöraalissa ei osata muuta kuin iloita persujen huonosta menestyksestä EU-vaaleissa. Rosa Meriläinenkin pöllöraadissa ilkkui Wille Rydmania, että lyötäisiin nyt oikein olan takaa. Kyllä se niin paljon pahaa hänen mielestään on tehnyt. näin vitunvirkkaaja tuumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meriläinen vastaa entisiä kylähulluja, pystyy nyt vain toimimaan laajemmilla estraadeilla, kun Ylen, Hesarin ja muun median wokettajat ja monimuotoisuuden vartijat tarvitsevat kaikenlaisia kummajaisia paneeleihinsa.

   Poista
  2. Niin. Lopetin HS:n tilauksen 2009. Ehkä monet tekevät samoin.

   Poista
 5. Pitäisiköhän heteroseksuaalien järjestää oma kulkueensa vastapainoksi näille kunniattomille pridekulkueille? Muutama satatuhatta kun osallistuisi vaikkapa Helsingin keskustassa tällaiseen terveen sukupuolisuuden tapahtumaan, nuoret näkisivät konkreettisesti, kuinka mitättömän pieni ryhmä on saanut viime vuosina ansaitsematonta huomiota kommarimediassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, ettei heteromarssi keräisi kovinkaan paljon osallistujia eikä ainakaan saisi medioissa muuta julkisuutta kuin etukäteistä negatiivista arvostelua ja äärijoksikin leimaamista, jolla pyrittäisiin vähentämään osallistujien määrää entisestään.

   Poista
  2. Järjestäkää ihmeessä. Siellä olisi varmaan eniten mamuja teidän kanssa.

   Poista
 6. On muuten jännä, miksei tuotakaan 'prideä' voida suomentaa. Olisiko se hieman irvokasta, kun koiran talutushihnassa nahkaremmeihin ja -naamioon sonnustautunut pervo konttaisi 'Ylpeys'-paraatissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti joka nostetaan esiin liian harvoin. Miksi "Pride"? Ehkä se on kuin tavaramerkki mutta onko tosiaan kaikkialla? Suomessa varmaan Ylpeys kuulostaisi naurettavalta vähän tyhmemmänkin mielestä...

   Nimikin pahentaa tätä ilmiötä mutta kesto vielä enemmän. Ennen oli kesäkuu, nyt on pridekuu.
   -jussi n

   Poista
 7. Käsittämätöntä, että verovaroja riittää nykypäivänä jaettavaksi pride-businekseen. Kela jakaa rahaa tänä vuonna kuitenkin Turun ja Oulun tapahtumiin. Viime vuonnahan Kauppalehti uutisoi, että Helsinki Pride organisaatiolle on kertynyt yli 500.000 euron voitot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jotain pystyy tekemään. Kirkkohallitus päätti muutama vuosi sitten osallistua Prideen. Päätös tehtiin laittomasti. Tein kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. EOA ei ollut tulkinnastani täysin samaa mieltä. Lopputulos oli kuitenkin että KH ei enää ole uskaltanut tehdä samanlaista päätöstä.

   Poista
  2. Pitäisikö minun erota isieni ja äitieni kirkosta?

   Poista
 8. "Benin tallia" pitäisi tutkia samasta näkökulmasta kuin Rydmania.

  VastaaPoista
 9. Jaoin muuten erinomaisen kirjoituksesi FB:iin ja... se poistettiin salamannopeasti FB:n "yhteisönormien" vastaisena! 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta. Onpa mielenkiintoista!

   Poista
  2. Ei se poistaminen merkkaa mitään muuta kuin että jotkut wokettajat ovat "ilmiantaneet" sen ja automaatti on poistanut sen näiden ilmoitusten perusteella. Siihen riittää taitaa näiden aiheiden kanssa yksikin trolli, ei tarvita kymmeniä tai satoja.

   Poista
  3. Ano, se vaan omituista että jaoin sen vaan kavereiden kesken (kuten yleensä 99% jaoista teen). Ja joo, mulla on vih-vas kavereita myös, mutta rehellisiä sellaisia eli eivät koskaan ilmottele kenestäkään mitään. Joskus toki piikikkäitä kommenteja saattavat antaa, mutta se erittäin ok, koska aina on hyvä että esiin tuodaan myös toisen puolen näkemyksiä. Mutta tämän jako poistui suunnilleen minuutissa, joten ei sitä varmaan kukaan vielä edes ehtinyt nähdä? Paitti botti...

   Poista
  4. Facebookissa saa ola vaikka minkänlaista, aivan selvästi huijjaus ja harhaanjohtamismanoksia, niin niihin ei puututa, mutta jos jossai nvilahtaa nee*''ri sana, heti tulee bannia ..

   Poista
 10. Wokellus ei lopu ennenkuin naiset on taas naisia ja miehet miehiä. Yliopistoja käyneet nais-mies-pervot on tietysti pervoja, mutta niitä ei lasketa.

  VastaaPoista
 11. "Luettuani aamulla näistä tapauksista heräsi mielessäni ajatus, että olisikohan järki lopulta ottamassa niskalenkkiä wokelluksesta." <- ei mitään pelkoa että olisi. Nyt otettiin takapakkia taas kunnolla kun joku hörhö puukotti mamu-lasta syystä X.

  VastaaPoista
 12. Kyllä erilaisilla järjestöillä on oikeus panna toimeen erilaisia yleisötapahtumia, mutta ei kai Kansaneläkelaitoksen tehtävänä ole sponsoroida minkään järjestön tapahtumia, sen enempää Helsingissä kuin Turussa tai missään muuallakaan. Eikä myöskään nostaa toimistotalonsa lippusalkoon minkään järjestön lippua. (Ja luulenpa, ettei sinne ole mitään muuta järjestölippua koskaan nostettukaan kuin tuo yksi ainoa.)
  Keskittykööt lakisääteisiin tehtäviinsä eli kansaneläkkeiden, sairausvakuutuskorvausten ja eräiden muiden etuuksien maksamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, samaa mieltä. Nostakoon Suomen lipun salkoon veteraanien päivänä ne jotka haluaa. Ei kuulu kelan hommiin. Tai ylipäätään julkisen sektorin toimijoille.

   Uliuli

   Poista
  2. Kannaltasi valitettavasti olet väärässä. Valtion virastojen ja niihin rinnastettavien laitosten on lain mukaan liputettava toimipaikoissaan virallisina ja yleisinä liputuspäivinä jollainen veteraanipäiväkin on. Pride ei ole.

   Poista
  3. On myös otettava huomioon, että Pride-lippu ei ole lippu samassa mielessä kuin Suomen lippu vaan tavallinen viiri. Jos Pride-lipun vetää salosta alas ja vaikka talloo vähän, ei voida syyttää lipun häpäisemisestä.

   Poista
 13. Ennen oltiin tarkka liputuksen suhteen. Jos sinulta jäi paita housujen päälle vähän lepattamaan, heti joku kysyi mille sä liputat.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!